torstai 12. joulukuuta 2024

IHANA JOULURUUSU

 



Jouluruusut Helleborus ovat niin kauniita sekä joulunaikaan sisällä että varsinkin keväisessä puutarhassa perennoina. Minulla on vakaa pyrkimys etsiä puutarhassa lisää sopivia alueita jouluruusuille, jotta niistä saisi usean vuoden ilon. Tällä hetkellä minulla kasvaa jouluruusuja kahdessa eri paikassa, toiseen näistä istutin jouluruusut vasta viime keväänä, joten odotan jännittyneenä, lähtevätkö ne kasvuun ensi vuonna.

Istutan aina joulun iloksi hankitut jouluruusut keväällä puutarhaan, osa on jatkanut elämää, mutta osa ei. Ilmeisesti tarhajouluruusut helleborus x hybridus sopivat perennoiksi varmemmin. Joulun kukiksi on myytävänä myös pienikokoisia, lehdettömiä ja runsaasti kukkivia sisäkäyttöön jalostettuja vaaleajouluruusuja, mutta niiden menestyminen ulkona puutarhassa on heikkoa.





Tämän kuvan punertavan jouluruusun ostin Hankkijalta vajaa viikko sitten ja olen pitänyt sen vielä toistaiseksi viileässä huoneessa. Sisällä jouluruusun sanotaan viihtyvän parhaiten +10-15 asteen lämpötilassa valoisassa paikassa ikkunan edessä. Kuiva sisäilma saattaa herkästi kuivattaa jouluruusun lehtiä ja altistaa sitä tuholaisille. 



Otin oman jouluruusuni pois muoviruukusta ja istutin juuripaakun sammalen sisään, sammal auttaa pitämään juuripaakun tasaisen kosteana. Juuristo oli kasvanut purkin reunoille niin tiiviisti, että jouduin leikkaamaan saksilla muoviruukun pois. En uskaltanut ryhtyä oikomaan juuria, etteivät ne menisi poikki, mutta nyt ne saattavat luontaisesti levitä paremmin sivuille, kun muovipurkki ei enää ole esteenä.

Sammalta saan omasta metsästä, mutta olen tarkka siitä, että otan metsän keskellä sammalta pois pieninä paloina niin, että kohta uusiutuu nopeasti. 



Laitoin jouluruusun taimipaakun sammalen kanssa suurempaan ruukkuun, jotta sen saa helpommin kasteltua. Leveästä ruukusta pystyn sormilla kokeilemaan, ettei vesi jää seisomaan juuripaakun ympärille. 



Tässä taimessa oli ostettaessa runsaasti nuppuja ja jouluruusu on varsin kookas. Korkeutta kasvilla on mullan pinnasta 42 cm ja leveyttä 55 cm, jos mittaa ulommaisten lehtien kärjistä koko leveyden. Jouluruusu kukkii pitkään sisälläkin, jos olosuhteet ovat sille mieleiset. 

Kuten näette, tähystäjä pitää tarkkana vahtia ikkunassa, ei meille niin vain huomaamatta tulla.



Tiheän lehdistön alta on nousemassa paljon uusia nuppuja. 

Kukinnan jälkeen taimen hoitoa on syytä jatkaa, kunnes sen saa istutettua ulos. Mahdollisesti taimi kannattaa vielä toistamiseen istuttaa suurempaan ruukkuun ja aloittaa lannoitus helmikuulta alkaen. 



Puutarhassa jouluruusun kasvualustan tulisi mielellään olla tuore, kostea, humuspitoinen ja runsasravinteinen - toisaalta jouluruusu vaatii myös läpäisevän kasvualustan eli liian märkä paikka ei sovi. Heti, kun maa on keväällä sulanut, kannattaa jouluruusu istuttaa ulos. 

Jouluruusu viihtyy puolivarjoisassa paikassa puiden tai pensaiden alla. Kasvuvyöhyke suositus on I-II (III), varmaan sopivalla kasvupaikalla on suurempi merkitys kuin vyöhykkeellä. Lumi on hyvä eriste kylmältä, vähälumisista talvina jouluruusuja voi suojata esim. havuilla.



Toivon teiltä hyviä kokemuksen kautta saatuja vinkkejä, millaisissa paikoissa teidän jouluruusunne ovat  puutarhassa viihtyneet eli valo-olosuhteet tai kasvualusta - ainakin jos teillä on muita kokemuksia kuin yleisesti tässäkin tekstissä mainitut kasvutoiveet. Tiedän, että teillä monilla jouluruusut ovat jopa ryhtyneet tekemään siementaimia ja se kertoo erityisen sopivasta kasvupaikasta.



Tämän jouluruusun kukkia aukeaa vielä paljon. Joulun ajan se saa olla salissa. Onneksi vanhassa talossa huoneilma on mitä sopivin ja viileitä huoneita löytyy takaamaan jouluruusulle miellyttävät olosuhteet.

Saattaa olla, että sorrun hankkimaan vielä toisenkin jouluruusun talven ruukkukasviksi ja istutan ne sitten keväällä puutarhaan.


6 kommenttia:

  1. Anonyymi12/12/2024

    Kaunis jouluruusu !
    Jouluruusun sielunelämää enkä parasta kasvupaikkaa ole vielä kenellekään valmis ohjeistamaan vaikka niitä pihalla monta onkin. Luin kasvupaikka olosuhteita kun ensimmäiset istutin mutta eiväthän ne siinä kasvaneet. En tiedä oliko vika taimissa vai paikassa. Äidilläni jouluruusuja on metsikössä vaikka miten paljon ja hain sieltä pari taimea,no johan alkoi meillekin ilmestyä uusia taimia. Ne jotka istutin eivät kovin hyvin kasva mutta uusia taimia löytyy kuivan männikön reunasta,saviselta ojanpenkalta...eli juuri sellaisilta paikoilta missä niiden ei pitäisi kasvaa. Meillä on runsaasti muurahaisia ja ne levittävät ilmeisesti niitä siemeniä.Kestää vuosia ennenkuin uudet taimet kukkivat mutta joka kevät jostain löytyy uusia alkuja. Osan olen
    siirtänyt ja osan jättänyt kasvupaikalleen koska siinä ovat hyvin kasvaneet. Joten olen todennut että istutan sattumanvaraisesti jouluna ostetut,suoraan aurinkoon en laita mutta aamuaurinko saa paistaa. Ja toivon parasta että lähtevät kasvuun. Onnea kasvatukseen !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimät kiitokset sinulle tästä oman kokemuksen jakamisesta! Olisi ihana nähdä äitisi jouluruusumetsä, ah. Varmaan tuo sinun metsän reuna on miellyttänyt jouluruusuja, onhan savessa ravinteita ja kyky sitoa kosteutta. Olen huomannut, että moni kasvi ei ole lukenut kasvatusohjeita, sillä aina löytyy oman tien kulkijoita ;). Minusta tuntuu, että puutarhani vanhimmat jouluruusut ovat kasvaneet paremmin puolivarjossa kuin ihan varjossa. Täytyy kokeilun kautta etsiä jouluruusuille mieleisiä paikkoja. Viime vuoden taimet istutin aamuauringon puolelle, joten olisi hauskaa, jos paikka olisi muutenkin niille mieleinen. Kiitos!

      Poista
  2. Onpa komea! Sammalessa se varmasti viihtyy hyvin.
    Minulla tarhajouluruusut kukoistavat lehtomaisessa paikassa lehtipuiden alla, missä on keväällä valoisaa. Ylärinteestä valuu kosteutta ja siinä on oja, jossa jouluruusut näyttävät viihtyvän myös varsin kosteissa oloissa. Olen istuttanut niitä muuallekin puutarhaan vaihtelevalla menestyksellä. Siirretyt siementaimet näyttävät viihtyvän hedelmätarhan rinteessä, joka ei kyllä ole niin kostea.
    Vaaleajouluruusut olen puolestaan istuttanut mäntyjen ja katajan alle – luin varmaan jostain, että niille maa saisi olla hapanta. Siinä ne ovat viihtyneet erinomaisesti ja tuottaneet vähän siementaimiakin. Niiden kasvupaikat ovat suorastaan kuivia.
    Verrattuna siihen, lehtomainen paikkani, jossa tarhajouluruusut ovat, on varmasti melko emäksinen, kun siinä on saarnia ja luonnostaan siinä kasvaa kevätesikkoa, joka ainakin täällä viihtyy kalkkikaivosten paikoilla. Joten maan pH varmaan myös vaikuttaa niiden viihtymiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin monta kertaa sinun upeita jouluruusujasi, kun kirjoitin tätä. Kiitos, että tarkensit vielä jouluruusujesi kasvupaikkojen olosuhteita. Tietoja etsiessäni törmäsin mainintaan (lähdettä en nyt muista), että tarhajouluruusut ovat kalkin suosijoita - sinun kokemuksesi tukee tätä. Kun vain saisi jossain paikassa jouluruusut menestymään niin hyvin, että tehtailisivat itse siementaimia. Lehtomainen ympäristö kuulostaa kyllä oivalliselta paikalta ja purosi on jo muistikuvissani niin ihana jouluruusuineen.

      Poista
  3. Kivipellon Saila12/12/2024

    Jouluruusut ovat todella ihania ja niitä lisään niin taimesta ja meillä ne lisääntyvät iha itse siementaimina minne vain haluavat, joitakin olen siirtänyt. Oma h.niger-vanhus kasvaa kaikkien sääntöjen mukaisesti väärässä paikassa, tilan kuumimmassa paikassa seinustalla ilman puiden suojaa, leviää, tekee siementaimia ja kasvaa kukkien joka vuosi runsaasti - alaa sillä on noin neliömetri. Sen kaverina hiukan loitommalla on open pollinated -taimia muutama, nekin viihtyy. Mulla on myös omenapuiden alla lehtopuutarhassa helleboruksia useampaa lajiketta ja nekin viihtyvät, kasvuolosuhteet siellä ovat lähes neuvojen mukaisia. Eli en ole ihan varma siitä 'oikeasta' kasvupaikasta, meillä ne kasvaa oikeastaan ihan missä vain.
    Tuo jouluruususi on todella kaunis ja sammal oivallinen kasvupohjassa. Sisällä helleborukset ottavat öttiäisiä todella helpolla jos olosuhteet eivät ole suotuisat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, oi kuinka ihanalta kuulostaakaan, että sinulla jouluruusut kasvavat, leviävät ja viihtyvät noin erilaisissa kasvupaikoissa. Tämä on hyvä tieto ja kannattaa siis rohkeasti etsiä ja kokeilla sopivia paikkoja puutarhasta :). Kiitos Saila, että laitoit tämän kommentin, se rohkaisee kovasti!

      Poista