sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

KOKEMUKSIA OKSASILPPURISTA




Kyselin viime vuonna neuvoja osasilppurin valintaan ja kiitän vielä kerran kaikkia teitä, jotka kerroitte omista oksasilppureistanne ja kokemuksista niiden käytössä. Vastauksista oli paljon hyötyä ja sain sähköpostiinkin hyvin havainnollisia tietoja. 



Meillä tulee puutarhasta ja peltojen laidoilta paljon silputtavaa materiaalia ja etsin oksasilppuria, joka kykenisi murskaamaan myös halkaisijaltaan hieman kookkaamman oksan. Tässä kasassa on mm. kaadetun vaahteran latvus.

Päädyimme hankkimaan Bosch 25 TC oksasilppurin. Tämä on murskaava silppuri ja mainosten mukaan sillä on suuri läpäisykapasiteetti. Ja kita pärjää jopa 45 mm:n paksuille oksille, tämä oli meille tärkeä valintaperuste.



Turbine-Cut -järjestelmän luvataan työstävän sekä pehmeän materiaalin että kovan puun jumiutumatta. Tämä lupaus piti aika hyvin paikkansa, kerran taisimme laittaa vähän liian järeää tavaraa sisään, mutta asia oli helppo korjata ilman, että olisi pitänyt ryhtyä hajoittamaan konetta osiin.



Automaattinen sisäänveto oli myös mieleinen ominaisuus. Yllä olevassa videossa näkee aika hyvin, miten tämä asia toimii.


Kokoojasäiliöön mahtuu 53 litraa tavaraa ja säiliö täyttyy kyllä aika nopeaan tahtiin, mutta toisaalta helppo se on tyhjentää.



Minusta on mukava, että seassa on murskattuja lehtiä. Tästä tulee tosi hyvää herkkua puutarhaan.



Siitä puu sisään ....



.... ja hyvää tavaraa ulos. Tyhjensin säiliön suoraan peräkärryyn. Siitä oli helppo mönkijän kanssa kuskata tavaraa suoraan kohteeseen. Tämä kuorma päätyi pikkuiseen arboretumiini. Sinne tarvitsen maanparannukseksi kompostoituvaa materiaalia peräkärryllisen poikineen.



Savisen maan sekaan ja pintaan lapioituna tulee oksalehtisilpusta ajan kanssa hyvää multaa, kunhan madot pääsevät töihin.

Tämä ei ollut maksettu mainos, mutta jos tästä jutusta on hyötyä jollekin oksasilppurin hankintaa miettivälle, niin kerroin oman kokemukseni. En ole perehtynyt muihin merkkeihin, mutta yksi toimiva riittää. Kunhan lumet sulavat niin pääsee taas näihinkin puuhiin.



12 kommenttia:

  1. Oksasilppuri on hyvä ja minullakin olisi tarve tuollaiselle järeämmälle, mutta sain ystävältä ikuisuuslainaan ihan kelvollisen, joten sillä mennään. Hidasta se homma kyllä on, mutta toisaalta ihan sopivaa tekemistä näin varhaiskeväällä, kun maa on vielä jäässä eikä paljon muuta voi pihalla tehdä.
    Tuosta tosiaan tulee hyvää tavaraa maanparannukseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikuisuuslaina kuulostaa varsin edulliselta ratkaisulta. Meillä ei ollut omaa ja isän vanha silppuri ei oikein toimi noiden järeämpiin oksien kanssa. Oman tarpeen tietäen, kannatti panostaa tarpeeksi järeään ja toimivaan koneeseen. Uskon tuon kestävän pitkään ja olevan suureksi avuksi ja hyödyksi.
      Varhaiskevät on oikeaa kulta-aikaa silppuroinnille ja touhusta saa jo kevään istutuspuuhiin makoisaa ainesta.
      Nyt saan myös silputa nopeammin esim. kookkaiden perennojen kuolleita osia.

      Poista
  2. Meilläkin on ikuisuuslainassa ihan kelvollinen, mutta jos pitäisi uusi hankkia niin tuon samaisen voisin ostaa. Oksasilpulle on aina käyttöä, omatekoinen maatuu yllättävän nopsaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oksasilppulle on todellakin käyttöä ja kuivien silputtujen lehtien kera aines on kerrassaan hyväksi avuksi moneen paikkaan. Käytin lehtipuiden oksasilppua mansikoiden katteena ja toimi hyvin, eikä tarvinnut muovia.

      Poista
  3. Teillä on niin paljon haketettavaa, ettei pienellä rimpulalla edes pärjäisi. Hankimme samaisen turbovehkeen muutama vuosi sitten edellisen hakettimen hajottua. Emme ole hetkeäkään katuneet. Pienelläkin tontilla tulee yllättävän paljon haketettavaa, jonka saa silppurilla kätevästi upotettua omaan puutarhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vielä, että suosittelit tätä minulle - ei ole tarvinnut katua! Tässä on monta hyvää ominaisuutta, jotka helpottavat silppuamista ja suurien oksakasojen äärellä on paljon merkitystä sillä, että työ sujuu eikä tarvitse taistella jatkuvasti tukkeutuneen koneen kanssa. Kiitos!

      Poista
  4. Hyvältä kuulostaa meilläkin on hyvä silppuri ja ollut jo muutamia vuosia käytössä. Nyt ei tällä hetkellä ole silputtavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pitää odotella lumen sulamista, mutta sitten löytyykin paljon puista pudonneita ja leikattuja oksia silputtavaksi.

      Poista
  5. Minäkin syksyllä mietin oksasilppuria. En vielä hommannut, mutta tarve taatusti on ainakin jatkoa varten. Tuo oksasilppuri kuulosti kokemuksiesi perusteella passelilta, samanlaiset kriteerit itselläkin 😊 Täytyy pistää itselle muistiin 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan rimpulaa ei kannata ostaa, vaan mieluummin sellainen, josta on iloa pitkäksi aikaa. Hyvä, jos tästä oli hyötyä sinulle. Iloista kevään odotusta.

      Poista
  6. Oksasilppuri on mainio apuväline ja hyvä kone tekee myös hyvää jälkeä!

    VastaaPoista