maanantai 10. toukokuuta 2021

KURKISTUS KASVIHUONEESEENMoneen kertaan on jo todettu, että huhtikuun loppu ja toukokuun alku on ollut kylmä. Ei oikein enää muista huhtikuun t-paitasäitä, kun on viime viikot työskennellyt lapion varressa huolellisesti kerrospukeutuneena pipo päässä ja paksut puutarhahanskat kädessä.Lähes poikkeuksetta joka yö on mittari ollut enemmän tai vähemmän pakkasen puolella. Välillä on leijunut lumihiutaleita ja koko päivän on pysynyt max +5 asteen lämpötila. Vaihtelut kuuluvat kevääseen, mutta nyt alkaa olla mitta täynnä tätä kylmyyttä. Kasvihuoneessa taimet ovat pysyneet hengissä lisälämmön avulla, jopa kasvua on nähtävissä.
Ensimmäiset kurkut ja tomaatit ovat olleet kasvihuoneessa 21.4. lähtien eli melkein 3 viikkoa, tomaattien pääjoukko ja paprikat 29.4. lähtien eli noin puolitoista viikkoa. Vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä koota hallaharsoteltta joka ilta ja vastaavasti keventää suojauksia aamuisin mittarin tämän salliessa, joten tätä ei voi suositella kovin monelle. Minulle järjestely sopii ja koen hyödyksi, että valtaosa tomaateista on jo kasvamassa lopullisessa kasvualustassa. 
Pidin yläkerrassa kasvatushuoneen lämpötilaa noin 17 asteessa, joten kasvihuoneen lämpötila näillä säillä ei ole ollut niin suuri muutos tomaateille. Uskoisin jopa, että kasvit ovat juurtuneet suotuisasti varjostuskankaina toimivien hallaharsojen suojissa ja ovat nyt valmiina ottamaan aurinkoa ja lämpöä vastaan.En tänäkään vuonna karaissut tomaatteja, kurkkuja tai paprikoita ennen kasvihuoneeseen siirtämistä, ne siirtyivät kaikki samantien pysyvästi kasvihuoneeseen. Ilman varjostusta tätä ei voi tehdä, etteivät taimet pala auringossa.
Perjantaina vein lisää taimia sisältä kasvihuoneeseen eli loput kurkut ja basilikat on istutettu. Vielä kasvihuoneessa on aika täyttä, sillä laatikot eivät ole ihan lopullisella paikoillaan. Olen jättänyt reunoille vapaata tilaa, jotta saan teltan tehtyä ilmavasti.
Kaksi suurinta kasvihuonekurkkua kasvaa pituutta (kasvihuoneessa kasvua on tapahtunut yli puoli metriä, lisäksi kurkun alkuja on kehittynyt mukavasti. Alimmat lehdet kärsivät ilmeisesti lämpöpuhaltimen "tuulesta", täytyy muistaa, ettei jatkossa saa sijoittaa puhallinta suoraan kurkkuja päin. Onneksi vahingoittuneiden lehtien lehtihankoihin näyttää tulevan uutta kasvua.
Tänään on ollut max +10 asteen sadepäivä, mutta huomenna pitäisi jo lämmetä. Ihanaa! Meillä olisi voinut sataa enemmänkin, sillä jokainen sade on jäänyt ennustettua vähäisemmäksi. Mittarin ei ole kertynyt montakaan milliä. Luonto on odottanut lämpöä ja varmaan tällä viikolla tapahtuu räjähdys vihreään suuntaan. Raparperi on kasvanut kuivuudesta huolimatta.Sisällä on silti taimia ihan riittävästi. Kaikki kelloköynnökset, keijunmekot, kesäkukkien taimet ja perennat ovat ala- ja yläkerran ikkunoilla. En ole kylmän jakson aikana viitsinyt edes ajatella niiden ulkoilutusta päivällä, olisivat ehkä saaneet mielen järkytyksen.  Tällä viikolla alkaa sekin koulutus. Tässä kaksi yksittäistä kelloköynnöksen taimea.
Tässä etualalla punahattuja.
Amppelitomaatti 'Red Profusion on aloittanut raakileen kasvatuksen, tämä raakile kuvan keskellä. Onneksi tomaatti on suuressa ruukussa, pärjää siinä vielä.

Nautitaan tulevasta lämmöstä ja kevään vihreydestä. Iloista viikkoa teille!14 kommenttia:

 1. Sinulla on ihan suorastaan taimisto. Ihanaa rehevyyttä!
  Lämpöä tosiaan odotan, mutta toivon, ettei sitä tule ihan liikaa. Nyt juuri aurinko tulikin esiin sadepäivän päätteeksi. Meille on tullut todella paljon vettä tässä viikon sisään, varmaan parikymmentä milliä. Mittari ei vielä ole ulkona, kun on noita yöpakkasia - paitsi viime yönä, jolloin yön alin oli +5! Sitä se sade teettää.
  Tosiaan, joitakin viikkoja sitten oli t-paitakeli. Ihan uskomatonta, siitä tuntuu olevan ikuisuus. Sen jälkeen on vietetty vielä toinen talvikin :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Hyvä, että teille on tullut vettä, on siellä varmasti hyvinkin tarpeellista. Kumma, että täällä lupaavatkin ennusteet vesisateesta kutistuivat kasaan. Tämä aamu näyttää ihanalta eli lupaus lämmöstä on ilmassa. Liiallinen lämpö pikakelaa kukinnan, joten jotain kohtuutta siihenkin :).

   Poista
 2. Luin ja katselin useamman postauksen kerralla ja ihastelin uusia istutuksiasi. Sinulla on jos jonkinlaista, joita kiertäessä saisin aikaa uppoamaan tovin jos toisenkin. Aivan ihania näkymiä.
  Nyt näyttää lämpö vihdoin saapuneen. Meillä mittari on iltapäivän aikana kivunnut +20, takin saattoi ulkona heittää pois. Kasvihuoneesi on oikeastaan viittä vaille valmis kesän satokauteen ja kaikki uurastus riskeineenkin on kannattanut. Olen kahden vaiheilla, alanko seuraavina päivinä kuskaamaan taimia kellarista kasvihuoneeseen. Vaikka ennusteiden mukaan yötkin ovat kohtalaisen lämpimiä, huonot säät ovat jotenkin jääneet kummittelemaan selkäpiihin. Eiköhän se tästä taas iloksi eli lämmöksi muutu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between, vielä ei voi tarkasti tietää osuiko kasvivalinnat oikein, mutta toivoisin kauniita näkymiä.
   Sieltä etelästä lämpö alkoi ja näyttää aamun perusteella, että tännekin on muutos ilmanlaatuun tulossa.
   Tuo pohtiminen taimien siirron oikeasta ajankohdasta on raastavaa, mutta ehkä nyt jo uskaltaisi? Kovin pitkälle ennusteita ei tosin näe.

   Poista
 3. Vankkoja hienoja taimia!

  VastaaPoista
 4. Vihdoinkin luvassa lämpöä, tuntuu että on moni homma vain sen takia tekemättä ettei tarkene tai pelkää taimien paleltumista, edes perennoja en ole uskaltanut istuttaa. Taisi muuten olla yhdessä kuvassa kurkun alku näkyvissä, mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö tuo tekemiseen niin paljon mielekkyyttä, minäkään en ole uskaltanut istuttaa uusia perennoja. Kurkkuja on näkyvissä, suurin on ehkä 5 cm pitkä.

   Poista
 5. Nyt toivottavasti voi jo alkaa siirtämään kasveja pikku hiljaa kasvihuoneeseen, kun yöpakkasiakaan ei ainakaan toistaiseksi ole enää tiedossa.
  Taimien huoltaminen on vaatinut varmasti paneutumista.

  VastaaPoista
 6. Kasvien karaisun on aina ollu se heikko kohta itselle, tahtoo puhti loppua kesken. Siirrän taimet ulos hatson alle hyllykköön kerralla ja pilvisellä säällä ovat omillaan.
  Todella komeat kelloköynnökset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu minulla, karaisu on se kurjin osuus taimikasvatuksessa.
   Kiitos :).

   Poista
 7. Voi miten ihanat taimet yhä, kukoistava kesä tulossa! Hyvin ovat siis kasvihuoneessa pärjänneet, jee. Jospa nyt viimein nämä kidutuskylmyydet olisivat ohitse. Punahatut näyttivät ihan samoilta kuin taimistolla. Pian voit todellakin perustaa oman taimiston :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi pärjäsivät, olisi ollut surku menettää suuri joukko kasveja.
   Lämpö on ollut herkkua ja toivottavasti kohtuullinen lämpö jatkuu helteiden jälkeen.
   Taimisto :).

   Poista