sunnuntai 31. joulukuuta 2023

PUUTARHAVUOSI 2023

 
Näin vuoden päättyessä voi arvioida kulunutta puutarhakautta 2023.Yleistä pohdintaa

Kun mietin kulunutta kesää ja kasvukautta, on mieleen jäänyt aikamoinen uurastus. Emme käyneet koko kesän aikana edes pienellä kesälomareissulla. Ainoa päiväreissu oli valtakunnallisen "Avoimet Puutarhat" -tapahtuman aikaan Jyväskylään, siellä tutustuimme kolmeen puutarhakohteeseen ja kävimme Viherlandiassa. 

Jotenkin aina oli niin paljon tekemistä odottamassa tekijää. Lisäksi Rilla ei ollut vielä valmis yöpymään hotelleissa tai vastaavissa paikoissa. Rilla oli kesän aikana ihan mahdottoman kiihtynyt nähdessään toisia koiria, joten välttelimme sellaisia tilanteita, ettei ikävä toiminta vahvistu. Katsotaan, muuttuuko koira teinihormonimyrskyjen jälkeen yhtään, ensimmäinen juoksu oli vasta loppukesällä. 

Toisaalta kesään mahtui paljon lämpöä ja aurinkoa. Hellettäkin oli ihan riittävästi. Osaan nauttia tästä omasta miljööstä ja päivän touhujen jälkeen oli rentouttavaa lämmittää rantasauna ja uiskennella - tai istua lämpimässä ja lempeässä kesäillassa huvimajassa ja katsella ympärillä olevaa puutarhaa mieli hyvänä kaikesta tehdystä työstä. Ajattelen aina, että moni lähtee maksulliseen lomanviettoon samankaltaisin olosuhteisiin, joten eihän meidän tarvitse niin reissata. 
No, puutarhamatkailu minua kyllä houkuttaisi kovasti, ehkä ensi vuonna… tai seuraavana sitten. Ihan pienikin kiva reissu piristäisi ja inspiroisi.Sainko talven aikana tehdyt suunnitelmat toteutettua?

Tein talven aikana arboretumin istutusten suunnittelua ja puutarhan puolelle oli myös suunnitelmia. Osa näistä toteutui, osa ei. Toisaalta tuli tehtyä myös suunnittelemattomia asioita. Tuntuu aina, että kesä menee niin nopeasti … liian nopeasti.
Puutarhan uudet kasvit

Istutin arboretumiin vuonna 2023 yhteensä 41 uutta puuta ja 148 uutta pensasta tai pikkuhavua. Lisäksi tähän päälle uusia köynnösiä 8, pioneja 6 ja sekalaiset perennat tähän päälle. Lisäksi puutarhan puolelle tuli ainakin 7 uutta pionia ja jotain muitakin perennoja, vaikka istutusten painopiste olikin tänä vuonna arboretumin alueella.

Epäonnea tai menetyksiä

Yksi tosi, tosi harmitttava kevättuho koitui mantsurianjalopähkinälle. Muistatte varmaan, että ostin suurikokoisen puun taimen. Tiesin varsin hyvin, että tämä puu on kylmänarka keväällä ja jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt heittää hallaharso puun suojaksi, koska selvä hallayö oli tulossa. Suojasin tuolloin ahkerasti kesäkukat, kasvihuoneen ja keittiöpuutarhan, mutta en yhtään muistanut mantsurianjalopähkinää.
Niin sitten kesäkuun 10. päivänä aamuyöllä oli pitkäkestoinen ja napakka pakkanen ja puun vastikään auenneet lehdet paleltuivat. Luulin puun kasvattavan uudet lehdet, mutta niin ei käynyt. Todennäköisesti sillä oli juuri takana monta muutosta koettelemuksena, olihan se kaivettu kaivinkoneella edellisestä kasvupaikastaan, matkustanut pohjoisemmaksi ja istutettu uudelleen. Versojen kasvu ei todennäköisesti olisi ollut näin pitkällä, jos puu olisi jo viettänyt talven paikallaan meidän vyöhykkeellä. Oppia ikä kaikki.

En suostu vielä ajattelemaan, että mantsurianjalopähkinä olisi ollut virhehankinta. Tekee niin mieli kokeilla arempia puita ja pensaita. Niiden kasvun seuraaminen olisi tosi kiinnostavaa. Jatkossa pitää huolehtia suojaamisesta paremmin - ainakin alkuvaiheessa ennen kuin aremmat kasvit ovat kotiutuneet kunnolla. Meillä on niin suuri riski keväthallaan, että sitä ei voi jättää huomioimatta.
Pieni lohtu on, että puu juuristosta kasvoi rungon viereen uusi erillinen taimi, joka ehti tämän kauden aikana ehkä 60 cm mittaiseksi ja näytti varsin vahvalta ja rotevalta. Toivottavasti tämä taimi selviää tulevasta talvesta ja ensi kevään kylmyydestä. 
To do -listalta siirtyi seuraavalle kaudelle

Puutarhan puolelle olen suunnitellut matalaa perennaryhmää terijoensalavan alle jo pitkään, se jäi edelleen odottamaan toteuttamista. Muut tehtävät ajoivat tästä ohi. Myös muutamat muut suunnitellut muutostyöt siirtyivät eteenpäin.

Arboretumiin on suunnitteilla vielä lisää istutuksia ensi keväänä, jos voimia riittää. Kuten tiedätte, haluaisin käyskennellä omassa pienessä arboretumissani nurmiteitä pitkin ja matkan varrella ihmetellä niitä vähän erityisempiä kasveja ja toisaalta nauttia levollisesta sekä voimaannuttavasta näkymästä. Toivon, että kasvavat puut ojentavat oksiaan reitin varrella ja mutkan takaa paljastuisi uusia näkymiä. Haluan säilyttää tietyn ilmavuuden ja myös katseelle mahdollisuuden hakeutua peltoaukealle, vaikka toisaalta arboretumin alueella olisi oma salaperäinenkin tunnelma. Ei siis tukkoiseksi kasvanutta, mutta kuitenkin runsasta ja kiinnostavaa, jos ymmärrätte mitä tarkoitan.
Haluaisin myös kunnostaa perusteellisesti etupihan hiekkatien ja yrittää pitää sen haraamalla siistinä koko kesän. On niin tyypillistä että nurmi luikertaa hiekkatielle ja reunat mutkittelevat sen johdosta. Tielle ja nurmen reunalle asettuvat myös voikukat hyvin mielellään, joten haralle olisi töitä lähes viikottain.

Kuva: Markus Metsänen

Ilonaiheita vuodelta 2023

Oli hienoa saada puutarhan ensimmäiset dronekuvat. Tämän kuvan saa klikkaamalla suuremmaksi.
Ilmakuvista saa eri tavalla käsityksen istutusalueista kuin maan tasalla otetuista kuvista. 


Arboretum laajeni viereisen peltosaran alueelle ja se tuntui mukavalta. 

Minulle oli myös iso kynnys uskaltautua avaamaan puutarha sovittuina aikoina ’yleisölle’. Palaute oli kuitenkin niin kannustavaa, että todennäköisesti jatkan samaa käytäntöä myös ensi kesänä. 
Isäntä ei mutissut taimihankinnoista niin paljon, kun puutarha tuotti ihan vähän tulojakin. Arvelen myös, että isäntä hämmästyi aika tavalla ihmisten myönteisestä palautteesta ja vähän innostui jatkamaan arboretumin kehittämistä. Sehän sopii minulle… yhteinen projekti tämä kuitenkin on, vaikka minä lähinnä teen puutarhatyöt.

Täytyy talven aikana vielä miettiä asiaa, mutta ehkä avoimet aukiolot on parasta aloittaa vasta juhannuksen jälkeen. Ainakin tänä ensimmäisenä kesänä ihmisiä alkoi vierailla vasta silloin. Oliko syynä sitten oma hyvin varovainen (lue: onneton) markkinointi vai se, että puutarhaihmisillä on paljon kiireitä alkukesällä. Olisin kiinnostunut myös teidän mielipiteistänne tähän. Edelleen voi ottaa etukäteen yhteyttä ja sopia ihan oman ajan vierailuun jo kesäkuun alussa, jos se on toiveena. 

Olen tosi tyytyväinen elokuun lopussa rakentamaamme uuteen pergolaan. Osa rakennustarpeista oli valmiina ja puuttuvan osan hankimme läheisestä puutavaramyymälästä. 
Pergolan valmistuminen vauhditti ympäristön istutusten edistymistä, suunnitelma oli jo pitkään muhinut mielessä. Rakenteilla saa kivan lisän nuoreen arboretumiin. Positiivisesti yllättänyt kasvi

Tähtimagnolia Royal Star oli iloinen yllätys. Istutin pensaan keväällä 2022 Helmikaaren alueelle ja se jopa kukki ensimmäisen talvensa jälkeen. Toivottavasti se selviää tulevistakin talvista. 
Joka tapauksessa innostuin tästä niin, että uskaltauduin ostamaan arboretumiin pienen magnolian taimen. 
Japaninmagnolian vieressä olevat kivet löytyivät istutuskuopasta.Mihin kasviin petyin?

Pepino päärynämeloni oli omalla kohdallani pettymys. Kasvatin sen siemenestä ja luotin kasvin tietoihin, joissa hedelmän makua kuvattiin herkullisin sanoin. Minna blogista Hiidenkiven puutarhassa kertoi, että hänen kaupasta ostamansa hedelmä maistui kengänpohjalta, minun kasvattamani maistui sitten ehkä hyvin vetiseltä kengänpohjalta. En pystynyt syömään hedelmää kokonaan. Makuasioista ei tietysti voi kiistellä, ehkä joku on aivan eri mieltä. Mutta niin päättyi minun ja Pepinon yhteinen matka, sillä Pepino päätyi kompostiin, enkä kyllä tätä lajia enää kasvata. Lisäksi pensaan kasvutapa oli aivan mahdoton. Yllä oleva kuva on kesäkuun 1. päivältä, mutta loppukesällä tukiviritelmistä huolimatta oksat lakosivat ja makasivat maata pitkin. Ehkä tein jotain väärin, mutta kokemus ei innosta uuteen yritykseen.
Puutarhaan liittyvien kustannusten jakautuminen

Taimiin kului rahaa ehdottomasti eniten. Istutusmultaa tuli tähänkin vuonna tilattua kolme kuorma-auton kuormaa, mutta taimet maksoivat enemmän. 
Keittiöpuutarhan ja hyötyviljelyn kuulumiset

Kasvihuoneessa kasvoi mukavan maukas sato, olin pääasiassa tyytyväinen myös lavakasvatusten tulokseen. 
Opin jälleen kerran, että kannattaa seurata omia puutarhapäiväkirjan kirjauksia ja toimia hyväksi havaittuja menetelmiä ja tapoja noudattaen. Aion jatkossakin pyrkiä esikasvatetuilla vihanneksilla aikaiseen satoon. Merkintöjä ja huomioita ei varmaan voi olla liikaa, muistin varaan ei kannata luottaa. 
Millä mielellä uuteen puutarhakauteen?

Nyt on helpottavaa hieman hengähtää, kesä oli aika kiireinen. Uskon vakaasti, että kevätauringon paistaessa ja päivän pidentyessä talven jälkeen, olen taas ihan malttamaton käymään puutarhatöihin käsiksi. 
Tällä hetkellä lumi on kuorruttaanut paksulla kerroksella koko talvisen maiseman ja mittari näyttää -17,5 astetta pakkasta. Toivottavasti kaikki kasvit ovat turvassa lumen alla ja ovat ilona jälleen tulevana kasvukautena. 

Toivon, että blogini puutarhamatkaa seuranneet viihdytte mukana jatkossakin. Olen ollut hyvin iloinen kaikista kommenteistanne ja vuorovaikutuksesta, jota on ollut eri pohdintojen suhteen. Vuorovaikutus on valtavan antoisaa ja olen oppinut paljon teidän muiden blogeja lukemalla.

Olkoon vuosi 2024 hyvä meille kaikille. Ehkä voimme taas oppia uutta, innostua kasvun ihmeistä ja luonnon kauneudesta.

 

28 kommenttia:

 1. Hurjaa ahkerointia olet tehnyt, ja puutarhasi on niin upea! Onnea tuottavaa uutta puutarhavuotta Sinulle!

  VastaaPoista
 2. Hyvä tiivistelmä kuluneesta vuodesta. Olette ahkeroineet monena vuonna isoja alueita ja nyt työn tulokset alkavat näkyä arboretumissakin. Toivottavasti mantsurianjalopähkinä selviää tästä talvesta. Matala taimi saa ainakin lumisuojaa. Ehkä nuo aremmat kasvit kannattakin kasvattaa joko siemenestä tai pienestä taimesta, niin sopeutuvat paremmin ankariin olosuhteisiin.
  Harmi, että pepino oli itse kasvatettunakin pettymys. Onneksi muut kasvit toivat onnistumisia ja hyviä makuelämyksiä pepinonkin edestä.
  Kiitos tämän vuoden inspiroivista postauksista ja oikein hyvää alkavaa puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti pienet arkojen lajien taimet ehtivät paremmin sopeutua, ahneus vaan iski saada suuri puun taimi :). Ehkä toisilla on aivan eri kokemus Pepinosta, mutta en viitsi itse enää uhrata sille kasvatustilaa.
   Lämmin kiitos Minna, on kivaa, että on tullut monia hyviä puutarhaystäviä blogien kautta - kuten sinä olet!

   Poista
 3. Erinomainen yhteenveto menneestä puutarhakaudesta. Voit ansaitusti viettää talvikuukaudet levollisimmissa merkeissä, sillä puutarhassa tekemäsi työmäärä on aivan valtava. Eikä vaan viime kesänä, vaan myös aiempina. Näkymät ovat hurmaavat ja kaikki osoittaa, kuinka tarkasti olet suunnitellut ja pohjustanut istutukset ennakkoon. Kasvisi kiittävät sinua. Onneksi vain yhden ainokaisen mantsurianjalopähkinän kanssa asiat eivät menneet kohdalleen. Luonto asettaa meille haasteita, joista kaikista emme selviä.
  Allekirjoitan tuon, kuinka kiva olisi tehdä kesälläkin matkoja ja retkiä, mutta ei vaan ehdi eikä malta. Toisaalta en kadu niitä omassa pihassa vietettyjä hetkiä. Onnellisia ja antoisia ne ovat.
  Kiitän sinua kivoista postauksista. Monen monta kertaa olen katsellut kuviasi ihastuneena.
  Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2024 sinulle ja perheellesi! Jatkakaamme tulevakin vuosi yhtä suurella innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä mieltä lämmittävästä kommentistasi. On suuri ilo, että on saanut tutustua blogien kautta moniin ihaniin puutarhaihmisiin, joiden kanssa voi vaihtaa ajatuksia, kokemuksia ja elää yhdessä innostavia hetkiä.
   Ehdottomasti jatketaan tulevana vuonna puutarhan kokemuksia jakamalla :). Kiitos ihana Between!

   Poista
 4. Monenmoista ihanaa kasvia on päätynyt puutarhaasi vuoden aikana, ja arboretum on kehittynyt ja kasvanut upeaan suuntaan! Nyt on hyvää aikaa hengähtää ja pikkuhiljaa alkaa haaveilemaan ensi kaudesta:)
  Hyvää uutta puutarhavuotta 2024!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lepohetki on nyt tarpeen, varsinkin, kun on ollut monenlaista surua ja hoidettavia asioita.
   Puutarha tuo joka tapauksessa iloa, virkistystä ja voimia. Haaveilu ja suunnittelu on niin hauskaa.
   Kiitos Pioni ja samaa toivon sinullekin.

   Poista
 5. Mukava lukea ja muistella puutarhavuottasi. Onneksi jalopähkinä versoi uudestaan! Olen samaa mieltä, että luultavasti teidän puutarhassa maasta asti ponnistavat osat ovat kestävämpiä.
  Melkoinen määrä multaa ja kasveja on sinne taas uponnut! Ihana nähdä, miltä ensi vuonna näyttää. Kuvat ovat aivan ihania tässä jutussa, ja ensi vuonna on vielä enemmän ja isompia kasveja...
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalopähkinän juuristo oli ilmeisen vahva, sillä lähistöllä kasvaneen ja talvehtineen mantsurianjalopähkinän siementaimi oli viime kesän hyvin, hyvin paljon pienempi kuin tämä juuresta kasvanut uusi puun taimi. Lohtu siis pettymyksen rinnalla :).
   Odotan itsekin jännittyneenä, miltä kaikki istutetut kasvit tänä vuonna näyttävät.
   Lämmin kiitos Saila, on ollut antoisaa olla sinun puutarhaystäväsi näin blogien kautta. Olet melkoinen kävelevä puutarhatiedon lähde ja ihmisenä aivan ihanan kannustava. Olet tuonut iloa ja hyvää mieltä niin monen monta kertaa viime vuodenkin aikana. Kiitos!

   Poista
 6. Tosi kiva oli lukea tiivistelmä puutarhavuodesta. Kaikkea hyvää uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina :). Oikein antoisaa alkavaa puutarhavuotta sinulle. Olet luonut niin paljon kauneutta kotinne ympäristöön ja seuraan todella mielelläni kuvien välityksellä kaiken kasvua ja kukoistusta.

   Poista
 7. Herkullinen kooste puutarhavuodesta, iloineen ja suruineen. Napsahti mieleen, että Mustilan siemenhinnastossa on huikea määrä erilaisia puulajikkeiden siemeniä. Aikaa toki vie, mutta siemenestä kasvatettu puu voisi karaistua ikään kuin itsekseen. Olen varma, että saat sieltä hyvät ohjeet kylvämiseen.
  Oikein hyvää ja antoisaa uutta puutarhavuotta teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta kommentistasi ja vinkistä :). Hyvää ja antoisaa vuotta myös sinulle!

   Poista
 8. Sinulla on ollut rikas ja mieliinpainuva puutarhavuosi. Työtäkin on riittänyt, niin, että lukijaakin on hengästyttänyt se kaikki työmäärä, jota olette puutarhanne parissa tehneet. Mutta onhan tulos sen arvoinen! On ollut ilo seurata upeiden kuvien kautta puutarhanne ja pihapiirinne muutoksia ja komeasti kasvavia istutuksia. Ihan emme ehtineet puutarhavierailulle, mutta ehkäpä sekin toteutuu jonakin päivänä! Kaikkea hyvää uuteen puutarhavuoteesi ja malta vielä hetki levätä, ennekuin käärit hihat ja aloitat uuden kauden! Ihanaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sirkku. Ehkä vierailu onnistuu joskus toiste, tiedän hyvin, ettei kaikkea saa millään sopimaan nopeasti kulkevan kesän aikatauluihin.
   Nyt on hyvä lepäillä, ulkona oli aamulla pakkasta -26 astetta.

   Poista
 9. Todella kiva katsaus menneeseen puutarhavuoteenne.
  Hyvää ja onnekasta uutta vuotta 2024.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Sinullekin oikein hyvää uutta vuotta!

   Poista
 10. Puutarhasi kuulumisia olen seuraillut kasvukauden säännöllisesti ja ahkeroitu teillä selvästi on. Vuoden vaihtuessa heräilee itselläkin tauon jälkeen taas puutarhainnostus ja aion palata taas säännölliseksi lukijaksesi tulevaankin kauteen. Oikein mukavaa alkavaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oikein iloinen kommentistasi. Kummasti tosiaan puutarhainnostus syttyy, kun käännytään kevättä kohti. Toivon sinullekin hyvää alkavaa uutta vuotta ja ihania hetkiä omassa puutarhassasi!

   Poista
 11. Kiva kooste viime kaudesta. Kiitos avoimesta puutarhasta vaikka ehdinkin vierailemaan vasta kauden loppupuolella. Ehkä heinäkuu on se aika kun ihmiset liikkuvat lomillaan ja silloin kannattaa pitää puutarhaa auki, ehkä myös jokin arkipäivä? Arboretumista on kehkeytymässä upea osa puutarhaa. Se on kaunis ja luonteva jatkumo talon viereiselle puutarhalle, jo nyt voi nähdä se loistokkaan tulevaisuuden. Joten ei muuta kuin innolla uutta kautta kohti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja ajatuksistasi. Toivottavasti ennustuksesi toteutuu :).
   Juu, innolla uutta kautta kohti!

   Poista
 12. Olipa kiva lukea kooste ja katsella kuvia upeasta puutarhastanne. Arboretum on jo nyt hieno, mutta joka vain parantuu koko ajan. Toivottavasti pääsisin tänä vuonna käymään vierailulla puutarhassanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olisi ihanaa nähdä sinut täällä ja puhua puutarha-asioista. Lämmin kiitos ja kiitos kommentistasi!

   Poista
 13. Hyvä kooste! Soot ollu nii ahkerana viimmeeset vuaret, että aivan hengästyttää pelekkä lukeminenki. Arboreettumi näyttää jo ny hianolta, mutta vuasien viäries viälä paranoo. Puutarhan avaamine viaraalijoolle pitkin kesää toi varmasti viälä lisäpaineeta, vaikka toisten puutarhahullujen tapaamine onki mukavaa ja antoosaa. Ny sitte vaan innolla kohti uutta puutarhavuatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos sinulle! Oli todellakin mukava tavata kaikkia täällä kesällä vierailleita. Se oli hyvin antoisaa myös minulle, koska keskustelimme niin paljon puutarhasta yleensä.
   Toivon hartaasti, että arboretum paranee ajan ja istutusten myötä. Olen iloinen, että sinä olet blogien kautta minun puutarhaystäväni!

   Poista
 14. Aivan ihana vuosi Teillä puutarhassa 💕 Omassa puutarhassa kesän viettäminen kuulostaa ihan parhaalta tavalta viettää kesää! Upeita tuloksia olette myös saaneet, joten tosiaan on kannattanut ☺️ Muista myös levätä välillä ettet vallan uuvuta itseäsi. Jospa tulevana kesänä pääsisitte pienelle "etelänlomalle" pääkaupunkiseudun taimistoihin. Onnellista uutta vuotta Sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle! Viihdyn todella hyvin kotona ja omassa omassa puutarhassa rantamaisemissa, joten ei mitään valittamista :). Ihan pieni piipahdus jonnekin puutarhakohteeseen ja herkulliseen taimimyymälään tosin olisi inspiroivaa. Ehkä ensi vuonna?
   Toivon sinullekin oikein erinomaista tulevaa puutarhakautta siellä kaiken kauniin keskellä.

   Poista