Vuosi 2024 on lähestymässä loppuaan ja on jälleen aika arvioida kulunutta puutarhakautta. Minna, blogista Hiidenkiven puutarhassa, on haasteen ”äiti” ja haastoi myös minut puutarhakauden arviointiin. Kiitos taas tästä kivasta haasteesta. Toivottavasti suot Minna anteeksi, että olen vastannut hieman haastepohjasta poiketen, sillä olin ehtinyt kirjoittaa puutarhavuoden arviontia jo ennen haastettasi. Kiitos myös Kruunuvuokolle, blogista Puutarhan Lumo, sinäkin haastoit minut näihin mietteisiin.
Yleistä pohdintaa / tämän voi liittää myös kohtaan "suurin saavutus tällä kaudella"
Vuoden 2024 kesästä jää merkittävänä mieleen päärakennuksen ulkoremontti ja valmistunut lasiveranta. Tätä projektia mietimme usean vuoden ajan ja on suuri helpotus, että työ on nyt tehty. Ei ollut mukava katsoa vanhan rakennuksen rapistumista ja miettiä tiensä päähän tulleen peltikaton mahdollista riskiä vuotaa puurakenteisiin. Nyt on uusi peltikatto ja ulkovuoren lahot kohdat on korjattu.
Lasitettu veranta on jo nyt osoittautunut hyväksi ratkaisuksi sekä talvella ...
...... että kesällä.
Joku saattaa ihmetellä, miten talon ulkoremontti liittyy puutarhakauden arviointiin, mutta minulle yhteys on aivan selvä. Tässä vanhassa miljöössä rakennukset kuuluvat niin oleellisesti osana puutarhaan ja maisemaan. Lisäksi talon ulkoremontti vaikutti muutamiin istutusalueisiin ja suunnitelmien toteuttamisen aikatauluihin.
Meillä oli jälleen kuuma ja kuiva kesä. Sateet tuntuivat kasvukauden aikana tulevan hyvin alueellisesti ja paikallisesti. Monta kertaa Mäntyharjun taajamassa satoi reippaasti, mutta meille ei sadetta tullut, vaikka etäisyys on vain 12 km. Blogikavereiden tekstejä lukiessa monin paikoin vettä satoi jopa runsaasti, mutta meille ennustetut sateet kuivuivat 1-3 mm todellisuuteen tai menivät kokonaan ohi.
Erikoista oli myös se, että toukokuun lumisateista siirryttiin suoraan helteisiin ilman sateita. Kuivan ja helteisen toukokuun jälkeen kastelimme järvivedellä puutarhan istutusalueet. Uppopumppu järvessä sekä letkuviritelmät olivat paikoillaan kolmen päivän ajan ja vaihdoin sadettajan paikkaa eri alueille. Kastelu auttoi varmaankin yhden kunnon sateen verran, mutta homma on sen verran työläs, ettei kastelusysteemiä viitsi rakentaa kuin suureen tarpeeseen.
Kevään ja kesän aikana arboretumiin istutettuja puita ja pensaita piti tietenkin kastella huolellisesti joka viikko. Otin veden kastelukannuilla arboretumin rajalla kulkevasta syvästä ojasta, siinä riitti vettä koko kasvukauden ajan. Kastelu-urakkaan kului aikaa muutama tunti poikineen joka viikko, koska vesi pitää saada kunnolla puun tai pensaan juuriin saakka. Kannoin vähintään 400 litraa yhdellä kastelukerralla, kastelukannu oli molemmissa käsissä.
Mitä opit?
Kirjasin tarkasti kalenteriin alueen tai alueet, jotka olin kastellut, jotta pystyin seuraamaan, ettei kasteluväli venynyt uusille taimille liian pitkäksi. Huomasin nimittäin, että muistiin ei voi luottaa, koska tekemistä on joka päivä niin paljon. En olisi ilman puutarhakalenterin merkintöjä muistanut, kastelinko tietyn alueen uudet taimet edellisellä vai sitä edellisellä viikolla.
Mitä uutta teit tai koit puutarhassa?
Talven aikana valmistui puutarhavierailuja ajatellen Ryönänhovin puutarha -kotisivu ja sen myötä myös yhteistyö VisitMäntyharjun kanssa. Pieni panostus markkinointiin näkyi kesän puutarhavieraiden määrän lisääntymisessä. Harjoittelua tämä kesä oli kuitenkin, samoin kuin edellinen kesä. Tänä vuonna puutarha oli auki kahtena päivänä viikossa ja lisäksi vieraita kävi muinakin aikoina etukäteen sovitusti.
En uskaltanut kirjoittaa kotisivulle käyntimaksun yhteyteen, että hinta sisältää kylmää juomaa huvimajassa ja jotain leivonnaista maisteltavaksi. Onneksi ehdin kuitenkin leipoa ja monta kertaa vierailun aikaan oli sen verran lämmin, että kylmä juoma (itsetehty mehu ja kivennäisvesi tms.) tuntui olevan tarpeen. Samalla puutarhavieraat saivat lepuuttaa jalkojaan ja istuskella huvimajassa tai huvimajan vieressä olevien pöytien ääressä. Oli kiva juttu, että usein virisi keskustelua samaan aikaan kierroksella olevien kesken.
Kiitos kaikille tänä kesänä puutarhassa vierailleille, oli mukava keskustella ja jakaa kokemuksia puutarhasta ja kasveista. Tämä yrittäjänä toimiminen on itselleni aika uusi asia, sillä ehdin tehdä kodin ulkopuolella yli 35 vuoden työuran ihan toisella alalla. Onhan isäntä tietysti ollut koko elämänsä maa- ja metsätalousyrittäjänä ja sen vuoksi saimmekin nämä puutarhavierailut maatalouden sivuelinkeinoksi ja verotukselliset asiat hoituvat ihan oikeaoppisesti. Täytyy kiittää ProAgrian apua näissä monissa yritystoiminnan kysymyksissä.
Vielä näinkin vanhana voi siis vaihtaa ammattia ja muuttaa unelman todeksi.
Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
Arboretumin uudet alueet alkoivat muotoutua ja istutin paljon uusia puita ja pensaita. Toivottavasti istutusalueet vielä ajan kanssa jalostuvat siihen suuntaan kuin toivon. Seuraavan kevään aikana on tarkoitus tehdä vielä yhtä sun toista yleisilmeen parantamiseksi.
Kahden laajan alueen kivireunukset ovat tuoneet lisää ilmettä kohopenkkeihin. Toivon, että näkymä paranee, kunhan istutetut kasvit asettuvat olemaan ja pehmentävät kivireunusta.
Vielä tarvitaan lisää perennoja ja pensaita. Jotain maanpeiteperennoja ehdin siirtää puutarhan puolelta arboretumiin syksyn aikana, mutta työtä riittää myös tulevalle keväälle ja kesälle. Minulla on vielä suunnitelmia kuvan keskellä näkyvän istutusalueen suhteen. Toivon saavani kohopenkin reunaan erilaisia matalia havuja, perennoja ja muutaman matalan laakakiven, jotta penkin reunus olisi pehmeän luonteva. Tämä saattaa olla pidempi projekti, aika näyttää senkin.
Huvimajan alue muuttui jonkin verran elo- syyskuun taitteessa. Siitä kirjoitinkin jo oman juttunsa.
Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
Vuonna 2024 istutin ainakin 18 puuta, 106 pensasta tai pientä havua, uusia köynnöksiä istutin 6 ja perennoja melkoisen määrän. Yllä kuvassa näkyvät 'Red Baron' hurmesilkkiheinät ovat itselleni uusi kokeilu. Tykkäsin niistä kovasti ja toivon hartaasti niiden selviävän talven yli. Myös etualan 'Fuldaglut' maksaruohot olivat uusia mieleisiä hankintoja Hankkijan hienoista edullisista kampanjataimista.
Mainittakoon, että uusia pioneja tuli puutarhan ja arboretumin alueelle yhteensä 18 kpl.
Tuliko virhehankintoja?
En kyllä nyt muista sellaisia. Yleensä kasviin tutustuu paremmin vasta, kun se on asunut paikoillaan vähän kauemmin kuin istutusvuoden.
Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?
Ostin piharinkiin reunakasviksi tuuheutumassa olevien purppurakeijunkukkien seuraksi kolme tumman purppuranpunaista papukaijalehteä. Ne näkyvät yllä kuvassa oikeassa alareunassa. Tämä lehtikasvi, jota käytetään kesäkukkaistutuksissa, oli itselleni ihan uusi tuttavuus ja tykkäsin kovasti. Itse asiassa kaikilla puutarhavierailuilla kasvin nimeä kysyttiin. Papukaijalehteä on käytetty tietojen mukaan jo 1900-luvun alkupuolella, mutta minä en ole tätä aikaisemmin tuntenut. Ostin siemenpussin ja kokeilen, saanko kasvatettua näitä ensi kesäksi itse.
Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?
Yritin miettiä ankarasti, mutta nyt ei tule mitään mieleen.
Menetitkö kasveja?
Talvi 2023-24 kovine pakkasineen oli haastava muutamille kasveille. Luulin, että tähtimagnolia Helmikaaren alueelta kuoli kokonaan, mutta onneksi juuristo oli kunnossa ja kesän aikana pensas kasvoi uudelleen, samoin tapahtui riippapunapähkinäpensaalle.
Syksyn 2023 alennusmyynnistä hankittu valkomarjapihlaja ei herännyt kevääseen ja toinen 2023 istutettu rusokirsikka menehtyi. Luulen, että rusokirsikan menehtyminen johtui siitä, että se oli täydessä lehdessä ennen äkillistä talven tuloa, joten valmistuminen talveen jäi tapahtumatta.
Syksyllä hyvällä alennuksella ostetut ja istutetut havut kärsivät kevätahavasta, mutta vain yksi kartiovalkokuusi ruskettui kokonaan. Tästä voi päätellä, että myöhäiset syysistutukset ovat haastavia ainakin aroille lajeille ja osalle havuista, koska ne eivät ehdi juurtua kunnolla ja silloin kevättalvi kirkkaan auringon, pakkasen ja tuulen kanssa voi olla liian kova pala, vaikka olin suojannut havut varjostusverkoilla.
To do -listalta siirtyi seuraavalle kaudelle
Laakakiviä täytyy etsiä lisää ja asetella suuren pöytäkiven ympärille vielä ensi keväänä, tänä syksynä en enää jaksanut. Kesä oli niin kiireinen, että tämä projekti oli koko kesän keskeneräinen.
Kestoaiheena tehtävälistalta siirtyi jälleen terijoensalavan ympäristön uusi perenna-alue. Ehkä joskus on sen aika.
Muutamia uusia istutuksia on suunnitelmissa talon pohjoisen puolen suhteen. Nekin jäivät viime vuonna tekemättä, koska etupiha oli niin pitkään remonttityömaana.
Mikä oli paras ostoksesi / hankintasi?
Puutarhan puolella nurmikoita hoitaa robottiruohonleikkuri "Tarmo" ja kesäkuun lopussa hankimme arboretumiin Tarmolle nuoremman veljen eli "Touhun". ”Touhu” on Husqvarna Automower 450X Nera ja se helpottaa valtavasti arboretumin nurmen hoidossa ja minä voin käyttää aikani kitkemiseen ja muihin hoitotöihin, joita kyllä riittää.
Robottileikkurien keräämän informaation mukaan meillä on hoidetun puutarhan leikattavaa nurmea yhteensä hehtaarin ala. Tämän lisäksi puutarhan pinta-alaan sisältyvät kaikki laajat istutusalueet, joten puutarhan kokonaispinta-ala on 1,5- 2 hehtaaria. Voitte siis uskoa, että Tarmosta ja Touhusta on suuri apu.
Viime kesän aikana ”Touhu” sai parannettua arboretumin nurmiteitä puutarhavieraiden kävelyä helpottamaan, mutta varmasti kohennettavaa on vielä, koska nurmea ei ole perustettu vaan monenkirjavia heinäkasveja on vain ryhdytty leikkaamaan. Toimikoon nurmi yhtenä hiilinieluna, sillä hiekkakäytävien perustaminen olisi ollut kallista ja toisaalta hiekkatiet olisivat myös vaatineet joka kesä paljon hoitoa.
Pitikö puutarhabudjettisi?
Lannoitettua istutusmultaa tilasin kasettikuorman eli yhteensä 34 tonnia, se hupeni tämän kauden istutuksiin. Kasveihin meni jälleen oma reilu osansa ja tietysti robottileikkurikin maksoi. Mutta ilman uutta robottia, olisi pitänyt hankkia uusi päältäajettava ruohonleikkuri vanhan jatkuvasti korjausta vaativan tilalle, sitä emme halunneet. Tarmo ja Touhu ovat miellyttävän hiljaisia työmyyriä, eikä bensaa tarvitse olla kantamassa joka viikko kauppareissuilta.
Valtaosan kuluista olimme laskeneet budjettiin jo talvella. Hankittavista taimista teen tarjouspyynnön kevättalvella ja tiedän kustannukset, mutta aina tulee myös paljon taimia, jotka hyppäävät ostoskärryyn ilman etukäteissuunnittelua.
Puutarha on nykyään sekä työni että rakas harrastus, joten kuluja on väistämättä. Ehkä jo pian pääsen isojen alueiden perustamiskustannuksista vain täydennysistutusten tekemiseen? Toisaalta, minkä sille voi, että päässä surisee aina vain uusia ideoita?
Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?
Olen suunnitellut köynnöksille vielä lisää tukirakenteita, mutta katsotaan, ehdimmekö toteuttaa ne ensi keväänä. Unelmia on paljon ja osa voi toteutua ja osa jää mukaviksi päiväuniksi.
Keittiöpuutarhan ja hyötyviljelyn kuulumiset 2024
Olen tyytyväinen kasvihuoneen ja keittiöpuutarhan antamaan satoon. Varmasti aina löytyy kehitettävää ja uutta opittavaa, mutta oma valintani on kasvattaa erityisesti niitä lajeja, joita meillä syödään paljon.
Pyrin jatkossakin saamaan varhaista satoa, koska toiveena on saada itsekasvatettuja vihanneksia koko kesäkauden ajan.
Omenasato on käsittämättömän runsas ja omenat niin suuria ja puhtaita, etten sellaista muista.
Yhä edelleen haluan kasvattaa keittiöpuutarhassa myös kukkia sekä pölyttäjien että itseni iloksi.
Miten odotat tulevaa kasvukautta?
Marraskuun ja joulukuun olen käyttänyt omien akkujen lataamiseen. Nyt alkaa jo tuntua siltä, että voi kääntää katseen tulevaa puutarhakautta kohti. Olen aika vakuuttunut siitä, että valon lisääntyessä mieli alkaa innokkaasti työstää lisää uusia suunnitelmia. Kevään lähestyessä sormet alkavat kaivata yhä enemmän mullan kuopsuttelua ja puutarhatöitä eli vastaus on jälleen: "Into pinkeänä ja sormet syyhyten".
Oikein hyvää pian alkavaa uutta puutarhavuotta 2025 teille kaikille!
Haasteen säännöt:
- Kerro, keneltä sait haasteen.
- Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista) Linkistä pääset haastepohjaan.
- Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.
Ihanat kuvat! Tuo teidän talo uusine lasikuisteineen on piste iin päällä kaikessa kauneudessa. Minäkin mietin tuohon kohtaan laittavani talon yläosan kunnostusta ja maalausta, vaikka se ei ole puutarha-asia. Mutta samoin kuin sinä, ajattelen, että se kumminkin vaikuttaa, kun näkyy kaikkialle. Rakennukset muutenkin ovat olennainen osa puutarhaa.
VastaaPoistaTeillä on tuota lääniä ja multa- sekä taimimäärät vähän jotain muuta kuin meillä muilla! Ruohonleikkuuseen (ja bensaan!) aiemmin kulunutta aikaa en osaa edes kuvitella. Ja nuo kastelumäärät. Hyvä idea pitää tarkkaa kirjanpitoa, sillä muuten ei tosiaan muista, koska on viimeksi kastellut ja kun uusi taimi kuihtuu, se voi olla jo menetetty siinä vaiheessa.
Viime talvi oli hirveä, onneksi osa puuvartisistasi heräsi uudelleen henkiin. Minullakin on kokemus, että syksyllä ei kannata paljon istuttaa, kun taimille tulee sitten hyvin vaikea talvi. Meille harvemmin tulee lumisuojaakaan ennen pakkasten tuloa.
Muistan tuon kauhean kuivuuden kesän jutuistasi, tuntui, että meillä satoi jopa enemmän kuin teillä.
Kiva, että jaat näkemykseni ja kokemukseni siitä, että rakennukset (varsinkin vanhat rakennukset) kuuluvat aivan olennaisena osana puutarhaan :). Kiitos!
PoistaOn oikeasti ihan hurjan suuri helpotus, ettei nurmikoita tarvitse enää ajella itse, paljon mielummin kitken ja teen muita hoitotöitä. Jäihän vanhalle rämälle leikkurille vielä jotain reuna-alueita tehtäväksi, mutta isäntä saa hoitaa ne, koska yleensä joutuu joka kerta tekemään jonkun hihnan kiinnityksen, öljyn lisäyksen tms.
Tämä haaste ja puutarhakauden arviointi on hyvä siinäkin mielessä, että voi tulevina vuosina katsoa koosteet eri vuosista ja niiden tapahtumista :).
Olipa todella upea haasteen toteutus ja niin mielenkiintoinen ja ilo oli huomata, kun kirjoitit, että puutarhasi on myös avoinna (meillä ystäväpariskunta asuu siellä teilläpäin). Sinulla on valtava puutarha ja paljon mielenkiintoisia kasveja, upeaa kivien käyttöä ja tuo teidän kotinne on niin kaunis - ihana lasikuisti myös!
VastaaPoistaViime kesä kovan talven ja oikuttelevan kevään jälkeen haastoi meitä kaikkia, nyt suuret toiveet leutoon talveen ja armolliseen kevääseen ja kesään. Loppujen lopuksihan kesä olikin todella ihana! Muistiinpanoihin panostan myös tästä lähtien!
Kiitos tästä upeasta esittelystäsi!
Lämmin kiitos Saila. Kirjoitan ensi vuoden aukiolot kotisivulle (linkki löytyy myös blogin yläpalkista ”tule tutustumaan kohdasta”) 2025 keväällä eli aukiolon puitteissa voi tulla vapaasti ja mikäli on toive yksityisestä esittelystä (siihen voi sopia kahvitukset), niin kannattaa soittaa ja sopia etukäteen. Olisi ihan hurjan hauska tavata sinua, jos innostutte tulemaan ystäväperheen vieraiksi.
PoistaKeväällä pelkäsin suurempiakin menetyksiä, mutta onneksi osa kasveista toipui.
Muistiinpanoista on paljon hyötyä, pää alkaa olla jo sen verran hatara - ja kun joka viikko tekee samantapaisia töitä, menevät viikot äkkiä sekaisin.
Todella kivasti kirjoitit puutarhastanne, oli ilo lukea😊 Minunkin mielestäni teidän komea päärakennus kuuluu saumattomasti osaksi kokonaisuutta!
VastaaPoistaMitä enemmän katselen kuvia puutarhastanne ja luen kirjoituksiasi, sitä enemmän tekee mieli tulla oikein paikan päälle katsomaan😍Ja taatusti joskus vielä tulenkin! Olen niin onnellinen puolestasi, että saat nyt keskittyä puutarhanhoitoon ja elää unelmaasi!
Voi kiitos Liisa! En ole katunut päätöstäni aikaisemman virkatyöni jättämisestä ja ”hyppäämisestä tyhjän päälle”. Olen monelle sanonut, että halusin vielä ennen kuolemaa tai terveyden menettämistä keskittyä ihan täysin palkein puutarhassa tekemiseen, kokemiseen ja uuden luomiseen. Tämä vanha perinnemaisema ja tilan historia ansaitsevat hoitoa ja huolenpitoa.
PoistaOlet lämpimästi tervetullut puutarhavierailulle, jos joskus reittisi kulkee tällä seudulla. 5-tieltä on vain kilometrin poikkeama.
Puutarhanne on niin hieno, että sitä kelpaa näyttää muillekin. Järkevää tehdä puutarhavierailuista osa yritystoimintaa, sillä monipuolinen kasvivalikoima ja istutusyhdistelmät toimivat varmasti monelle kuin näytepuutarha ikään. Rakennukset kuuluvat osana tilanne historiaa. Minusta niistä huolehtiminen on tärkeää. Puutarha korostaa rakennuksia ja rakennukset puutarhaa.
VastaaPoistaIhana postaus, kiitos!
Tunnen itse, että puutarha on monin paikoin vasta matkalla niihin pyrkimyksiin, mitä mielessä väikkyy. Toisaalta myös matkan seuraaminen voi olla kiinnostavaa, itse ainakin ajattelen näin. Varmasti puutarhaihmiset tietävät, että keskeneräisyyttä on aina. Kiitos sinulle kannustuksesta.
Poista