tiistai 18. toukokuuta 2021

HAVAINTOJA JA NÄKYMIÄ




Puutarhassa tehdyt havainnot pitäisi aina kirjata tänne puutarhapäiväkirjaan, koska muistiin ei voi omassa tapauksessa luottaa. Nyt jo tiedän, että sekä  sipulikukkia että muita keväällä kukkivia haluan lisää ja paljon.



Kirsikkakulmaan haluan lisätä narsisseja, palloesikkoja, sinivuokkoja ja tiarelloja. Nyt paikalla olevat 'Thalia' orkkideanarsissit ja valkoiset kirjopikarililjat ja lila palloesikko miellyttävät kovasti, mutta vielä mahtuu täydennystä. Tiarellan pistokkaita lisään uusiksi aluiksi, mutta syksyllä on muistettava lisätä tänne sekä narsisseja että pikarililjoja. Samaan aikaan kukkivina kirjopikarililjan lila ruudutus sopisi hyvin valkoisen täydennykseksi. Viihtyisikö hyasintti tässä?



Kirsikkakulman narsissit näkyvät keskellä takana. Vanha mongolianvaahtera ei ole vielä saanut lehtiä, kirsikkapuu 'Pohjolan Helmi' on vistosti 3-4 metriä mongolianvaahteran takana, kohta se kukkii.



Kärhökaaren kolmio on vasta nuori alue, mutta tämä alueen toinen kevät on antanut lupauksen oikeasta suunnasta, kunhan muistan tehdä lisäyksiä kasveihin. 



Tännekin haluan lisätä kirjopikarililjoja, ne ehtivät hyvin kukkia ennen ruusujen täyttä vihreyttä. Toivottavasti pikarililjat pärjäävät ruusujen kasvaessa?



Viime vuonna istutetut pienet tarhakylmänkukkien taimet nousivat reippaina talven jälkeen ja ovat ilahduttaneet kovasti. Haluan näitä lisää, toivottavasti tekisivät pikkutaimia vierelleen. Kivipolun vieressä kukkii valkoisena pilvenä 2020 siemenestä kasvattamani 'Little treasure White' kaukaasianpitkäpalko. Tähän olen ollut enemmän kuin tyytyväinen.



Tarhakylmänkukan väriin on täydellinen kirjopikarililjan ruudutus kivipolun toisella puolella. Yritin saada ne kuvaan samoin kun silmä näkee, mutta jälleen oli haasteena joko valo tai kuvaajan heikkous. Kuvan taustalla näkyy muuten arboretumiin kuluneen viikon aikana valmistuneet köynnösportit. Kerron niistä enemmän, kunhan saan köynnökset istutettua.





Kiviportaiden viereen täytyy yrittää uudelleen kevätkurjenmiekkoja, en ymmärrä oliko paikka sopimaton vai miksi eivät tänä keväänä nousseet. Yksi 2019 istutettu tulppaani on auennut, muut ovat vielä nupussa. Kohta kukkivat sammalleimut ja patjarikot. Raparperin tunnettu kasvuvoima on tuonut jo ensimmäiset kiisselit pöytään.


Piharinkiin laitoin viime syksynä mielestäni paljon sipulikukkia, mutta alue on niin suuri, että eivät vielä näytä kovin kummoiselta. 


Pikkusipuleista krookukset ovat jo kukkineet, posliinihyasintit lopettelevat ja helmihyasintit aloittavat. Nyt ovat balkaninvuokot kukassa, mutta kaikki lajit saisivat lisääntyä kernaasti. 




Narsissit, tulppaanit ja laukat ovat vasta nuppuvaiheessa. Havujen väliin voisi ehkä laittaa pikkusipuleiden lisäksi aikaisia tulppaaneja. 

Istutin tähän hetken mielijohteesta riippamallisen purppuraomenapuu ’Royaltyn’ (hassunnäköinen taimi vasemmassa reunassa). Koska olen hulluna kukkiviin puihin, niin vaihdoinkin purppuraheisiangervon punertavalehtiseen koristeomenapuuhun. Katsotaan, oliko onnistunut päätös. Tämän puun juurelle pitää ehdottomasti laittaa pikkusipuleita syksyllä.



Sipulikukkia juuristoalueelle kaipaa myös toinen uusi purppuraomenapuu, minkä istutin tällä viikolla. Tämä ’Hopa’ päätyi vanhojen kiiltotuhkapensaiden paikalle. Jänikset päättivät karsia kiiltotuhkapenssat kurjaan kuntoon viime talvena ja päätin vaihtaa ne koristeomenapuuhun. Kyseiset kiiltotuhkapensaat olivat kasvaneet tässä 35 vuotta, istutin ne naimisiin mentyämme. Hauskaa löytää uusia paikkoja pienille kauniille puille! Reilusti leikatut kiiltotuhkapensaat pääsivät arboretumiin, katsotaan lähtevätkö kasvuun.



Riippajalavan kuvaaminen on hankalaa, mutta kaunis se on! Olen mielissäni katsellut pieniä tulppaaneja riipajalavan juurella, istutin ne syksyllä. Toivon näiden lisääntyvän oma-aloitteisesti, mutta lisäystä voisi myös auttaa. 



Tässä lähempi tarkastelu riippajalavan juurella kasvavista parvitulppaaneista. 




Punakolmilehti nousi kuin nousikin esiin ensimmäisen talvensa jälkeen, sen pitää vielä kasvaa ja vahvistua. Pitkään ajattelin metettäneeni viime vuonna istutetut valkoiset sinikämmenet, mutta nyt nekin näkyvät pieninä alkuina. Sinikämmenet kasvavat viihtyessään melko kookkaiksi, niiden paikka on punakolmilehden ja takana olevan valkotäpläimikän välissä. Kauempana takana kukkivat valkoiset tulppaanit.



Aivan kohta kukkivat sirotuomipihlajat, ihanaa!



Tässä sirotuomipihlaja toiseen suuntaan eli järvelle päin katsottaessa. Sen valkoinen kukkapilvi näkyy ihanasti vettä vasten kunhan kukinta alkaa.



Takana on ollut tiivis viikko. Sain kaikki keittiöpuutarhan kylvöt tehtyä. Teen paikkauksia ja uusintakylvöjä, jos joku laji jää nousematta tai heikoksi. Ainakin maa oli lämmin uusille siemenille. Perunakin on istutettu, samoin lähes kaikki esikasvatetut taimet istutin puutarhaan. Saattaa olla, että hätäily on haitaksi, mutta  helpottaa, kun taimiviidakko vähenee. Harsot on tietysti laitettava, jos tulee hallanvaara.

Illalla alkoi sade ja nyt saimme tännekin vihdoin vettä 13,2 mm. Aiemmat sateet ovat olleet vain 1-2 mm tihkua, joten otin sateen ilolla vastaan. 

Hyvää viikkoa teille!


26 kommenttia:

  1. Meillä alkaisi veden tulo riittää, eilen tuli 10mm ja pari päivää sitten 4mm. Nurmikko on kohta savivelliä. Noin suureen pihana ja puutarhaan mahtuu monta kukkivaa puuta ja onhan sellaisesta iloa pitkään vaikka tykkään myös tummista heisiangervoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein sade menee paikallisesti joko liikaa tai liian vähän. Meillä on kevään sateet jääneet ihan olemattomiksi. Nyt saattaa sitten tällä viikolla sataa reippaasti, jos ennusteet pitävät paikkansa.
      Tummat heisiangervot ovat kauniita, istutin tänä keväänä arboretumiin niitä kahta lajia ja varmaan tulee vielä joku muukin. Välillä iskee valinnan vaikeus :).

      Poista
  2. Sinulla istutusalueita riittää, joten sipulikukkiakin saa hankkia muutaman (?) pussin! Mutta onneksi monet leviävät pikkuhiljaa ja kukkivat puut antavat kauniin lisän keväiseen istutukseen. Kiva, kun kolmilehti ja sinikämmenet selvisivät talvestaan! Vettä tarvittiin, mutta nyt alkaisi jo täällä kulmalla riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun suuret puutteet sipulikukissa johtuvat juuri tontin pinta-alasta. Syksyllä tuntuu, että pulittaa ostoksista pitkän pennin ja hups - eihän niistä riitä oikein mihinkään. Scillat ovat onneksi omatoimisessa lisääntymisvaiheessa.
      Olin huojentunut, että sinikämmenet ja kolmilehti nousivat, minun piti tilata ne netin kautta, en ole huomannut niitä täällä myytävänä. Sinikämmen on alkuun hidas, joten toivoisin, että omani asettuisivat kunnolla kasvamaan ja kukkimaankin.

      Poista
  3. Puutarhapäiväkirjassa kaikki pysyy "muistissa". Pitäisi minullakin laittaa puutarhamme ajankohtaiset asiat vaikkapa vihkoon ylös. Niihin merkintöihn olisi kiva palata tarvittaessa tai ihan vaan muistellakseen. Täällä on kevät ottanut lämpimämpien päivien ja sateiden myötä kunnon spurtin! Ihanan vihreää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihan kätevää tarkistaa monta asiaa viime vuoden merkinnöistä ja kuvista, joten on tästä tallentamisesta hyötyä tulevaisuuden kannalta, lisäbonus on, jos joku muukin tykkää lukea - itselle toisten puutarhablogien seuraaminen on hyvin innostavaa ja ispiroivaa.
      Viikon lämmöllä on ollut melkoinen vaikutus ja nyt sade sai vihreyden räjähtämään ihan toden teolla.

      Poista
  4. Nyt on niin kaunista, ihanan näköistä kaikkialla! Hyvä, että laitat kuvia uusista istutusalueista noin realistisesti, siitä näkee asioita itse ja blogin lukija myös. Yritän jatkuvasti kuvatessa pitää mielessä sen hyvän haasteesi kuvata näkymiä; laajempia kuvakulmia siitä, missä kasvit oikein kasvavat. Näkymäkuvat unohtuvat tosi helposti!
    MInustakin blogi on mitä parhain ja kätevin puutarhapäiväkirja, vaikka pidän oikeaa kirjaa myös. Mutta blogista voi hakea tunniste- tai hakusanoilla ja melko helposti selata myös kunkin vuoden kuukausien postauksia, niiden otsikoista saattaa jo löytää etsimänsä. Siinäkin on hyvä syy päivittää blogia tiuhaan :-D
    Hei, miltä muuten tuntuu, kun nykyisin niin kauhean yleisesti käytetään sanaa päivittää? Koetko sen ärsyttävänä tai henkilökohtaisena? Minusta tuntuu mukavammalta käyttää vanhoja ilmaisuja, kuten juttu sanan postaus sijaan. Mutta mikäs olisi sopiva sana pävittää-sanan tilalle (ja se ei ehkä kuitenkaan ole uusi sana, vaikka sen käyttö tietotekniikka-aikana onkin varmaan lisääntynyt hirmu paljon)? No, blogin kohdalla voi ainakin sanoa, että kirjoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, että voisin ottaa aivan lähikuvia, jos silmäni olisivat tarkemmat. En kertakaikkiaan saa kameralla manuaalisesti tarkennettua, vaikka haluaisin. Siksi joudutte jatkossakin tyytymään laajempiin kuvakulmiin. Toisaalta olen edelleen sitä samaa mieltä kuin haasteessani; haluan itsekin nähdä lähikuvan lisäksi kasvin sijoittumisen ympäristöönsä ja kasvutavan :).
      Minullekin 'postaus' on uusi sana ja 'juttu' tuntuisi ehdottomasti kotoisammalta :). 'Päivittäminen' on tainnut tulla jäädäkseen ja onhan se tavallaan kuvaava termi jossain. No, puutarhaympäristössä ajattelen muutoksilla aivan muita asioita kuin 'päivittäminen' hah :).
      Iloa viikkoosi Saila!

      Poista
  5. Sen lisäksi, että puutarhakuviasi on ilo katsella, on tästä jutusta hyötyä esimerkiksi syksyllä, kun mietit sipuli-istutuksia. Olen pitkään ollut tekemässä kustakin istutusalueestani karttaa. Jokin aika sitten keksin kuvata kunkin paikan ja tulostaa kuvan aika isona paperille. Vaikka käytössäni on mustavalkotulostin, on kuvaan helppo kirjata kasvien nimet ja nähdä samalla aukkopaikat lisäyksiä varten.
    Blogi toimii hyvin puutarhapäiväkirjana. Se oli aikanaan iso syy blogin aloittamiseen. Blogin lisäksi pidän myös puutarhapäiväkirjaa ja teen lukuisia listoja. Siitä huolimatta välillä pää lyö täysin tyhjää jonkun kasvin tai tyhjän paikan äärellä. Täydellisyyten ei liene minkäänlaista oikotietä. Jos tarviskaan.
    Vettä tuli eilen ja vettä tulee tänään. Tekee hyvää luonnolle ja puutarhalle - kunhan ei viikkotolkulla putkeen sada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mietinkin, että nämä kuvat täytyy ottaa esiin syksyllä ja lukea niihin liittyvät pohdinnat. Minullakin on puutarhakirja, mihin yritän muistaa kirjoittaa kasvien nimiä yms... mutta usein huomaan, etten ole ollenkaan kaikkea muistanut tallentaa. Kun kuumeisena istuttaa, niin luulee muistavansa, mutta turha toivo omalla kohdallani.
      Tuo suunnitelmasi kartasta olisi ihan loistava, jos sen saisi aikaan toteuttaa. Ihailen sinun tilastojasi, vaikka minäkin teen listoja jne.. niin olen jälkijunassa näissä tarkoissa dokumentoinneissa.
      Nyt on saanut puutarha vettä, toivottavasti ei jää tämä vaihe "päälle".

      Poista
  6. Blogi on kyllä mainio "päiväkirja", jonka kuvien avulla näkee helposti mikä alue puutarhassa kulloinkin vaatii lisää istutuksia tai muuta kohennusta.
    Isolle pihalle uppoaa kyllä sipuli jos toinenkin, mutta keväinen kukkanäytelmä on kaiken vaivan arvoinen.
    Mukavaa viikon jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan! Keväisen kukkanäytelmän eteen täytyy tehdä varmaan useamman vuoden ajan lisäyksiä ja olisi kiva jos osa valituista lajeista alkaisin lisääntyä itsekseen kuten scillat. Kiitos samoin :).

      Poista
  7. Sinulla on tosi paljon kaikkea ihanaa. Ihmeen paljon saa kukkasipuleita istuttaa, että ne tuovat väriä läpi kevään. Minulla on kirjopikarililjoja yhden punaherukan vieressä, ovat siinä lisääntyneet, mutta jäävät kohta pensaan oksien väliin haastavasti. Pitää ehkä kantata kunnon alue pikarililjoille ja siirtää hieman kauemmaksi punaherukan rungosta. Kirjopukarililjat lisääntyvät minulla helpommin kosteammassa paikassa. Kuivemmassa voivat taantua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinulla pikarililjat ovat lisääntyneet, täytyy minunkin toivoa samaa. Jos ruusut ahdistavat liikaa, täytyy yrittää ottaa jatkossa siementaimia toisaalle, ihan heti ei ole tähän tarvetta. Kiitos neuvoista kasvupaikan suhteen!

      Poista
  8. Sullon kyllä nii laaja puutarha ja istutusalueet, että sinne pitää istuttaa sipuli poikineen monena syksynä, että näyttääs runsahalta kauempaaki. Likeltähän ne näkyyvät hyvinki. Monet kerrat oon tarkistanu kuvista sipulikukkien paikat. Useen kuvia on ottanu liian vähä. Sulle tuloo ihana ihana kukkapuupuisto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, ehkä kukka-alueet laajenevat aikaa myöten. Kuvat auttavat paljon, sillä loppukesällä ei enää oikein muista keväisiä tilanteita kovin tarkasti.
      Kiitos!

      Poista
  9. Ihania kuvia upeista ja hyvin hoidetuista alueista.
    Minä olen nyt ottanut kuvia niistä alueista joihin haluan ehdottomasti sipulikukkia. Tätä kuvakansiota sitten selailen kun on aika hankkia sipulit.
    Tänään ehdin pitkästä aikaa itse pihalle ja tarkistin viime kesän kaivosten ylösnousijat, ilokseni kaikki kärhöt näyttävät juurtuneen, totinen ihme näillä taidoilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sinun ohjeesi oli todella tarpeellinen, pitää yrittää lisätä kevätkukkijoita kukkaron sallimassa tahdissa :).
      Ihan loistavaa, että kärhösi ovat hyvällä voimalla nousemassa talven jälkeen!!

      Poista
  10. Kauniit näkymät taas kerran. Kokeilepa syksyllä istuttaa hyasintteja vähän joka puolelle ja säästä ensi joulun hyasintitkin puutarhaan istutettaviksi. Hyasinttien paksut kukkapötköt näkyvät kauas ja varmasti olisivat edukseen suuressa puutarhassa. Minä huomasin tänä keväänä, että vaikka pikkuiset sipulikukat ovat niin ihania, niin yksi hyasintti vastaa aika isoa mätästä esim. kevättähtiä. Kukintakin kestää todella pitkään. Suosittelen! Tietysti nuo isot alueet jotain maanpeittoperennaa, kuten vaikka tuota kaukasianpitkäpalkoa, toimivat myös hyvin.
    Kukkivista pikkupuista on valtavasti iloa ja teidän tontille niitä sopiikin paljon. Hyvä idea sijoittaa sirotuomipihlaja niin, että kukkapilvi tulee järveä vasten.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyasintit ovat kokeilemisen arvoinen asia. Huomasin, että viime pääsiäisen aikaan ruukuissa olleet ja sittemmin maahan laitetut hempeän vaalean keltaiset hyasintit nousivat nyt keväällä arboretumin mullasta.
      Nyt sirotuomipihlajat ovat avanneet kukkansa ja ihanalta näyttävät!
      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  11. Voi ihana, kun siellä on kaunista 🤍 Niin upea piha ja kaunista kukintaa jo nyt 🤍 On tosiaan hyvä laittaa muistiin, mitä pitää muistaa tai mitä haluaa tehdä seuraavan kevään kukintaa silmällä pitäen. Ja kunnon sipulikukkailotulitus keväällä tuo kesän ikään kuin etuajassa :)
    Mukavia toukokuisia päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Satu kannustuksestasi. Tällaiset kommentit rohkaisevat jatkamaan uurastusta :).
      Sipulikukat ovat tärkeä lisä kevään kukintaan, talven jälkeen nämä ovat erittäin tervetulleita. Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  12. Ihanaa kukintaa jo nyt! Ja aina vain paraanee, kun kukkivat puut pääsevät vauhtiin! Meillä on `Hopa`ja se on kyllä aivan ihana, kukkii joka vuosi runsaasti.
    Hyvä idea kuvata puutarhaa sillä silmällä, että minne syksyllä mahtuu laittamaan lisää kukkasipuleita. Syksyllä kun näkymät on ihan toiset:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin olet ollut 'Hopaan' tyytyväinen. Odotan hartaasti, että lähivuosina saisi jo kunnon kukkatykitystä näistä kaikista kukkivista puista :).
      Aivan, syksyllä on tosi vaikea tarkasti muistaa sipuleille tärkeitä paikkoja, kaikki näyttää niin erilaiselta kuin keväällä.

      Poista
  13. Hyvälle vaikuttaa!

    VastaaPoista