perjantai 28. toukokuuta 2021

PIKKUINEN KIVIKKO JA IHANAT SAMMALLEIMUTKoska eilen jälleen satoi, niin laitanpa muutaman kuvan tämän hetken ilahduttajista. Olen niin tyytyväinen, että huhtikuussa 2019 sain 'kuningasajatuksen' ja ostin rautatieomenapuun, minkä päätin istuttaa tämän kivipengerryksen alaosaan. Rautatieomenapuun hento runko näkyy yllä olevassa kuvassa raparperien vasemmalla puolella hennosti vaaleanpunaisten patjarikkojen ympäröimänä. Kohta se kukkii ja palataan siihen myöhemmin.Mutta tämän riippaoksaisen puun istuttaminen poiki seuraamuksena tämän nyt mieltäni valtavasti ilahduttavan 'Pikkuisen kivikkopenkin'. Ajatella, että tässä kivirinteen alapuolella kasvoi aikaisemmin voikukkainen nurmikko ja jouduin  kumarassa ajelemaan nurmikkoa valkoisen pihasyreenin ja raparperin välistä. Aivan älytöntä! Siispä päätin vielä pengertää rautatieomenapuulle pienen kohopenkin kivillä ja laitoin itselleni hoitopolun liuskekivistä kulkemaan raparperien ja tämän kivikkopenkin väliin.Nämä valkoiset sammalleimut ovat mielestäni aivan ihania. Ohotanmaruna on yksi lempparini ja se sopii niin hyvin valkoisen sammalleimun kaveriksi. Vaaleanpunaista patjarikkoa täytyy jakaa lisää. Sammalleimujen oikealla puolella on posliinirikkoja ja isorikkoja, molemmat nostavat suloiset kukkavanansa vähän myöhemmin.Tässä on tällä hetkellä kokeiltavana ollut myös tummanpinkkiä mätäsleimua 'Cracker Jack' Phlox douglasii, mutta saatan siirtää ne toisaalle ja levittää vaaleanpunaista ja valkoista hempeyttä laajemmalle.Kävin illalla laittamassa kasvihuoneen yöpuulle ja nappasin vielä sateessa kokonaiskuvan 'Pikkuisesta kivikkopenkistä'. Nyt sammalleimut ovat sateen johdosta vähän nuupallaan, mutta tästä saa yläperspektiivistä paremman käsityksen alueesta.Tässä pienen kivikon toinen reuna. Kiviportaiden toisella puolella on viime kesänä istutettu kirsikkapuu 'Latvian matala' ja kirsikkapuun takana morsiusangervopensas. Tätä kyseistä pensasta jänikset maistelivat talvella ja uusin sen nyt kukinnan jälkeen eli leikkaan kaikki vanhat ja huonot oksat pois. Tässä saman pienen kirsikkapuun kukkia.

Kävin jälleen eilen tekemässä mukavia taimilöytöjä, joten tuskin maltan odottaa, että pääsisin tekemään istutuskuoppia. Toivon poutaa ja aurinkoa. Viime viikolla satoi 52,6 mm ja tällä viikolla on tullut tähän mennessä 16 mm. Ei ole tarvinnut kastella tämän kevään istutuksia vähään aikaan, jos jotain myönteistä etsitään. 


Lopuksi vielä hyvää viikonloppua meille kaikille kera kukkivan rusotuomipihlajan!
28 kommenttia:

 1. Söpö ja käytännöllinen kivikko. Sitä joskus saa sellaasen neronleimauksen, että ihimettelöö, miksei oo ennemmin asiaa hoksannu. Kuinkahan mullei oo mätäsleimua ollenkaa. Ainaki tuas sun omas näkyy olevan hyvän färine kukinto. Meillei ny ihan hirviästi oo satanu, muttei yhtää enempää tarttisikkaa. Eikö viikonlopulla rupia lämpenemähän ja sitte kaikki lopukki kukkapuut rehahtaa kukkimahan. Aurinkoosta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kunnon oivalluksia tarvitaan, sillä usein urautuu vanhaan, eikä näen huomattavasti parempaa vaihtoehtoa. Mätäsleimu on ihan suositeltava, jos se viihtyy, niin kukkii hienosti, mutta saattaa olla vähän tarkempi paikastaan kuin sammalleimu. Tykkään kyllä sen väristä, pitää vain vähän järjestellä näitä.
   Nurmikon alla litisee monin paikoin, joten nyt saisi välillä vedet imeytyä syvemmälle. Lämpöä on ennustettu ja hyvä niin. Toivotaan, ettei mene ihan äärimmäisyydestä toiseen - kyllä sadettakin välillä tarvitaan.
   Kiitos samoin!

   Poista
 2. Ihastuttava kivikko! Meillä on satanut reippaasti ja iloitsen joka pisarasta. Siitepölyt huuhtoutuvat pois ja lämmön lisääntyessä kasvu purskahtaa kosteasta maasta. Tuoksu on iltaisin huumaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, parempi tämä sade on ollut kuin viime vuoden todella pitkä kuivuus alkukesästä, silloin kannoin kamelina vettä kaikille uusille istutuksille. Mutta nyt pitäisi välillä veden saada imeydyttyä maaperään. Luonto on kosteudesta todella vehreä ja sehän on tietysti ihanaa.

   Poista
 3. Akoin heti miettimään omaa rautiksen alustaani. Siinä kaavaa vain Scilloja ja ne on nyt tosi rumia kukinnan jälkeen. Mitäköhän siihen keksisi kaveriksi? Ehkäpä jotakin kurjenpolvea?! Vaan estääköhän latvus niin paljon valon pääsyä että pitäisikin olla jotakin varjossa viihtyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suureksi kasvaneen rautatieomenapuun alla on varmasti varjoisampaa kuin tämän minun nuoren puuni alla. Kurjenpolvi sopii varmaan hyvin, tai mitä tykkäät tuoksumatarasta? Se ehtisi valmistaa kukintaa ennen ompun lehtien kasvua ja pärjäisi sittemmin varjossa hyvin. Ja onhan paljon sopivia vaihtoehtoja, valitset vain oman maun mukaan :).

   Poista
 4. Voi sentään mitä kirjoitusvirheitä tulee kun puhelimella näppäilee kommentteja😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D. Niin tuttua minullekin. Onneksi osaa lukea tekstit niin kuin ne on ajateltu ;).

   Poista
 5. Kivikkoalue on kaunis sammal- ja mätäsleimuineen. Pian värit suorastaan hehkuvat, kun kaikki ehtivät kukkaan.
  Puutarhasi on aivan ihana siinäkin mielessä, että sieltä taitaa löytyä sopiva alue ihan kaikenlaisille kasveille.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monenlaista löytyy, mutta kuivan paikan kasveille pitää olosuhteita korjata, että viihtyvät.
   Nyt olen kaivanut uutta istutuspaikkaa 'arboretumiin' ja siellä on otettava konstit käyttöön, että saan olosuhteet muokattua märästä savesta sopivammiksi..huh. .. koville ottaa.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Lämmin kiitos, parannus on huomattava alkutilanteesta ;).

   Poista
 7. Teilläkin on sateita ollut. Meillä on osa pihasta nyt aivan märkää. Ei millään ole ehtinyt kuivua. Äskenkin tuli hetken ihan kaatamalla vettä.
  Tosi kauniita kuvia. Ja hyvä on ottaa nurmikko pois paikoista, joissa sitä ei oikein pysty leikkaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on paikkoja nurmikolla, missä vesi ihan pinnassa.
   Nurmikkoa on lähtenyt pois melkoisesti viimeisen kolmen vuoden aikana, mutta riittäähän tuota silti vielä.

   Poista
 8. Sinulla onkin ollut tarjota ihanasti kukkiville kivikkokasveille mitä otollisin kasvupaikka.
  Suloinen rusotuomipihlaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivi taustalla korostaa kivasti näitä kivikon kasveja. Rusotuomipihlaja on aivan ihana, kuten muutkin kukkivat puut.

   Poista
 9. Jos jotain hyvää on näissä sateissa niin eipä ole tarvinnut kastella mitään tai pelätä kasteluveden loppumista. Latvian matala on parhaita kirsikkapuita, satoisa ja kukkii todella nuorena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on ajateltava. Kasvihuoneen rännin alla on kastelukannut ja kasteluvesi on ollut hyvin helppo ottaa, ehkä ensi viikolla jo pystyn saamaan tilaa sen verran kasvihuoneeseen, että saan Blumatin laitettua paikoilleen.
   Tosi kiva kuulla kokemuksesi Latvian matalasta, ilahdutti kovasti (itselle on aika tuntematon laji).

   Poista
 10. Upea tuo kivikkoalue <3 Postauksesi inspiroi tälläkin kertaa. Tässä samalla mietin, että meidän kivikkoalue näyttää kivikasalta :D Vielä, kun sai siihen lisää kiviä, niin tulisi kivempi muoto. Vielä, kun sää lämpenisi, niin tarkenisi pihatöitä tehdä. Lämpenevää on luvattu. Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, jos sait innostusta tästä, kivikkoaiheet ovat hauskoja ja onnistuessaan niistä tulee mukavia katseenvangitsioita puutarhaan. Muoto ja oikea asettelu kiville syntyy kyllä kokeilemalla, joten rohkeasti vain puuhaan :).
   Kiitos samoin!

   Poista
 11. Voi miten kaunista. Pidän paljon tuollaisista kivikkopaikoista, joissa on erilaisia maanpeitekasveja. Sammalleimu on niin kaunis. Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kiva lukea, kiitos! Aurinkoa ja iloa myös sinne teille!

   Poista
 12. Kylvin tänään kasvimaalla ja ei tällä kertaa ollut kuivana pölisevää maata niin kuin monena vuonna olisi ollut tähän aikaan. Lähinnä kastelin vaot kun niin kuuluu tehdä...
  Onpa tosi soma kivikko! Minullakin varmasti olisi tuollaiselle sopivia paikkoja (ilman puita), olisi kyllä kaunis. Toki minulla yksi kivikkopenkki on, mutta siinä on levinneet parhaiten ne ei-niin-kukkivat lajit. Pistän tämän muistiin inspiraatioksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kokemusta kivikosta, jossa kasvoi erinomaisesti ne lajit, joita siitä yritin kitkeä - kaiken muun jäädessä jalkoihin :). Kivikkokasvien istutus puhtaaseen multaa on ehkä vielä tärkeämpää kuin rotevammilla perennoilla.
   Mutta tätä paikkaa tulee lämmöllä katseltua aina ohi kulkiessa.
   Pitääkin tutkia kasvimaata, pitääkö tehdä paikkauksia kylvöille.

   Poista
 13. Todella söpö kivikko <3 Värimaailmakin juuri täydellisen hempeä. Vaaaleanpunaisen eri sävyt vain sopivat ihanasti luonnonkiven harmaankirjavaan värimaailmaan. Aurinkoisempaa on kyllä nyt ollut mutta saisi vielä lämmetä. Varsinkin yöt saisivat olla sen verran lämpimämpiä, ettei tarvitsisi aamulla miettiä, kuinka mahtoi käydä harsottamatta jääneille kasveille. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, kivi on hyvä tausta moneen asiaan.
   Ja lämpöä on nyt ehkä vihdoin luvassa :).

   Poista