maanantai 16. maaliskuuta 2020

MITÄ KUULUU KURKUILLE JA TOMAATEILLE?


Valtaosa taimista voi uskoakseni vallan mainiosti, mutta on menetyksiäkin tullut. Tein ensimmäiset kokeiluluonteiset kylvöt 28.1.2010. Tällöin laitoin kasvamaan kasvihuonekurkkuja "Passandra" F1 ja "Cordoba" F1 molempia 2 taimea. Kaikki lähtivät kasvuun, mutta yksi "Passandra" alkoi tuntemattomasta syystä hiljaa hiipua pois muutama viikko sitten. 





Nämä kolme kasvihuonekurkkua päädyin siirtämään jo varsinaiseen kasvatuspurkkiin, arvelin pienen taimen siirron onnistuvan helpommin. Kaikki tämä on tosiaan kokeilua, koska kasvatan kasvihuonekurkkuja ensimmäistä kertaa. Laitoin jo tässä vaiheessa narun valmiiksi taimen juuristoon, tällä narulla voi tukea kurkkua sisälläkin ja myöhemmin kiinnitän narun kasvihuoneen kattoon.




Operaatio onnistui suunnitelman mukaan, aika näyttää, miten juurtuminen ja kasvu lähtee liikkeelle uudessa isommassa kasvutilassa. Koska uudet ruukut ovat suuria, päätinkin siirtää nämä kurkut jo alakerran ikkunoille. Hain varastosta vanhan pöydän, mikä saa palvella taimipöytänä siihen asti, kun uskallan siirtää kasvit kasvihuoneeseen.




Kuvassa näkyvä tumma puukeppi saa toimia tukena, koska sisällä en voi ripustella kurkkua kattoon, katsotaan riittääkö tuen korkeus, jos kurkut päättävät rynnistää reiluun kasvuun. 




Laitoin 6.3. kylvömultaan uusia kurkun siemeniä, jälleen kaksi molempia lajeja. Siemenet itivät nopeasti ja kasvu on alkanut ilmeisesti hyvässä tahdissa. Ulkona sataa vettä, kurkut saivat myös sumutuksen.

Ruukkutomaatti "Vilma" 16.3.2010



Varhaisen kasvatuksen aloitin myös kokeiluna matalampien ruukkutomaattien osalta 28.1.2010. Tällöin kylvin ruukkutomaatti "Vilmaa" 3 siementä, yksi siemen ei itänyt lainkaan ja yksi taimi kuihtui kasaan hiljattain. Ilmeisesti nämä selittämättömät taimikuolemat kuuluvat tähän alkukasvatukseen. Hoito ja olosuhteet olivat ymmärtääkseni aivan samat, tuholaisia en ole löytänyt ja käytin kasvatuspurkkeina pestyjä monivuotisia taimipurkkeja.




28.1.2010 kylvetyt "Red Profusion" F1 amppelitomaatit ovat kaikki kolme kasvaneet toistaiseksi tasaista tahtia viileissä olosuhteissa. Olen pitänyt edelleen yläkerran lämmöt matalina, toki aurinkoisina päivinä päivälämpö ikkunan edessä nousee, aamuisin mittari näyttää noin 16-17 astetta.




4.3.2020 kylvin runkotomaatit: Sungold, Gardener's Delight, Moneymaker, Cherrola, Yellow Submarine, Supersweet 100 ja Ildi. Lähes kaikki siemenet itivät, myös viime vuonna pussiin jääneet. Lisäksi laitoin kasvamaan lisää ruukkutomaatti "Vilmaa" ja viime vuodelta jääneitä "Tiny Tim" ruukkutomaatteja, kaikki itivät hyvin. 




28.1.2020 kylvin 4 siementä paprika "Olly" F1. Paprikan suhteen ovat menetykset olleet jopa 50%, sillä kaksi taimea hiipui pois, mutta onneksi kaksi jäljelle jäänyttä näyttäisi olevan reippaita, vaikkakin melko pieniä vielä.

Muista esikasvatuksista seuraavassa osassa.

On hyvä puuhailla taimien kanssa, sillä kaiken aikaa ei voi seurata uutisointia. Melkoisessa myllerryksessä näyttää maailma olevan. Toivon erityisesti terveyttä riskiryhmiin kuuluville, meille perusterveille Korona tuskin aiheuttaa niin paljoa haittaa. Ei voi olla ajattelematta kaikkea ikävää, mitä tämä yleistilanne aiheuttaa todella monelle jo taloudellisessakin mielessä. Suuri huoli on vastustuskyvyltään alentuneiden puolesta. Toivon teille kaikille terveyttä ja voimia!




20 kommenttia:

  1. Reippaan näköisiä taimia! Minun tomaattini ja paprikani ovat vasta siemeninä mullassa, juuri laitoin lisää. Olin ajatellut, että tänä vuonna ostan osan taimista, mutta saa nähdä huvittaako tänä keväänä käydä ostoksilla ollenkaan. Alkaa tämä maailman meno kyllä jo ahdistaa. Sormet mullassa on mukavampaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sormet mullassa on ehdottomasti mukavaa ja saa hetkeksi muuta ajateltavaa. Maailman meno tässä uudessa tilanteessa on melkoista muutosta ja vaikuttaa kaikkeen arkeen. Toivon sinun taimillesi hyvää kasvua ja sitä myöten itsekasvatettua ravintoa. Ehkä on hyvä palata asioissa alkujuurille?

      Poista
  2. Taimesi ovat kasvaneet ja tukevoituneet hyvin. Pian saattaa kurkkuihin jo tulla ensimmäiset kukat.
    Maailma on nyt totaalisesti sekaisin. Pelottavinta on se, ettei yhtään tiedä, miten pitkään tilanne kestää. Koronalla on hyvin monenlaisia vaikutuksia, jotka kertautuvat eteenpäin. Lähipiirissä on kolme huonokuntoista vanhusta, joiden puolesta pelkään eniten. Muuten olen ajatellut, että yritän elää päivä kerrallaan eteenpäin ja ehkä myös vähentää median jatkuvaa seuraamista. Toivotaan, että tämä tilanne saa ihmiset arvostamaan toinen toisiaan ja yksinkertaisia asioita elämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvä elää päivä kerrallaan ja keskittyä elämän perusasioihin, myös läheisiin niiden ohjeiden mukaisesti mitä olemme saaneet. Meillä on varmasti kaikilla läheisiä, jotka kuuluvat riskiryhmiin. Hyvin sanoit, että huolestuttaa, kun ei tiedä, miten kauan kaikki tämä kestää. Otetaan asiat niin kuin ne vastaan tulevat, huolehditaan toisistamme ja eletään päivä kerrallaan. Aikaa voi käyttää nyt kasvattamiseen ja puutarhaan, kun sosiaaliset kontaktit vähenevät - kaikkeen ei voi kuitenkaan vaikuttaa. Toivotaan parasta läheisten puolesta ja huoli on myös muista ikävistä vaikutuksista, mitä tällä on moniin ihmisiin ja yrityksiin. Sinulle kaikkea hyvää!

      Poista
  3. Hyvässä kasvussa olevia taimia.
    Korona kyllä huolestuttaa todella. Toivotaan että taudin eteneminen pysyisi kuitenkin hallinnassa ja ihmiset seuraisivat asiantuntijoiden ohjeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ei voi olla huolestumatta, mutta toivotaan kokonaistilanteen helpottuvan. Vaatii meiltä kaikilta paljon, mutta eiköhän tästä yhdessä selvitä - ohjeita noudattamalla.

      Poista
  4. Anonyymi3/17/2020

    Sanopa muuta: korona aiheuttaa monenmoista huolta ja vaivaa ihmisille. Suuresti huolettaa erityisryhmät ja yrittäjät, joille tulee taloudellisia vaikeuksia ja konkursseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan! Monelle yritykselle ja sitä myötä työntekijöille tulee suuria vaikeuksia. Terveys on tietysti vielä suurempi asia ja erityisesti riski vajaalla vastustuskyvyllä oleville.

      Poista
  5. Sinullahan vihertää siellä jo kovasti! Itse ostan melkein aina valmiita taimia. Onneksi on puutarha! Tässä tilanteessa voi mennä pihahommiin tai ihan vain kuljeskella pihalla ja laskea piippoja. Viherkasvien taimia minulla on vesilaseissa ja ne voi kohta istuttaa ruukkuihin. Tein jo listaa, mihin voin aikaani kuluttaa ja usko pois, se on tooodella pitkä!Tämä epävarmuus ja huoli on ärsyttävää, mutta yritän olla liikaa huolestumatta. Kun tilanteelle ei mitään voi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viherrystä on kiva seurata ja todellakin onneksi on puutarha! Vai löytyy sinultakin pitkä lista tehtävistä, en ole sitten ainoa :). Nyt on mentävä ja toimittava tilanteen vaatimalla tavalla ja turhaa huolehtimista on hyvä purkaa puutarhatöihin. Tsemppiä sinulle!

      Poista
  6. tuollainen porrastus taimikasvatuksessa on kyl järkevää, näin satoakin saa tasaisemmin. tää on vähän niinkuin koronassakin, tasataan huippua. alan ihmisenä olen seurannut alusta alkaen tiiviisti tilanteen kehittymistä. täydentäessäni mikrobiologian opintojani -90-luvun lopulla kkorostettiin et seuraava pandemia on vain ajankysymys, ehkä se ilmaantuu 20 vuoden sisällä. nyt noista ajoista on kulunut tuo 20 vuotta ja elämme keskellä pandemiaa. toivon, et eri maiden toimet ovat pystyneet rajoittamaan viruksen leviämistä niin, et kuolonuhrien määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. ymmärrän hyvin sen, et monen maallikon on vaikea ymmärtää tilanteen vakavuutta ja sen vaatimien toimenpiteiden merkitystä pandemian leviämisen ehkäisemiseksi. varmaan moni myös ahdistuu tilanteesta, nyt tarvitaan sitä presitenttimme toivomaa hengistä läheisyyttä, toinen toistemme huomioimista ja tukemista monilla eri tavoin, vaikkapa iäkkään naapurimme kauppa-asioiden hoitamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun on tosiaan mahdollista porrastaa taimikasvatusta, koska on sekä aikaa että tilaa touhuta.

      Viisaita sanoja tästä pandemiasta. Meiltä kaikilta vaaditaan nyt ymmärtämystä ja järkevää toimintaa sekä toistemme huomioimista.

      Poista
  7. Kylläpä on pontevat taimet, lupa odottaa satoisaa ja makoisaa kesää. Hurjan fiksu veto tuo porrastus. Kyllä meillä puutarhahörhöillä on loistava väylä saada ajatukset hetkeksi pois kiihtyvästä tautiuutisoinnista, pieni taimi ja sen kasvu on juuri sopivaa lääkettä tähän maailman aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta :). Porrastus on hyvä juttu, mikäli on mahdollisuus näin toimia ajan ja tilan suhteen. Hyvin kiteytetty puutarhahörhön ”lääke” - näinhän se on. Hyvää jatkoa sinulle!

      Poista
  8. Minä en kasvata nyt hyötykasveja kuin suoraan maahan istutettuna ja kesäkurpitsan taimet laitan kyllä kasvamaan mutta ne kerkiää vielä myöhemminkin. Sinun taimet on hyvin napakoita ja vahvistuvat entisestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi jokainen voi toimia itselle sopivalla tavalla :). Kiitos rohkaisusta Nila!

      Poista
  9. Terhakoita taimia! Oli hyvä ratkaisu siirtää kurkuntaimet jo valmiiksi alakertaan. Yksi vaaranpaikka vähemmän kun ei tarvitse isoja taimia lähteä kuskaamaan alas kapeita portaita myöten. Joskus taimia vain selittämättömästi kuolee, niille ei mahda välillä mitään. Onneksi kevät on koko ajan lähempänä, niin saa ajatuksia käännettyä koronaepidemiasta kevään iloisiin ihmeisiin. Aurinkoisia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, yksi kurkkujen selviytymisen riski poissa ja samalla yläkertaan tuli paremmin tilaa pikkutaimille. Varmaan on asiaan kuuluvaa, että taimista jotkut nuupahtavat, vaikka yrittääkin hoitaa kaikki samaan tapaan. Mutta ei anneta sen liikaa haitata. Totta puhut; katse kevääseen ja puutarhaan - Koronan aiheuttamaan tilanteeseen täytyy sopeutua ja tehdä oma osuus, muuhun ei pysy ja energian voi kääntää siihen mihin voi vaikuttaa :).

      Poista
  10. Voi vitsi mitä taimia! Nii isoja ja rotevia. Meikälääsellä iha rääpälehiä. Mutta, kevät o viälä nuari.
    Korona vaikuttaa ny ihan kaikkehen ja kaikkihin. Se samaane köhivä eläänlääkäri uskoo, että kesällä se loppuu, koska flunssavirukset ei kestä lämpyä, eikä auringonvalua. Ei ainakaa vanhemmat virukset. Toivottavasti tämei oo mikää superhyperpotenssiinkaks -versio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mutta älä suotta vähättele omia taimiasi, sieltä ne kasvavat kohisten. Kevät on vielä nuori ja valon lisääntyminen lisää kasvuakin. Kotona vaikuttaa todella kaikkeen ja kaikkiin, surettaa monille aiheutuva ahdinko. Me kotihiiret viihdymme kotona ja omassa puutarhassa & pihapiirissä, mutta varmasti monelle kerrostalossa asuvalle karanteeni ottaa koville. Toivotaan, ettei el ollut Koronan vallassa ja oli oikeassa ennustuksessaan!

      Poista