sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

PUUTARHAN KEVÄTPUUHIA


Kylmästi puhaltavasta pohjoistuulesta huolimatta loppuviikon ulkoilusää on ollut aurinkoinen ja upea. Tänään aamulla pakkasta oli mittarissa -12 astetta, mutta edelleen aurinko piristää mieltä. 

Etualalla näkyvät rohtokatajat ovat talven jäljeltä vihreitä ja piristävät muiden havujen tapaan. Omat joutsenemme ovat saapuneet, ne lentelevät huudellen ja välillä jaloittelevat pellolla. Muidenkin lintujen laulua on ilo kuunnella.
Olen siivonnut terijoensalavan alta tippuneet oksat pois, kaikki kyseisen puun omistajat tietävät, että siivottavaa riittää. Pääsin myös poistamaan suurimman osan perennojen kuihtuneista varsista, sillä aamulla maa on ollut siinä määrin jäässä, että kantoi minut penkkien keskellä.
Meillä kukkivat vain lumikellot. Krookukset ovat nousseet mullan pinnalle, mutta jäinen maa pitää ne vielä otteessaan. Eivätkö punalehtisen keijunkukan lehdet hohdakin hauskasti auringon paisteessa? Havunoksat ovat koko talvikauden suojanneet nietospensaita sekä kylmältä että innokkailta jäniksiltä.
Osan perennojen kuolleista varsista olen silpunnut takaisin penkkeihin pintakompostoitumaan ja isommat varret olen vienyt keittiöpuutarhaan syksyllä tehtyyn isoon laatikkoon. Olen kasannut laatikkoon oksia ja muuta maatuvaa jätettä kerroksittain. Haen vielä pressun alta kasasta palannutta lantaa vauhdittamaan kompostoitumista.  Laatikko on noin 60 cm korkea ja on kätevää, ettei koko alaa tarvitse täyttää mullalla. Tähän uuteen laatikkoon laitan tänä vuonna kasvamaan ainakin kesäkurpitsat ja lehtikaalit.
Olen pitkin talvea suunnitellut tämän tulevan puutarhakauden istutuksia. Minulla olisi tarkoitus viime vuoden tapaan istuttaa lisää puita ja pensaita, perennoja unohtamatta. Monet vuodet nämä puuhat odottivat sopivaa aikaa ja mahdollisuutta. Tein jo tilauksen taimista, isompi kokonaistilaus säästää kustannuksissa. Toisaalta ei voi tietää, mihin on maailma menossa tämän pandemian kanssa, asiat voivat muuttua monellakin tapaa. 


Uskoisin kuitenkin, että omassa puutarhassa saa edelleen iloita monista pienistä ihmeistä. Kuvassa on loistokärhö Hagley Hybrid. En meinannut uskoa silmiäni, todellakin silmuja on näkyvissä melkein metrin korkeudella ja nyt on sentään maaliskuu?!

Huomenna maanantaina aion pestä kasvihuoneen ikkunat. Eilen siivosin ja pesin kasvihuoneessa jo monta asiaa valmiiksi, joten siitä on helppo jatkaa.

Keväistä iloa teille kaikille!


25 kommenttia:

 1. Puutarhatöihin pureutuminen tekee hyvää niin kropalle kuin mielellekin. Meille satoi eilen kunnolla lunta ja aamulla pakkasta oli -11, joten puutarhassa ei tänään ole tehty mitään. Käytiin reippaalla lenkillä ja sen jälkeen kiertelin pihassa manailemassa yöllä vierailleiden peuran ja jäniksen kolttosia.
  Teidän seudulla on siis joku taimiliike jo auki, jotta sinne voi tilauksia jättää? Minullakin on suunnitelmia, joita en tosin ole vielä saanut paperille. Nettikauppaan laitoin hetki sitten perennatilauksen. Hiukan mietityttää, kuinka käy puutarhaliikkeiden keväisten avautumisten kanssa. Asiakaskatoa heillekin on varmasti odotettavissa, mutta toivottasti luottavat siihen, että terveitäkin kasviharrastajia on liikkeellä.

  Aurinko paistaa täällä täydeltä taivaalta ja selvästi jo lämmittää. Iloa auringosta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin nauttinut reippaista ulkotöistä puutarhassa, tekee hyvää - kuten sanoit - kropalla ja mielelle. Meidän alueella on hyvin vähän varsinaisia taimimyymälöitä, joten Hankkijalta pyysin tarjousta. Yhteistyö on pelannut aikaisemminkin hyvin täkäläisen liikkeen kanssa. Uskoisin, että jollain tavalla saan taimeni, ne tulevat ilmeisesti jo taimistolta pakattuna nimelläni, joten jos ajat menevät oikein vaikeiksi, niin voin siirtää ne suoraan häkeistä autoon ja peräkärryyn. Viime vuonna tilaamani taimet olivat oikein laadukkaita ja huolella valittuja (ilahdutti kovasti), joten rohkenin taas toimia näin.
   Surullista kuitenkin, jos ei tänä kesänä pääsisi kiertelemään taimimyymälöitä. Se on niiiin hauskaa, varsinkin jos törmää johonkin kasviin, mistä on haaveillut. No, aika näyttää. Turvallisuus edellä.

   Poista
 2. Kasvihuoneen pesu on selvä merkki keväästä. Minulla pesu ajoittuu yleensä toukokuuhun, juuri ennen taimien siirtämistä huoneeseen, se kun on itse tehyt huone niin pelkään lasien hajoamista pesun jälkeen jos on vielä kovia pakkasia.
  Viime yö oli todella kylmä, nyt on luvassa lämpöisempää sekä öiksi että päiviksi. Hyvä idea täyttää laatikkoa puutarhajätteellä, isoon laatikkoon saa menemään muuten ihan liikaa multaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin katsoa vielä lämpötilat ennen lasien pesua, muistaakseni ennusteiden mukaan kovemmat pakkaset olisivat jo takanapäin. Ihmeen paljon tuo laatikko vetää kaikenlaista puutarhajätettä, viime vuoden kokemuksella nämä painuvat kun multaa lisää päälle, joten multatilastakin tulee riittävä.

   Poista
 3. Minäkin olen ihaillut punalehtisiä keijunkukkia pihalla! Ne ovat kauniita ympäri vuoden ja etenkin nyt ne näkyvät auringossa <3

  VastaaPoista
 4. Oho, kuinka kylymää teillon ollu. Meillä oli karvan verran päälle -6. Mutta hyväs aluus jo sun puutarhatyät. Tämä jäätävä viima on tehokkahasti torpannu meikälääsen pahimman puutarhavimman. Meinaan kans piliputa penkkiihin päin nii palio lehtiä ja muuta sälää ku sialu siätää. Voi tulla kuiva kevät ja olis hyvä, ku olis maharollisimman vähä mustaa multaa näkyvis. Ompas Hagley innostunu. Ei täälä viälä mitää näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästi on pitänyt pukeutua, mutta onneksi risuhommat ja touhuaminen lämmittää, kun alkuun pääsee. Pintakompostointi auttaa moneen asiaan, myös tuohon maan kuivumiseen. En ole ennen nähnyt näin varhain loistokärhössä silmuja - tai yleensäkään en ole nähnyt kärhöissä silmuja noin ylhäällä, minun kärhöni ovat tavanneet aloittaa kasvun maasta käsin.

   Poista
 5. Päivät ovat yöllisistä pakkasista huolimatta olleet nyt ihanan aurinkoisia ja keväisiä. Kunhan päivälämpötila tästä vielä hieman kohoaa pääsee puutarhatöihin pureutumaan oikein antaumuksella.

  VastaaPoista
 6. Pari päivää oli lämmintä ja minäkin olin jo koiran kanssa vähän pihatöitä tekemässä. Sitten tulikin taas kylmää. Leikkaatko tuota rohtokatajaa? Meillä on sellainen etupihalla itseasiassa peittämässä yhtä kaivonkantta. Hyvin on peittänytkin! Onneksi on aurinkoisia päiviä luvassa. Tulee näinä erikoisina aikoina parempi mieli ainakin sitä kautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole leikannut rohtokatajaa juurikaan. Joskus olen poistanut ruskeita oksia tai oksan kärkiä, mutta harvoin niitä on tullut. Rohtokatajat ovat kasvaneet tuossa noin 8 vuotta, ihan tarkkaan en muista. Pidän niistä, kasvutapa on kaunis ja peittävät alueensa hyvin.

   Poista
 7. kylmä pohjoistuuli täälkin puhaltanut, mut onbneksi nousee vast iltapäivästä, heti aamusta mukavaa ulkoilla ja puuhastella pihamaalla. täl viikol ajattelin myös pestä ansarin ja laittaa ekat kesäporkkanat, persiljat sekä varhaisperunat kasvamaan sinne. omppupuita ja kuusiaitaa pitäisi myös viel leikata, vähän kerralaan työ etenee hitaasti, joten toivottavasti kevät ei nyt ihan hirveällä rytinällä paina päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikossa tapahtuu kuitenkin aika paljon jos tekee päivittäin vähän kerrallaan :). Kiitos hyvästä ideasta; porkkanoita voisikin laittaa jo kasvihuoneeseen kasvamaan. Muutama pottu on huoneenlämmössä, kunhan idut vähän vielä kasvavat, laitan perunat multaan, tosin aluksi vielä tuonne yläkertaan.

   Poista
 8. Minäkin sain silloin kun kuusi oli kaatunut ja alettiin korjaamaan jälkimaininkia hyvin rinteet ja kukkapenkkejäkin haravoin kun maa oli pintakova. Onpa ihmeellistä että pakkasia on ja silti luonto uhmaa niitä voimakkaasti kuten kärhöstäsi huomaa. Minä en aio nyt ostaa mitään perennaa tai havuja ennenkuin syksymmällä... tai ehkä ei kannata sanoa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä yöpakkaset vähenevät ja kasvit pääsevät jatkamaan kasvuaan, yleisesti täällä huomaa, että krookukset yms ovat pysyneet pitkään samannäköisinä - sen verran kylmää on vielä ollut. Teillä oli paljon puuhaa kuusen pilkkomisessa, kiva, että ehdit muutakin raivata siinä ohessa.

   Poista
 9. Viime päivät ovat olleet täällä Helsingissä ihanan aurinkoiset ja ovat kutsuneet puutarhapuuhiin. Kylmä tuuli on täälläkin ollut seuralaisena, on pitänyt mennä suojaiselle seinustalle lämmittelemään ja nauttimaan auringosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tuulikin kohta hellitä ja sitten saa vielä keväisemmässä säässä puuhata. Aurinko on kuitenkin ihana juttu.

   Poista
 10. Olet päässyt puuhailemaan puutarhassa jo paljon. Auringosta onkin nyt saanut nauttia oikein kunnolla! Meillä on käynyt öisin -12 asteessa, mutta päivisin on jopa plussan puolella. Kylmä tuuli tosin on viilentänyt aika tehokkaasti. Onpas 'Hagley Hybrid' ajoissa lähtenyt kasvuun! Onkohan se sen lajikeominaisuus? Omani piti silmunsa pelottavan vihreinä pitkälle vuodenvaihteen ylikin. Vasta kovemmat pakkaset helmi-maaliskuussa saivat ne tummumaan. Saa nähdä, lähteekö se silti vanhoista varsista versomaan vai maanrajasta, niinkuin kärhöt meillä yleensä tekevät. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkään pahoin, että nuo kärhön silmut eivät lähde kasvuun, ainakin saivat monta yli -10 asteen pakkasyötä osakseen, mutta joka tapauksessa oli hämmästyttävä löytö. Voihan se tosiaan olla Hagley Hybridin ominaisuus. Aina aikaisemmin loistokärhöni ovat aloittaneet uuden kasvunsa maanrajasta.
   Tänä aamuna on pitkästä aikaa mittari plussan puolella, hyvää loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 11. On kyllä ihana päästä jo maaliskuussa pihahommiin! Paljon on siellä jo keväistä kasvua. Meillä kasvihuoneen pesu on käsillä tänään tai huomenna. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus aikaisemminkin olen päässyt aloittamaan haravointia maaliskuussa, mutta näin paljon en ole koskaan aikaisemmin pystynyt tekemään puutarhan kevättöitä maaliskuussa. Aivan ihmeellistä. Mukavia ulkopuuhia teillekin :).

   Poista