tiistai 20. huhtikuuta 2021

TAIMET TARKASTELTAVANA




Kaksi viikkoa on kulunut esikasvatettavien taimien edellisestä katselukerrasta. Paljon on tapahtunut kahdessa viikossa.



Paprikat aloittivat kukinnan 9.4. ja uusia kukkia putkahtelee tasaiseen tahtiin. Paprikat ovat myös kasvaneet korkeutta ja haarautumistakin on nähtävissä. Nyt mitta multarajasta on 62 cm -70 cm taimesta riippuen.



Myös aikainen kasvihuonekurkku ’Passandra’ teki ensimmäiset kukkansa vajaa viikko sitten ja on kasvattanut vartensa huomattavaan 160 cm mittaan. Tänäkin vuonna tulee olemaan tarkat tilanteet, kun siirrämme kurkun kasvihuoneen multaan. Pitkä hujoppi takimmaisella taimipöydällä on kurkku, se kyllä rehevöityy kasvihuoneessa, tämän opin viime vuonna.



Pensastomaatit tuuheutuvat vinhaa tahtia ja olen utelias näkemään, milloin ensimmäinen kukka avautuu. Kuvassa siis amppelitomaatti 'Red Profusion'.




Nuput ovat muuttuneet selvemmin nähtäviksi.







Toisen erän tomaatit (kylvetty 28.2.) ovat kasvaneet korkeutta niin, että kohta alkaisi olla tarpeen päästä kasvihuoneeseen. Taimet ovat onneksi vankkoja.  Myös näissä tomaateista on kukkanuput nähtävissä. Nämä olisi pian saatava kasvihuoneeseen.












Kolmannen erän tomaateissakaan ei ole valittamista. Tässä muutama taimi laumasta erotettuna.





Täältä varsinaisesta kasvatustilasta näitä löytyy lisää.




Hitaan alun jälkeen keijunmekot ovat nyt innostuneet ja näyttävät jo köynnöksen aluilta.



Koristeporkkana 'Dara' kasvaa viime vuotta paremmin, tämän kasvu on aluksi hentoista, mutta ryhdistäytyy kasvun edetessä. 'Daraa' siis takana ja edessä täpläpipo ’Mystican’ ja keltatörmänkukka ’Moon Dancen’ taimia.





Tässä taitaa kasvaa kääpiösamettikukan taimia, oikeassa reunassa näkyy muutama kaunopunahattu 'Green Twisterin' taimi ja yksi tomaattipaprikan pahnanpohjimmainen. 




Tässä oikeassa etureunassa on reippaampi tomaattipaprika 'Dumas'. Keskellä edessä pensastomaatti 'Vilma'.



Kelloköynnökset kasvavat kohisten ja haarautuvat vauhdilla lukuisin lonkeroin, vaikka näitä ei ole latvottu. Pidän itse kelloköynnöksen latvomista turhana, kukinta alkaa aikaisemmin ilman latvomista.

Perennoista lehtosalvia ’Merleau Blue’ ja ’Merleau Rose’ ovat aika pieniä, mutta ilmeisesti se on salvioiden tapa. Viime vuodesta oppineena en ole tästä kovin huolissani.




Ikkunalla on lisää kelloköynnöksiä.

Täydellinen epäonnistuminen tapahtui jälleen suklaakosmoksen kanssa; ei yhtään itänyttä taimea. En taida enää kolmatta kertaa yrittää suklaakosmoksen siemenestä kasvattamista.

Ja voi surku: Tänään onnistuin kippaamaan lattialle nurinniskoin lehtikaalit, yritin saada osan pelastettua koulimalla ne uuteen purkkiin, mutta puolet taimista menetin katkeneena. Pitää ehkä kylvää muutama siemen lisää.

Joka tapauksessa olen esikasvatettuihin taimiin erittäin tyytyväinen, kasvu on edistynyt viime vuotta paremmin ja uskon edelleen, että kasvualustalla oli merkittävä vaikutus terveeseen ja hyvään kasvuun. 

Sääennusteita olen tarkastellut, milloinhan uskaltaisi siirtää arat kurkut ja tomaatit kasvihuoneeseen? Tietysti on rakennettava samaan tapaan hallaharsoista teltta kuin viime vuonna ja viriteltävä termostaatilla ohjattava lämmitin avuksi.

Onko sinulla jo suunniteltuna vihannesten siirto kasvihuoneeseen? Ennusteissa on kylmenevää ja vesisateita, tosin ehkä yöpakkasia ei niinkään.





27 kommenttia:

  1. Vau miten kookkaita taimia! Toivottavasti ne voi pian siirtää kasvihuoneeseen. Nyt on kyllä aika kylmiä öitä. Uskalsin tänään kylvää lasilla katettuun lavaani salaatteja ja joitakin kukkia. Luulisi lasien jotain auttavan.
    Voi itku kaalien kohtaloa! Siitä tulikin mieleen, että olin ajatellut tänään tehdä lehtikaalikeittoa, portugalilaistyyppistä. Nyt on hirveä nälkä, mutta kun on koko päivän puuhaillut pihalla, kaivanut kiviä maasta, kärrännyt maata, istuttanut ja kantanut vettä, ei ihan hirveästi ole paukkuja alkaa ruokaa laittaa. Täytyy nyt vain tsempata, sillä se ruoka kyllä maistuisi :-D
    Toivottavasti kaikille käy hyvin, jos ne viet kasvihuoneeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin alunperin ajatellut kuun vaihdetta taimien siirtoon, voi se siihen jäädäkin, sillä lähipäivinä on kylmien öiden lisäksi ennustettu hyvin kylmiä päiviä. Meillä on mennyt pakkasen puolelle melkein joka yö viimeisen parin viikon aikana.
      Siellä etelämmässä varmaan on sen verran lämpimämpää, että lasi lavan päällä auttaa - voihan päälle heittää yöksi vielä hallaharson.
      Lehtikaalien voltti ja putoaminen harmittaa, kävin juuri katsomassa että ehkä 17 kpl sain koulinnan jälkeen jatkamaan kasvua. Jos löydän vielä siemeniä omasta varastostani, niin taidan muutaman kylvää.
      Tuttu tilanne on kova nälkä reippaiden ulkotöiden jälkeen. Pitäisi muistaa tehdä ennakkoon reilu annos nopeasti lämmitettävää keittoa tai muuta, mutta eihän sitä aina muista.

      Poista
  2. Meillä ei ole lämmitintä niin kasvihuone otetaan käyttöön jossain toukokuun puolenvälin paikkeilla. Hienot taimet olet kasvattanut, satoa on takuulla luvassa runsaasti. Juuri muuten pohdin kelloköynnöksen latvomista, taidan jättää tekemättä ja katsoa miten käy kukinnan kanssa. Ostin valmiin taimen joten se on hyvässä kasvussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olin ajatellut siirtää taimet kasvihuoneeseen kuun vaihteessa kuten viime vuonna. Ei ehkä kannata kiirehtiä ainakaan viikkoon, sillä nyt on luvassa kylmä viikonvaihde ja ehkä luntakin? Omavarainen runsas sato on toiveena, katsotaan, miten tässä onnistutaan ;). Onneksi ei ole tiukkapipoista hommaa.
      Itse en tosiaan näe millään lailla tarpeelliseksi kelloköynnöksen latvomista, sillä lähes jokaisesta lehtihangasta näyttää kasvavan sivuversoja ihan latvomattakin. Tiedän kyllä, että latvomista neuvovat monet kokeneet kasvattajat.
      Sisätiloissa pärjää kelloköynnösten lonkeroiden kanssa, kun hellästi taivuttelee niitä pyramidin ympäri ja ylhäältä uudelleen alas, jos pyrkivät kasvamaan liian korkealle.

      Poista
  3. Voihan valtava mitkä taimet! Mietinpä vaan mikä valtava kasvuvoima ja energia tuollaiseen pieneenkin taimiruukkuun mahtuu.
    En ole vienyt kasvihuoneeseen mitään muuta kuin tuoksuherneet, orvokit ja daalian juurakot ruukuissaan. Daaliat ja muutama pioni saavat harsot niskaansa yöksi, ettei vaan kylmä kopaise. Tomaatit kurkkivat kasvihuonetta vielä yläkerran ikkunoista, en aio siirtää niitä sinne ennenkuin joskus toukokuun puolessa välin. Ulos menevät tomaatit saavat nekin totutella ensin kasvihuoneeseen ja vasta kesäkuussa siirrän Evakon kavereineen pihasaunan seinustalle.
    Munakoisojen sijoituspaikkaa mietin kyllä hartaasti. Kirvaherkkinä ne olisi ehkä hyvä pitää kasvarissa ja viritellä niille joku malariateltan tapainen systeemi.
    Ja hyvä kun muistutit, Daraa pitää laittaa itämään uusi satsi heti huomenna, kissa pissasi edellisen kylvöksen tärviölle. Suklaakosmosta ostin suosiolla samasta hollantilaisesta nettikaupasta mistä tein daalioiden täydennystilauksenkin. Pääsee helpommalla, ehkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen miettinyt aivan samaa; kasvuvoima ja energia pienessä siemenessä on ihan valtava! Minullakin on kasvihuoneessa vasta tuoksuherneet ja perunat. Viimeisen kahden viikon aikana täällä on ollut melkein joka yö pakkasta, mutta nyt on ennustettu selvästi kylmenevää myös päiväaikaan. Pitää vielä odottaa.
      Ulos ei tosiaan voi istuttaa tomaatteja vielä aikoihin.
      Onkohan sinun lemmikeilläsi jotain taimikasvatusta vastaan, kun pissivät kylvöksiä pilalle ;).
      Suklaakosmos on varmaan varmempi kasvattaa juurakosta, minä en ainakaan tässä siemenkasvatuksessa onnistu.

      Poista
  4. Voi veljet ja sisaret, mitkä taimet! Toivotaan, että säät lämpenevät nopeasti, jotta saat vietyä edes osan pian kasvihuoneeseen. Minä aioin alunperin latvoa kelloköynnökseni, mutta sitten huomasin niiden haarautuvan ihan oma-aloitteisesti tyveltä lähtien. En nähnyt siis tarpeelliseksi latvoa. Nyt vain yritän pitää niiden lonkerot aisoissa :D Aurinkoista päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi veljet ja sisaret :D. Sopivaa lämpöä toivotaan, tuntuu, että kasvua tapahtuu ihan joka päivä, joten viikossakin tapahtuu yllättävän paljon.
      Kelloköynnösten lonkerot vaativat joka päivä pientä auttavaa sijoittelua ja hyvin haarautuvat oma-aloitteisesti! Kiitos samoin!

      Poista
  5. Ooh. Upeita taimia!
    Minä vein kasvariin jo aika lailla taimia. Sisälle jäivät kurkut, vesimelonit ja viidakkokurkku. Ne taimet on minulla kyllä aika onnettomia, joten ei ihan hirveästi uskoa nyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihmettelen näitä itsekin. Voi olla, että nopea lähtö kasvihuoneeseen on edessä, jos joku päivä huomaan, ettei sisällä kasvattaminen enää onnistu.
      Tuo viidakkokurkku on kiinnostava, muistaakseni minä kasvattaa myös sitä.

      Poista
  6. On sinun taimillasi näköä ja kokoa, hienoja kerrassaan.
    Kasvihuoneeni on lämmittämätön, joten en aio pitää kiirettä taimien siirrolla. Toukokuun puolelle saa mennä reilusti. Viime keväänä yöpakkasia ei ollut ja lämpö tuli muistaakseni kertaheitolla. Silti pidin kasvarissa harsotelttoja melko pitkään.
    En ole latvonut kelloköynnöksiä kertaakaan. Kieputtelen niiden kärhiä varovasti, kuten sinäkin teet. Hyvin ovat kukkineet, joskin viime vuonna aloittivat vähän myöhemmin.
    Kylvin useita suklaakosmoksen siemeniä. Kaksi on noussut pintaan. Vaalin niitä huolella, jotta saisin kasvamaan isoiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuonna toukokuun alku oli tosi kylmä täällä meillä ja sitten tosiaan jossain toukokuun puolen välin tienoilla sää lämpeni ihan kerralla.
      Oi, sinä onnistuit suklaakosmoksen kanssa: suuret onnittelut taitavuudesta!! Suklaakosmos on niin kaunis, että olisin halunnut onnistua.

      Poista
  7. Vau, minkä kokoiset taimet ja kukkiakin niissä jo! Toivottavasti voit ne siirtää piakkoin kasvihuoneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkivat taimet ovat mukava näky, toivottavasti kasvihuoneeseen siirto onnistuu hyvin :).

      Poista
  8. Ei voi kuin ihailla upeita taimiasi. Hyvä sinä.

    VastaaPoista
  9. Taimesi ovat todella upeita, tuuheita ja isoja!
    Minä vien tomaatit yleensä kasvariin toukokuun alussa, ne ovat silloin vielä melkoisia rääpäleitä, mutta tuuheutuvat siellä nopeasti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikaisempien vuosien kokemuksella taimet tosiaan tuuheutuvat ja paranevat kasvihuoneessa, kunhan ensin juurtuvat. Toki kasvualusta lisääntyy ja valo-olosuhteet paranevat. Viime vuonna siirsin tomaatit huhti-toukokuun vaihteessa kasvihuoneeseen, nyt päädyin kuitenkin kokeilemaan jo muutaman suuren taimen siirron kasvihuoneeseen - saa nähdä kuinka käy.

      Poista
  10. Kylläpä onkin hienoja ja hyvinvoivan näköisiä taimia! Taitava kasvattaja olet. Toivottavasti yöt lämpiävät, että saat ne kasvihuoneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos! Tein reippaan ratkaisun ja vein jo osan taimista kasvihuoneeseen kasvamaan, kahden yön jälkeen tilanne on ok. Taidan siirtää vielä lisää taimia sinne kasvamaan.

      Poista
  11. Oi! Sun taimet kasvaa kohisten!!!! Kunnon kasvattaja on ollu asialla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohinan melkein kuulee ja näkee muutaman yksilön kohdalla :).

      Poista
  12. Kadehdin kyllä noita kelloköynnöksiä ja keijunmekkoja! Mun taimilla on vielä kovasti matkaa tuohon mittaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelloköynnökset ovat kasvatettavina tuttuja nyt kolmatta vuotta, mutta keijunmekkoja en ole ennen kasvattanut. Keijunmekkojen alku oli hyvinkin hidas, mutta nyt ne lykkäävät vartta ylös siihen tahtiin, että saa miettiä tosisaan tukikeppien riittävyyttä.

      Poista
  13. Onpas siellä komea taimitarha! Näillä kulmilla ei ole ammattitarhureillakaan vielä noin komeita kasvustoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvalla ammattitarhurilla on mahdollisuutta ja aikaa tehdä yksittäisen taimen kanssa niin paljon kuin minä näitä ehdin hoivata :). Olen iloinen, ettei tullut harmia tuholaisista tai taudeista. Ehkä tuon Biolanin mullan hyötymikrobit auttoivat asiassa?

      Poista
  14. Hurja mitkä taimet sinulla on. Minä en voi kuin ihailla. ❤

    VastaaPoista