maanantai 3. kesäkuuta 2024

SATONÄKYMIÄ JA KUKKIA KESÄKUUN ALUSSA

 Otin eilen pois hallaharsot kasvihuoneesta, ei näytä ihan lähiaikoina halla uhkaavan. Sain myös tilaa lisää, kun työnsin laatikoita lähemmäksi kasvihuoneen seiniä. Vielä on pojan ja keskimmäisen tyttären tomaatteja meillä odottamassa siirtoa.

Kurkkuja tulee sellaista vauhtia, että on valmistettava ensimmäiset säilömiset. Tässä on 'Max' kasvihuonekurkkuja. Tosi maukkaita kaikki maistetut lajit. Olen suihkutellut kurkkuja, sillä kuluneet helteet saattavat altistaa vihannespunkille. Onneksi kasvusto voi tällä hetkellä hyvin.Kurkkujen kasvusto huitelee kasvihuoneen katossa.Tässä luumutomaatti 'Pollicinon' raakileita. Melkein kaikissa runkotomaateissa on raakileita. 'Vilma' pensastomaatin kypsiä tomaatteja pääsee maistamaan päivittäin.

Tässä esittäytyy 'Cherrolan' raakileterttu. Ja tässä vuorostaan taisi olla 'Supersweet 100' Basilikaa voi jo käyttää ruoan valmistuksessa. Laitoin basilikat tomaattien juurelle kasvamaan.Sekä 'Olly' paprika että 'Thor' suippopaprika kasvattavat reippaan kokoisia raakileita. Kuvassa 'Thor'.Porkkanoita olen kylvänyt vähän eri vaiheissa. Tämän pitkän laatikon porkkanat ovat lähteneet hieman vaisusti kasvuun (tumma kohta herneiden edessä). Syynä on varmasti se, että heti nämä kylvettyäni alkoi hellejakso, eikä porkkanan siemenet idä kovin hyvin, kun lämpötila huitelee lähes 30 asteessa. Onneksi siellä on kuitenkin porkkanan taimia ja teen täydennyskylvön tyhjiin kohtiin. Ensimmäinen porkkanaerä kasvaa kasvihuoneen toisella puolella ja nämä porkkanat itivät hyvin.Toukokuussa meillä ei satanut yhtään ja hellettä riitti toukokuussa 2,5 vk. Onneksi eilen illalla vihdoin tuli ensin pieni ripsaus vettä ja yöllä lisää eli yhteensä 7 mm. Otin tämän kiitollisena vastaan.Viime vuonna istuettu lumipalloheisi kukkii arboretumissa. Nämä tuntuvat viihtyvän täällä. Tässä toinen arboretumin lumipalloheisi, kolmas on vielä alueen toisessa päässä.Atsaleat ovat kukkineet kauniisti tässä arboretumin istutusalueessa. Kuvassa kevätatsalea 'Fraseri'. Nämä atsaleat istutin keväällä 2021.

Lämpötila on taas noussut auringon tultua esiin. Hyvää alkanutta viikkoa teille!


16 kommenttia:

 1. Voi, miten ihana atsalea ja lumipalloheidet! Entä sitten tuo satoisa kasvihuone, aivan mahtava ruokalaari siellä. Säilöminen näin keskellä alkukesän kiireitä on toisaalta vähän ikävämpi tehtävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuntuu, ettei malta olla sisällä yhtään hetkeä enempää kuin on välttämätön pakko. Työtä on niin pitkä lista, etten tiedä milloin saan kaiken edes osittain tehtyä. No, kurkkujen pilkkominen liemeen ei taida viedä kovin pitkää aikaa. Se on sentään hyvä.
   Tuntuu, että useat pensaat ja puut kukkivat niin runsaasti - ne ehkä tykkäävät lämmöstä.

   Poista
 2. Nam, millaisia kurkkupötkylöitä! Kurkku on todella tuottoisa vihannes. Lähipäivinä meilläkin päästään syömään omia kurkkuja. Kohta niita saa varmaan lahjoittaa naapureillekin.
  Hyvä, että tekin olette saaneet sadetta. Heti tuntuu itselläkin olo keveämmältä, kuin ei tarvitse murehtia kasvien selviämistä.
  Ja lopuksi vielä aivan ihastuttavia atsaleoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tulee kurkkupötkylöitä joka lajia :D. Niillä on mahdoton vauhti päällä. Onneksi satoi edes tuon verran, saa nähdä toteutuuko tälle viikolle muut sade-ennusteet. Atsaleat ilahduttavat kovasti.

   Poista
 3. Vau miten paljon jo satoa. Hyvä muistutus kurkun suihkuttelusta, olin unohtanut sen kokonaan.

  VastaaPoista
 4. Arvasinkin, että sinulla ovat hyötykasvit jo satoa tuottamassa. Mahtavaa!

  VastaaPoista
 5. Sinulla on aivan mahtavat sato näkymät. Ja hienoa että saa jo maistiaisia . Minä istutin ne kolme pikkutomaattia ja kukkivat vasta . Pitäisi muistaa antaa lannoitetta kun alimmaiset lehdet on hieman haalistunut .Ai kurkkua pitää suihkuttaa ....eikö se tee hometta?
  Minä haluaisin opetella peston tekemistä oletko sinä tehnyt ?
  Meillä on saatu nyt reilusti sadetta...Onkohan nyt se sadekausi alkanut .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset helteet eivät sovi kurkulle kovinkaan hyvin eli liian kuumassa ja paahteisessa paikassa kurkkuun iskevät herkästi vihannespunkit. Suihkutelu parantaa kurkun tilannetta vastustaa vihannespunkkia. Minäkään en ole suihkutellut kasvihuoneessa kurkkuja ns. normaalin kesäsään aikaan, vaikka ei siitä varmaan sillonkaan haittaa olisi.
   En tiedä teenkö oikealla tavalla pestoa (resepit kiinnostavat). Teen kuitenkin tomaateista, basilikasta ja sipulista ”sosetta”, joka maistuu hyvältä ja sopii käytettäväksi erilaisiin ruokiin ja pitsaan.
   Hyvä, jos teillä on satanut. Me olemme saaneet huhtikuun jälkeen ainoastaan kesäkuussa yhden 7 mm sateen. Eli nyt on kuivaa!

   Poista
 6. Herkullisen näköisiä kurkkuja. Minäkin löysin pihaltamme pienehkön lumipalloheiden yhdestä pusikosta, jota en ollut vielä aiemmin ehtinyt perata. Oli iloinen yllätys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat kurkut ovat niin rapasakoita ja maukkaita, nam. Oi, oli varmasti kiva löytää lumipalloheisi. Toivottavasti se on sopivassa kasvupaikassa (ei liian kuivassa) ja ilahduttaa sinua kukillaan tulevinakin vuosina.

   Poista
 7. Teillä on lähtenyt kesä käyntiin herkullisesti, mikä oli odotettavissakin, kun aloitit esikasvatukset niin aikaisin. Hyvä, että vihannespunkit eivät ole vielä löytäneet kasvariisi. Kuiva ilma tosiaan helposti altistaa kasvit punkeille, joten suihkuttelu tulee tarpeeseen.
  Porkkanat itivät huonosti täälläkin, varmaankin juuri helteen takia. Ehkä vanhoissa siemenissäkin oli syytä... Pitää tehdä paikkauskylvöjä kunhan sää vähän viilenee ja toivoa, että porkkanakärpäset ja kempit eivät löydä paikalle. En aio viritellä mitään verkkoja, jotta pystyn seuraamaan etanatilannetta koko ajan. Toistaiseksi eivät ole alkaneet rellestää kasvimaallani.
  Upeasti atsaleat ja lumipalloheidet kukkivat arboretumissa. Aurinkoista ja sopivasti sateista kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojantytär 3v. löysi tänään kaksi kypsää tomaattia, vaikka luulin syöneeni aamulla kaikki kypsät suuhuni ennen kuin tiesin vierailusta :). Tarkka silmä pojalla ja nopeat sormet poimimaan sato suoraan suuhun. Kurkkuja saivat mukaan reilun annoksen.
   Suihkuttan kurkun lehdistön helteillä kaksi kertaa päivässä. Ja tietysti tarkkailen kaikkia mahdollisia merkkejä vihannespunkeista. Kaksi kertaa niitä on ollut kurkun riesana, joten olen nyt tosi tarkkana.
   Minäkään enolla pitänyt enää hoppuja porkkanoilla, vaikka saattaisi estää kemppiä. Pitäisi tehdä uusintakylvö tyhjiin kohtiin, kun vain muistaisin.
   Toivotaan, että säästyt tänä vuonna etanoilta, minulla niitä oli vain yhden kerran ja luulen että sain ne harmiksi, kun otin pellolta heinää kateeksi riviväleihin.
   Lumipalloheidet ovat nyt tosi upeita ja nuo atsaleat kuvan ryhmässä.

   Poista
 8. Ei voi kuin ihastella. Teillä on sato varhaisessa. Meillä vielä odotellaan vesi kielellä omia tomaatteja ja kurkkuja. Ehkä ensi vuonna saan aikaistettua satoa, kun uusi kasvihuone eristää lämpöä hurjasti paremmin kuin nykyinen. Uusi on kennolevyinen ja vanha pelkkä yksinkertainen muovi. Sinulla on niin valtavan hienot tilat käytettävissäsi. Siellä mahtuu vaikka minkälaista kasvatusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen harjoitellut näitä esikasvatuksen ajoituksia ja kasvien suojaamista kylmältä jo muutaman vuoden, joten on kiva nauttia sadosta jo toukokuussa. Varmasti sinäkin saat iloa omasta uudesta kasvihuoneesta. Kasvihuoneen koko on aika ratkaiseva moneen asiaan. Jos on mahdollisuus, niin riittävä korkeus parantaa kasvien olosuhteita ja tila tuntuu helpottavalta, kun kasvatuksia on paljon. Kiitos.

   Poista