lauantai 22. toukokuuta 2021

SADEPÄIVÄN RATOKSI

 


Maa on niin märkää, ettei voi kaivaa ja sade laiskottaa, on siis vain katseltava puutarhaa. Olen tyytyväinen, että nämä 2019 istutetut kerrotut tulppaanit kukkivat toistamiseen edes jollain lailla, tosin vielä ovat sateen vuoksi vähän odottavalla kannalla.Kirsikka avaa kohta nuppunsa....... samoin pulleat nuput kääpiömanteli 'Fire Hillin' versoilla aukeavat hyvinkin pian. Tämän kukintaa en ole vielä nähnyt kuin kuvissa.Saman piharingin istutusalueen reunassa ovat tulppaanit ja laukat kohta kunnolla kukassa. Olen tosi huojentunut, että syksyllä istuttamani Itoh-Hybridi pionit 'Julia Rose' ja 'Ballarena de Saval' ovat nousseet esiin, merkitsin syksyllä pionien kohdat valkoisella sepelillä, etten vahingossa tallo pintaan yrittäviä versoja.Samaa piharinkiä toiseen suuntaan. Penkin reunuskasviksi on nousemassa purppuraisia keijunkukkia (siirsin niitä syksyllä tähän), samoin kuunliljan alkuja. Jotain muuta sopivaa reunuskasvia täytyy vielä keksiä peittämään myöhemmin kuihtuvia tulppaanin lehtiä.

Sain ostettua edullisesti talven varastossa olleen kääpiövalkokuusi 'Alberta Globen'. Pidin sillä alkuun varjostuskangasta ja olen kastellut paljon, mutta olosuhteiden muutokset silti kuivattivat pinnan neulasia ruskeiksi. Hoidoksi sumutin sitä havupuubalsamilla, toivottavasti se siitä elpyy. Edessä olevan bambukepin kohdalla on nousemassa viinikärhö 'Mme Julia Correvon' - onneksi se selvisi ensimmäisestä talvestaan.Aitan päätyyn istutin syksyllä sekoituspussin, missä oli sekä tulppaaneja että valkoisia narsisseja. Ritarinkannukset ovat lähteneet hyvin kasvuun, samoin valkoiset neilikkaruusut, neidonkurjenpolvet ja jalopähkämöt. Huvimajan eteläpuolella on harvassa tulppaaneja, voisihan noita enemmänkin olla. Tulppaanien väliin on nousemassa ’Nora Barlow’ akileijat ja penkin reunuskasviksi laitoin syksyllä peittokurjenpolvi ’Biokovon’ alkuja. Mirrinminttujen väliin voisi ehkä syksyllä laittaa vaikka keveitä ’Thalia’ narsisseja? 

Perennatuen kohdalla on ilokseni nousemassa tarhakellokärhö 'Arabellan' alkuja usean verson voimin. Perennatuki on toivoakseni auttamattoman pieni, mutta saa nyt aluksi merkitä kohtaa, kunnes kärhö saa paremman tuen. Olen miettinyt, onko oikein puhua 'Arabellasta' tarhakellokärhönä vai tiukukärhönä, molempia nimityksiä sille tarjotaan.Pieni koukkaus Varjolehtoon, siellä tarhavarjohiippa on avannut kukkansa.Sirotuomipihlaja kukkii sateesta huolimatta...Tässä edessä viime kesänä istutettu rusotuomipihlaja, joka avaa kohta kukkansa Ruusupuiston yhtenä rajapuuna.Tämä etualan rusotuomipihlaja on istutettu syksyllä 2019, se oli ostaessa kookkaampi ja näyttää nyt jo oikein somalta pikkupuulta. Monta kertaa olen jo sanonut, että olen näihin ihan hupsuna?Niin suloisia nuppuja. Graniittipenkin tulppaanit onneksi kukkivat, vaikka en syksyllä laittanut tähän yhtään lisää. Uskokaa tai älkää, mutta kyllä maanpeiteperennat graniittipenkissä leviävät, ehkä ensi kevään kuvissa ei enää näy multaa?Luumujen kukat aukeavat, mutta pölyttäjiä ei ole, jos ei lämpene. Viime yönä mittari näytti +3 astetta ja aamulla oli vain +5. Ja vettä sataa. Toivotaan siis poutaa ja lämpöä edes kohtuullisen mukavasti.

Olet varmaan samaa mieltä?

24 kommenttia:

 1. Samaa mieltä, katastrofi jos ei saada pölyttäjiä liikkeelle. Minun Arabellasta ei näy mitään, istutin sen viime vuonna loppukesästä ja näinköhän kävi niin ettei selvinnyt talvesta. Pitää hankkia uusi taimi. Vieressä kasvava Princess Kate taas nousi joten paikan ei pitäisi olla kovin huono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan hartaasti, että kukat olisivat auki vielä lämpimämmän ilman saavuttua, tällä säällä ei lennä mikään pörriäinen.
   Anna vielä omalle Arabellallesi aikaa, jospa se vielä nousisi.

   Poista
 2. Minua ihastuttavat pihassasi nuo kookkaat kivet. Ne korostavat kauniisti tulppaanien värejä! Viime talvi taisi olla suosiollinen tulppaaneille, minullakin kukkii moni vanha tulppaani hyvin uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvin kivistä seutua, joten kiviä löytyy paljon. Pidän itsekin kivistä osana puutarhaa ja noihin vanhoihin kivijalkakiviin olen hyvin ihastunut.
   On kyllä mukavaa, että vanhat tulppaanit kukkivat. Välillä surettaa, jos jonkun erikoisen kauniin tulppaanin taru jää vain yhteen kukintaan.

   Poista
 3. Sinulla on lähipäivinä odotettavissa upeaa tulppaanien kukintaa. Näkyy siellä laukkojakin joukossa. Varjohiippojen kukinta on tosi kaunista. Niissä on herkkyyttä, kuin satuolentoja.
  Fiksu idea laittaa valkoista sepeliä pionien ympärille merkiksi. Ihan varmasti huomaa, eikä vahingossakaan tallo hentoja versoja.
  Ihan noin kylmää ei sentään täällä ole, mutta lämpimämpää toivon kovasti. Ja sateiden taukoamista. Edellisen lämpöjakson tapaan tapahtuisi jälleen aikamoinen kukintaräjähdys, jos tämän kosteuden keskelle saapuisi lämpö. Toivokaamme sellaista.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkien sipulikukkien kukinta on odotettua. Varjohiipissa on tosiaan satumaista herkkyyttä.
   Tuota valkoista sepeliä oli jäänyt pussiin kaivon kunnostuksesta ja se ajoi hyvin asiansa.
   Lämpimämpää ja poutaista jaksoa toivoen!

   Poista
 4. Nyt on sentään edes se hyöty, että sipulikukkien kukinnasta saa nauttia pitkään ilmojen ollessa normaalia viileämpiä. Kärhötkin ovat selkeästi nauttineet, ainakin meillä, sateista ja lähteneet kaikki hyvään kasvuun.
  Kääpiövalkokuusessasi näkyy myös paljon vihreää, joten kyllä se tuosta tulee toipumaan entiselleen ajan ja balsamin avulla.
  Tiedossa kaunista tulppaanien kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateiden jälkeen minäkin olen löytänyt kärhöjen versoja maan pinnalle nousseina ja kyllähän sade oli tarpeen, mutta voisi sitä tulla hieman tasaisemmin ;).
   Hyvä, että olet samaa mieltä tuosta kääpiövalkokuusesta, näin minäkin uskon ja toivon.
   Tulppaanien kaunista ja pitkää kukintaa odotellen :).

   Poista
 5. Huomenta! Haastan sinut tekemään blogiisi postauksen lempiblogeistasi! Mieti mitä blogeja luet ja listaa niistä parhaimmat! Me tarvitsemme kesäksi luettavaa!��

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jasmin, palaan tähän, kunhan puutarhasta vapautuu sopivasti aikaa :).
   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 6. Kumpikin nimi 'Arabellasta' on käsittääkseni oikein, mutta itse kutsun sitä tiukukärhöksi. Se sopii jotenkin paremmin suuhun kuin tarhakellokärhö. Tarhakellokärhö kuulostaa kyllä virallisemmalta. No, kaikki tietävät kuitenkin, mistä puhutaan :)
  Ihanan keväiset näkymät sateesta huolimatta. Toivotaan myös lämpimämpää keliä, jotta tosiaan saataisiin pölyttäjät liikkeelle. Viime yö oli meillä pelottavan kylmä, vain 1,9 astetta. Onneksi kävin illalla laittamassa harsoja joidenkin kasvien suojaksi. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiukukärhö on nimenä herttaisempi :).
   Meilläkin viime yönä lämpötila laski +3 asteeseen ja kesäkukilla oli varmuudeksi harsot suojanaan. Nyt on onneksi puolen päivän aikaan +15 eli vähän lupausta paremmasta.

   Poista
 7. Eilen aamulla oli hetken poutaa ja heti kimalaiset pörräsivät töihin. Onneksi.

  Ihania kukkapenkkejä. Kääpiömanteli on minulla aika samassa nuppuvaiheessa. Ihan kohta kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kimalaisia täällä odotellaan! Toivottavasti lähtevät lentoon ja auttavat pölyttämisessä. Jännitetään yhdessä kääpiömantelin kukintaa :).
   Kiitos!

   Poista
 8. Aurinko ja lämpöä tännekin pliis:)
  Kukkivat puut ovat niin ihania, kohta ne aloittelevat täälläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki me kaipaamme ajankohdan tavallista lämpöä ja aurinko olisi oivallinen energianlähteenä puutarhatoissä.
   Kukkivat puut ovat alkukesän juhlaa!

   Poista
 9. Juu, lämpöä toivotaan! Onpa siellä kaunista ja siistiä! Oma varjohiippani on kadonnut jonnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, että välillä mieluisat kasvit katoavat. Olisipa tuleva viikko jo lämpimämpi, kiitos Satu.

   Poista
 10. Hyvin on sinulla perennat nousussa ja todella toivon että aurinkoa ja lämpöä saataisiin. Marjapensaat ja puut tarvitsisi pölyttäjiä. Kauniisti sinulla jo tulppaanit kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen näin iltapäivän poudan aikana muutaman lentävän pörriäisen kaukaasianpitkäpalon kukissa. Nyt on tosi kylmä ilma, kylmän yön jälkeen mittari näyttää vielä aamupäivällä vain 8 astetta ja ulkotöissä meinaa palella runsasista vaatteista huolimatta, tuuli on jotenkin hyytävän kylmä. Odotan hartaasti, että huomenna alkaisi jo lämmetä.
   Kiitos Nila!

   Poista
 11. Kyllä vaan, lämmöt ja auringonpaiste takaisin kiitos. Kävin äsken säätämässä kasvihuoneen lämpöpuhallinta vähän tehokkaammalle töhölle ja taidanpa illalla laittaa harsot, ainakin chilien ja munakoisojen päälle.
  Melko ankeata tämmöinen sateinen, kylmä ja tuulinen kevät. Ehkä kaikkein eniten harmittaa pikkulintujen puolesta kun lentäviä aterioita joutuvat jahtaamaan pitkiä aikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta. Eilen tiistaina oli vähän lämpimämpi, mutta tänään taas on nytkin iltapäivän lämpö +8,4 ja vettä tihuuttaa. Tein äsken raivaushommia ja siinäkin meinasi tulla kylmä, vaikka työ itsessään on aika lämmintä touhua. Tänään kasvihuone on ollut hupuissaan koko päivän, toivottavasti loppuviikolla lämpö olisi tavanomaisempi vuodenaikaan nähden.

   Poista
 12. Sade on ollut kyllä hyvä juttu, mutta tämä kylmyys... Huoli alkaa olla ötököistä. Kun kasvihuonetta ei ole, niin taimet ovat sisällä. Valon vähyyden vuoksi venyttävät vartta. Ihan naurattaa kuin Pekka Poutaa säätiedotusta lukiessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä kevät vaikuttaa moneen asiaan. Surku tulee taimien kasvatuksessa, jos ei pääse laittamaan niitä sisältä ulos. Minulla on vielä verannan päydällä muutamia taimia mm. köynnöksiä, jotka haluaisin jo laittaa lopullisiin paikkoihinsa. Vielä on täytynyt vähän odotella, että ei tarvitse harsojen kanssa kiertää ympäri tonttia.
   Se Poudan säätiedotus oli kyllä huippu, ei voinut kuin nauraa itsekin :).

   Poista