torstai 13. kesäkuuta 2024

TALON ULKOREMONTTI JATKUU

Verannan muutostyö 1970-luvun avokuistista lasiverannaksi" -samalla palautetaan tyylisuunta vastaamaan paremmin 1930-lukua eli yläkerran rakentamista. Osa 4.Rakentamisen kolmas viikko. Koko viikko meni verannan katon eri työvaiheissa, eikä katto tullut vielä valmiiksi. Katon muutos oli yllättävän haastava rakenteltaan. Eikä ole ihan helppoa yhdistää uutta rakennetta vanhaan ulkoseinään. Mittoja on otettava moneen kertaan ja asioita joutuu jossain määrin soveltamaan. 

Arkkitehti piirsi katon vastaamaan 1930-luvun valokuvia talosta. Valokuvat oli otettu sen jälkeen, kun yläkerta rakennettiin 1931 aikaisemmin yksikerroksiseen taloon. Rakennesuunnittelija eli insinööri teki rakennepiirrustukset arkkitehdin suunnitelmaan. Näitä piirrustuksia rakentajat noudattavat, mutta silti tekemisessä on omat haasteensa. Lupapisteeseen on toimitettava jos jonkinlaista suunnitelmaa, jotta rakennusvalvonta hyväksyy työn etenemisen. Aika iso muutos aikoinaan tehtyihin rakennusprojekteihin. On tietysti hyvä, että tehdään tarkat piirrustukset ja mm. kosteudenhallintasuunnitelmat, mutta välttämättä suunnitelmat rakennusvalvonnassa eivät aina takaa, että kaikki rakentaisivat järkevästi ja oikein. Jokainen suunnitelma myös maksaa, koska ne on tietysti teetettävä ammattilaisilla.

Kolmas viikko päättyi tähän vaiheeseen. Runko on valmis, mutta katon viimeistely jäi seuraavalle viikolle.Maalari on työskennellyt tosi ahkerasti samaan aikaan. Hän on pessyt koko talon ja raapinut kaiken irtoavan maalin tarkasti pois. Yksi kerros maalia on maalattu melkein koko taloon, itäpääty on kokonaan valmis. Vielä pitää uusia puutavaraa pehmenneiden kohtien tilalle. Maalari on paikalla hyvissä ajoin ennen seitsemää, eikä pidä pitkiä taukoja. Viime viikkojen  helteillä hän joutui työskentelemään talon eri puolilla aina auringon mukaan, koska helteellä lämpötila aurinkoisella seinällä nousee hurjiin lukemiin. Tässä on meneillään aamupäivän rupeama - kohta etelänpuoli kylpee auringossa ja työskentely on vaihdettava toiselle puolelle taloa.

Nosturi oli pakko ajaa osittain pionipenkkiin, jota maalaus onnistuisi ja työskentely olisi turvallista talon korkeimmissa kohdissa. Siirsin pyörien alta perennat toiseen paikkaan, kaikki pionit mahtuvat kasvamaan penkissä nosturista huolimatta. Myös pihasyreenin vanhoja puuvartisia runkoja oli pakko karsia aika reippaasti nosturin kohdalta kuvan paikassa. Voi olla, että en saa tänä kesänä kaikkia myllättyjä paikkoja ihan siistiksi, mutta onneksi nämä ”vauriot”eivät ole pysyviä.Rakentamisen neljäs viikko alkoi maanantaina 3.6.Vanerilevyjä nostellaan katolle.


Katon muoto alkaa näkyä paremmin.Katon kantavuus pitäisi riittää vaikka millä mittarilla laskettuna, on siinä puutavaraa melkoisesti. Rakentajat noudattivat rakennepiirustuksia, mutta ihmettelivät hieman, onko kantavuuslaskelmat hieman ylimitoitettu. Tämän viikon tiistaina 11.6. aamulla oli työmaalla vilskettä. Nyt on meneillään rakentamisen viides viikko. Ehkä taloremontti tästä kääntyy paremmalle puolelle, vaikka tekemistä onkin vielä paljon.

10 kommenttia:

 1. Remontti kääntyy varmasti pian ilon puolelle. Odottavan aika vain on yleensä aina pitkä. Kauniilta näyttää jo nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sitä jo toivoo remontin valmistuvan, ensi viikolla tähän aikaan on ehkä jo loppusuoran asiat käsillä ja toivottavasti voisi heinäkuun alussa todeta kaiken olevan valmiina. Jää nähtäväksi.

   Poista
 2. Hiljaa hyvää tulee, vaikka remontin keskellä eläminen ei niin hauskaa olekaan. Tekemillänne toimenpiteillä talo on taas edustuskelpoinen vuosikausia eteenpäin. Järkevää ajoittaa talon maalaus ja kuistin remontti samaan aikaan. Kun ne on tehty, voikin keskittyä taas puutarhan hoitoon.
  Jaksamista remppatyömaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin toivomme, että talo pärjää tämän remontin jälkeen pitkän aikaa hyväkuntoisena.
   Tänään sain onneksi paljon kitkettyä, vaikka aika monta kertaa on käytävä katsomassa töiden edistymistä. Monenlaisia kysymyksiä myös tullee päivän mittaan, joten kovin pitkälle ei kannata lähteä. Kiitos!

   Poista
 3. Hyvin etenee! Nämä viikot ovat tulevaisuudessa yksi hujaus vain, vaikka nyt tuntuu kestävän.
  Koneiden kanssa on ikävää, kun puutarha kärsii, mutta sitä on vähän mahdoton välttää. Kyllä se siitä taas, ja nyt ei tarvitse talon kanssa tehdä mitään ulkotöitä vuosikymmeniin.
  Kuistin uuden siromman muodon erottaa hyvin jo nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Kunhan remontti on ohi, täytyy korjata nurmikot ja muu vahingoittunut. Jos ei tälle kesälle ehdi korjautua, niin ensi kesälle sitten.
   Kiva, jos sinustakin kuistin muutos on suunta parempaan.

   Poista
 4. Voi etä siitä on tulossa kaunis, sopii hyvin yhteen talon kanssa. Meillä olisi ensi kesänä talon huoltomaalaus, tarkoitus tehdä itse. Ihan hirveä urakka, mutta pakko tehdä.
  Onneksi puutarha korjaantuu ajan kanssa, harvoin mitään menettää vaikka tellingit ovatkin kasvillisuuden seassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä asettuu tosiaan tyyliltään paremmin muun talon kanssa. Toivottavasti kaikki menee maaliin niin kuin toivotaan.
   Talon maalaus on iso urakka, tsemppiä teille jo ensi kesää varten. Kaikeksi onneksi teidän taloa ei tarvitse maalata 10 metrin korkeudessa 😅.

   Poista
 5. Remontti etenee kuitenkin viikko viikolta. Onneks olet selvinnyt vähäisillä kasvituhoilla👍🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella huojentavaa, että remontti etenee ja aika ripeästi joka tapauksessa. Tässä on niin paljon tekemistä, että yhdeltä ihmiseltä tähän olisi mennyt muutama kesä.
   Kasvituhot ovat vähäisiä, mutta nurmikon myllerryksiä on korjailtava sitten kun hommat on tehty.

   Poista