sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

MAALISKUUN VIIKKO: RISUSAVOTTAA JA LUONTORETKI

En ole koskaan aikaisemmin tehnyt näin paljon puutarhan kevättöitä jo maaliskuussa. Pihapiiri näyttää samalta kuin yleensä huhtikuun puolessa välissä. Sää on ollut useiden päivien ajan aurinkoista ja melko lämmintä. Aurinko ja tuuli ovat kuivattaneet yllättävän nopeasti märän maan.
Lähes kaikki perenna-alueet on siivottu ja olen saanut haravoitua melkein kaikki tarpeelliset alueet. Hyvin erikoista on, että tänä keväänä ei ole juuri lainkaan myyrien kekoja. Tavallisesti meillä on nurmikko kuin kynnöspelto keväällä eli kekoa keon vieressä. Ehkä lumeton maa oli niin märkä, etteivät myyrät viihtyneet?
Työtä on ollut syreenien kanssa. Vanhat kasvustot vaativat kuolleiden oksien poistamista ja muutenkin siistimistä. Tätä puuhaa riittää todella paljon.
Kuvassa oikealla näkyy tuettuna syksynä 2018 istutettu luumupuu "Victoria". Hieman taaempana kasvaa "yleinen keltaluumu". Se on jo tuottanut hyvin satoa.
Kellarin syreenipensaikkoa raivatessa löytyi useampi harvassa kasvava sinivuokko, näitä olisi kiva saada suuremmiksi mättäiksi.

Näkymä ennen työhön ryhtymistä


Puutarhakoira muistaa olla aina siellä, missä työskentelen :).


Lopputulos kellarin luona tällä erää. Tähän aikaan vuodesta kellarin ovi on vielä näkyvissä. Samaa puuhaa on jäljellä vielä monessa kohdassa. Risusavotta on hyvää hyötyliikuntaa, samoin kun muutkin puutarhatyöt. Illalla on tuntunut mukavan raukealta, kun päivän on ollut ulkona työn touhussa. Mielikin tuulettuu, ei tarvitse koko ajan miettiä koronaa ja sen seurauksia.

Jäkälä on tosi kaunista

Tänään siirryimme jälleen kalenterin mukaan kesäaikaan. Sunnuntaiseen tapaan teimme aamulla mukavan kahden tunnin metsäretken. Nyt suuntasimme oman metsämme yhteen luontokohteeseen eli "vuorelle".Rita on menossa rinnettä alaspäin, korkeuseroja on vaikea saada kuvaan


Metsässä on kiva kulkea ja nauttia kauniista maisemasta Suomen puhtaassa luonnossa. Täällä on helppo pitää etäisyyttä sosiaalisista kontakteista. Ikävästä tilanteesta huolimatta toivon kaikille hyvää alkavaa viikkoa!


24 kommenttia:

 1. Hyvin noista kuvista huomaa, että "vuorella" on korkeutta. Todella hieno paikka, jossa mieli ja katse lepää.
  Keväiset puutarhatyöt ovat kivaa hyötyliikuntaa. Samassa paketissa saa siistin pihan, hienoja luontoelämyksiä ja levollisen yöunen. Yksinkertaisia ja niin tärkeitä nautintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kiteytetty nämä puutarhureiden ja luontoretkeilijöiden elämykset ja hyödyt :). Kauniista kevään jatkoa sinulle!

   Poista
 2. Erittäin kuvaava tuo "ennen" kuva, huomaa, että siellä on hommat edenneet hyvin! Oma puutarha ja kaunis lähimetsä ovat iso onni näinä aikoina. Meillä on myös vuori lähistöllä. Mukavaa uutta viikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, viime kesänä jo katsoin tuota (ennen) kohtaa, että oli paljon kuollutta risua seassa ja nyt tartuin ”härkää sarvesta”. Todellakin olen niin kiitollinen, että on mahdollisuus tehdä omassa puutarhassa vaikka kuinka paljon puuhia ja päivittäiset metsäretket ovat myös onni.

   Poista
 3. Kauniit retkimaisemat teillä! Ihan samoja hommia täälläkin. Tosin meillä on nurmikko vielä liian märkää, joten haravointihommat saa odottaa. Keräilen oksia maasta ja mies leikkoo pajukkoa saaren jokirannasta. Meidän syreenit sais myös käydä läpi. On tämä onnea omistaa oma piha! Mitä tästä olisi tullut jos korona olisi iskenyt syksyn synkimpään hetkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kaksi viikkoa sitten nurmikko lätisi märkyyttään, en olisi ikinä uskonut sen kuivuvan viikossa niin paljon, että haravointi oli helppoa tällä viikolla. Kaikki risuhommat kuuluvat tähän vuodenaikaan ja on kiva nähdä työn tulos. Hyvin sanoit; on onnea omistaa oma piha. Nyt on helppo eristäytyä omaan puuhamaahan. Hyvää jatkoa sinullekin sinne kevättöihin :).

   Poista
 4. On oikeastaan aika mukavaa kun puutarhaan pääsee jo touhuamaan näin aikaisin ;)
  Onpas komeat maisemat ja tosiaan kiitettävän jyrkkä rinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoista tehdä maaliskuussa näin paljon, mutta ehdottomasti mukavaa. Vaikka tulisi vähän kylmempi jakso tässä välissä, niin ei varmaan ole pahemmin haitaksi, päivälämpötila on kuitenkin ennusteen mukaan plussan puolella. Tykkään kovasti tuosta metsäreitistä ja maisemista. Välillä jännittää, ettei koira liukastu ja putoa märkien sammalien / jäkälien johdosta, mutta hyvin on osannut tassunsa asetella omilla kierroksillaan.

   Poista
 5. Ihanat kuvat. Syreeneissä on täälläkin iso savotta edessä. Samoin villiviinien, joita on paljon. Ritalle rapsutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Syreenit vaativat vanhemmiten hoitoa, mutta ovat ne sen arvoisia. Meillä nuo kasvustot ovat niin leveitä ja kiertävät laajasti pihapiiriä, joten kaikkia kohtia ei tule tehtyä joka vuosi. Välillä huomaa, että on jäänyt joku paikka tekemättä useamman vuoden ajan. Rita ihastui kovasti rapsutuksista - kuten aina :).

   Poista
 6. Tykkään, kun tähän aikaan vuodesta pääsee puutarhahommiin eikä tarvitse odotella lumien sulamista. :) Sää on hellinyt viime päivinä ainakin Helsinkiä. Ihanaa, kun paras puutarha-aika on vasta edessä.

  VastaaPoista
 7. teil onkin upeat lenkkimaastot, "vuori" houkuttelee varmaan usein maisemia ihailemaan ja Rita on mitä mainioin lenkkikaveri. poronjäkälä on todella kaunista.
  vanhaa sireeniaidannetta pitäisi tosiaan harventaa, kuten nuokkusireeniäkin. tänään just mietin, et pitäisköhän varuiksi laittaa jo vesitynnyrit rännien alle. olisi ainakin vettä kylvöjen kasteluun, jos tulee taas kuiva kevät. tääl sato hetken rakeita, kauaa ei maa valkoisen pysynyt. saas nähdä miten kylmä viikko on tulossa, aurinkoista onneksi luvattiin, niin pikkuisille taimille riittää ainakin valoa tarpeeksi:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kiitollinen hyvistä lenkkeilymaastoista ja Rita on sellainen liikuttaja, että joka päivä tulee lenkkeilyä. Kieltämättä itsellenikin tuli mieleen, että pitääkö jo varautua kuivuuteen tänäkin kesänä. Nyt aamulla oli pakkasta -10,8, mutta aurinko paistaa ihanasti, joten päivän lämpö on varmaan lämpimämpi. Pikkutaimet nauttivat auringosta :).

   Poista
 8. Risusavotat ja haravoinnit ovat mukavaa puuhaa keväällä, kun muuten ei vielä puutarhahommia voi tehdä. Hyvä sää siihen on ollut viime päivinä. Suloiset jäkäläpallerot metsässä! Metsä on niin voimaannuttava paikka! Onneksi ei tuotakaan ole avohakattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää on ollut niin mukava ulkona puuhailuun. Metsä on todella voimaannuttava paikka ja mieheni ei onneksi tee omassa metsässämme avohakkuita :). Hän on hoitaa metsiä jatkuvan kasvatuksen periaatteella eli metsän pohja pysyy ehjänä ja alla kasvava taimikko ei vahingoitu. Puita poistetaan harkiten (kauniit ja suuremmat puut saavat tilaa) ja metsä näyttää metsältä kaiken aikaa. Käyn aina katsomassa työn vaiheita ja lopputulosta ja olen vaikuttunut tästä (tosin työtä ja ammattitaitoa vaativasta) tavasta. Oikein näkee miten tiheä ”ryteikkö” alkaa kasvaa ja hengittää, kun sieltä otetaan esiin hyvät ja terveet puut. Ihan sama menetelmä kuin puutarhanhoidossa :).

   Poista
 9. Minäkin ihmettelin miten nopeasti mökkipiha ja ympäristö on kuivunut. Mukavaa on taas pitkästä aikaa puuhastella oikein kunnolla ulkona ja pihalla. Jäkälä on ihanan näköistä ja mukavaa kun sitä kasvaa omassa metsässä niin sitä voi hieman sieltä ottaa johonkin käyttöön. Viikonloppuna pääsi tosiaan vähän haravointi puuhiin täälläkin mutta kaikkia kukkapenkkejä en vielä ottanut työn alle. Vähän sitälajia ja vähän muuta. Hyvää alkavaa viikkoa myös sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivuminen on tosiaan ollut nopeaa, varmaan tuulen ja auringon yhteisvaikutus on tehnyt tehtävänsä. Minäkin olen tehnyt kevättöitä vähän ”sekaisin” eli alue kerrallaan eli saman alueen risutyöt, kukkapenkit ja haravoinnin lopuksi. On vaihtelevaa ja tulee yksi paikka aina valmiiksi asti. Kiitos Nila, samoin sinulle hyvää viikkoa!

   Poista
 10. Kauniit metsämaisemat "vuorellanne"! Kyllä noista kuvista näkee hyvinkin korkeuserot. Sinulla on noissa suurissa syreeneissä sekä muissa pensaissa ja puissa moneksi päivää risusavottaa. Tällaisessa säässä sitä onkin mukava tehdä. Minulla on vielä marjapensaatkin leikkaamatta, sillä saksilla ei vielä ihan yletä kaikkien tyvelle lumen ja jään takia. Omia syreeneitäni leikkaan vasta kesällä kukinnan jälkeen, mutta ne ovatkin vasta pieniä ja tarvitsevat enimmäkseen vain muotoilua. Suloinen sinivuokko. Ensi vuonna niitä on varmasti jo enemmän. Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tarkennus Minna; vanhoissa syreeniaidanteissa on minusta ollut tämä alkukevät hyvä ajankohta leikkaukselle, sillä kuivaa ja risuuntunutta kohtaa löytyy toisin kuin uusissa pensaissa. Kuivat on kiva saada pois ennen pensaan vihertymistä. Pensaan keskelle näkee myös paremmin kun ei ole lehtiä. Olisi niin kiva saada sinivuokot leviämään!

   Poista
 11. Puutarha ja piha on antoisa ympäristö - varsinkin teillä koko laajuudessaan. Kuitenkin luonto ja metsä houkuttelevat aika ajoin omaan ihanaan tunnelmaansa. Vuorelle kiipeäminen ja jäkäläkallio saavat ikävät asiat hetkeksi pois mielestä. Hyvää maaliskuun loppua!

  VastaaPoista
 12. Myyräteoriasi voisi pitää kutinsa, eivät ne ryökäleet kai uimamaistereita ole? Menneet ehkä kuivemmille seuduille talvehtimaan. Ihan hyvä näin, kiva saada tulppaanien kukintanäyte täälläkin.

  Erikoinen maaliskuu kieltämättä, hätinä on päässyt edellisvuosina vatukkoa siivoamaan lumien sulettua, huhtikuun puolella. Nyt on meilläkin piha lumeton ja isolta osin haravoitu.

  Risusavotta on ihanan palkitsevaa. Haketatko risut vai miten jälkikäsittely?

  Komeissa maisemissa saatte retkeillä, erityisen ihana jäkäläkuva.

  Pidetään mieli pirteänä ja pysytään nyt kiltisti pienissä porukoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain kuulin, että myyrät eivät innostu, jos käytävät lainehtivat, mutta en tiedä, oliko lähde luotettava ;). Minulla ei ole tällä hetkellä haketinta, joten vien risut puutarhan ulkolaidalle, missä ne painetaan traktorilla tiiviimmäksi. Niistä tulee laaja hyönteishotelli? Toisaalta kyseinen kohta on ollut ennen hyttysten sikiämispaikka, kun vesi seisoo siellä, joten kompostoin sitä kuivemmaksi. Hakettimen hankintaa olen kyllä miettinyt.
   Minulle ei ole ollut ongelmana pysyä pienissä porukoissa, aika harvassa ovat olleet kohtaamiset. Kaupassa pitää noudattaa järkevää työskentelyä, teen ostokset sekä itselle että miehen äidille (91 v). Hyvää loppuviikkoa!

   Poista