tiistai 28. huhtikuuta 2020

UUSIA PUITA


Scillat lisääntyvät nurmikossa monin paikoin eri puolilla puutarhaa
Viikon sisällä multaan ovat päässeet kaksi tuurenpihlajaa, toinen kotiutui viistosti vajaan 10 metrin päähän riippajalavasta puutarhan itärajalle ja toinen arboretumiin. Varmaan muistattekin, että meikäläisen "arboretum" on vasta lapsenkengissä - ehkä lähinnä kapalovaiheessa.

Tuurenpihlaja alkaa availla silmujaanLisäksi istutettuna ovat koristeomenapuu ”Aamurusko” ja paratiisiomenapuu ”Dolgo”, nämä laitoin uuden (vielä kesken-eräisen) "ruusutarhan" takaosaan. Ruusutarhassa ovat tässä vaiheessa kasvamassa pensasruusuista tarhakurtturuusu "Sävel" ja "Sointu" sekä teresanruusu rosa Therese Bugnet kera useamman neilikkaruusun F.J. Grootendorstin. Kunhan näen näiden kukintojen yhteensopivuuden, päätän jatkosta tarkemmin. Olenko ymmärtänyt oikein, että edellämainitut ruusut eivät tekisi niin hanakasti juuriversoja? Voimakkaasti juuriversoja tuottavat pensasruusut yritän sijoittaa toisaalle.

Puutarhassa on meneillään sellainen työmaameininki, joten kauniita kuvia ei ole myllerryksestä luvassa. Miten onnistunkin aina levittämään kaikki työvälineet, kalkkisäkit jne. ympäriinsä? Kuviin en muista myöskään panostaa kesken urakoinnin, yleensä olen myös jokseenkin mullassa, joten hyvä jos kännykän saan kaivettua taskusta kuvausta varten.

Pikkukäenrieskaa löytyy myös nurmikon seasta monin paikoin
Tänään on  istutusvuorossa ruusuorapihlaja, sirotuomipihlaja ja vielä yksi koristeomenapuu. Lisäksi kaikkea muutakin, mistä raportoin myöhemmin. On hauskaa saada istutuksia tehtyä jo näin huhtikuun puolella.


Multakuorma saa myös hymyilemään. Tänään kuorma-auto toi 17 tonnia ihanaa puhdasta multaa, joten eikun hommiin mars!


22 kommenttia:

 1. Ihanaa, mustaa hyvää multaa koko kasa! Kyllä tuon parissa puuhastelee muutaman päivän.

  Onnea ja pitkää ikää tuurenpihlajillesi, hienon puun olet valinnut. Meidän ainokainen tuurelainen istuu semmoisessa paikassa, ettei pihaan näy. Hyvä syy hankkia nyt toinen, omaksi iloksi.

  Käsittääkseni tekevät hyvin maltillisesti juuriversoja nuo sinun Sointusi ja Sävelesi. Ainakaan minulla Sointu ei ole levittäytynyt mihinkään. 'Ilo' -ruusu kuuluu samaan sakkiin, sitä suosittelen... ilolla.

  Harvalla kai työmaa mitenkään loistokas on, työtähän siellä tehdään. Välillä on täälläkin multasäkit, kalkit ja harat autuaasti hajallaan, keräilen ne kyllä saman päivän aikana pois.
  Oikein antoisaa istutusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän multakasa riitä ”muutaman päivän puuhasteluun”. Olen haikaillut tuurea jo pidemmän aikaa, joten nyt tämäkin toive on kasvamassa.
   Minä olen usein laiska viemään tavaroita pois edes päivän päätteeksi, jos jatkan samoja hommia kohteessa seuraavanakin päivänä, toki pitää katsoa, että pussien suut ovat kiinni ja kottareissa työkalut. Isommat projektit vievät monta päivää, koska joutuu tekemään pohjatöitä paljon.
   Kiitos!

   Poista
 2. Mahtava kasa multaa! Multakasa merkitsee meille puutarhureille oikeastaan kultakasaa.
  Ja arboretumistasi tulee upea!
  Tsemppiä hommiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuvasti sanoit mullasta Riina. Tähän ikään elettyäni arvostan hyvälaatuista puhdasta multaa yhä enemmän, enää en taistele peltomullan seassa tulevien juuririkkojen kanssa. Noita vihulaisia meillä riittää nurmikossa ja vanhoilla alueilla ihan riittämiin, joten uusia istutuksia en enää perusta kuin hyvään multaan :).
   Kiitos Riina!

   Poista
 3. Onnea istutuksille! Olet taas ahkeroinut ja multakasasta päätellen ahkerointi jatkuu. Puutarhatöitä vasta aloittelen meillä täällä vielä tosi kylmää ja nytkin lunta sataa taivaan täydeltä. Iloa puuhiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhurintytär! Nyt on ollut kylmä vaihe myös meillä, lämpöä odotan kasvihuoneenkin kanssa.

   Poista
 4. Komia multakuorma, tarhurin aarre :) Voi Tuuren pihlaja, se olis ihana saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä multa ja kunnon kuorma on todellinen ilo, mahdollistaa monta istutusta! Minä iloitsen nyt näistä Tuureista, olen haikaillut näitä pitkään ja kiva seurata nyt kasvua.

   Poista
 5. Ihanaa meininkiä siellä! Kadehdittava multakuorma! Ja niin suloiset nuo kevään pienet kukkaset, oi että. Sellaista herkkyyttä noissa pienissä on, joista kesän kukat voivat vain unelmoida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multakuorma mahdollistaa monia uusia istutuksia ja kohentaa myös edellisiä! Nuo pienet kukkijat ovat tosi suloisia ja niitä tulee ihastelua monta kertaa päivässä :).

   Poista
 6. Siinä on kärrättävää! Ihanaa kun on multaa mistä ottaa. Ruusuista minulla on 'Sointu' eikä se ole tehnyt juurivesoja kuin samaan puskaan missä kasvaa eli ihan muiden oksien viereen. Teresanruusun istutin vasta viime kesänä joten siitä ei ole vielä kokemuksia.

  VastaaPoista
 7. Eikö! Kiva, kun kerroit kokemuksesi omista pensasruusuistasi!

  VastaaPoista
 8. Iso kasa hyvälaatuista multaa pihalla on aina ilo. Tuurenpihlaja on kaunis ja siitä saa melko nopeasti näyttävän puun pihaan. Omalle tuurelleni kävi köpelösti. Unohdimme laitta syksyllä verkon sen suojaksi ja arvata saattaa kuinka kävi. Rusakko oli käynyt kaluamassa rungon kauttaaltaan kaljuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuurenpihlaja onkin jänisten suurta herkkua, näin minullekin kerrottiin ja muistutettiin suojauksesta. Arboretumin tuurelle laitoin verkon jo istutuksen jälkeen ja saa olla siinä koko kauden.

   Poista
 9. Onpas upea multakuorma. Multaa tarvitaan aina. Toivoin eräänä keväänä syntymäpäivälahjaksi multaa. Ei suostunut mies sellaista lahjaa ostamaan! Mukavaa vapun aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa on niin tarpeellista varsinkin, kun perustaa uusia alueita. Vai ei mies ymmärtänyt puutarhurin toivelahjaa ;). Hyvää vappua myös sinulle!

   Poista
 10. Tuollainen multakuorma on silkkaa onnea!
  Minulla on Sointu, Sävel ja Teresanruusu, eivätkä ne ole ainakaan toistaiseksi tehneet juurivesoja. Istutin samana vuonna Valamonruusun, jonka viime kesänä siirsin liian runsaaksi käyneen juurivesakasvatuksen vuoksi.
  Onnea sinulle uuden Tuurenpihlajan omistajana. Varmasti iloitset siitä yhtä paljon kuin minä omastani. Yhdessä kommentissaan Hirnakka sanoi Tuurenpihlajaa pohjolan palmuksi. Oivallinen nimi hienolle puulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjolan palmu kuulostaa osuvalta nimeltä, hieno oivallus Hirnakalta. Olen kyllä oikein innoissani näistä tuurenpihlajista, jännittävää seurata kasvua ja kehitystä. Kiva kuulla kokemuksesi noista ruusuista, näiden kohdalla ei mainittu juurivesa -ominaisuudesta, toisin kuin monien muiden pensasruujen kohdalla oli.
   Olen tosi onnellinen taas multakuormasta, sitä tarvitaan nyt :).

   Poista
 11. En minäkään jaksa panostaa keskeneräisten työmaiden "stailaukseen" ja siistimiseen. Jos tehdään töitä, niin kyllähän ne työn jäljet saavat myös näkyä. Tuollaista multakasaa on ilo kärrätä kukkapenkkien täytöksi. Tietää jo kärrätessään, ettei tarvitse ihan heti olla valmiina nyppimään rikkaruohoja. Ihana scillameri <3 Minä vasta löysin ensimmäisen scillan piipon omasta puutarhastani. Jännittävää nähdä, onko viimekeväinen scillalätäkkö kasvanut jo pieneksi lammeksi vai ollaanko vielä lätäkköasteella. Mukavaa vappuviikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tietysti hauska katsoa kauniita kuvia projekteista, mutta minä en taida siinä onnistua. Olen ollut iloinen scillojen itsenäisestä lisääntymisestä, niitä alkaa olla jo oikein mukavasti. Toivotaan sinullekin scilla lammikkoa! Kiitos ja hyvää vappua sinullekin!

   Poista
 12. Oi, olet jo istuttanut vaikka kuinka paljon! Se on ihan parasta puuhaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on - sitä jo mielessään kuvittelee puut vähän vanhempina ja kukkivina, samoin .. pensaat ja perennat vuorollaan :).

   Poista