perjantai 21. toukokuuta 2021

KASVIHUONEEN KUULUMISETViikko sitten toivoin hartaasti sadetta, mutta nyt saisi jo riittää joksikin aikaa. Taivaalta hanat aukesivat maanantaina  illalla, mutta keskiviikkoillan ukkosmyrsky rojahdutti pieneen hetkeen 19 mm. Tässä vaiheessa tämän viikon sademäärä näyttäisi olevan 41 mm, tälläkin hetkellä sataa tuhisee. Kasvihuoneessa puuhailu on mukavaa sateellakin, vaikka tämä viidakko on vielä järjestämättä lopullisille paikoilleen. Olen pitänyt vielä hallaharson seinillä varjostamassa, lämpiminä päivinä avaan katon harson sopivasti valolle, mutta tänään on harso ollut katossakin, sillä mittari näyttää nyt ulkona 10,9 astetta klo 13.40.Mitähän mahtavat vihannekset tuumia näistä melkoisen rajuista lämpötilan muutoksista? Helteellä pidin molemmat ovet auki ja kaikki neljä kattoluukkua oli tietysti apposen auki, miellyttävä tropiikin tuntu vallitsi. Nyt ulkona on tuo 10,9 ja kasvihuoneessa 15 astetta.

Ensimmäiset kasvihuonekurkut on jo syöty. 'Passandran' ensimmäinen kurkku kasvoi syötävään kokoon keskiviikkona 19.5. ja eilen nappasin pitkäksi venyneen 'Maxin' mukaani aamupalapöytään. Oikein maukkaita molemmat lajit. Näyttää siltä, että nyt pystytään kurkuissa omavaraisesti, ellei sitten tule jotain mutkia matkaan.Paprikat ovat ihan hurjia raakileiden kasvattamisessa. Jännittää nähdä, meneekö kauan, että nämä kynämäiset 'Fiyaka' suippopaprikat kypsyvät punaiseksi? Odotan uteliaana, maistuuko tämä 'Fiyaka' rapsakan makealta, kuten myyntiteksti lupasi. Lopetin tämän purkin raakileiden laskemisen todetun 25 kpl jälkeen.
'California Wonder' kasvattaa myös raakileita.Sama taimi päältä päin eli kukkia on tulossa lisää. Sekä 'Fiyaka' että 'California Wonder' on kylvetty 22.1. ja niiden korkeus maasta mitattuna  on 100 cm.Paprika 'Olly' on kylvetty vasta 6.2. ja se on pienempi eli noin 60 cm korkea. 'Olly' oikealla ja vasemmalla on tomaattipaprika 'Dumas'. Oikeassa reunassa on kolmannen kylvöerän kasvihuonekurkku aloittamassa kasvutaivaltaan.'Dumas' tomaattipaprikan nuppuja. Red Profusion' amppelitomaatit tekevät söpöisiä tomaatin alkuja. Rungollisissa kirsikkatomaateissa on kukkia, mutta raakileita en ole vielä havainnut, tosin silmälasit eivät yleensä ole päässä kasvihuoneessa. Tässä ryhmässä näkyy ainakin osittain 'Supersweet 100', 'Rosella', 'Naranja' ja 'Sungold', nämä on kylvetty 28.2. ja nämä ovat kasvaneet maasta 120 cm kokeuteen.Samassa erässä kylvettynä 'Gardener's delight, 'Honey comb', 'Romello' ja 'Bumble Bee'.

Kaksi viikkoa myöhemmin eli 13.3 kylvetty pääjoukko tomaateista on noin 30 cm matalampaa ja nuput ovat vasta aukeamassa. Olen varovaisesti naputellut varsia pölytystä parantaakseni näinä päivinä, kun pörriäiset eivät lentele.Vielä en ole virittänyt Blumat kastelujärjestelmää, koska odotan ensin saavani purkit tolkulliseen järjestykseen. Olen varmuuden vuoksi koonnut harsoteltan joka yöksi, ettei lämpötila laske öisin liikaa ja joudun osan ruukuista muuttamaan keskelle lattiaa tässä vaiheessa. Blumatista on suuri apu, joten toivon, että sen voisi laittaa jo ensi viikolla toimintaan.

Toivotaan, että sade jo loppuisi ja olisi jälleen lämmintä poutaa. 'Puutarhuri' haluaisi sopivat pehmeät yösateet ja päivälle kunnolliset työkelit :).


16 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa k6n aloitit kasvatuksen hyvissä ajoin. Tomaateissa jo raakileita ja kurkkua syöty!
  Minäkin kokeilisin, jos ei olisi niin pieni huusholli🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pitkän ajan alkukasvatukset vaativat totisesti tilaa, joten hermot luultavasti menevät, jos yrittää pienessä tilassa liikaa :). Minusta sinun kurkun taimesi näyttivät tosi hyviltä, ei mene kauaa, kun saat niistä kurkkuja pöytään.

   Poista
 2. Täällä meillä ei ole satanut mitenkään hirveän paljon. Rankimmat sateet ovat säätutkaa seuratessa kulkeneet aina joko itä- tai länsipuolelta ohi.
  Komeita ja jo satoakin tuottavia taimia. Minulla vasta kurkut on istutettu kasvusäkkeihin kasvihuoneeseen. Tomaatit vielä odottavat pääsyä sinne. Vesisäiliön säiliöliitin oli harmikseni murtunut ja uusi täytyi tilata sen tilalle.
  Nyt olisi tosiaan taas auringonpaisteen ja lämmön vuoro. Niitä odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rajut ukkoskuurot ovat olleet hyvinkin paikallisia, täällä meilläpäinkin on ollut vielä paljon pahempia alueita kuin tämä meidän kohta. Silti nurmikko litisee ja multa on niin märkää, ettei sitä kannata taloa tiiviiksi, joten odottaa pitää ennen töiden jatkamista.
   Eihän kalenterin mukaan ole myöhäistä, vaikka ei olisi siirtänyt tomaatteja ja kurkkuja kasvihuoneeseen, kyllä ehtii vielä satoa saada :). Harmi, että liitin oli hajonnut, sellaista se on - välillä pitää uusia tai korjata.
   Ehdottomasti aurinko ja lämpö on tilauksessa :).

   Poista
 3. Ihan huikealta näyttävät sinun kasvarisi asukit, kurkut jo syötäviä ja tompsuissa komeita raakileita. Suippopaprikat näyttävät niin hyvinvoivilta,kunhan aurinko taas paistaa ja lämmittää, alkaa varmasti punnerrus nousta pintaan. Kannatti aloittaa ajoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkohan aikaisesta aloituksesta ja kaikista hoitotoimista on olla jotain hyötyä, kiitän myös hyvää kasvualustaa ihan alusta alkaen. Aurinkoa tarvittaisiin ja lämpöä.

   Poista
 4. Täällä on tullut kahdessa vuorokaudessa yli 50ml vettä. Aamulla oli suorastaan tulvia ja uusia jokia kun lähdin töihin. Tässä juuri mietin pitäsikö lähteä virittämään lisää harsoja ja pari kynttilää kasvihuoneeseen, on luvassa pari kylmää yötä, vain +5 lämmintä.
  Sinulla on kyllä komeat taimet ja ihan uskomattoman hienoa saada jo oman kasvihuoneen kurkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hurjaa veden tuloa! Huomaa meilläkin, että vesi on virrannut paikotellen ja tehnyt temppujaan.
   Nyt on iltaa kohden niin kylmän tuntuista, mittari näyttää nyt 7,5 astetta ennen klo 21. Minä kävin lisäämässä harsoa kasvariin ja katsoin, että lämpöpuhallin on sopivissa asemissa. Ihan järkyttävän kylmältä tuntuu, piti peitellä kasvulavojakin paremmin, välillä sade kasteli kaikki harsot. Viikonlopun kylmyydestä, kun selvittäisiin, niin sitten ehkä vähän helpottaa. Tsemppiä sinne!

   Poista
 5. Mahdottoman komiat kasvatukset! Säät kyllä heittelee laidasta laitaan, millon paistutaan, milloin palellutaan, kuten tänään. Liekö tippunut jo alle 3 asteen. Kävin äsken peittelemässä hallaharsoilla taimiani tuossa terassilla, ovat pienoiskasvihuoneissa. Meinasin jäätyä- talvitakissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin erikoista on tämä vaihtelu, milloin mihinkin suuntaan. Tuntuu ihan talvitakkikeliltä. Kiitos Maatuska!

   Poista
 6. Minäkin levittelin harsot tomaateille ja chileille ihan suosiolla, kurkuntaimet kiipeävät vasta kodin eteisen ikkunalaudalla, en ole niitä vielä vienyt kasvariin ollenkaan. Meni kyllä koleaksi tämä sää, +29° helteistä lämpö romahti liki 20 astetta.
  Sinulla näyttää kyllä kasvu aivan huikean hyvältä. Laitatko mitään tomaatteja ulos? Minä ajattelin Evakon taimista toisen laittaa verrokkina etelän puoleiselle ulkoseinustalle, toinen jää kasvihuoneen tropiikkiin, sitten kun sää taas alkaa muistuttaa oletettua kesäsäätä. Muutamasta muustakin on tupletit ja ne ajattelin kokeilla ulkosalla kasvattaa. Ranskalaisen maatiaisen otan varmaan kotiin vierihoitoon, sen siemenet ovat niin arvotavaraa, että annan tomaatille vaikka parhaan untuvatoppikseni jos hengissä pysymisen voin sillä turvata. Naranja muuten on sinnikäs, sille uskallan povata pitkää ikää ja nopeakin se on, viime kesänä toukokuun lopulla tehty uusintakylvöni iti hetkessä ja teki satoa elokuusta alkaen.

  Toivottavasti nämä kylmät loppuvat pian ja palataan takaisin kesäoletettuun.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmöt näyttävät syöksyvän vuoristorataa niin ylös kuin alaskin. Tämän aamun lämpö näyttää +5 ja päivän ennuste ei ole paljoa enemmän. Hyi sentään, vihannekset ottavat mieluummin sen tropiikkia lähentelevän.
   Minulla on ulos lähdössä suuri joukko pensastomaatteja, osa itselle osa lapsille. Meinasin laittaa myös pari runkotomaattia ulos, mutta päätetään se vielä kunhan näkee onko edelleen tilanahtaus. Joka vuosi (kun olen tomaattia kasvattanut) on ollut muutama ulkonakin ja ovat pärjänneet satunnaiset kylmät kesäyöt harson alla. Toisaalta mitä laajemmalle näitä levittää, sen epävarmempaa on, muistaako niitä käydä hoitamassa.
   Mies on yleensä muistanut paremmin kastella niitä ulkotomaatteja, hän on tehnyt niille sellaisia omia automaattiviritelmiä.
   Onhan sinun toki huolehdittava mahdollisimman hyvin tuosta 'Ranskalaisesta maatiaisesta', ettet vaan menetä sen kantaa.
   Ensi viikolla pitäisi vähän lämmetä ja siitä eteenpäin Pouta ennusteli sitä tavallista ajan mukaista kesälämpöä, vaikkei hellettä olekaan tulossa ja se tavallinenkin otetaan ilolla vastaan.
   Kiitos samoin!

   Poista
 7. Mahtavia kuulumisia ja vauhdikasta kasvutarinaa kasvihuoneessa! Täällä on satanut useamman päivän aikana ja sama meno jatkuu pitkään. Pihatyöt eivät oikein sadesäällä ota tuulta alleen. Eipä kuitenkaan ole lunta ja pakkasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kasvihuoneen väki selviää tästäkin kylmästä viikonlopusta.
   Sadepäivää on luvattu, melkein koko päivän pitäisi ennusteen mukaan sataa, eikä märkää penkkiä kannata talloa, joten sekä kitkeminen että muut suuremmat työt joutuvat odottamaan. Onneksi ei ole lunta ja pakkasta!
   Ehkä pitää leipoa tänään? Poudalla ei malta kuitenkaan.

   Poista
 8. Vau, miten komeat näkymät kasvihuoneessasi jo ovat ja satoakin tulee jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneen suhteen olen erittäin iloinen. Näistä viileistä säistä huolimatta kaikki kasvavat hyvin ja tomaatinraakileet kasvavat monessa yksilössä. Kurkkuja saa ottaa tasaiseen tahtiin joka päivä eli omavaraisuus on toteutunut niiden suhteen.

   Poista