torstai 19. maaliskuuta 2020

PERENNA KUULUMISET

Laitoin multiin muutamien perennojen siemeniä tammi-helmikuun vaihteessa, katsotaan, mitä näille kuuluu nyt. 28.1.2020 kylvin jaloritarikannus "Guardian Whiten" siemeniä, mitkä itivät ilmeisesti melkein kaikki. Pienin rääpäle kuivui kasaan, mutta muut ovat selvinneet jo koulimisestakin. Nämä 13 elinvoimaista yksilöä kasvavat samassa syvässä astiassa ja mahtuvat ehkä olemaan tässä aika pitkään. 
Samana päivänä kylvetyt kaukaasianpitkäpalko "Little Treasure Whiten" ja patjaharson taimet ovat myös kasvaneet hitaasti, mutta varmasti. Kaukaasianpitkäpalkoja on 19 kpl ja patjaharson taimia 7 kpl.


2.2.2020 kylvin yrtti-iisoa eli anisiiso "Astello Indigoa". Näidenkin kasvu on ymmärtääkseni edennyt melko hyvin, koulin ne samaan laatikkoon tilaa säästääkseni. Näitä kasvaa 20 taimea.


Tarharistikki "Leichtlinii" ällistytti valtavalla taimimäärällä. Pikkuruisista siemenistä iti pikkuruisia taimia mahdoton määrä. Kouliminen olikin hidasta ja lopulta aloin nostella taimiryppäitä tukkuina purkkeihin. Viimeiset taimet jätin vähän harvennettuna kylvöastiaansa. Ihmeesti nuo ovat kaikki asettuneet kasvamaan, vaikka asiaa epäilin, kun nostelin paljasjuurisia taimia uuteen purkkiinsa.
Purppuratulikukka oli toinen laji, mitä tuli pilvin pimein. Nämäkin koulin hieman suurpiirteisesti. Ajattelin kokeilla viihtyisikö purppuratulikukka arboretumin alueella puiden väleissä ilman kovin suurta hoitoa. Saisi olla siellä kasvamassa yhtenä perhosia viihdyttävänä lajina. Yllä kuvassa purppuratulikukan taimia on etualalla. Keskellä ja takana on tarharistikkiä.

Tähkähietaliljan siemenet olivat ulkona kylmäkäsittelyssä kuukauden verran, minkä jälkeen  purkit ovat olleet yläkerran viileydessä jo jonkin aikaa. Arvelin, ettei purkeista nouse mitään, mutta eilen huomasin yhden sentin mittaisen heinän, voisiko se olla tähkähietaliljan taimi?


Loistosalvia "West-Friesland" on myös ollut mahdottoman hidas kasvussaan. Taimia on ehkä 6 kpl, mikäli kaikki pysyvät hengissä aikuiseksi saakka. Laitan tämän onnettoman kuvan ihan Hirnakan vuoksi (blogi Hirnakan torppa). Blogiystäväni Hirnakan kanssa olemme jännittäneet tätä samaa lajia samalla päivämäärällä kylvettynä - kuten huomaat, ei ole kovasti kehumista tässäkään taimessa ;).

Nämä perennat ovat siis kokeiluna esikasvatuksessa sisällä. Kunhan sää sallii, vien ne kasvihuoneeseen vahvistumaan. Kesän mittaan saatan kokeilla vielä ulkona perennakylvöjä. Taimia tarvitaan ainakin paljon.

Viimeisimmät kylvöt eli kanelibasilika "Cinnamon" ja maustebasilika "Siam Queen" ovat itäneet mukavasti. Samaan kylvöastiaan laitoin myös kääpiösamettikukkaa "Lemon Staria".

Kanelibasilika, maustebasilika ja kääpiösamettikukkaMeillä on vielä sen verran märkää, että pitää vähän odotella puutarhatöiden kanssa. Kohta saa toivottavasti kaivaa haravan esiin, yleensä pääsen rannassa aloittamaan, vaikka muualla olisi vielä lunta. Paljon, paljon muutakin on tehtävälistalla, kunhan aloittamaan pääsee.

Turvallista ja terveellistä kevään jatkoa teille kaikille!26 kommenttia:

 1. Kiitettävä määrä perennan taimia! Sinun taimesi ovat jo oikein hyvällä mallilla. Minä kylvin kahta perennaa; kurjenpolvea ja lehtoakileijaa. Eka ei ole vielä itänyt lainkaan ja jälkimmäisestäkin on itänyt vain neljä kappaletta, vaikka kylvin kyllä runsaalla kädellä. Ei auta kuin odotella. Minä leikkelin tänään talventörröttäjiä pois. Ehkä piankin ulkona pääsee jo ihan lapiohommiin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan sinunkin perennoille onnea. Viime vuonna kasvattamani Nora Barlow lehtoakileijat olivat ensin tosi pieniä, mutta kyllä kasvu siitä reipastui ja loppukesällä taimet olivat perennapenkissä jo ihan kunnioitettavan suuria kuin konsanaan taimikaupasta ostettuja. Minunkin tekisi mieli päästä silppuamaan perennojen kuihtuneita varsia, mutta ehkä lähipäivinä jo onnistuu :).

   Poista
 2. Onpa siellä pontevaa kasvua, hyvä itävyys ja erinomaiset kasvuolot ihan ilmiselvästi. Ja sitten on tuo loistosalvia. Mokoma kiukuttelija. Tuttu ammattipuutarhuri sanoi, että jotkut siemenet vaan kertakaikkiaan voivat olla heikompia, ei se aina mene niinkuin elokuvissa. Sulla on sentään muutama taimi, minä laitoin yhden uuden kylvöksen nyt lumen alle lavaan, murjottakoot siellä.

  Kasvun kohinaa ja kivaa keväistä viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä kiukuttelija tällä kertaa, mutta ehkä löydän loistosalvian taimia perennapenkeistä, pitää tutkia tarkkaan ovatko entiset tehneet jälkikasvua. Pidän niin paljon loistosalvioista, että niitä tarvitaan moneen paikkaan - siksi kokeilin kylvämistä. Toivottavasti sinun uusi kylvös ulkona aikansa murjotettuaan ryhtyy kasvamaan kohisten ja tuottaa sinulle reippaasti iloa! Kiitos ja samoin sinulle keväistä loppuviikkoa!

   Poista
 3. Ihan mahtava määrä tulevaa kauneutta! <3
  Hienosti itäneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Taimille on paljon tyhjää multatilaa penkeissä, joten hyvä, että sai noinkin paljon itse kasvatettua :). Samalla kerään kokemuksia ja opiskelen tätä kiinnostavaa lajia.

   Poista
 4. Märkää on meilläkin mutta onneksi näitä sisäpuutarhatöitä voi jo tehdä. Perennoja pitäisi kylvää lisää, kohta on taimipöydällä ahdasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä esikasvatukset helpottavat vähän, kun odottaa ulos pääsyä. Meillä märkyys on sitä luokkaa, että enemmän tekee haittaa pieneliöstölle ja kasvualustalle, jos penkkejä alkaa tonkia liian aikaisin. Mutta muutama kuivattava päivä tekisi jo paljon.... taimipöytien ahtaus kasvaa tasaisesti. Seuraavassa erässä odottavat taas uudet lajit :).

   Poista
 5. Ollaanpa siellä oltu ahkerana ja taimet myös! Minäkin taidan mennä ensimmäiseksi silppuamaan kuihtuneita varsia. Ja jospa hakettajankin laittaisi käyntiin. Onneksi meillä puutarhaihmisillä aika kuluu kotosallakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Puutarhatöissä aika kuluu helposti ja melkein huomaamatta.

   Poista
 6. Hyväs vauhris sun perennojenki taimet. Kylyvin syksyllä suaraa pihalle valakoosia akilleijoja. Toivottavasti nousoovat, vai onko talaven sateet huuhtonu ne huitsin nevadahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on tehnyt kovasti mieli valkoisia akileijoja, mutta vielä niitä ei ole. Toivottavasti sinulla siemenet itävät ulkona ja saat noita ihastuttavia kukkia itsellesi.

   Poista
 7. Kivasti kasvuun lähteneitä taimia.
  Minä siistin ja haravoin jo hieman takapihalla lenkillä käynnin jälkeen ja kokoilin kasaan maahan varisseita kuusenkäpyjä, jotka haketan myöhemmin katteeksi. Tuntui jo kivan keväiseltä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sääennusteet näyttävät lupaavilta, varmaan maa alkaa kuivua hyvää tahtia täälläkin. Hakettaminen ja monet muut touhut ovat hyvää hyötyliikuntaa ja auttavat puutarhan hoidossa :). Keväisiä ja aurinkoisia päiviä sinulle!

   Poista
 8. Hienosti perennasi ovat itäneet ja lähteneet kasvuun. Olen keskittynyt hyötykasvien ja kesäkukkien esikasvatukseen. Mielessä on monta perennaa, joita voisin kasvattaa, mutta kasvatustila on rajallinen. Kylvän perennat vasta sitten, kun niitä voi kasvattaa ulkona. Siten säästää tilaa ja ulkona on muutenkin mukavampi touhuta mullan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin järkevä suunnitelma :). Hyvää ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 9. Hyvästi kasvavat! Aina se on vaan yhtä mukavaa, kun taimet varttuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hauska seurata taimien kasvuun lähtöä ja kasvun etenemistä. Tämä on sellaista harjoittelua, mutta pienetkin onnistumiset ilahduttavat.

   Poista
 10. Hyvässä kasvuvauhdissa ovat! Sinulla on kadehdittavan hyvin tilaa kasvatella, itselläni olisi paljon intoa harrastaa samaa, mutta seinät asettavat rajat☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisessa vanhassa talossa riittää tilaa, varsinkin kun lapset ovat jo aikuisia ja elävät omaa elämäänsä. En minäkään tässä määrin pystyisi tekemään esikasvatuksia, jos tilaa olisi vähemmän :). Hyvää viikonloppua Ansku!

   Poista
 11. Hienosti kasvavat perennasi! Jotkut taimet tuntuvat vaan jurottavan päivästä toiseen, mutta ennemmin tai myöhemmin nekin hurahtavat vauhdikkaaseen kasvuun. Eiköhän loistosalviasi ala myös venyä ajan myötä. Positiivistahan rauhallisessa kasvussa on se, että ei tule niin pian tungosta taimipöydälle :D Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuit oikeaan Minna, sillä tänään huomasin, että loistosalviat tekivät merkittävän parin millin harppauksen viimeisen vuorokauden aikana. Jännittävää. Hyvä huomio, että maltillinen eteneminen auttaa ahtaudessa. Perennoiden suhteen tavoitteenani olisi pitää taimet hengissä ja kasvussa ennen ulos pääsyä. Huomasin viime vuonna akileijojen kanssa, että taimien kasvu perennapenkissä vauhdittui nopeasti.

   Poista
 12. Hienosti ovat perennakylvösi edenneet! Näillä onnistuu täyttämään jo runsaat kukka-alueet monivuotiseen kukintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta Pirkko! Olisi niin kiva saada edullisesti mullosta piiloon näillä taimilla, toivottavasti pysyvät hengissä siihen asti, kun pääsen ne istuttamaan.

   Poista
 13. Jestas mikä määrä pikkualkuja mutta sinulla riittää lääniä mihin niitä laittaa. 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääniä riittää, joten yritän säästää tällä tavalla, kun on kerran tilaa tuolla yläkerrassa :).

   Poista