lauantai 13. heinäkuuta 2024

KAUNEUTTA KEITTIÖPUUTARHASSA

 



Torstaina meillä kierteli jälleen ihania puutarhavieraita ja mieleeni jäi pyörimään yksi monista lämmittävistä kommenteista. "Miten kaunis voikaan olla kasvimaa ihan syötävien kasvien suhteen". Sehän on aivan totta. Katselimme yhdessä punajuurien lehtiä ja tillien kukintoja.



Kesäkurpitsa tuottaa runsaasti satoa, mutta sen kukat ovat myös kauniit katsella. Se on aika hauska pari tillin kukintojen kanssa.



Vihreääkin on montaa eri sävyä. Voi, miten herkulliselta maistuvat sipulit, porkkanat ja muut höysteet.



Syömme herneitä joka päivä suoraan tuoreina, ne ovat niin hyviä. Ja sato on ollut todella erinomainen ilman mitään tuholaisia.



Perunoiden viereen laitoin siemenestä kasvamaan ruiskukkia, auringonkukkia, kehäkukkia ja jotain muitakin pussin pohjia eri kukkien siemeniä. Perunat ovat kasvaneet hurjan suuriksi ja tänään juuri totesimme isännän kanssa melkein yhteen ääneen, että maku on tosi hyvä.



Aika suloinen auringonkukka! 



Auringonkukan vieressä kasvaa kehäkukkia. 



Kasvihuoneessakin on aika kaunista, kun eriväriset tomaatintertut roikkuvat ja saavat veden herahtamaan kielelle. Tomaatteja kerään päivittäin kulhollisen sekä tuoreena syötäväksi että erilaisien ruokien joukkoon laitettavaksi. Isäntä haluaisi nykyään paistettua tomaattia aina kun sen voi ruokaan sovittaa.

Keittiöpuutarhan kivipenkki kukkii nyt aika villisti. Istutin sinne esikasvattamiani koristeporkkanan, tsinnian ja kosmoskukkien taimia sekä lisäksi ripottelin taimien väleihin unikkojen siemeniä. 

'Dara' koristeporkkanan aukeava kukka on aika hurmaava.



Iisopit ovat olleet kivipenkin monivuotisia kukkijoita. Kuvassa niiden takana tsinnioita.



Olisi pitänyt saada kuviin ääni mukaan, sillä hurina ja pörinä oli melkoinen. Kerrankin sain yhden pörisijän sattumaan kuvaan.




Tykkään näistä tummista unikoista tosi paljon. Siemenpussi oli jäänyt epähuomiossa kylvämättä ja päiväys oli vanhemtunut, mutta kyllä siitä onneksi jonkun verran kasvoi kukkia.




Tässä kavereina unikot, tsinniat ja sirokesäkynttilä.



Näitä valkoisia unikkoja kasvoi paljon. 




Keittiöpuutarhasta on siis paljon iloa. Sanon - ja pistän tomaatin suuhuni.

Iloista viikonloppua!


22 kommenttia:

  1. Namskis, ihan vesi herahtaa kielelle näitä kuvia katsellessa! Kyllä kasvimaakin voi olla todella ilo silmälle. Monestakin syystä. Aivan ihania kesäisiä kuvia sinulla. Ja paljon samoja kesäkukkia kuin itselläni: kosmoskukkaa, tsinnioita ja unikkoja.
    Viime talvi vei minulta ison iisoppipuskan kasvulavasta ja se harmittaa tosi paljon.
    Se oli oikea pörriäismagneetti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa, kommenttisi lämmitti. Kiva kuulla, että sinäkin tykkäät monista samoista kukista kuin minä. Iisoppi on hurjan hyvä pörriäimagneetti ja kurja kuulla, että menetit sen viime talven olosuhteissa. Ehkä saat uuden tilalle? Minulla iisoppi on levinnyt hyvin.
      Kasvimaa tai lavakasvatus voi tuoda sekä ravintoa että kauneutta samalla kertaa, se on tosi hyvä asia :).

      Poista
  2. No on kyllä kaunista!

    VastaaPoista
  3. Ihanasti kasvaa ja kukoistaa kaikki puutarhassasi. Meillä ovat herneet ja osa salaateista joutuneen jonkun tuholaisen uhreiksi; lehdet ovat ihan reikäisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koskaan ei voi tietää, milloin samoille apajille tulee muitakin ruokailijoita, sitä se luonnon keskellä eläminen on. Kurjaa on kuitenkin menettää sellaiset herkut, joita on odottanut saavansa nauttia. Kiitos Kristiina.

      Poista
  4. Kaunista on, ehdottomasti. Kasvien muotojen ja värien ihmeellinen erilaisuus kiteytyy kasvimaalla. Hyötykasvien joukkoon kylvetyt ja istutetut kukat tuovat eloa ja iloa. Kun lisänä tulee vielä itse kasvatetun sadon maukkaus, voiko parempaa enää ollakaan!

    VastaaPoista
  5. Kivipellon Saila7/14/2024

    Onpa kaunista ja kesäkukilla saa kasvimaalle paljon eloa ja kauneutta lisää sekä syötävää niin tarhurille kuin pienille siivekkäille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet siivekkäät ovat ilmeisen innokkaita. Päivällä katselin perhosten tanssahtelua kukasta kukkaan. Se saa hyvälle mielelle - ihan samoin kuin pörriäisten pörinä,

      Poista
  6. Tämä on kyllä vallan totta, keittiöpuutarha(kin) tarjoilee niin silmäniloa kuin myös vielä ihania makunautintoja 😊 Olen itsekin erityisesti juuri tänä kesänä havahtunut siihen monenlaiseen iloon ja hyvänolontunteeseen, minkä oma hyötypuutarha ja hyvin kasvavat kasvit tuottavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla! Meitä tämän saman asian jakavia on varmasti paljon!

      Poista
  7. Kaunis ja täyteläinen on keittiöpuutarhasi. Mahtava paikka kokonaisuudessaan puutarhasi. Oli ihana vierailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilahduin käynnistäisi kovasti ja kiitos vihreistä tuliaisista :).

      Poista
  8. Keittiöpuutarhakin voi olla kaunis. Tänä vuonna hernesato on runsas ja erityisen madotonta. pakastin osan kun kukaan ei jaksa herneitä määräänsä enempää syödä, lisää tulee päivittäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole vielä tavannut yhtään matoa herneissä ja satoon runsas. Me olemme niin hurjia herneen rouskuttelijoita, että säilöntää ei paljon jää.

      Poista
  9. Kyllä keittiötarhasi on kaunis, ja herkkuja pullollaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina voi pyrkiä parempaan, mutta olen iloinen ja tyytyväinen.

      Poista
  10. Hyötytarhakin voi olla kaunis ja samalla myös satoisa, kuten kuvasi osoittavat. Moni hyötykasvi on koristeellisen näköinen ja sitten jos vielä niiden väleissä kukkii erilaisia kesäkukkia, tulee väriäkin lisää. Ihastelin itse tänään, miten hyvin kukkiva tilli sopii kesäkukkien seuraan. Tuo auringonkukka on kaunis. Muistatko sen lajiketta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tillin kukka on tosi kaunis hyötytarhassa. Pitää etsiä, jos löydän lajinimien tuolle auringonkukalle - löysin vanhan pussin pohjan siemeniä. Tosi kiva lajike, ei kasva liian korkeaksi ja sävy on kaunis.

      Poista
  11. Olen samaa mieltä. Syötävät kasvit, ihan siis normaalit kasvimaan kasvustot ovat usein tosi kauniita. Niissä on monenlaista eri vihreän sävyä, erilaisia muotoja jne. Tein kerran "kukkakimpun" kasvimaani sadosta: sipuleista, lehtikaaleista jne. Tykkään suosia lahjoissakin aina hyödyllisyyttä, ettei menisi roskikseen kaikki suoraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkakimppusi oli varmasti sekä persoonallinen että kaunis!

      Poista