lauantai 18. huhtikuuta 2020

KYLMÄ JAKSO HIDASTAA


Kylmä jakso hidastaa sekä puutarhaa että tarhuria. Tänäänkin tuulee niin rajusti, ettei tahdo nähdä eteensä, kun hiukset tulevat pipon alta silmille kaiken aikaa. Mielessä on monta tehtävää, mutta on vain joutunut vielä odottamaan tämän kylmän säätilan vuoksi. Uuden istutusalueen kimpuun en ole vielä päässyt, sillä maa on ollut jäässä nurmikon alta.


Lämpimän pionipenkin pääsin onneksi jo kanttaamaan, siellä maa oli sulanut. Samalla kitkin näkyvät rikat pois ja täydensin penkkiin hieman uutta multaa pilkottujen perennanvarsien päälle. Pionien ympäristölle en lisää multaa, etteivät suutu. Jännittää nähdä, nousevatko viime vuonna laitetut uudet pionit, kurjenpolvet ja loistosalviat kasvuun.
Pionipenkin pituus on 10 metriä, jos mittaa matkan keskeltä penkkiä kahden suuremman omenapuun välillä. Kanttaamalla on helppo laajentaa aluetta ja säätää muotoa. Ennen laajennusta pitää olla taimia, joten olkoon nyt näin.

Myös huvimajan alueella oli kanttaus tarpeen.
Tässä tilanne ennen aloittamista. Nurmikko tahtoo aina itsepäisesti levitä kohti perennapenkkiä.Eiköhän tällä kanttauksella selvitä jonkun matkaa. Kesällä uusin toimenpiteen tarpeen mukaan. Talvi koetteli myös rönsyakankaalia, lehdistö on aika tavalla ruskettunut, mutta tämä ilmiö on toistunut hyvin monina vuosina ja ihmeesti vihreys valtaa kasvun alettua. Ripottelin tähänkin penkkiin hieman uutta multaa piristykseksi.

Etsimistäni kivistä sain tehtyä kärhökaarelle vievän kivipolun. Polku näyttää uskoakseni mukavammalta, kun vieressä kasvavat perennat täyttävät multatilan ja pehmentävät näkymän.Kiinnostavaa on nähdä, nouseeko kärhö kasvamaan talven jälkeen - odotus ei ole kovin vahva. Jännitystä mielessä on muidenkin syysistutusten johdosta. Alue ei ole suinkaan valmis, mutta ennen uusia lisäyksiä täytyy katsoa, mitkä jakopaloista ja syksyn ostoksista ovat selvinneet talvesta, keijunkukat näyttävät surkeilta, mahtoiko mennyt talvi olla niille huono?

Täytyy varmaan todeta, että elämme säiden puolesta melko normaalia huhtikuuta? Toivoisin kuitenkin vähän lämpimämpää ja tyynempää jaksoa.Hyvää viikonloppua teille kaikille!32 kommenttia:

 1. Lämpimämpää saisi tulla, tänään oli päällä villatakki ja toppatakki eikä tullut edes kuuma vaikka kärräsin multaa. Minulta puuttuu kanttausrauta, olen vähän toivonut sellaista äitienpäivälahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, yleensä mullan lapiointi ja kärräys on lämmintä puuhaa, muttei tänään. Minä olen tykännyt tosi paljon kanttausraudasta, jotenkin saan sillä tehtyä paljon helpommin kuin ennen pistolapiolla (vaikka eihän sekään huono ole). Toivottavasti äitienpäivä tuo mieleisen lahjan :).

   Poista
 2. Onneksi ensi viikolle on luvattu lämpimämpää säätä. Siivoilin pihalla viimeisiä isoja penkkejä ja niihin pitäisi lisätä multaa. Meilläkin olisi kivihommia, vanha kiviaita on vähän kaatunut ja se pitäisi korjata. Oli todella kova tuuli, vaikka oli pipo ja huppu, minulle tuli kamala päänsärky. Kanttausraudankin saisi jo kaivaa esille. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuli oli todella häiritsevän kovaa, välillä pelotti, että isot vanhat kuuset kaatuvat - niin paljon ne huojuivat. Kiitos Eeviregina, toivotaan vähän miellyttävämpiä säitä, että pääsemme molemmat jatkamaan noita odottamassa olevia puuhia.

   Poista
 3. Siellähän on tehty vaikka mitä, koleudesta huolimatta.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa ja toivottavasti saataisiin jo lämpimimpiä puutarhakelejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina jotain, mutta suunnitelmissa oli enemmän :). Kiitos Riina, toivotaan näin!

   Poista
 4. Wau, tuleepa hienoa jälkeä kanttaamalla ! Minulla on kanttausrauta mutta en ole sitä vielä hommiin saanut. Olen kuitenkin vakaasti päättänyt että jatkossa hoidan reunakivettömät penkit kanttaamalla, kätevästi hoituu laajennuksetkin.
  Ihanan siistiä jälkeä olet saanut jo aikaan, lisämulta hautaa armeliaasti perennanvarret alleen ennenkuin kasvun vihreys levittäytyy peitoksi.

  Lämpimiä ilmoja odottelen minäkin. Veikkaanpa, että kevät ottaa kolmiloikkaa kunhan aurinkoon saadaan valot ja tehot takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantamalla saa paljon selkeyttä ja hyötyä aikaan. Kun irrottaa kantanut nurmituppaat, tuntuu erittäin hyvältä saada pois perennapenkkiin luikertavat nurmiheinät. Nurmikko on myös helppo ajaa tämän jälkeen. Suosittelen, että kokeilet ottaa hommiin oman rautasi, jos sellaisen jo omistat :).
   Eilen aamulla paistoi aurinko jonkun aikaa, mutta tehot olivat jossain teillä tietämättömillä - vain tuuli tuntui selvästi. Katsotaan, mitä säiden haltija tarjoilee tulevalla viikolla.

   Poista
 5. On niin hieno tuo kivipolku, mutta voi keijunkukkia. Ovat tosiaan panneet pahakseen, mutta toivottavasti ne siitä pian piristyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime keväänä kaikki keijut ja haltijat olivat niin kauniita talven ja paksun lumipeitteen jäljiltä, mutta nyt on toista. Toivon, että jotain uutta alkua lähtisi, etteivät kokonaan ole henkeä heittäneet.

   Poista
 6. Meilläkin tuullut monta päivää ihan hirveästi. Ja luntakin satanut monena päivänä, onneksi loppui pari päivää sitten. Olisi kiva päästä jo tekemään jotain pihalle. Kanttaamalla tulee kyllä tosi siistiä jälkeä! Kivien ystävänä huomasin heti hienon kivipolkusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kulunut viikko ei ole oikein suosinut ulkopuuhia - ehkä ensi viikolla enemmän mahdollisuuksia. Kanttaus on toimiva ja edullinen tapa pitää penkin reunus siistinä :). Kivipolku on kätevä hoitopolku ja pieni yksityiskohta penkin keskellä.

   Poista
 7. Kiva kun olet päässyt jo aloittelemaan puutarhahommia. Sinulla on upea, iso pionipenkki. Ja tuo kivipolku on kiva. Meillä vielä haaveillaan puutarhatöistä, on vielä luntakin pihalla. Mutta kyllä tämä tästä! Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Olisi hienoa, jos uudetkin pionit kukkisivat pionipenkissä. Toivottavasti sinäkin pääset pian käärimään hihat ja aloittamaan :). Tänään oli jo mukavampi sää, ehkä ensi viikko tuo hieman lämpöä.

   Poista
 8. Sielläkin ollaan jo keväthommissa. Kulunut viikko oli kyllä ihan tuhottoman kylmä, joten pihan laittaminen jäi aikomuksista huolimatta tekemättä. Kanttaushommat nimittäin odottavat täälläkin:)
  Aloittelin omaa pienimuotoista kukkablogia käsityöblogini rinnalle ja samalla löysin myös tänne sinun luoksesi. Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle kauniissa puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit Satu, olet tervetullut jatkossakin seuraamaan puutarhapuuhiani! Viime viikon sää hyydytti kyllä aika lailla intoa ulkona tekemiseen, mutta tuleva viikko taitaa olla parempi ennusteiden mukaan. Meillä taitaa molemmilla olla kanttausta edessä :). Aurinkoisia ja lämpimiä kevätpäiviä sinullekin!

   Poista
 9. Eilen olikin todella kylmä päivä. Minä kävin tyhjentämässä lämpökompostoria, mutta muuten vietin päivän sisätiloissa. Siistiä jälkeä tuli ja hieno kivipolku! Upeat, isot kivenjärkäleet toimivat hyvin portaina. Toivottavasti keijunkukat puskevat juuresta uusia lehtiä. Minä en ole tarkistanut omia purppurakeijunkukkiani, mutta tarhakeijunkukat näyttäisivät olevan hyvin hengissä, samoin kuin osa korallikeijunkukistakin. Ainakin tänne oli luvattu tulevalle viikolle lämpimämpää säätä, jospa sinnekin. Mukavaa alkavaa viikkoa joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, odotellaan mukavampia puutarhasäitä. Olisi kyllä kiva, jos keijunkukat jaksaisivat tehdä uusia versoja. Tämä talvi olikin suosiollinen kompostorille, on jaksanut toimia koko ajan :). Mukava on saada sieltä hyvää tavaraa.

   Poista
 10. Kylläpä tuo kanttaus sitten niin kovin kaunistaa💚 Ja voi miten kaunis kivijalka teidän talossa onkaan! Ensi viikolle on kait luvannut lämpimämpää☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanttaus on toimiva tapa saada selkeä muutos penkkeihin :). Kiitos - ja toivotaan lämpimämpää ja sitä kautta paremmin sujuvia puutarhatöitä.

   Poista
 11. Tänään tuntui puutarhasss jopa lämpimältä. Toki aika paljon piti olla päällä, sillä tuuli kyllä viilentää.
  Hienot ja suuret ovat istutusalueesi.

  Nyt tosiaan joutuu odottelemaan kasvien elonmerkkejä. Toivottavasti tuhoja ei juuri olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sunnuntain sää oli jo paljon miellyttävämpi ja koko päivä tulikin touhuttua pihalla. Kiitos, toivotaan ettei tuhoja olisi kovin paljon.

   Poista
 12. Ihania puuhia tuulesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sinusta Pauliina! Tänään olenkin päässyt jo tekemään koko päivän puutarhassa :). Aika menee kuin siivillä.

   Poista
 13. Viikonloppu oli aika kolea, mutta maanantain myötä olemme saaneet lämpöä ja lisääkin on luvassa.
  Kanttaaminen saa istutusalueet heti ryhdikkäämmän näköiseksi. Muutaman vuoden kanttaamisen jälkeen voin vain todeta, että se kannattaa. Yhä vähemmällä pääsee jatkossa. Pientä huoltoa kanttaukset tarvitsevat kerran pari kesässä. Aloitin Kanttamisen lapiolla. Ostin kanttausraudankin, mutta palasin takaisin lapioon. Olin niin tottunut lapiolla kanttaamiseen, että sillä sujuu paremmin.
  Polusta tuli kiva ja kätevä, ei tarvitse kiertää tai hyppiä penkin yli. Pian polun reunat pehmentyvät kasvien ansiosta.
  Toivottavasti lämpö ja paiste yltää teillekin. Toki pilvisessä säässä työt sujuvat, mutta lämpö hellii niin puutarhaa kuin puutarhuriakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään maanantaina on ollut tosi kiva sää tehdä puutarhatöitä ja olen kyllä tehnytkin. Minä olen samaa mieltä kanttaamisen hyödyllisyydestä, toimenpide auttaa pitämään nurmikon ja rikat poissa perennapenkeistä ja näkymästä tulee niin ryhdikäs - kuten osuvasti sanoit.
   Hoitopolut auttavat ja toivon tosiaan kasvien pehmentävät polun reunat :). Hyvää viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 14. Komiat kanttaukset tuli penkkeihin. Nurmi tahtoo väkisellä tunkeutua istutuksiin, mutta kanttaus auttaa, ainaki hetken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska. Omasta kokemuksestani kanttaus auttaa aika pitkäksi aikaa, vaikka onhan sitä uusittava :).

   Poista
 15. Hienot kanttaukset olet tehnyt. Minäkin omistan kanttausraudan ja se pääsikin jo hommiin. Opettelin vasta viime vuonna käyttää sitä vaikka se oli jo ostettuna muutaman vuoden. Tuuli oli tosi kova viikonloppuna minulta se vei hatun päästä muutaman kerran. Toivottavasti keijunkukat jatkaisi jalkojaan ja pionit kukkisivat tänä vuonna komeasti. Minulla on sama haaveissa. Leudompia päiviä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti keijut lähtisivät kasvuun. Nyt on ollut ihania päiviä tehdä töitä ulkona :). Toivon sinulle haaveiden toteutumista!

   Poista
 16. Kanttaamalla kyllä saa nopeasti siistinnäköistä aikaiseksi. Toivottavasti sielläkin on saatu nauttia lämmöstä, ainakin täällä Helsingissä viime päivät ovat olleet aivan mahtavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtavaa on ollut täälläkin, sunnuntaina ilman henki oli jo erilainen - ja maanantaista alkaen on ollut niin hieno sää tehdä vaikka mitä.

   Poista