torstai 6. helmikuuta 2020

KYLVÖT ALOITETTU


Malttamattomana aloitin viime viikolla ensimmäiset kylvöt. Saattaa hyvinkin olla, että jossain vaiheessa tuskailen, miten pärjään esikasvatusten kanssa ennen kuin saan taimet kasvihuoneeseen. No, pitäähän elämässä olla jännitystä. Ajattelin tässä samalla kerätä itselleni kokemusta tulevien vuosien varalle.

Kasvihuonekurkut neljä päivää kylvöstä


28.1.2020 aloitin kylvämällä kasvihuonekurkkuja ”Passandra” F1 kaksi siementä, samoin ”Cordoba” F1 kaksi siementä. Kaikki kurkun siemenet itivät nopeasti vain neljässä päivässä. Osaako joku teistä neuvoa, voiko pienen kurkun taimen juurelle lisätä kylvömultaa eli tavallaan istuttaa syvemmälle. Laitoin yhden siemenen/ ruukku, joten varsinaisesti koulia ei tarvitse. Muistelen hämärästi kuulleeni, että kurkku voi suuttua, jos sen istuttaa alkuperäistä mullan pintaa syvemmälle? Tekisi nimittäin mieli lisätä multaa pari senttiä pikkutaimen juurelle. Otan kokemuksianne tästä aiheesta ilolla vastaan.

Kasvihuonekurkku Cordoba F1 6.2.2020


28.1.2020 laitoin multaan myös ruukkutomaatti ”Vilman” kolme siementä, kaksi siementä itivät viidessä päivässä, yhdestä ei ole elonmerkkejä. Amppelitomaatti ”Red Rrofusion” F1 kolme siementä itivät neljässä päivässä. Ajattelin kokeilla muutaman ruukkutomaatin kasvattamista jo näin aikaisessa vaiheessa, jos pääsisi hyvällä onnella maistelemaan tomaatteja jo alkukesällä.



28.1.2020 Paprika ”Olly” F1 4 siementä laitettu multaan ja pikkuruiset taimet ponnistivat pinnalle tänään 6.2. Nyt harmittaa, etten ostanut muitakin paprikalajikkeita, ehkä ensi vuonna sitten.

Vihreiden taimien noustua mullan pinnalle olen siirtänyt ruukut yläkerran "kasvattamoon" noin 16 -18 asteen lämpötilaan. Taimet saavat lisävaloa kahdesta "punaisesta" kasvivalosta.

28.1.2020 laitoin viime keväältä jääneisiin turvenappeihin 11 kelloköynnöksen siementä. Liotin siemeniä 6 tuntia ja putsasin sen jälkeen liman pois siemenen ympäriltä. Vasta tänään 6.2. näkyivät ensimmäiset "koukut" neljässä napissa. Saapa nähdä, tuleeko vielä muita pinnalle.

Kaukaasianpitkäpalko ja patjaharso näyttävät viherrystä


Tänä keväänä kokeilen taas perennoiden kasvattamista, viime vuonna akileijat yllättivät iloisesti, joten tämän rohkaisemana yritän nyt muutamaa muutakin lajia.

28.1.2020 kylvin noin 15 siementä valkoista jaloritarikannusta ”Guardian White”, ilokseni tänään oli jotain nousemassa mullan alta.
Kaukaasianpitkäpalko ”Little Treasure Whiten” pikkutaimia oli näkyvissä 3.2. - samoin samana päivänä näkyi patjaharson pienen pieniä versoja.

2.2.2020 kylvin:
Yrtti-isoa eli anisiisoa ”Astello Indigo” - ei tulosta vielä.
Tarharistikki ”Leichtlinii” Aubrieta cultorum näyttää muutamia pieniä vihreitä versoja.
Tähkähietalilja Anthericum liliago on varmaankin laitettava kylmäkäsittelyyn.
Loistosalvia ”West-Friesland” Salvia superba  ei vielä tulosta.
Purppuratulikukka Verbascum phoeniceum on ponnistanut muutaman taimen voimin mullan pinnalle.

Elämme siis suurta jännitysnäytelmää. Muutama karjahtava vinkaisu on kuulunut aamuisin, kun uusi laji näyttää elämän merkkejä - tiedätte tunteen!

6.2.2020


Ulkona paistaa aurinko ja aamupäivällä oli pakkasta -10,3 astetta. Lauhempaan suuntaan ollaan taas ennusteiden mukaan menossa. Joka tapauksessa päivä päivältä kalenteri siirtyy kevättä kohti ja se vasta onkin ihanaa!

Onnea teille kaikille esikasvatuksiin, jos niitä olette tekemässä :).


20 kommenttia:

  1. Sinulla on siellä ponnistanut pintaan vaikka mitä. Minä en ole kylvänyt vielä mitään ja esikasvatan tänä vuonna ainoastaan kesäkurpitsan. Onnea sinullekin jatkokasvatukseen ja hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan, miten saan nämä onnistumaan - riskejä on matkassa monenlaisia. Toisaalta tuo viileä yläkerta etelän puolen isoine ikkunoineen antaa mahdollisuuksia yrittämiseen. Ei parane ottaa liian vakavasti, vaikka kova innostus onkin saada taimet onnistumaan. Kiitos, samoin sinulle hyvää viikonloppua!

      Poista
  2. Sinulla on taimia jo hyvällä mallilla.
    Kurkut olen kylvänyt maaliskuussa samoihin aikoihin tomaattien kanssa. Joskus vähän myöhemminkin. Ne ovat itäneet hyvin ja kasvavat hurjaa vauhtia, joten kovin aikaisin niitä ei ehkä kannata kylvää. En tiedä, miten kurkku suhtautuu mullan lisäykseen. Kylvän kurkut kylvömultaan ja koulin ne ennen kasvihuoneeseen istuttamista. Eivät ole loukkaantuneet, vaikka väkisinkin koulittaessa tulee istutettua ne syvempään. Nämä siis minun muutaman vuoden kokemuksen myötä vakiintuneita toimintatapojani. Joku asiaan paremmin vihkiytynyt saattaa antaa täsmällisempiä ohjeita.
    Kelloköynnöstä liotin pussin ohjeen mukaan noin tunnin, enkä pessyt limaa pois. Hyvin itivät. Tänä vuonna suorastaan esimerkillisesti edellisvuosiin verrattuna. Minulla on jo koulittuna 14 kelloköynnöstä ja jälkimmäisestä kylvöstä näyttäisi ainakin pari nousevan. Riittää mainiosti.
    Myös paprikaa olen jo koulinut, mutta niistä meni nimikyltit sekaisin.
    Perennat luultavasti kylvän vasta kesällä tai syksyllä tilaa säästääkseni. Olen ennenkin kylvänyt ja kasvattanut perennoja kesällä ulkona (paitsi kylmäkäsiteltäviä). Ulkona on kiva tehdä multahommia ja kuunnella lintujen laulua. Ei tule niin paljon siivottavaa sisälle.

    Onpa teillä kauniin lumista. Meilläkin on ollut pakkaspäiviä, mutta lumi puuttuu.

    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri kurkkujen liiallista venymistä pelkkään. Aion kylvää joka tapauksessa kurkkuja vielä myöhemmin, mutta tuleepahan kokeiltua tämäkin ;). Kiinnostaa testata näitä perennan kylvöjä näinkin, vaikka varmasti ulos kylväminen on järkevämpää.

      Sinulla on valtava joukko kelloköynnöksiä kasvamassa, wau! Niistähän saa upean köynnösseinän tai useita köynnöksiä eri puolille, miten vain haluaa laittaa. Luminen maisema on nyt kaunis, saa nähdä miten kauan kestää. Kiitos Between, hyvää viikonloppua myös sinulle!

      Poista
    2. Aina kannattaa tehdä omia kokeiluja. Siten löytää itselleen sopivan toimintamallin. Ehkä tuo perennojen keskittäminen kesään on minulla enemmän tilakysymys. Viime vuonna esikasvatin mm. punahattuja. Luultavasti perennansiemeniä pääsee multaan nytkin, vaikka kuinka väitän ne kylväväni vasta kesällä.

      Poista
  3. Et sitten pystynyt pidättelemään pidempään! Nämä kylvöt ovat asia, joiden ulkopuolelle minä (ihan vapaaehtoisesti) jään.Mukava seurata, miten innoissanne te kylväjät olette!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on minullekin elämässä uusi häiriötila. Olen kyllä joitain esikasvatuksia tehnyt vuosia aikaisemmin, mutta vasta huhtikuussa aloitettuja. Nyt ei työ haittaa näitä harrastustoimintoja, joten yritän saada säästöä näistä mm. itsekasvatetuista perennoista. Tilaa tämä homma vaatii, mutta täällä vanhassa talossa sitä riittää, joten hauska on kokeilla.

      Poista
  4. Siellähän vihertää jo kummasti kaikenlaista! Oikein odotan sitä hetkeä, että pääsen kylvämään "oikeasti". Nyt on saunan lattialla kokeeksi yksi kylvös sellaisia siemeniä, jotka eivät todennäköisesti edes idä. Mutta pääsinpähän edes pikkuisen kaivelemaan multapussia :D Aurinkoisia päiviä pikkutaimillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tänä aamuna oli taas uusia kelloköynnöksiä noussut pinnalle. Teen tällaisia empiirisiä tutkimuksia pahimpaan kevätkuumeeseen.

      Poista
  5. Itselläni kurkut ja kurpitsat kuuluvat viimeisiin sisäkylvettäviin (ennen kuin siirryn kasvihuonekylvöihin), eli laitan ne kylvöön yleensä vapun tietämillä tai viikko ennen vappua. Kasvavat nopeasti, joten en ole huomannut, että aikaisemmilla kylvöillä olisi kovinkaan paljon etua. Tietysti, jos vaikka on lämmitetty kasvihuone on asia toinen. Saatat olla pulassa noiden omiesi kanssa, mutta toisaalta, jos nyt noiden kanssa ei onnistu, niin aina voi laittaa uusia. Perennoja joskus puutarhailun alkutaipalella kasvattelin sisällä kunnes opin, että hankikylvöt ja ulkona itäneet pesevät sisäkasvatetut mennen tullen. Monivuotisista tulee heti alkuun paljon kestävämpiä ja parempia taimia kuin ikkunalla kasvaneista. Usein myös lämpimista sisätiloista on taimille haittaa ja nuupahtelevat kuten hieman haastavana tunnetulle sinivaleunikolle. Onnistuneet perennakylvöt on kyllä puutarhurille paras palkinto, mitä haastavampi idätettävä, sen parempi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Anna ja tervetuloa seuraamaan puutarhapuuhiani jatkossakin! Kurkuissa itämisajaksi mainittiin 5-15 vrk, mutta olivatkin nopeita itämään. Noita kurkkuja mietinkin eniten, mutta tarkoituksena oli tehdä muutama kokeilu nyt ja kylvää muut kurkun siemenet vasta myöhemmin. Meillä tuo yläkerta saadaan pidettyä viileänä ja toisaalta kasvihuoneeseen saan lämmityksellä apua aikaisempiin kasvatuksiin.
      Voi olla, että nämä perennat eivät onnistu ollenkaan niin hyvin kuin Nora Barlowit viime vuonna. Niistä tuli hyviä ja tukevia taimia, vaikka kasvoivat sisällä. Toisaalta tämä vanha talo on niin ilmava ja huoneilma erilainen kuin kerrostaloissa, joten olosuhteet ovat ehkä hieman paremmat kasvattamiseen :). Jännitystä elämään joka tapauksessa.

      Poista
  6. Rohkean harppauksen kevääseen olet ottanut, mutta eipä näissä kannata arkailla. Kokemukseni mukaan kurkut eivät ota pahakseen maullan lisäystä, joka tapahtuu kuitenkin istutusvaiheessa. Toivottavasti kasvihuoneessasi on lämmitys tai ehkä saamme tosi lämpimän kevään, jotta saat kurkut sinne kasvamaan. Yleensä olen istuttanut kasvihuonekurkut melko myöhään, sillä ne kasvavat nopeasti. Nykyisin kasvatan vain avomaakurkkuja. Juuri pikapuoliin teen hankikylvöjä lähinnä perennoista. Muita kylvöjö vielä jarruttelen. Onnea idätyksiin ja pikku taimille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeaa ja uskaliasta, mutta jännittävää on kokeilla. Saan yläkerrassa istutettua kurkut isoihinkin astioihin ja toisaalta kasvarissa on lämmitin, mutta voihan olla, että kattoa kohti kiipeävä kurkku saattaa aiheuttaa siirrettäessä jänniä hetkiä. No, joka tapauksessa kylvän kurkkuja myöhemmin uudestaan. Raportoin kyllä tämän tutkimuksen seuraamuksista :). Olisin iloinen jos perennat saisi kasvamaan nyt kevään aikana jo isommiksi sisällä, saisi noihin penkkeihin täytettä. Viime vuonna akileijan taimet olivat hyvänkokoisia maahan istutettaessa, ja kasvoivat kokoa vielä lisää kesän aikana. Kiitos, ja onnea sinun hankikylvöille!

      Poista
  7. Sinullahan onkin kylvöt jo hyvällä mallilla, näyttää hienolta! Minäkään en malttanut enää odottaa - kylvin tänään ensimmäiset siemenet. Tulossa on nyt (toivottavasti) tarhapunapipoa. Muiden kylvöjen kanssa ajattelin odottaa maaliskuuhun, katsotaan riittääkö maltti :) Oikein mukavaa viikonloppua sinulle, ja onnea kylvöihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Näiden kylvösten seuraaminen on niin kiinnostavaa, että saahan siitäkin iloa elämään. Mukavaa viikonloppua ja onnea tarhapunapipoille hyvään kasvuun!

      Poista
  8. Meillä on samoilla päiväyksillä kylvetyt Loistosalviat, sama lajikekin. Kiva seurata miten homma siellä etenee, samassa veneessä kun ollaan.

    Onnea ja hyvää kasvua kylvöksillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, tämäpä jännittävää! Tuo loistosalvia on minulla vielä itämättä, samassa laatikossa purppuratulikukkaa on nousemassa valtava armeija. Kiva kuulla, miten sinullakin etenee jatkossa. Useita taimia tarvitaan keittiöpuutarhaankin tuomaan väriä ja iloa pölyttäjille. Hyvää viikonloppua ja tsemppiä sinun siemenille!

      Poista
  9. Kasvihuonekurkkuja ei tosiaan suositella kylvettäväväksi liian aikaisin. Perennojen kylvön suhteen olen itse onnistunut jostain syystä parhaiten tekemällä kylvöt aika myöhään kesällä. Kylvöjä toki voi tehdä jo heti helmi- maaliskuusta lähtien, etenkin jos on antaa taimille lisävaloa, jotteivat ne veny valon puutteessa honteloiksi, vaan niistä tulee tanakoita. Kylmäkäsittelyjä vaativat perennat on helpointa kylvää syksyllä. Onnea kasvatukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onnea tässä tarvitaankin! Nämä kurkut ovat kokeilusarjaa, jos vaikka saisin ne viihtymään viileässä ja valoisassa yläkerrassa. Onneksi taloudellinen tappio ei ole suuri, jos menee metsään tämä kokeilu :). Joka tapauksessa kylvän kurkkuja vielä myöhemminkin.
      Perennat tosiaan varmasti onnistuvat varmemmin ulkona ja myöhemmin, mutta yritän kuitenkin - tulee ainakin aineistoa itselle tämän kokeilun myötä. Kerron kokeilun edetessä näistä tuloksista. Kiitos kannustuksesta!

      Poista
  10. Hi, I follow you # 36 ,follow back?

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    VastaaPoista