sunnuntai 16. helmikuuta 2020

VIERAILU KOTKAN PUISTOISSA


Viime kesän ainoa lomareissumme suuntautui 24.8. Mustilan taimipäiville ja sieltä edelleen Kotkaan, missä yövyimme yhden yön. Kotkassa ehdimme sekä lauantaina että sunnuntaina kiertää Kotkan upeita puistoja. Tämä oli kokemus, mikä jätti poltteen päästä puistoihin uudelleen myöhemminkin. Puistojen suunnittelija kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen onnistui loistavasti tavoitteessaan: "Hyvä puisto on sellainen, jossa ihminen kokee sydämessään, että tänne hän haluaa palata".
Haluaisin seuraavan puistovierailun Kotkassa ajoittaa kevääseen, olisi upeaa nähdä lukuisat hedelmäpuut ja muut kevään / alkukesän kukkijat kukkaloistossaan.

Kaupungin keskustassa sijaitseva Isopuisto levittäytyy vanhan ortodoksisen kirkon ympäristöön. Siellä hämmästyttivät suuret perenna-alueet, mitkä olivat persoonallisisempia, kuin yleensä puistojen istutukset. Nämäkin monimuotoiset istutukset olisi hauska nähdä myös keväällä tai alkukesällä. Ihailin graniittikivien käyttöä istutusalueiden pengertäjänä. Yllä olevassa kuvakulmassa graniittikivi peittyy tässä kuvakulmassa ryöppyävien perennojen alle.Monessa kohdassa oli käytetty pienikukkaisia kärhöjä perenna-alueilla, tämä vielä kukki.


Sapokan vesipuistossa kiersimme sekä lauantain iltakävelyllä että uudestaan sunnuntaina. Aivan huikea paikka! Ihailin tapaa millä kasvit oli luonnollisesti istutettu toistensa lomaan kerroksellisesti.  Köynnöksiä oli kivasti käytetty paljon, valtaosa näytti olevan pienikukkaisia kärhöjä. Vaikka aluetta oli rakennettu paljonkin, niin silti lopputulos oli tosi luonteva. Pidin myös kovasti eläimiä esittävistä kivipatsaista (näyttivät kiveltä - en koskenut). Tällaiset patsaat olivat viehättäviä


Sylikoira Rita. Tunnelma oli tälläkin alueella erityinen, ja nuo kivet!Joka puolella oli paljon graniittikiviä, ah! 27.7.2019 Hesarin lehtijutussa oli maininta, että puistoon tuotiin rakennusvaiheessa lähes kilometrin verran sokkelikiveä eli purettujen rakennusten kivijalkoja. Kiviä oli taidokkaasti käytetty istutusten pengertämiseen ja moneen muuhunkin. Olin aivan haltioissani. Antaa kuvien puhua...Kivijalkakiviä - ja miten kauniisti ja luontevasti kasvit on tähän istutettu, tässäkin köynnös ...

Pidin näistä monimuotoisista kivikkoryhmistä, vaikka kasvit eivät kukkineet tulee erilaisista sävyistä kiinnostava näkymä
Tietääkö teistä kukaan, ovatko nämä yllä kuvassa näkyvät puut  riippajalavia vai sateenvarjojalavia? Niitä oli käytetty useassa kohdassa ja olivat joka tapauksessa kerrassaan upeita - ja minua jäi kaihertamaan se "täytyy saada" -ajatus. Kiinnostaisi tietää, onko teillä ollut harmina kirvat, jos siis omistatte jomman kumman version? Ja miten olette onnistuneet mahdolliset kirvat häätämään? Minulla olisi tällaiselle paikka mietittynä, jos uskallan ostaa. Olen nähnyt muutamia kuvia kirvojen ruskistamista sateenvarjojalavista, eikä se olisi oikein toivottavaa, varsinkin kun maksavat aika lailla.Rita oli myös ihastunut puistoon, tosi paljon löytyi nuuskittavaa.Kävelimme ihanaa maisemareittiä Sapokan vesipuistosta Katariinan meripuistoon. Reitillä sai nauttia hienosta lehtometsästä ja mahtavista kivistä.

Karhulan Jokipuisto oli vuorossa viimeisenä ennen kotimatkaa. Kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen halusi kaikilla suunnittelemillaan puistoilla olevan oma erityispiirteensä. Karhulan Jokipuisto "muutti todeksi taidemaalarin Claude Monet´n maalauksen lummelammesta" (lainaus Helsingin sanomat 27.7.2019).

Mikäli et ole vielä Kotkan puistoissa vieraillut, suosittelen ehdottomasti! Aikaa kannattaa varata, sillä tutkittavaa löytyy paljon.24 kommenttia:

 1. Oi että, miten hienoa. Täytyykin suunnitella reissua Kotkaan, edellisestä on kymmenen vuotta ainakin ja on tullut uuttakin sen lisäksi, että ne vanhat pitäisi päästä näkemään uudelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin puhuin monta vuotta, että pitäisi käydä... Onneksi sai nyt yhdistettyä kaksi hienoa paikkaa sekä Mustilan että nämä Kotkan puistot. Kuvia olisi voinut ottaa vaikka kuinka paljon, mutta mies ja koira meinasivat kadota näkyvistä, kun jäin huokailemaan jonnekin. Siellä on näissä kaikissa erilaisissa puistoissa todella paljon katsottavaa. Se Katariinan meripuistokin oli ihana kallioineen meren rannalla. Ja näppärästi kaikki Karhulaa lukuunottamatta pienen kävelymatkan päässä toisistaan. Lisäksi minua miellytti satama-alueen runsaat upeat istutukset. Mikä kirsikkapuiden kukinta keväällä, jos katsoin puut oikein.

   Poista
 2. Voi miten kaunista! Usein olen nähnyt blogeissa kuvia Kotkan puistoista, mutta en ole koskaan käynyt. On niin toisella puolen Suomea. Mutta joskus syksyllä voisi pyörähtää tuolla suunnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista ja taidokkaasti suunniteltua, jotenkin aivan erilaista kuin yleensä puistoissa tapaa nähdä. Ei ihme, että palkintoja ja huomionosoituksia on satanut näistä kokonaisuuksista. Aion käydä uudelleenkin ja tosiaan kasvillisuus näytti siltä, että alku-, keski- ja loppukesällä voisi olla paljonkin erilaista koettavaa.

   Poista
 3. Onpa uljas puisto! Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uljas ja upea - samalla viehättävä ja luonteva. Todella moninainen, sai paljon ideoita itsellekin. Pensaita ja erilaisia havuja oli käytetty paljon perennojen kanssa.

   Poista
 4. Kiitos esittelystä. Sapokassa on tullut käytyä joskus useampi vuosi sitten. Siellä ihastuin runsaisiin jaloangervo istutuksiin ja toteutinkin niitä runsaasti omassa mökki istutuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, jäi mieleen tuon reissun jälkeen, että Minna (Hiidenkiven puutarhassa) mainitsi, että varmaan laitan kuvia nähtäväksi jossain vaiheessa. Lähellä asuvilla on etuoikeus käydä usein kiertämässä ja nähdä kaikki eriaikaisesti kukkivat lajit vuorollaan, sepä olisikin hienoa. Meidän käydessämme olivat jaloangervot jo kukkineet.

   Poista
 5. Kiitos puistovinkistä, tuonne voisi lähteä ensi kesänä, matka on kohtuullinen vaikka päiväseltään kävisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä valoista aikaa riittää, joten onnistuu varmaan päiväkäyntinä myös. Suosittelen tutustumaan.

   Poista
 6. Hienolle siellä näyttää💚 Tuo yöpyminen pitäisi kyllä olla ehdottomasti mukana matkasuunnitelmissa sillä muuten reissu typistyy Mustilaan kuten on itselle käynyt useasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mekin ajattelimme. Mustilassakin oli ihanaa ja illan kruunasi vielä iltakävely Isossapuistossa ja Sapokan vesipuistossa.. Mutta iltakierroksen jälkeen tuntui, että pitää ehdottomasti päästä vielä uudelleen kierrokselle seuraavana päivänä. Mutta mikäli ei ole mahdollisuutta yöpymiseen, niin saa yhdestäkin päivästä elämyksen. Tästä yhdistelmästä tuli meille kiva lomaretki, paikat sijaitsevat kohtuullisen lähellä toisiaan.

   Poista
 7. Todella upeita kuvia Sapokasta. Kiitos. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Siellä oli mahtavia havuja kaiken muun lisäksi :).

   Poista
 8. Kerrassaan upeat puistot! Oli tosi mukava että jaoit nämä kauniit ja mielenkiintoiset kuvat. Ihastuttavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia olisi voinut ottaa vaikka kuinka paljon, mutta kuten Sailalle mainitsin, matkaseuralaiseni ei malttanut kaiken aikaa pysähtyä :). Varmasti tuolla on ihana kiertää alkukesästä, keväällä kukkivia puita näkyi paljon ja maanpeiteperennat ovat varmasti upea näky. Ihmettelin myös, että istutukset olivat niin siistissä kunnossa, ei rikkaruohoja näkynyt.

   Poista
 9. Kotkan puutarhat ovat olleet jo pari vuotta käyntilistalla. Eikä nämä kuvat vähennä lainkaan intoa, päinvastoin. Saisikohan tänä vuonna aikaiseksi lähdettyä sinne vierailulle.

  VastaaPoista
 10. Olen tästä kuullut ja todella hieno näyttää olevan! Kivien ystävänä erityisesti viehättää runsas kivien käyttö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin Kivisen Vilma, että sinä pitäisit noista kivistä! Jos on mahdollisuus käydä, niin löytyy paljon katsottavaa.

   Poista
 11. Oijoijoi, mitä näkymiä! Upeasti käytetty kiviä noissa pengerryksissä ja tuotu kalliot kauniisti esille. Voi, kunpa Kotka olisi lähempänä! Kiitos esittelystä ja mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on paljon hienoja puutarhakohteita, joita voisi käydä katsomassa, mutta matka asettaa välillä haasteita. Kotkan etuna on, että voi samalla reissulla nähdä useamman erilaisen puutarhan :). Hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista
 12. Vierailin Kotkan puistoissa muutama vuosi sitten. Laaksonen on onnistunut työssään täydellisesti, sillä minun sydämeni kehottaa joka kesä palaamaan Kotkan puistoja ihastelemaan. Kiveä on käytetty runsaasti ja oivallisesti. Myös taiteella on paikkansa puistoissa. Toistan itseäni, mutta pakko taas sanoa, miten hienosti kärhöjä on käytetty muiden perennojen keskellä luomaan kolmiulotteisuutta ja kerroksellisuutta. Edellisen kerran olin Kotkassa heinäkuun lopulla. Kevät voisi myös olla hieno ajankohta. Saisinkohan Ukkokullan puhuttua ympäri tänä keväänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin täydellistä onnistumista, sillä varmasti ei minullakaan jää ainoaan vierailuun tuolla. Olisikin hauska käydä aina eri aikaan, että näkisi edes kerran koko kesän kierron. Kärhöt kiipeilevät niin hauskasti monessa paikassa ja tosi luontevasti tuettuina, vaikka en nähnyt kukkivana kuin tuon yhden, niin lehtimuodossaankin näyttivät onnistuneilta - toki olisi kiva nähdä kukkivana myös.

   Poista