perjantai 14. helmikuuta 2020

HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ TAIMIPURKKIEN VIERESTÄ!

Tähkähietaliljan siemenet ovat ulkona kylmäkäsittelyssä, mutta muuten kaikissa tähän asti kylvetyissä on ainakin muutama siemen itänyt. Ihmettelen, että tänä vuonna kaikki multaan laittamani kelloköynnöksen siemenet (11 kpl) lähtivät kasvuun, viime vuonna itävyys oli selvästi heikompi. Tänäkin vuonna näkyi siemenen kasvuun lähdön erot. Neljä kiireisintä ampaisi pintaan 6.2. ja viimeinen mattimyhänen oli koukkuvaiheessa muutamia päiviä, ennen kuin 12.2 päätti nostaa sirkkalehtensä esiin.

Kaikki taimet ovat yläkerrassa ja lämpötila kasvatushuoneessa on vaihdellut 15~17,5 asteen välillä. Pidän lämmöt tarkoituksella matalina, ettei taimista tulisi nopeasti kasvaneita hujoppeja. Kahden "punaisen" kasvivalon lisäksi lisävaloa tulee uudesta kattoon asennetusta roikkuvasta kasvivalosta. Yläkerran ikkunat ovat isot ja suunta on etelään.

Kasvihuonekurkut ovat edenneet maltillisesti (tähän mennessä), mutta muistan kyllä elävästi kurkkujen viime kevään kasvuvauhdin kasvihuoneessa. Kiitos teille kommenteistanne ja huolenpidostanne näiden kurkkujen suhteen ;). Teen nyt tosiaan tällaista omaa empiiristä tutkimusta hyvin varhain kylvettyjen kurkkujen suhteen - lupaan myös rehellisesti kertoa, mikäli tämä kokeilu päättyy täyteen tuhoon. 

Näen jo mielessäni, miten isoon ruukkuun istutettu kurkku on kiivennyt kattoon asti kun me yhdessä tuumin mieheni kanssa lähdemme siirtämään taimea kasvihuoneeseen. Toinen kantaa ruukkua ja toinen yrittää varjellen kannatella parin metrin latvaosaa. Yläkerran portaat ovat käsintehtynä hieman epätasaiset jaoltaan ja vanha maali on liukas pinnaltaan. Minä villasukissani olen joskus tullut iloisesti portaat pyllymäkeä alas - tosin takalisto ei ollut kovinkaan iloinen.


Kuva ystävästäni Ritasta ei ole kovin onnistunut, mutta portaikon luonteesta saa vähän käsityksenMikäli portaikko-osuus ei koidu kohtaloksi, niin monta vaaranpaikkaa on vielä ennen kasvihuoneeseen pääsyä, varsi taitaa napsahtaa poikki aika helposti. Mikäli joku näistä neljästä yksilöstä päätyisi kasvihuoneeseen asti onnellisesti, pitää alkukeväällä vielä tarkasti seurata yölämpötiloja ja harsottaa kurkkua kasvihuoneessakin. Lämmitys onneksi voidaan säätää käynnistymään, kun lämpö kasvihuoneessa laskee. 

Näin vaivalloisen urakan saattaa ottaa puutarhahöperö, joka muistaa vesi kielellä viime kesäisten kurkkujen maun ja haluaisi aikaista satoa. No, kylvän tosiaan jäljellä olevia kurkun siemeniä myös järkevämpään ajankohtaan.


Vasemmalla paprika ja oikealla tomaattiTomaatit ja paprikat ovat edistyneet hitaasti, mutta mielestäni taimet ovat hyvävointisia. Paprikat olisi varmastikin pitänyt kylvää jo edelliseen kuunkiertoon, mutta näillä mennään. Mikäli ruukkutomaattit ”Vilma” ja amppelitomaattit ” Red Profusion" F1 lähtevät hyvään kasvuun, istutan ne tarvittaessa isompiin ruukkuihin. Näidenkin suhteen kokeilen, jos saisin itsekasvatettuja tomaatteja jo alkukesästä. Katsotaan, miten käy.
Pitkäksi kasvavat runkotomaatit laitan kasvamaan vasta myöhemmin.


Viime kesältä tulos yhdeltä aamukäynniltä kasvihuoneessa ja keittiöpuutahassaPerennat pikkuiset:

Tarharistikit


Tarharistikki "Leichtlinii" yllätti totaalisesti. Pikkuruisen siementen hajakylvö tuotti melkoisen määrän taimen alkuja. Mikäli nämä saisi purkitettua, niin voisi olla sata taimea tarharistikkiä keväällä. Sepä auttaisi tyhjän multatilan peittämisessä kummasti. No, vaaroja on näilläkin vielä edessä. Viime vuonna annoin  akileijojen olla kylvöastiasssaan aina siihen saakka, kun irrottelin taimia perennapenkkiin. Tämä menettely onnistui hyvin, mutta nämä tarharistikit ovat nyt hurjasti tiheämmin. Taimia kannattaisi ehkä ainakin väleistä koulia omiin purkkeihinsa? Minua saa kyllä neuvoa, tämä perennojen kasvatus on nimittäin uutta minulle.


Vasemmalla kaukaasianpitkäpalkoja ja oikealla patjaharsojaPatjaharsot ja kaukaasianpitkäpalot "Little Treasure White" ovat sopivan harvassa omassa kylvöastiassaan, mahtuvat vielä kasvamaan pitkän aikaa. Ostopäätökseni Little Treasure Whiten suhteen syntyi, kun myyntipuheessa luvattiin: "Muodostaa pehmeitä mattoja, ikivihreät lehdet, valtavasti pieniä puhtaanvalkoisia kukkia, erittäin tiivis ja kestävä maanpeittokasvi. JA TÄMÄ: Aikaisin kylvettäessä kukkii runsassti jo ensimmäisenä vuonna!".  Sepä vasta olisikin hienoa! Näistäkin odotan saavani kivasti täytettä uusiin penkkeihin.

Anisiiso "Astello Indigo" odotutti hieman itämisensä kanssa, mutta ilokseni pieniä taimia alkoi nousta, samoin loistosalvia "West-Friesland" piti jännityksessä pitkään, mutta kyllä siellä nyt taimia on näkyvissä. Purppuratulikukan taimia taasen on melkoinen armeija nousemassa, joten tämänkin suhteen on mietittävä toimenpiteitä.


PurppuratulikukkaJaloritarikannus F1 "Guardian Whiten" pienet taimet saavat hämmästelemään, voiko näistä tosiaan kasvaa niin mahtavia kukkia? Tämänkin kohdalla luvataan, että kukkisi jo ensimmäisenä vuotena, jos kylvetään varhain. 


Jaloritarikannus "Guardian White"
Kaikkinensa tällä hetkellä olen tyytyväinen onnistuneeseen itämiseen hyllyllä patterin päällä. Kaukaasianpitkäpalko ja patjaharso itivät kuudessa päivässä (itämisajaksi mainittiin 10-30 / 10-20vrk), Tarharistikki iti neljässä päivässä (itämisaika 10-30 vrk), jaloritarinkannus iti yhdeksässä päivässä (itämisaika 10-30 vrk). Viimeisimmätkin olivat hienosti itämisen ennusteajan alkupäässä. Kokeilen tänäkin vuonna tehdä kylvöt kuukalenterin mukaan eli seuraava erä on vuorossa taas nousevalla kuulla parin viikon päästä, siihen asti yritän pidätellä itseäni ja hoivailen näitä taimivauvojani.

Oikein hyvää ystävänpäivää teille kaikille puutarhaystävilleni! Olen iloinen, että olette olemassa :).


26 kommenttia:

 1. Hyvää ystävänpäivää!
  Teillä on aivan ihanan kaunis portaikko, juuri sellainen kuin kuuluu olla (vaikka sitten mennäänkin riskillä villasukkien kanssa ja niiden kurkuntaimien :-D ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Portaita en tosiaan aio muuttaa, olkoonkin portaan reunat ajan pyöristämät. Vieraita pitää aina varoittaa, itse on jo tottunut persoonallisen epätasaiseen jakoon. Kurkkujen kanssa pitää luottaa muistiin, jos ei näe latvukselta mihin astuu :-D.

   Poista
 2. Sähän oot oikee kylyvömestari! Kelloköynnöksenki itämisprosentti täys 100. Ihan ennenkuulumatonta! Mullei näy viälä mitää, mutta mun kylyvökset onki vähä sitä sun tätä. Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna on moni muukin saanut kelloköynnökset itämään hyvin, olisiko viime kauden siemenet parempia? En nyt taida ihan kylvömestarin titteliä tällä vaatimattomalla kokemuksella ottaa, mutta kiitos sinulle kannustuksesta. Teen omaa tutkimustani myös noiden kuun vaiheiden vaikutuksesta itämiseen ja kasvuun, tietysti nyt puuttuu kyllä verrokkiryhmä. Mutta itämispaikan lämpötilassa on varmaan oma vaikutuksensa, ritilähylly patterin päällä ja lämpömittari hyllyllä, jotta ei kärvennä liikaa. Toivotaan sinun kylvöille mahtavaa kasvua ja kiitokset toivotuksista sinulle!

   Poista
 3. Siellähän vihertää jo niin kauniisti!
  Ja nuo satoherkut saavat kyllä motivaatiota nostettua hurjasti.
  Mulla tosin taitaa jäädä esikasvatukset tältä keväältä tekemättä, kun olen täällä Espanjassa. On jo niin ihana seurata toistenkin kasvatuksia, vaikka joutuukin tänä vuonna ostamaan taimet valmiina.

  Ihanaa ystävänpäivää ja menestystä esikasvatuksille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Nauti sinä nyt erilaisesta vuodesta piiitkän kevään kanssa - ensin siellä Espanjassa ja sitten vielä Suomessa. Onneksi taimia saa ostettua!

   Poista
 4. Sinulla ei olekaan vähään aikaan tekemisen puutetta, kun koulit kaikki itäneet taimesi. Melkoinen joukko tarharistikkiä eli viherpeukalosi on tehnyt taikojaan. Kelloköynnöksillä on tänä vuonna hyvä itämisprosentti verrattuna esimerkiksi kahteen edelliseen kevääseen. Oli syy mikä tahansa, kiittelen sitä.

  Portaat ovat kauniit ja ehkä tarkoitus onkin hissutella niitä hiljaa ylös ja alas. Ei siis tulla pulkkamäen tapaan takamuksilla liukuen. Varmasti takalisto oli hetken hellänä. Toivotaan, että saatte kurkut alas ehjinä. Ehkä niitä voisi kieputtaa kasvuvaiheessa tuen ympäri. Kyllähän ne jatkaa sitten kasvuaan ylöspäin kasvihuoneeseen päästyään.

  Sinulla on siellä mukava karvaystävä taimia hoitamassa kanssasi. Toivotan sinulle oikein hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hauskaa aamuisin aloittaa noiden taimien tarkastelulla ja suihkuttelulla ja tulee meille monta reissua päivän mittaan yläkertaan - Rita kunnon puutarhakoirana nimittäin seuraa perässä. Vaikkei siellä tekemistä aina olekaan, niin on kiva käydä tarkastamassa tilanne. Koulimisesta tulee kyllä urakka, siinä olet oikeassa. Todella tänä vuonna on kelloköynnöksillä hyvät siemenet ja se on mukava juttu.

   Minullakin oli mielessä, että siinä vaiheessa kun siirrän kurkut isompaan ruukkuun, kieputan ainakin tukinarun jo valmiiksi. Kunhan sinne asti eletään, niin pitää ottaa vielä ehkä muutkin konstit avuksi :). Kiitos Between <3

   Poista
 5. Hyvää ystävänpäivää myös sinulle!
  Minä olen vielä malttanut mieleni kylvöjen suhteen, mutta tämä postaus nostatti kyllä kylvämiskuumetta melkoisesti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kylvämiskuume ei ole niin vaaraksi terveydelle ;). Onhan tässä vielä hyvin aikaa, mutta meillä on tuo lämmittämätön yläkerta aika hyvä kasvattamo, niin pitää tehdä näitä kokeiluja. Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 6. Terhakoita taimia! Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 7. Hyvää ystävänpäivää taimien siimekseen - niitä on todella melkoinen määrä! Itävyys on todella korkea -lieneekö syy kuukalenterin oikean ajankohdan! Kiinnostavaa on seurata taimien koulimista ja kasvun edistymistä kohti kevättä ja puutarhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Jännittähän tämä itseäkin, saako koulimiset edistymään vai tuleeko epäonnistumisia. Yrittänyttä ei laiteta, vai miten se menikään?

   Poista
 8. Samoin sinulle! Oletpa ollut ahkerana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Eeviregina! Ahkeruudesta en tiedä, mutta kokeilunhalua on ainakin!

   Poista
 9. Kurkuntaimien siirto noita portaita pitkin kasvihuoneelle voi olla aikamoinen näky. Toivottavasti siinä operaatiossa ei tule lopulta kantajat ja kurkut pyllymäkeä. Aikamoinen määrä sinulla on jo pikkuruisia taimia. Ristikkien kanssa voi varmaan tehdä niin, että nostelee aluksi väleistä vaikka lusikalla myttyjä omiin purkkeihinsa ja taimien kasvaessa jakaa sitten myttyjä puoliksi. Minä en ainakaan viitsisi tuollaisia koulia yksitellen omiin purkkeihinsa. Tuleepahan suoraan tiheämmät mättäät. Minulla taisi viime vuonna osalle pikkutaimista käydä vähän huolimattoman kastelun takia samalla lailla kuin lobelian taimille helposti käy, eli taittuivat äkillisestä "tulvasta" ja samalla kasvustokin harveni. Muistinkohan muuten kylvää syksyllä niitä lisää? Pitäisiköhän tehdä varmuuden vuoksi uusintakylvös? Meinasin tulevana viikonloppuna kylvää jotain, olipa kuunvaihe mikä hyvänsä. Ei tässä malta mitään taivaankappaleita odotella :D Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näky voi olla kommentteineen melkoinen :-D. Pyllymäki saattaa olla vahva vaihtoehto kurkkuineen päivineen! Luit ajatukseni noista ristikeistä, noin suunnittelin tekeväni, jos joku ei neuvo paremmin. Onnea sinulle kylvöihin, oli mikä kuunvaihe tai taivaankappale hyvänsä! Kiitos Minna, erityisen hyvä puutarhaystäväni!

   Poista
 10. Hyvää ystävänpäivää! Toivottavasti kurkut selviävät kasvihuoneeseen ja satoon saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja, näin toivon minäkin - mutta onneksi tätä ei tarvitse ottaa niin vakavasti ;).

   Poista
 11. Hyvää ystävänpäivää! Valtavasti kylvöjä sinulla👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inkeri! Alkuun on päästy, mutta kokeilevalla mielellä ja vähän pilkettä silmäkulmassa eli elämässä pitää olla myös rennosti yritteliäs.

   Poista
 12. Siellähän on jo terhakoita taimia paljon.
  Mukavaa ystävänpäivän iltaa. 😊😊

  VastaaPoista
 13. Mahtavia taimikasvatuksia ja noin paljon :) Näistä riittää iloa pitkään. Voi valkoista ritarinkannusta tulossa, ostin kerran valmiin kasvin, oli kaikkea muuta kuin valkoinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Minäkin luotan siemenpussin tietoihin, että ovat valkoisia. Aika näyttää. Minulla on sinistä ja violettia ritarikannusta ennestään.

   Poista