sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

ESIKASVATUKSISTA MIETTEITÄ


Viimeksi mietin, milloin olisi oikea aika siirtää ensimmäiset (28.1.) kylvetyt amppeli- ja ruukkutomaatit suurempiin ruukkuihin. Päätin kokeilla kahden taimen siirtoa ja istutin ne lopulliseen kasvatusruukkuun, jonka täytin Kekkilän (luomu) tomaattimullalla. En ole kokeillut tätä multaa aikaisemmin, eikä tämä ole maksettu kannanotto. 

Hämmästyin, kun molemmat ”Red Profusion” F1 amppelitomaatit ottivat selkeästi kasvupyrähdyksen. Yllä olevassa kuvassa näkyy ikkunalla kaksi taaempana olevaa taimea, jotka istutin tomaattimultaan 3.4. Näiden vieressä edessä on samaan aikaan (28.1.) kylvetty ja samaa lajia oleva amppelitomaatti, joka vietti viikon pidempään pienessä alkuperäisessä ruukussa. Ero taimen koossa on selvästi nähtävissä. Vaikea kuvitella, että kyseessä olisi sattuma. En sitten tiedä, onko suurempi merkitys mullalla vai kasvualustan määrällä eli isommalla ruukulla? Vahva veikkaus ravinteikkaamman mullan puolesta.
Sain rakennettua ikkunan eteen kolme rivistöä taimille. Nämä isot ruukut vievät tilaa, joten niiden sijoittelu ei ole itsestäänselvää. Nyt kolme kookkainta kelloköynnöstä ovat takarivissä ja edessä pari pienempää kelloköynnöstä sekä paprikat. Paprikat ovat nyt hyvinvoivan näköisiä, mutta saisivat olla suurempia. Vieläkin harmittaa, etten ymmärtänyt kylvää paprikoita aikaisemmin.
Vanhassa salissa on paljon hyödyllistä tilaa esikasvatukseen ja ilma on kasveille sopivan viileä. 
Yläkerrassa olevat tomaatit (4.3. kylvetyt) joutuvat vielä olemaan samoissa ruukuissa siihen asti, kun pääsevät kasvihuoneeseen. Yhteensä tomaatteja taitaa olla 38 kpl. Minä olen todennut Katjan (blogista Päivänpesän elämää) tavoin, että grillitikut toimivat hyvin alkuvaiheen tukina.

Ilma viileni selvästi ja tänään on satanut lunta, mikä tosin sulaa saman tien pois. Takana on kaksi kylmää yötä.

11.4.2020Perjantain ja lauantain välisenä yönä oli pakkasta -5,3. Perunat olivat kasvihuoneessa ja selviytyivät ilman lämmitintä. Tyhjä laastipalju oli "kupuna" perunoiden päällä ja kaksinkertainen hallaharso vielä peitteli tämän viritelmän. Eilen illalla pakkanen kiristyi siihen tahtiin, että katsoimme turvallisemmaksi hakea perunat kodinhoitohuoneeseen varmuuden vuoksi. Vaikka uusi erä perunoita on jo esikasvatettavana, niin en halua menettää näitä pioneereja :).29 kommenttia:

 1. No wau kun on komeat taimet. Kyllä mullalla on merkitystä ja ällistyttävän paljon laatueroja niiden välillä. Sekin on jännä kuinka nopeasti tomaatin juuret täyttävät istutusastian ja sitten kasvu jumittaa kunnes saavat taas tilaa ja ravinteikkaampaa multaa.

  Laastipaljut ovat käteviä kasvihuoneessa, samankokoisina niistä saa jämptit rivit ja taimille riittävän multatilan. Me porattiin niihin parit reiät ettei vesi jää seisomaan pohjalle.

  Perunapioneerit taitavat kukkia ihan pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta Hirnakka. Mullalla on merkitystä. Tietysti kylvö täytyy tehdä kylvömultaan ja alkuun taimella on varmaan parempi olla laihaa seosta juuren ympärillä - kuten näilläkin oli. Eri vaihtoehtoja on paljon ja vaikea on tietää, mikä olisi parasta. Tai ehkä samantapaisia on useita :).
   Samoin me porasimme reiät laastipaljuihin ja lisäksi pohjalla on kerros ruukkusoraa. Kyllä kukintaan vielä menee tovi, mutta kiva olisi saada aikainen sato näistä kolmesta perunasta.

   Poista
 2. Taimesi ovat kerrassaan upeita. Laadukkaalla ja hyvällä mullalla on tosiaan suuri merkitys taimien kasvuun ja etenkin hyvän juuriston kehittymiseen.

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että selvisivät perunat vauioitta. Komeita varsia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat tosiaan tukevasti kasvussa ja pitäähän näitä varjella.

   Poista
 4. Kyllä on hyvännäköiset taimet. Voi miten ihanaa, kun kevät on jo näin pitkällä. Hyvää pääsiäisen jatkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, vaikka nyt juuri satelee lumihiutaleita, niin ne sulavat maahan osuessaan. Lämpimämpää on luvassa ja kevät etenee - ihan huippua!

   Poista
 5. Upeita taimia💚 Ei ole kokemuksia kekkilän mullasta mutta kyllähän se epäorgaaninen antaa kovemmin potkua kuin orgaaninen. Kerran tontin alkuaikoina levitettiin apulantaa nurmikolle ja se kesä olikin sitten pelkkää ruohon leikkuuta mutta kyllä oli komea nurmikko. Samoin laitoin rakeita yhden puun juurelle tekemiini reikiin ja sen puun lehdet olivat koko kesän niin tumman virheät ja voimakkaat, että luulin niiden jäävän puuhun koko talveksi😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattimulta -pussissa sanotaan, että se on luonnonmukaista, 100% kasviperäistä ja sammalta sisältävää. Tomaatille suunniteltu alkulannoitus sisältyy kasvualustan. Eli tuoteselosteen mukaan sisältää erilaisia turvelaatuja, kasvusammalta ja hiekkaa ynnä luonnonmukaista kasviperäistä lannoitetta. Eikö se siis tämän perusteella ole juuri orgaanista? :) Luonnonmukaista on tarkoitus käyttää puutarhassa, mukavampi syödä luomutuotteita. Hyvää pääsiäismaanantaita Minna!

   Poista
 6. Komeat ovat taimesi! Kyllä niiden kelpaakin kasvaa isoissa ruukuissa ja valoisassa huoneessa. Pikkuisen olen kyllä sinulle kateellinen tuosta tilasta ;) Tomaattien kasvu vauhdittuu selvästi, kun pääsevät isompiin ruukkuihin. Taidan itsekin tehdä tänä vuonna niin, että vaihdan tomaateille vielä kerran isommat ruukut ennen ulos istutusta. Viime vuonna ne olivat pienissä ruukuissa turhan pitkään, kun oli tarkoitus laittaa ne "aivan pian" maahan, mutta se hetki vain lykkääntyi ja lykkääntyi ja tomaatit kituuttelivat maitopurkeissaan :D Ehkä parin viikon päästä voisi ruukuttaa ne uudelleen, niin sitten pärjäisivät sinne kesäkuun alkuun mainiosti. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isompien ruukkujen haaste on juuri niiden viemä tila ikkunoiden edessä, mutta muutenhan ratkaisu auttaa kasveja, joiden kasvu on edennyt. Juu, sali on loistava esikasvatustila, mutta muuten huoneen käyttö arjessa on aika vähäistä. Talvella pidämme sen aika viileänä, ei kannata lämmittää kaikkia huoneita. Kiitos Minna, samoin sinulle!

   Poista
 7. Todella hyvät taimet! Itsellä tomaatit ja paprikat vielä melko pieniä, kylvin aika myöhään kun sisätilat ei riitä isojen kasvatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gitta, pienetkin tomaatit ehtivät varsin mainiosti kasvamaan ja tuottamaan satoa. Viime vuonna kylvin omat tomaattini vasta maaliskuun lopussa ja sain satoa hienosti.

   Poista
 8. Komiat taimet. Noista tulee paljon satoa loppukesällä.
  Kevät on haastavaa aikaa taimikasvattajalle. Tilat meinaa loppua. Kekseliäisyyttä tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilanpuute aiheuttaa haasteita ja kekseliäisyyttä tarvitaan :). Olisi kyllä hienoa saada paljon satoa. Hyvää viikkoa sinulle!

   Poista
 9. Upeita taimia! Kasvupyrähdys on ollut melkoinen! Omat tomaattini on vielä koulimatta, mutta täytyypä miettiä, minkälaiseen multaan ne istuttaisikaan?! Laastipaljut pohjareikineen on täälläkin odottamassa, kuten jo monena kesänä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelin kyllä tuota kasvupyrähdystä. Kun koulin omat tomaattini, laitoin niille purkin pohjalle vähän ravinteikkaampaa kasvustoista ja muuten kylvöseosta. Luulen, että nämä 28.1 kylvetyt tomaatit olivat jo käyttäneet kaiken voiman kasvualustasta, että kaipasivat parempaa. Laastipaljut ovat ihan toimiva ratkaisu :).

   Poista
 10. Komeeta taimia! Oho, tekipä viikko selevän eron tomaattiihin. Isoja kelloköynnöksiä! Mullon suurin, niinku sun piänin, plääh! Mun perunat o viäläki laittamata. Olis eres muutama tarkootus kasvattaa ihan itte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kasvupyrähdykseen vaikutti myös ruukkutomaatin ikä, se kun oli kasvanut pienessä ruukussaan jo niin pitkään. Kelloköynnökset ovat kyllä aika valtavia ;) naurattaa välillä, kun niitä hoitelee. Pienemmätkin ehtivät vielä ihan mainiosti, älä sure. Isäntä on meillä niin innostunut tuosta perunan kasvattamisesta, eli sitä pitää laittaa jo senkin vuoksi. Noiden kolmen pioneerin lisäksi on mullassa salin pöydällä (hah) 8 seuraavaa perunaa.

   Poista
 11. Vau mitä taimia! Omiini en tänä vuonna ole tyytyväinen, kasvupyrähdystä odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän ne sinunkin tomaattisi vielä innostu kasvamaan, toivotaan niille menestystä!

   Poista
 12. onpa tosiaan melkoinen ero tomaatintaimien välillä, kyl kannattaa seurata kasvua ja siirtää taimet riittävän ajoissa isompiin purkkeihin ja ravinteikkaaseenn kasvualustaan. grillitikut laitoin minäkin miinanköynnöksille ja kohta saan laittaa myös kelloköynnöksille, kolmelle, kun viel ainakin yksi siemen lopulta iti ja on kohta saanut kasvussa kiinni nuo kaksi aiemmin itänyttä tainta. en voi muuta kuin ihailla kauniita taimiasi ja tuota edellisen postauksen sammaloitunutta betoniporrasta tetenarsisseineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi vaihdoin tomaatit suurempiin purkkeihin ja ravinteikkaampaan kasvualustaan. Kiva, että sait lopulta kolme kelloköynnöstä. Kiitos!

   Poista
 13. Onpas komeita taimia. Kiva seurata taimiprojektiasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, olet lämpimästi tervetullut seuraamaan blogiani. Tarkoitus on kyllä raportoida näistä kokeiluista :).

   Poista
 14. Jestas mitä taimia, kyllä siinä järjestyksessä saa ollakin tarkkana. Sinullahan on perunat todella hyvällä taimella meillä on vasta idätys vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kolme pioneeri perunaa ovat kyllä mukavan pitkällä kasvussaan. Seuraava erä on tulossa mullan päälle. Teen näitä varhaisperunoita vaiheissa, saa toivottavasti omavaraisesti syödä uusia perunoita :).

   Poista
 15. Hyvää iltapäivää, miten voit? Olen brasilialainen ja etsin uusia seuraajia blogiini. Voin myös seurata sinua.
  https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

  Jos seuraat minua, lähetä linkki blogiini ja seuraan sinua takaisin.

  VastaaPoista