maanantai 3. toukokuuta 2021

TOUHUA JOS JONKINLAISTA
Kylmästä säästä huolimatta olen ollut ulkona aamusta iltaan. Tekemistä on niin paljon. Pitää vain muistuttaa itselle, että tekee siinä tahdissa kuin ehtii, ei tässä kannata stressiä kehittää. Kylmä sää on hidastanut kukkien puhkeamista, yllä kuvassa valkotäpläimikkä on rohkaissut mielensä.Nurmikossa kukkivat laajasti sekä pikkukäenrieska ....... että sinililjat eli scillat. Scilloja on perenna-alueilla ja nurmikossa. Kuten huomaatte, en poista juurikaan lehtiä perennapenkeistä. Tälle alueelle en ole vielä tuonut multalisäystä, pieni lisämulta saa lehdet nopeasti muttumaan herkulliseksi ravinnoksi kasveille. 
Tavoitteena on saada puut ja pensaat paikoilleen ennen viikon loppupuolelle ennustettuja sateita. Taivaalta tullut vesi olisi niin tervetullutta vastaistutetuille taimille ja kaikille muillekin puutarhan kasveille.

Ruusupuisto sai täydennystä ja nyt on kukkiva aidanne puutarhan itäreunalla kasvitettu. Papulanruusua en saanut, sen löytäminen tuntuu olevan hankalaa. En vielä ole varma, heräävätkö loppukesällä istutetut peruukkipensas 'Royal Purple' ja mustaselja 'Blac Lace'. Olen yrittänyt moneen kertaan katsoa näkyykö pullistuneita silmuja, mutta varmuutta ei vielä ole. Peruukkipensas on aivan edessä oikealla. Mustaselja näkyy heikosti paratiisiomenapuu 'Dolgon' takana.Kuvassa taitaa olla juuri-istutettuna suviruusu 'Poppius'. Myös 'Tove Jansson', morsionruusu ja juhannusruusu 'Plena' ja puistoruusu 'Ilo' löysivät paikkansa tästä aidanteesta, tässä on tilaa kasvaa korkeaksi. En vielä rajannut ruusuja juurikasvua ajatellen. Mahdollisesti myöhemmin rajaan ruusut eroon syreeneistä. Viime vuonna istutettu ’Moskovan kaunottar’ näkyy keskellä kookkaampana. Lisäksi jalosyreeni 'Andenken an Ludvig Späth' ja puistosyreeni 'Ainola' on nyt istutettu. 'Ainolaa' suositteli pihasuunnittelijana toimiva ystävä, sitä en ole nähnyt elävänä. Syringa x henryi 'Ainola' kukkii tummavioletein runsain kukinnoin kesä-heinäkuussa. Viime syksynä toin näihin kaivantoihin valmiiksi syksyn lehtiä maata kuohkeuttamaan ja kippasin kasvihuoneessa käytetyt kasvualustat lehtien päälle. Nyt kärräsin uutta multaa reippaasti lisää. Edessä tuurenpihlaja, riippajalava on kuvan oikeassa reunassa.Vähän vaiheeseen syksyllä jäänyt kohta. Maassa uinuvista kärhöistä ei näy vielä merkkiäkään, toivottavasti ovat kuitenkin elossa. Vasemmassa reunassa on viime vuodelta tarhakurtturuusu  'Sointu'. Koska pidin niin paljon 'Soinnusta', päätin laittaa tähän pyöreänä kaartuvan penkin keskelle vielä toisen 'Soinnun', sillä sen herkät vaaleanrooosat kukat sopivat hyvänä taustana kärhöille. Toisessa päädyssä kasvaa teresanruusu. Kivikäytävä on vielä aivan kesken, koska siirryin istutuspuuhiin.Aamulla tämä kohta on vielä varjoinen, mutta eloa näyttäisi olevan kaikissa viime vuonna istutetuissa taimissa. Nyt mars töitä jatkamaan. Monta puuta ja pensasta pitää vielä istuttaa. Löysin muuten ilokseni arboretumista kaikki viime vuoden tetenarsissit, mitkä laitoin kukkien kuihduttua maahan. 

Hyvää viikkoa teille jokaiselle!


30 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä, työn iloa!
  Peruukkipensas on hidas heräämään, ei niissä täälläkään vielä eloa näy, mutta versot ja silmut vaikuttavat kuitenkin eläviltä. Voi harmi, että Papulaa ei löytynyt vielä, se on niin söpö. Mutta toki tekee juurivesoja. Minulla se on niin laihassa maassa, että on vasta nyt yli kymmenen vuotta istuttamisesta alkanut tehdä juurivesoja ja on ylipäätään yli metrin korkuinen. Mutta istutusalueella tuollaiset voivat olla vähän hankalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että kerroit kokemuksesi peruukkipensaasta, toivoa on siis vielä olemassa.
   Olen tähän aidanteeseen koonnut ruusut, jotka ymmärrykseni mukaan hanakammin tekevät juuriversoja, sillä tässä niiden kaitseminen on helpompaa, eikä ole niin väliä jos ruusut menevät vähän toistensa lomaan. Luultavasti eristän ruusut kuitenkin muista naapureista.

   Poista
 2. Hyviä kasveja olet valinnut, ruusutkin mulle tuttuja ja löytyy täältäkin, Iloa lukuunottamatta. Näyttää tosi hyvälle, mutta on sulla lääniä ja tekemistä! Mulla terveys krokaa ja en pysty tehdä kuin pätkissä ja vähän päivässä, mutta silläkin konstin aina joku kohta siistiytyy. Tänään sain miehen kaveriksi ja saatiin taas yks homma listalta pois :) Saatanpa tehdä siitä päivityksenkin myöhemmin.
  Älä rehki liikaa, vaan sillai sopivasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! Sinun pitää olla varovainen selkäsi kanssa, onneksi saat apua mieheltäsi! Jokainen tehty asia tuottaa iloa, eikö niin?! Kiva olisi lukea, mitä saitte aikaan.
   Kyllä minäkin jo huomaan näillä kilometreillä, että kaivaminen ja lapiointi tuntuu ruhossa illalla ja vähän päivälläkin.

   Poista
 3. Minulla taisi kukkia kaksi viime kevään maahan laitetuista tete-narsisseista :D Ei ne ole kukkineet koskaan sen paremmin vaikka kuinka yritän välttää niillä pahinta savimaata. Penkkien liian tarkkaa siivoaminen on ihan turhaa, multaa päälle ja sinne maatuvat lehdet ja silput. Tulee komeaa kivikäytävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha kanalan alue arboretumissa taisi olla mieleinen teteille :). Täytyy laittaa samalle alueelle myös tämän vuoden tetet.
   Pitäisi vaan päästä taas kivitöitä jatkamaan.

   Poista
 4. No on sinulla istutus lääniä jo valmiina. Hienoa jälkeä syntyy ja hienot kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi iso työ tuli tehtyä jo syksyllä valmiiksi, mullan lisäyksessä on ihan riittävästi työtä.

   Poista
 5. Siellä on taas ahkeroitu, ainakaan ei tule helposti hiki näissä lämpötiloissa. Näyttää upealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tosiaan sanoa, että välillä on melkein kylmä, vaikka kaiken aikaa ulkona tekee jotain. Tänään kävi niin kylmä tuuli suoraan pohjoisesta, että hytisytti, vaikka päällä on piposta lähtien ihan reippaasti vaatetta.
   Kiitos sinulle, toivoisin, että näistä tulisi sellaisia lopputuloksia kun mielessä näen.

   Poista
 6. Peruukkipensas on minulla nyt toista kevättä ja viime keväänä luulin sen kuolleen, kunnes se heräsi. Vähän sama on joidenkin kärhöjen kanssa, hyvää joutuu odottamaan. Toissa talvena peruukkkpensaasta paleltui oksankärki, se meni sitten rusinaksi eli tummui ja kuivui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin niin hartaasti, että peruukkipensas olisi kunnossa. Se on arvokas lahja parilta puutarhavieraalta. Kiitos, että kerroit omat kokemuksesi.

   Poista
 7. Hiano nähärä kesällä ruusujen näyttävää kukintaa. Mäki pääsen istutusten makuhun, ku tänään ostin ensimmääset uuret kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiinnostavaa, kuulla, mitä sinä löysit ja mitä hienoa saat aikaiseksi.
   Tänä kesänä kukinta on uusilla taimilla varmasti vaatimatonta, mutta olisi hauska jos viime vuonna istutetut jo esittäisivät vähän runsaampaa kukintaa.

   Poista
 8. Ihana scillameri <3 Olet taas ahkeroinut istutushommien parissa. Tuosta ruusupuistostasi tulee vielä upea. Ruusuaidanne rajaa alueen kivasti ja kukkivat puut ja kärhöt tuovat hienon täydennyksen alueelle. Onpa muuten hyvännäköisiä kiviä odottelemassa polulle asettelua. Työn iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scillat lisääntyvät vuosi vuodelta, kun ovat hyvään vauhtiin päässeet. Vielä on istuttamista odottamassa noin 10 pensasta, mutta onneksi tämän taimikuorman urakka on nyt voiton puolella.
   Olen kerännyt kiviä valmiiksi, mutta vielä pitää etsiä lisää sopivia. Kiitos!

   Poista
 9. Ruusupenkistäsi tulee varmasti ihana. Päivät kuluvat täälläkin pihatöitä tehdessä. Onneksi ainakaan hiki ei pääse yllättämään, kun lämpötilat ovat nyt mitä ovat.
  Minäkin tapaan upottaa kukkineet Tete A tete narsissit aina niiden kukinnan jälkeen sipulikukkapenkkiin jatkamaan eloaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin, että aidanteesta tulee sellainen, kun olen sen kuvitellut :).
   Joskus en saanut teteä puutarhassa kukkimaan uudelleen, mutta viime keväiset nousivat hyvin.

   Poista
 10. Voin vain kuvitella kuinka ihana ruusupenkistäsi tulee.
  Nuo kärhökaaresi kiinnostavat minua ihan valtavasti. Jaksaisitko kertoa niiden tekemisen vaiheista? Muistaakseni taivuttelitte verkkoa puun rungon avulla?
  Täällä on nyt pihahommat stand-by koska a) töitä b) kamalan kylmä. Odottelen sovulla vähän lämpeneviä kelejä ja parempia säitä, multakasakaan ei ole vielä saapunut pihaan (on kuulema vielä jäässä sekin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa yhdessä kaaressa on kaksi 120x240 cm raudoitusverkon palaa, mitkä isäntä hitsasi yhteen niin että pituudeksi tuli 480 cm. Neljään kulmaan hitsattiin harjateräs verkkoon kiinni tukevoittamaan rakennetta, samalla näistä harjateräksistä tuli noin puolen metrin 'ylitys' eli jalat, mitkä painettiin paikalleen asennettaessa syvälle maahan.
   Tämä pitkä yhtenäinen harjateräs taivutettiin suuren kuusen runkoa apuna käyttäen sopivaan kaaren muotoon ja sitten vain kannettiin komeus Ruusupuistoon ja maahan kiinnitettäväksi. Niin ja raudoitusverkon päät (vaaka) taivutimme jyrkästi suppuun niin, ettei ohi kulkiessa raudoitusverkko 'raavi' puutarhatyöläistä.
   En tiedä saitko tästä mitään tolkkua, mutta voin muistaessani jossain vaiheessa kaivaa kuvia havannoimaan (jos löydän sopivia).
   Hyisen kylmää on ollut, mutta onhan hommat edenneet. Sain tuoreen multakasankin kuorma-autolla tuotuna - sen verran olemme etelämmässä.
   Eiköhän sää lämpene ensi viikolla, ainakin ennusteiden mukaan?

   Poista
 11. Mahtavan ahkeraa touhuilua siellä ja näyttääkin jo niin kauniilta!
  Jos joskus nähtäisi, niin saat kyllä multa puuttuvan Papula-ruusun alun. Jos vain uskallat ottaa vastaan, sillä meillä on kotiloita. Mutta voidaan huuhtoa juurakko ihan paljaaksi mullasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on kehunut Papulaa kovasti :). Kotiloita pyrin kaikin keinoin välttämään, meillä kun niitä ei ole ollut, ei myöskään espanjansiruetanoita. Tuo juurien huuhtominen olisi välttämätön toimenpide. Älä ota tästä stressiä, katsotaan jos joskus onnistuu sopivasti :). Kiitos sinulle jälleen Riina!

   Poista
 12. Siellä on oltu kyllä kovin ahkeria!
  Minäkin olen töiden jälkeen vähän puuhastellut pihalla, hyvässä vaatetuksessa tarkenee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahkera on oltava, että saa kaikki hankitut taimet kasvamaan :).

   Poista
 13. Vau, mikä tekemisen meininki! Sinä olet niin valmiina kesään. Täällä iski takatalvien takatalvi. Eilen oli viimein lämpöasteita ja lumisateeton päivä.Paksu lumikerros latisti puutathaintoiluani ihan huolella. Eiköhän ensi viikolla ole jo toinen meininki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsellut lumikuvia ja helpotus sentään, että täällä lumi ei ole jäänyt maahan. Eiköhän ensi viikko ole jo mukavan keväinen ja lämpöä enemmän!

   Poista