perjantai 29. tammikuuta 2021

VIERAILU TYTTÄREN PIHALLA


 
Olen jo aikaisemminkin kertonut teille tyttäremme perheen omakotitalopihan rakentamisesta ja nyt pääsette käymään kierroksella kolmen vuoden ikäisessä pihapiirissä. Tontin koko on noin hehtaari, josta hoidettua pihapiiriä on noin 5000 m2. Kannustalon 'Harmaja' valmistui keväällä 2017 ja samana keväänä aloitimme pihanrakennustyöt. Vuonna 2018 jatkoimme istutustöitä talon molemmilla sivuilla olevilla alueilla.Yllä olevassa kuvassa tulija on siirtymässä kylätieltä taloon johtavalle tielle ja pihaan. Vasemmalla näkyvät suuret kivet pengertävät kauniisti korkeuseroa tien ja nurmikon välillä. Kivien asettelu oli 'Vihersuunnittelu Piha':n puistopuutarhuri ja suunnitteluhortonomi Tuula Hyvärisen ideoimaa. Hän teki pihasuunnitelman, jota noudatimme 2017 pihaa rakennettaessa. Olimme mieheni kanssa mukana ahertamassa, joten pihasuunnitelma saatiin toteuteutettua kesällä 2017.

On erittäin hyvä saada ammattilaisen apua tilanteessa, missä koko rakenteilla olevan talon ympäristö on yhtä hiekkaista myllerrystä ja valtavia kivikasoja, eikä oikein tiedä, mistä pitäisi lähteä liikkeelle. Lisäksi kannatti hyödyntää kaivinkonetta mahdollisimman paljon suurien kivien siirtelyssä, reilunkokoisten istutuskuoppien kaivamisessa kiviseen maahan ja maamassojen siirtelyssä. Paikalle tuotiin monen monta kuorma-autollista multaa, sillä pohja oli hiekkaista metsän pohjamaata.

Pihatien vieressä on norjanangervoaidanne, joka kukkii valkoisenaan toukokuussa. Nurmialueella on kaaressa neljä tarhaomenapuuta. Pihasuunnitelman mukaisesti omenapuita istutettiin kolme, mutta häälahjaksi saatu neljäs puu päätyi kuvassa näkyvän autokatoksen viereen kaaren neljänneksi puuksi. Aivan kuvan oikeassa reunassa näkyy osittain metsävaahtera, joka on kasvanut hyvin nurmialueen kulmassa.
Vuonna 2018 minun oli helpompi jatkaa ideointia ja istutuksia toteutetun pihasuunnittelman ulkopuolisille alueille, sillä hankala alku oli jo tehty.  Etualalla on kukkiva marjatuomipihlaja. Nurmikolla kasvavat viinimarjapensaat ja karviaispensaat. Nämä olivat tyttäremme toiveena ja varsinkin herukoita on riittänyt jo säilöntään asti.Ylätasanteella näkyy kaksi kukkivaa kirsikkapuuta, ensimmäinen näistä on kasvanut paremmin. Etelänpuolen terassilta johtaa portaat alas nurmikolle, portaiden molemmin puolin on rinteeseen istutettuna kääpiövuorimäntyjä ja tummakeijuangervoja, lähinnä portaita kasvaa molemmin puolin tuivioita. Talon pääty on pengerretty suurilla kivillä (niitä täällä tontilla todellakin riittää). Istutukset kivien alapuolella ovat vuodelta 2018, siis kahden vuoden ikäisiä. 

Talo on maalattu hengittävällä ja kestävällä Virtasen 4 öljyn maalilla, rakentamisessa on muutenkin käytetty hengittäviä ratkaisuja kuten Ekovillaa, eikä seinissä ole muoveja. Tumma sävy on hyvä tausta kasveille ja sopii mielestäni tähän 'Harmajaan' erittäin hyvin.Näkymä kirsikkapuun takaa terassille. Terassin edustalla on kaksi suurta istututusallasta.Näissä molemmissa istutusaltaissa kasvaa kolme 'Danica' pallotuijaa. Tulppaanit nousevat antamaan väriä keväällä ja joka kesä altaissa on ollut daaliota tuomassa kukintaa koko kesäkauden ajaksi. Monivuotiset valkoiset lehtosalviat ovat täydentäneet kukintaa. Istutusaltaiden kukkia voi ihailla olohuoneesta ja ruokapöydässä istuessaan.Talon kulmalle 2017 istutetut pihasyreenit keskittyivät ilmeisesti juurtumiseen pari vuotta, mutta viime kesänä niiden kasvu ja kukinta ilahdutti kovasti. Tämän kuvan kohdasta noin 4-5 metrin päässä kasvaa 2018 istutettu violetti isabellansyreeni, se täydentää tulevina vuosina toivoakseni syreenien kukkaloistoa.Tämä kuvassa näkyvä alue talon päädyn suurien kivien alapuolella on kokonaisuudessaan rakennettu 2018 ja osa istutuksista on vuodelta 2019. Kauempana näkyvä rakennus on rantasauna.

Kuvan oikeassa alakulmassa olevat kivet reunustavat autokatoksen päätyyn tehtyä istutusaluetta, kulmassa kasvava puu on purppuraomenapuu 'Aamurusko'.Tässä sama autokatoksen päädyn istutusalue, missä koristeomenapuun lisäksi kasvaa myös kaksi rungollista 'Palibin' pikkusyreeniä. Touko- kesäkuussa tulppaanit ja ukkolaukat kukkivat, sen jälkeen perennat valtaavat kasvutilan. Tässä  pionit ovat jo hyvässä kasvuvauhdissa.Tässä kuvassa katsotaan vastapäisestä suunnasta autokatoksen päätyyn päin. Kesäkuun alussa kukkivat 'Hopa' purppuraomenapuut. Kivien vieressä olevat pensaat ovat koivuangervoja, ne olivat hyvässä tarjouksessa hankkijalla keväällä 2018. Koristeomenapuiden jälkeen näkyvä kolmas puu on luumu. Puiden alla ja väleissä on perennoja, ne tuuheutuvat ja lisääntyvät vielä jatkossa.Autokatoksen päädyssä purppuraomenapuu 'Aamuruskon' juurella viihtyvät hyvin pitkään kukkivat 'Ballerina' harmaakurjenpolvet ...


... ja tarhakurjenpolvet. Tästä kuvasta näkyy myös 2018 istutettuja kääpiövuorimäntyjä, laakakatajia ja tummakeijuangervoja, joita istutettiin maisemoimaan tarkistuskaivon ja mustan jäteveden umpisäiliön muovisia 'hattuja'. 
Tässä etualalla on 2018 rakennettu kohopenkki kivireunuksella. Tämä alue oli hyvin kivistä, joten kohopenkki toi lisää multatilaa ylöspäin. Lisäksi saimme tähän hyödynnettyä yhtä kivikasaa. Kuvassa näkyvä puun runko kuuluu sirotuomipihlajalle, lisäksi penkin keskellä kasvaa luumupuu ja aivan penkin toisessa päädyssä rautatieomenapuu. Kuten huomaatte, kasvaa sirotuomipihlajan juurella nyppykurjenpolvi ja hopeahärkki. 

Tämä kohopenkki on toimittanut kasvimaan virkaa ja perunasatoakin on tullut sopivasti. Hyötykasveja täydentää kivien päällä rönsyillen rentoakankaali (mitä minulla riittää hyvin jaettavaksi). Muutama keveä kesäkukkakin on ollut väriä tuomassa.
Edellisen hyötypenkin takana (talon terassilta katsottuna) on vuonna 2019 kunnostettu alue, siellä kasvaa lomittain aidanteeksi istutettuna pikkujasmike, isabellansyreenejä, mongolianvaahteroita, 'Veera' kaarisyreenejä ja jalosyreeni ' A. Ludvig Späth. Alunperin paikalla kasvaneet luonnonkatajat täydentävät aidannetta.
Kesällä 2020 meillä oli ilo saada viettää juhannushäitä nuorenparin omassa puutarhassa. Pandemia aiheutti omat vaikutuksensa, joten hääjuhlasta tuli porrastaen sopivan pienimuotoinen myös lähisuvun riskiryhmiin kuuluville. Upea sää mahdollisti ulkona vietetyn juhlan.
Tässä kuvassa näkyy aika hyvin, miten vasemmalla puolella olevan nurmikkoalueen reunassa on ensin kivien lomassa pensasmustikoita, sen jälkeen oikealla puolella on kaartuva koivuangervoaidanne (vuonna 2018 istutettu).  Edessä oikealla on rungollinen mongolianvaahtera. Mongolianvaahterapensaita on lisäksi kolme koivuangervojen takana oikealla puolella. Ne näkyvät selvemmin postauksen ensimmäisessä kuvassa. Täällä piha-alueen ulkokehällä kasvaa lisäksi kolme marjatuomipihlajapensasta. Ajattelin, että erikorkuiset pensaat rajaavat mukavasti pihapiiriä kylätiestä. Hiekkatien pöly pysyy paremmin poissa ja piha saa suojaa.

Tässä valotolpan oikealla puolella on ensin syyshortensia pensas ja sen oikealla puolella pihasyreeni, tulevaisuudessa ne saavat kasvaa toistensa lomaan. Tästä kuvakulmasta metsävaahtera näkyy pihatien toisella puolella.Talon pohjoispuolella on myös istutusallas keskellä talon pitkää sivua. Tässä istutusaltaassa kasvaa timanttituijan molemmin puolin 'Palibin' pikkusyreenit. Talviaikaan tuija on ollut hauskannäköinen valosarjassaan. Aluskasveina altaassa on rönsytiarellaa ja muutama kuunlilja.


Talon isäntä teki melkoisen työn 2017 asentaessaan graniittiset noppakivet sisäänkäynnin edustalle. Kiveys on oikein kaunis ja se on vähentänyt sisään kulkeutuvaa pölyä.
Puutarhablogissa voi varmaankin olla kuva morsiammen hiuksissa olevista harsokukista. Kuten kuva osoittaa, taloon saapujaa odottaa jo heti eteisessä huikean kaunis järvinköala.
Paikallinen kukkakauppa 'Neiti Neilikka' toteutti tämän kukkaisan vanteen, tässä se on nostettu eteisen naulakon varaan. Päivän aikana saatiin sekä hääparista että vieraista hauskoja kuvia ulkona kukkakehän ympäröimänä. Koivunoksat tuovat juhannuksen tuoksua juhlaan.
Myös tämä kukkalaite on Neiti Neilikan käsialaa.Terassin pöydillä oli pieniä neilikkaruukkuja.
'Palibin' pikkusyreenit olivat sopivasti kukassa autokatoksen päädyssä näissä juhannushäissä. Kukintaa aloittavat loistosalviat näkyvät hennosti. Häiden jälkeen laajensimme tätä penkkiä vielä metrin verran vasemman alakulman suuntaan. Kivimuuri rakentui vähän lisää ja sitä varmaankin parannellaan vielä tulevana kesänä.Kunhan tasanteella olevat kirsikkapuut ja alempana olevat koristeomenapuut, pensaat ja perennat kasvavat, muuttuu näkymä pehmeämmäksi ja rehevämmäksi.
Tässä kuvassa etualalla isabellansyreenit osana vuoden vanhaa aidannetta tuovat muutaman vuoden päästä sekä kerroksellisuutta että kukkaisaa kauneutta. Nämä kaikki aidanteen pensaat näkyvät hyvin sekä pihaan tultaessa että terassilla oleskellessa. 
Tämä nuori piha on saanut pinnoitteet ja rakenteet kohdilleen, myös puiden ja pensaiden istutukset ovat nyt hyvässä vaiheessa, ehkä jotain suunnitelmia meillä on vielä ensi kesälle... 
Tulevina vuosina on mahdollisuus edetä sen mukaan, mikä on talon asukkaille mielekästä. Pieni juniori eli ensimmäinen lapsenlapsemme saa ensi kesänä kontata nurmikolla kahden suojelevan koiran kanssa. 
Häälahjaksi saatu köynnösruusu 'Above and Beyond' istutettiin autokatoksen päädyn istutusalueen laajennusosaan häiden jälkeen. Kasvakoon kauniina ja kukoistavana!


Jos haluat katsoa vanhat kirjaukset tämän tyttären pihan rakentamisesta niin löydät ne alta:

24 kommenttia:

 1. Fiksua pyytää ammattilainen avuksi alkuun - ja hyödyntää kaivinkonetta. Ja kun sinäkin olet auttanut, niin kyllähän tuosta upea kehittyy, kun kasvit hiukan kasvavat. Erityispeukut vaahteralle, kasvakoon komeaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Jos katsoo linkeistä tilanteen 2017, niin näkee, että sekä ammattilaisen että kaivinkoneen apu oli tarpeen. Pihasuunnittelija kävi tontilla jo ennen kun koko rakentaminen alkoi, siitäkin oli paljon hyötyä. Kokenut ammattilainen pystyy näkemään suuret linjat ja tärkeät huomioon otettavat asiat - ja siitä on valtavasti hyötyä.
   Ilman kaivinkonetta noille kiville ei olisi mahtanut mitään. Kaivinkoneen kauhalla sai tehtyä riittävän kookkaat kuopat puille ja muille istutuksille.
   Vaahtera tuo tuossa kohdassa aivan erityisen kauniin vaikutelman, kunhan kasvaa aikuiseksi :).

   Poista
 2. Kaunis piha. Onnittelut mummoksi tulosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja. Tämä uuden pihan perustaminen ihan alkuvaiheesta asti on ollut todella mielenkiintoinen ja uusi projekti itsellenikin. Kasvun ja muutoksen seuraaminen on innostavaa.
   Mummin tehtävä on niin ihana ja olen tähän pikkuiseen mieheen valtavan ihastunut :).

   Poista
 3. Onpa kaunis talo ja ihana järvimaisema! Kunhan puut kasvavat, tuosta tulee oikea pikku paratiisi ja suojan tuntu lisääntyy. Ihanaa, että olette ilmeisesti melko lähekkäin, niin tyttärellä on lapsenhoito- ja pihanlaittoapua, ja muutenkin, on mukava tunne asua lähekkäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Saila! Olen aivan samaa mieltä sekä talosta että maisemasta, jotenkin tämä kokonaisuus sopii rakennuksineen niin hyvin yhteen. Tämä pikkuinen omakotitalo on oikein kompakti ja joka neliö on ajateltu huolella sekä kauneuden että kustannusten osalta.
   Onneksi puut ovat lähteneet hyvin kasvuun ja parin kolmen vuoden päästä ne tuovat jo enemmän kerroksellisuutta pihapiiriin.
   On meillä välimatkaa 56km, mutta onneksi autot on keksitty. Olen kyllä ajellut koko puutarhavälineistön kanssa monet reissut viimeisten neljän vuoden aikana, ja nyt tuo pikkuinen on aikamoinen magneetti :).

   Poista
 4. Niin kaunis pihapiiri ja aivan mahtavaa, että saa asua järven rannalla! Ammattimaisesti tehty kokonaisuus näyttää hienolta jo tässä vaiheessa, kun kasvit ovat vielä pieniä ja kasvun alussa. Suloisia pikkupuita vaikka millä mitalla. Todella kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Onhan tuo paikka melkoinen järven rannassa ja rantamaisema tulee kuin tauluna sisälle. Eikä edes ole naapurustoa vieressä.
   Tulevan kesän aikana on taas kiva nähdä, miten kaikki on kasvanut ja kukinta lisääntyy.

   Poista
 5. Hieno paikka kodille. Järvenranta ja tontin ympärillä suojaava metsä luovat varmasti otollisen ympäristön aremmillekin kasveille. Olette saaneet lyhyessä ajassa rakennettua pihapiiriin hyvän alun puutarhalle, joka vain paranee ajan myötä.
  Mukavaa, että tyttäresi sallii sinun olla mukana puutarhan suunnittelussa ja rakentamisessa. 56 km on toki pitkä matka, mutta ei ollenkaan mahdoton vaikkapa päivävierailuun. Pääsette iloitsemaan pikkuisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä tosiaan tarvitaan muutama vuosi, että kasvu on sellaista kuin odottaa sopii.
   Toistaiseksi Elina on vielä ollut myötämielinen puutarhahöperölle äidilleen ja on aina mukana kanssani kaivamassa kuoppia ja kärräämässä multaa uusille istutuksille. Luultavasti oman tontin kauneus auttaa innostumaan puutarhan asioista, vaikkei se ollutkaan aikaisemmin niin harrastuksena.
   5-tie on sujuva kulkemiseen eli matka menee kyllä nopeasti, joten päiväreissut sujuvat oikein hyvin. Elina on ollut päivän pikkuisen kanssa täällä meilläkin monta kertaa, se on onnellista!

   Poista
 6. Todella kaunista ja talon paikka on enemmän kuin upea!
  Hyvin ovat kasvit lähteneet alkuun ja eikä aikaakaan, kun pihapiiri on suojaisa ja ihanan rehevä. Hyvin suunniteltu ja toteutettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kommentistasi Riina. Sinäkin puutarhasuunnittelun ammattilaisena olet varmasti samaa mieltä alkuvaiheen suunnittelun merkityksestä ja tärkeydestä. Ammattilainen osaa ottaa heti huomioon monia seikkoja, joiden noudattaminen säästää virheiden korjaamiselta myöhemmin.

   Poista
 7. Tyttärelläsi on kaunis pihapiiri jo nyt ja tulevaisuudessa vielä paranee. Oli kiva nähdä, kuinka pihapiiri on lähtenyt kehittymään. Ihastelin tuota harmaakurjenpolvi 'Ballerinaa'. Sitä on kyllä saatava itsellekin. Pinkit ja valkoiset tulppaanit näyttävät kauniilta tummia rakennusten seiniä vasten, samoin liilat syreenit. Kiitos kuvakierroksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä uuden pihan rakentaminen on näyttänyt olevan jatkuvasti suosittu blogini tilastojen valossa, joten ajattelin, että pihan kehittyminen ehkä kiinnostaa monia :).
   Minullakin on kasvamassa 'Ballerinaa' ja sen pitkä kukinta on mukava juttu, suosittelen!
   Kiva, jos viihdyit kierroksella!

   Poista
 8. Oi kuinka kauniilla paikalla heidän kotinsa onkaan! Jo nyt näkee valtavan fiksusti ajatellun toteutuksen ja sehän vain paranee vuosi vuodelta, tulee niin kaunis ja viihtyisä. Kaikkiaan, kiinnostava seurata tätä pihaprojektia, kiitos kun jaat sen kanssamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on erityisen kaunis :). Tämä pihapiirin perusrunko on rakennettu puiden ja kukkivien pensaiden varaan. Täydentäminen onnistuu myöhemmin, jos tulee siihen suuntaan innostusta.
   Kyllä minä esittelen tätä kohdetta jatkossakin, jos edelleen on omistajien lupa :).

   Poista
 9. Kyllä näyttää hianolta, sekä puutarha, että järvimaisema! Äkkiää ympäristö on saatu siistiksi ja näyttämähän puutarhalta. Hyvä niin, ny on muuta puuhaa :) Keväällä on kiva ihaalla kukkapuiren ja -pensahien vuasi vuarelta kasvavaa kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kieltämättä etua, jos jaksaa alussa tehdä piha-alueiden kunnostamisen ja pihan perustamisen huolella. Auttaa tulevina vuosina, ettei tarvitse aloittaa isoja myllerryksiä uudelleen. Puut ja pensaat pääsevät myös kasvuvauhtiin heti ensimmäisestä vuodesta alkaen ja kukinnasta pääsee iloitsemaan aikaisemmin.
   Tätäkin tonttia voi täydentää myöhemmin istutuksilla ja tämän hetken istutusalueita voi halutessaan laajentaa - jos inspiraatiota on siiheen suuntaan, mutta piha toimii myös tällaisenaan.

   Poista
 10. Olenkin piipahtanut sinun mukana täällä ennenkin. Ihanalta näyttää. Minulla kuoli Balibin syreeni olikohan ollut jo kuivahtanut kun sen alesta ostin? Taidan hankkia uuden nyt keväällä. Onko sinulla kokemusta että onko puput ja peurat kiinnostunut tästä ❓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän omassa puutarhassa pupuja on ihan riittävästi, mutta Palibin on minulla ollut ilman verkkoa ja ainakin toistaiseksi se on saanut olla rauhassa. Peurojen suhteen ei ole kokemusta. Kaunis tämä on joka tapauksessa.

   Poista
 11. Tyttärelläsi on kaunis ja tilava piha! Oma tyttäreni aloittelee oman omakotitalonsa rakentamista Naantalissa ja pian heillä alkaa maanrakennus. Kuten mainitsit on varmaan järkevää pyytää ammattilaisen apua noin ison pihan suunnitteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Sari! Yleensä pihasuunnittelun ammattilaisen apua kannattaa käyttää jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Maamassojen siirto voidaan näin suunnitella järkevällä tavalla ajatellen pihasuunnitelmaa ja vältytään mm. turhalta edestakaiselta työltä. Pihasuunnittelija näkee yleensä hyviä ideoita, joiden tiedostaminen saattaa olla hyödyksi ennen kuin talonrakennus alkaa. Vaikka suunnitelma maksaa, saattaa kustannus maksaa itsensä, kun vältytään virheiltä tai turhalta työltä.
   Teillä onkin mielenkiintoiset hetket alkamassa. Toivon tyttäresi projektille myötätuulta ja onnea!! Ihanaa saada uusi koti ja pihapiiri :).

   Poista