keskiviikko 22. syyskuuta 2021

SYKSYN TOIMIA
Olen poukkoilut puutarhatöissä ja meneillään on monta keskeneräistä touhua. Kulloinkin puuhan valintaan on vaikuttanut sää ja oma fiilis.  Verkoista suurin osa on paikoillaan, mutta vielä pitää hankkia lisää tarpeita, jotta kaikkiin suojattaviin  kohteisiin riittää verkkonsa. Eilen sain urakoitua kasvihuoneen tyhjäksi. Tämän kasvukauden sato on ollut yltäkylläisen runsas, joten voi olla tyytyväinen. Vihannekset alkoivat tuottaa syötävää ajoissa, joten nyt voi hyvillä mielin päättää kauden. Keräsin vielä loput kurkut, tomaatit ja paprikat keittiöön sekä muutamia tomaatin raakileita terttuineen jälkikypsymään.


Viime yönä oli kunnon pakkanen, vielä aamulla klo 8.00 mittari näytti -3,8. Joten kesä- ja kasvukausi on taputeltu.
Silppusin kaikki kasvihuoneen vihreät kasvustot kottikärryihin ja vein kuormat poistetun vaahteran paikalle. Silppuamisessa oli aika homma (tomaatin puumaiset varret vaativat pienet oksasakset työkaluiksi), mutta lopputulos on hyödyllinen. Pohjalle kippasin ensin myös hevosen lantaa, mitä sekoitin pohjamaahan. Sitten kärräsin nokkakärryillä kasvihuoneesta kaikki laatikot kasvuturpeineen ja kippasin turvemullan peittämään vihreän silpun. Madot ja kumppanit saavat tehdä työnsä ja valmistaa herkullisen kasvualustan ensi kevään istutuksille.Täältäpäin katsottuna etureunan muotoilu on vielä tekemättä eli kanttaan nurmea pois pehmeästi kaartaen kiviportaasta vasempaan. Nyt muuten näkyy kuvan vasemmassa reunassa hevoskastanja paremmin, kun vaahtera ei peitä näkyvyyttä.Muuten kaikki nurmikko on jo poistettu kirsikkapuun ympäriltä ja kottikärryjen paikalta. Kivipengermän rajaamaan alueeseen vanhan nurmikon paikalle saa kivan perenna-alueen kukkiville maanpeitekasveille. Kivipolun paikan suunnittelin niin, että polku menee mahdollisimman kaukana kirsikkapuusta. Uskon saavani kaivonrenkaat maisemoitua kasveilla aika hyvin. Kivipolussa on vielä oma hommansa. Yritän toteuttaa sen samaan tapaan kuin tässä kolmiopenkissä.Tämä kuva on otettu eilen illalla. Aion sekoittaa tähän mullokseen vielä syksyn lehtiä, jotta humusta tulee mukavasti. Onhan tässä vielä puuhaa, kuten kuva osoittaa. Tuntui kyllä hyvältä vetää kantattuja nurmituppaita pois, kun joka ainoassa tuppaassa oli mukana voikukan juuria. Pääsin niistäkin eroon. Ja jokaisen lieron siirsin hellästi mulloksen työmaalle. Viherrys kivipengerryksen juurella on keltamaksaruohoa. Mulloksen oikean reunan mutoilu on siis vielä kesken. Siitä lähtee vielä nurmikkoa pois.

Seuraavaksi taidan ryhtyä piilottamaan kukkasipuleja maahan, ainakin pikkusipuleilla on jo kiire. Kirsikkapuun ja kiviportaiden väliin aion laittaa ainakin 'Purple Hill' kevätkurjenmiekkoja ja 'Ruby Giant' tähtisahrameja.

Minulla on muutama muukin keskeneräinen projekti meneillään, mutta kerron niistä myöhemmin. Ihanaa, että tänään on loistava auringonpaiste, vaikka kylmää onkin. 

23 kommenttia:

 1. Minäkin jatkoin tänään eilen aloittamaani kasvihuoneen tyhjennystä. Huomenna aloitan sitten varsinaisen siivouksen, sillä tänään loppupäivä kului daalioiden ylös nostossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneen pesu on minullakin vielä tekemättä. Muta onneksi sain kaikki laatikot pestyä perusteellisesti.

   Poista
 2. Voi miten hieno tuostakin alueesta vielä tulee, sen näkee jo nyt! Tuohon on kiva keväällä istuttaa uusia kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen nyt pohjia valmiiksi ja keväällä vasta tilaan istutusmultaa. Mutta keväällä on helppo istuttaa, kun alue on muuten toivottavasti valmis.

   Poista
 3. Kiva projekti menossa!

  VastaaPoista
 4. Katselin noita valtavia kivenjärkäleitä. Ovat ne kyllä hienoja.
  Kaivonkansillehan voi kesällä asetella ruukkuihin kesäkukkia, jos tuntuu että kannet paistavat silmiin istutuksista huolimatta. Ne on helppo tarvittaessa siirtää sivuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä ideoista Riitta. Toivon, että saan tämän alueen sellaiseksi kuin ajattelen. Tykkään niin kovasti graniittikivistä ja toivon, että kaikki sointuu aikanaan luontevasti kokonaisuuteen ja näyttäisi siltä kuin ’pitää’.

   Poista
 5. Hieno tulee. Ja hyvin saa käytettyä kasvijätettä. Minäkin aina heittelen kastematoja takaisin hommiim, jos niitä tulee esiin maata kaivaessa tai kantatessa. Voikukkien juurien kokonaisena pois saaminen on juhlan paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisiin pohjiin saa loistavasti upotettua kasvijätettä kompostoitumaan muhevaksi mullaksi. Silppusin tomaatin ’puuvarret’ 5 cm paloiksi kompostoitumisen vauhdittamiseksi. Kastemadot ovat ihan loistavia puutarhurin apulaisia :).
   Toivon, että kokonaisuus onnistuu, ensi kesänä ollaan viisaampia siinä suhteessa, vaikka toki menee pidempi aika ennen kuin alue kasvaa luontevasti.

   Poista
 6. Ihailen edelleen tuota sinun uutta projektiasi ja noita kiven järkäleitä! 😊
  Meilläkin oli reippaasti pakkasta ja lisää kesäkukkia päätti päivänsä. Pienissä erissä itsekin saanut pikku hiljaa syksyn projekteja valmiiksi. Seuraavaksi olisikin kasvihuoneen tyhjennys ja pesu minullakin edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Marjukka :). Kaikki pakkasen näännyttämät kesäkukat silppuaa tuohon samaan kaivantoon. Pitää vain ajatella tehtyjä töitä eikä tekemättömiä (jos pystyy).

   Poista
 7. Näyttää upealle tuo sinun projektisi! Minä olen poukkoillut syksyisissä pihapuuhissa ja vielä on monenmoista hommaa. Nyt just tajusin (klo 5.43 aamulla), että pihatyöt on melkolailla saatava tehtyä sunnuntaihin tehtyä, koska olen ensi viikon kuntoutuksessa. Nyt taitaa iskeä syystöidenstressi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan tuon saman ajoittaisen stressin, vaikka minä kamppailen aikaa vastaan (ennen talven tuloa). Toivottavasti saat tarpeelliset työt tehtyä ennen kuntoutukseen lähtöä ja voit siten nauttia kuntoutuksessa rauhallisin mielin.

   Poista
 8. Voi miten komea alue tulollaan! Mahtavat graniittikivet reunustaa penkkiä. Tuskin malttaa odottaa tuota valmiina! Järkevää, kun silppuaa vanhat kasvit ja lehdet tuonne sekaan. Mullaksihan ne muuttuu ja madoille on tekemistä.
  Mulla into pihapuuhiin laskee sitä mukaan, mitä enemmän joutuu tunkea vaatetta päällensä ulos mennessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta :). Teen usein kasvualustoja tällä tavalla ja on hyväksi havaittu keino.
   Minullakin on innostus syksyllä välillä hukassa, joutuu vähän patistamaan itseä ulos ja toimiin. Onneksi vauhtiin päästessä saa aikaan aika paljonkin.

   Poista
 9. Tuohon kaivantoon saakin upotettua vaikka miten paljon kasvijätettä matojen iloksi. Niistä tulee valtavan hyvää multaa ja säästyy kompostiin kuskaamisen vaivalta. Hennompijuuriset rikkaruohotkin, kuten ratamot, rönsyleinikit ja vesiheinät, uppoaisivat sinne hyvin, jos sellaisia sinulla siellä olisi ;)
  Olisin kysynyt, jäävätkö nuo kaivonkannet istutusalueen pintaa matalammalle ja saako kannet tarvittaessa auki ja kiinni ilman että multaa menee väliin, mutta kuvia tarkemmin tutkittuani huomasin, että itse kannethan taitavat olla tuollaisen betonisen "kahdeksikon" sisällä. Ei siis mitään ongelmaa. Saat varmasti nuo piilotettua istutusten sekaan ja tosiaan kannen päälle voi laittaa kesäkukkaruukun naamioimaan lisää. Tai miksei jopa nätin puutarhatuolin, niin kansi muuttuisikin piilotettavasta asiasta salaiseksi, kukkapenkin keskellä olevaksi istuskelupaikaksi.
  Mukavaa syyskuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainitsemiasi rikkaruohoja ei ole täällä näkynytkään ;-D. Ajattelin yrittää lopullisen multapinnan muotoilua niin, että kaivot olisivat betonireunoineen vähän matalammalla, mutta lopputulos on vielä arvoitus.
   Olen itsekin pohtinut monia vaihtoehtoja piilottamisen tai ’korostamisen’ suhteen, mutta minun pitää tehdä aluetta eteenpäin, että osaan lopulta päättää. Kaikki ideat ovat oikein tervetulleita pureskeltavaksi. Aikaisemmin paikalla kasvaneet ruusut peittivät yllättävän hyvin nuo kaivonkannet, joten en ole ihan huolissani masemoitumisesta, vaikka nyt ne näkyvät noin hyvin.
   Kiitos Minna, samoin sinulle!

   Poista
 10. Hieno alue tulossa. Itsellä alkaa puhti jo mennä näin syksyllä melko nolliin. Sinulla on hyvä alue työstää lisää sitten keväällä kun on näin hyvä alku jo nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki puhti on nyt erilaista kuin keväällä. Kaikki tehty valmistelu uudella alueella helpottaa kevään töitä, sen vuoksi yritän vielä saada jotain aikaiseksi. Hyvää syksyä sinulle!

   Poista
 11. Mukavaa, kun on valmis kuoppa, johon saa kesän kasvijätteet suoraan laittaa maatumaan, eikä tarvitse erikseen viedä kompostoitumaan. Kyllä tulee hieno uusi alue kivipaasien rinnalle!

  VastaaPoista