torstai 29. joulukuuta 2022

VIIKKO KULUNUT RILLAN OLKANIVELEN LEIKKAUKSESTATässä Rilla päivä ennen leikkausta.

Lähdimme varhain aamulla 20.12 ajamaan Sipooseen Rillan vasemman etujalan olkanivelessä todetun   osteokondroosin leikkausta varten.Klinikalla Rilla tervehti erityisen lämpimästi kaikki työntekijät, jotka tulivat meitä tapaamaan. Tässä odotellaan hetki ennen toimenpiteiden aloittamista. Kuten näkyy, osaa pieni koira myös välillä rauhoittua odottamaan, vaikka vieraassa paikassa ollaankin.Tässä odotellaan papereita ennen kotiin lähtöä. Tähystysleikkaus osoittautui todella tarpeelliseksi, sillä olkanivelestä löytyi ruston irtopala, kyseessä oli siis OCD. Ei ole ihme, että pentu ontui yli 3 viikkoa leikkausta odoteltaessa.  

Rilla uikutti surkeana koko kotimatkan. Anestesia ja leikkauksessa saadut opiaatit saavat olon tuntumaan pahalta ja tokkuraiselta. Rillaa itketti vielä kotonakin. Makasin koiran vieressä lattialla ja silittelin, se tuntui helpottavan. Nukuimme yhdessä vieretysten ensimmäisen yön ja aamulla vointi oli jo parempi. Yleensä koira nukkuu makuuhuoneessa sänkyni vieressä olevalla pehmeällä pedillä.

Ostimme klinikalta tuon sinisen tyynyn, sen käyttäminen on paljon miellyttävämpää kuin kovan kaukalotötterön. Koira ei saa itse päästä nuolemaan tai käsittelemään haavaa. Koira saa halutessaan askarreltua pehmeän ’uimarenkaan’ päästä pois, joten se ei ole niin varma kuin muovikaukalo. Rillan ei tarvinnut olla yksin, joten pärjäsimme ihan loistavasti tuon tyynyn kanssa ja Rilla antoi tyynyn olla paikoillaan.

Haavalappu poistettiin kaksi päivää leikkauksen jälkeen ja seurasin, että haavat pysyvät puhtaana ja siistinä. Onneksi tähystysleikkauksessa haavat ovat hyvin pienet verrattuna perinteiseen leikkausmenetelmään.Olin etukäteen ostanut kirpputorilta lasten t-paidan ja puin sen Rillalle. Koira yritti nimittäin jonkun verran rapsuttaa takajalalla leikattua aluetta. Ehkä paita auttoi jollain tavalla, sillä rapsutusyritykset loppuivat paidan pukemiseen jälkeen lähes kokonaan.

Keitin ja soseutin kanaa ja vihanneksia nestemäiseksi mössöksi ja täytin koiran leluja (kongeja ymv.) tällä seoksella ja pakastin ne. Myös jauheliha toimi oikein hyvin kongin sisään pakastettuna. Rilla viihtyi aina mukavasti, kun sille antoi tällaisen ’jäätelön’. Laitoin aktivointimaton pienen rahin päälle ja sinne piilotetut herkut ja päivän ruoka-annokset toimivat hyvinä etsintätehtävinä. Muutenkin piti pientä potilasta viihdyttää monenlaisilla aktivointitehtävillä, jotta elämä ei käynyt liian tylsäksi. Pään käyttäminen väsyttää sopivasti ja helpottaa pennun riehumisen tarvetta.Häkkiä ei ole ensimmäisen viikon aikana tarvinnut käyttää kuin jouluaattona. Rilla olisi nimittäin halunnut osallistua innokkaasti kaikkeen touhuun jouluvieraiden kanssa. Häkissä se näki ihmiset ja osasi välillä aika hyvin rauhoittua oman luun syömiseen. Mutta kyllä aattoon mahtui myös koiran haukahtelua protestina sille, ettei saanut osallistua vapaana joulun viettoon.

Omalla porukalla ollessamme on Rilla saanut olla vapaasti samassa huoneessa kanssani. Tämä ensimmäinen viikko leikkauksen jälkeen on mennyt oikeastaan aika hyvin. Kun näen, että koira alkaa suunnitella omaa ’kivaa’ toimintaa, keskeytän omat puuhani ja järjestän Rillalle jotain mukavaa ajanvietettä. 

Rilla käy nykyään piilottamansa häkkiin pihistämänsä sukat ja hanskat yms. löytämänsä aarteet.Ulkona käynnit ovat sitten se haasteellisin juttu, kuten etukäteen pelkäsinkin. Kolmannesta päivästä alkaen ei ole selvitty yhdestäkään ulkoilusta ilman loikkia. Vaikka mitä konstia yrittää, on Rillan ihan pakko pomppia edes vähän ennen kuin selvitään nuuskimisen vaiheeseen. Jänöt ovat jättäneet lumeen niin paljon jälkiä, että niiden tarkastelussa menee onneksi mukavasti aikaa. Vielä näyttää siltä, että verkot ovat hoitaneet tehtävänsä ja puput ovat pysyneet verkkojen ulkopuolella.

Onneksi ortopedi lohdutti meitä, etteivät loikat ole ihan katastrofaalisia, vaikka toki ne olisi hyvä saada mahdollisimman vähiin. Ulkona tehdään lyhyitä kävelyjä useamman kerran päivässä, mutta eihän se tietenkään vastaa nuoren koiran liikunnan tarvetta. Sairausloma kestää 6 viikkoa ja tämä aika on mentävä vain hihnassa hillitysti. Viikkojen edetessä matkaa voi lisätä asteittain, kuitenkin niin, ettei leikattu jalka kipeydy.Onneksi Rilla osaa myös ottaa rennosti aina välillä 😊.

Tosin nyt on vahva epäily, että kierrokset lisääntyvät sekä sisällä että ulkona, kun aika kuluu leikkauksesta ja nivel paranee. Eilen keskiviikkona oli viikko operaatiosta ja illalla alkoi sellainen ’villikoira’ vaihe, että pentu oli napattava vauhdista kiinni ja laitettava häkkiin jäähylle. Häkissä se tarkkaili kiinnostuneena, kun tein monen monta etsintätehtävää pitkin olohuoneen mattoa. Onneksi tehtävien ratkominen on Rillan mielestä huippuhauskaa ja tämä puuha rauhoittaa aina. 

30.12 otetaan ompeleet pois ja sen jälkeen on taas yksi etappi ohitettu ja voidaan olla ilman ilmatyynyä kaulan ympärillä. Ensimmäinen käynti fysioterapeutilla on 2.1. silloin saamme ohjeet nivelen suotuisaan kuntouttamiseen.

Meidän joulun seutu on siis mennyt aika suurelta osin tämän koirapotilaan parissa. Alkava uusi vuosi näyttää, onko tästä kaikesta ollut toivottu hyöty. Ainakaan koira ei ole ontunut enää leikkauksen jälkeen.30 kommenttia:

 1. Hienoa, että tähän asti on sujunut ja leikkaus ensiksi onnistui. Tsemppiä! Kuulostaa siltä, että koiran mielialoja vahtiessa menee koko valveillaoloaika, ja yölläkin täytyy nukkua toinen silmä auki. Tämä on varmasti raskasta, vaikka jokaisen onnistuneen etapin myötä tulee helpotuksen huokaus. Voimia reipastuvan koiran kanssa mittelöön - tuntuu varmaan välillä henkien taistolta. Toivottavasti seuraavilla käynneillä kuullaan hyviä uutisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkaus tosiaan onnistui hienosti ja nyt on harras toive, että myös kuntoutumisen jakso onnistuisi. Siihen seikkaan vaikuttaa niin paljon tämä nelijalkainen itse, jotta ihan varmaa ei voi olla. En ole tosiaan paljon muuhun voinut keskittyä, jollei isäntä ole paikalla koiran valvojana. Olen onneksi päässyt välillä käymään vähän ulkona kävelyllä, kun isäntä on vahtivuorossa.
   Joo, henkien taistoa tosiaan…. Pennun silmät alkavat vilkkua iloisesti, kun se alkaa suunnitella hepulointia, siinä on oma reaktionopeus tarpeen. Mutta kuten todettu, on ihan mahdotonta estää kaikki riehuminen ja onneksi leikkauksen tehnyt ortopedi sanoi, ettei tarvitse ihan omia hermoja menettää, kun jännittää noita riekkumisia. Lapsi on lapsi ja näillä yritetään mennä päivä kerrallaan. Kiitos tsempeistäsi Saila!

   Poista
 2. Kiva kuulla, että leikkaus meni hyvin. Varmasti jatkuva koiran vahtiminen ja levollisten aktiviteettien keksiminen on uuvuttavaa. Hitaasti hyvää tulee, taitaa olla nyt paras ohjenuora toipumisen tiellä. Onneksi on sydäntalvi, jolloin voitte panostaa täysillä koiran kanssa olemiseen. Kesäaikaan tulisi ylimääräistä harmitusta, kun sinä ja koira ette pääse puutarhahommiin. Toivottavasti Rillan kuntoutuminen edistyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni helpotus tulee ompeleiden poiston jälkeen, kun ei enää tarvitse pelätä, että koira pääsee itse operoimaan haavoja. Sitten voi ehkä välillä jättää koiran pienempään huoneeseen, jos tarvitsee itse käydä jossain. Mutta en ymmärrä, miten tässä mentäisiin, jos pitäisi käydä välillä töissä ja olla poissa 9-10 h.
   Olet oikeassa, mieluummin tämä härdelli nyt kuin kesällä!
   Kiitos sinulle, toivotaan parasta.

   Poista
 3. Todella tarpeen oli toimenpide. Viikko on sujunut hyvin, toki vaatii kovasti huolenpitoa, mutta nyt leikkaus on ohi eikä tarvi sitä hermoilla.
  Kaikkea hyvää jatkossakin 🐶

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan välttämätöntä oli leikata. Katselen joka päivä mukaan saamaamme irtopalaa ja kyllä se on varmasti haitannut ahtaassa nivelessä. Päivä kerrallaan ollaan toivottavasti paremmalla puolella. Kiitos!

   Poista
 4. Mukava, että leikkaus onnistui ja ensimmäinen viikkokin on mennyt hyvin. Jo se, että Rilla ei enää onnu, tuntuu varmasti teistä huojentavalta. Aktivointimaton tai jäisen kongin kanssa puuhastelu on epäilemättä Rillasta mieluisaa ajanvietettä ja ehkä fysioterapian aloittaminen auttaa purkamaan myös liikunnallista tarvetta. Tsemppiä jokaiseen päiväänne ja paljon rapsutuksia Rillalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan helpottavaa katsoa ontumatonta koiraa, toivottavasti Rilla malttaisi pitää kierrokset sen verran maltillisina, että paranemiseen ei tulisi takapakkia. Rilla kiittää rapsutuksista, erityisesti rapsutukset tarvetta on ’uimarenkaan’ alapuolella. Kiitos Minna!

   Poista
 5. Rillalle paranemisia ja paljon pitkää pinnaa Rillan hoitajille!

  VastaaPoista
 6. Lääkärit ovat tulleet tarkemmiksi, tai jotain siihen suuntaan.

  En muista Mitsille tulleen paljonkaan rajoituksia. Jalassa oli kipsi muutaman viikon ajan, ja siihen asti koettiin varoa. Silti siihen koira sai astua.

  Mutta hienoa, jos vika saatiin näin korjattua! Upeaa Rilla. Olet suloinen ja upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan olla, että vaiva oli hieman eri tai sitten hoitolinjat ovat muuttuneet. Tässä operaatiossa ei tullut kipsiä lainkaan, mutta pitää välttää 6 viikkoa liiallista rasitusta niveleen. Toisaalta olkaniveltä pitää myös liikuttaa ja huolehtia nivelen liikkuvuudesta ja verenkierrosta nivelessä.
   Toivotaan, että Rilla paranee ja nyt näyttää hyvältä, koska ontuminen jäi leikkauspöydälle.
   Lämmin kiitos sinulle!

   Poista
 7. Luin vähän jälkijunassa nämä koirapotilasjutut. Pidän peukkuja että toipuminen etenee suotuisasti! Terkuin Eeva Viherrin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sinusta Eeva pitkästä aikaa. Toiveita olisi, että toipuminen etenee ihan mukavasti, vaikka onhan tällä potilaalla virtaa enemmän kuin olisi tarpeen.

   Poista
 8. Paranemista Rillalle. Tsemppiä palvelusväelle, vaikuttaa kokopäiväiseltä puuhalta mutta hienosti teette homman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja. Palvelusväki on tosiaan aika lailla työllistetty tämän toimeliaan potilaan vuoksi. Onneksi kaikki on mennyt toistaiseksi ihan hyvin.

   Poista
 9. Ihanasti hoidatte ♥ Voimia kaikille ♥

  VastaaPoista
 10. Tsemppiä ja paranemisia! Ihan mahtava tuo rentoilukuva ;)
  En tiennytkään että tuollaisia kaulureita saa. Todellakin kivempi kuin se tavallinen muovitötterö.
  Maksamakkara käy hyvin myös kongiin. Samanmoisia "jäätelöitä" annoin Iitalle kun asuimme rivarissa. Naapurit sanoivat että koira jää haukkumaan kun lähdemme töihin ja kaikkea piti keksiä. Kongin kanssa viihtyi pitkät ajat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo. Minuakin naurattaa tuo rentoilukuva.
   Rillan kokoiselle koiralle kova muovitöttörö oli sellainen suuri megafoni, että pentu olisi varmaan ovenkarmeihin törmäillessään saanut hepulit. Tuon tyynyn koira hyväksyi ihan helposti - tietty valintaa helpotti, kun koiran ei tarvinnut olla yksin.
   Maksamakkara onkin hyvä makuvaihtoehto, kiitos vinkistä. Rilla on niin ihastunut näihin ’jäätelöihin’, että käy välillä toiveikkaana istumassa pakastimen vieressä, jos ymmärtäisin yskän. Jäätyneen massan kanssa riittää askarreltavaa kivasti.

   Poista
 11. Kiva kuulla, että Rillan leikkaus onnistui hyvin ja on nyt onnellisesti ohi. Tsemppiä teille jatkoon ja Rillalle paljon rapsutuksia.

  VastaaPoista
 12. Hienoa että kaikki on mennyt hyvin .Nyt tätä kirjoittaessani on ompeleet jo poistettu . Pienet potilaat on siitä hankalia että eivät malta odottaa ja parantua kunnolla . Vaikka on se vaikeaa näin vanhanakin . Toivottavasti uudet raikkaat tuulet puhaltavat tänä vuonna ja tuovat onnea monille .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompeleiden poisto sujui kerrassaan hienosti ja Rilla istui ihan paikoillaan tutkimuspöydällä. Nyt ei tarvitse enää käyttää kaulatyynyä eikä paitaa. Myöskään valjaita ei tarvitse enää sisällä.
   Mutta meno villiintyy ulkona helposti, vaikka narussa onkin kiinni.
   Toivotaan joka suhteessa hyviä tuulia tälle vuodelle.

   Poista
 13. Hienoa, että leikkaus sujui hyvin ja toipuminenkin vaikuttaa erinomaiselta. Toivottavasti jatkuu myös sellaisena. Tsemppiä teille kaikille ja Rillalle pikaista paranemista! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vaiheessa on kaikki hyvin. Fysioterapeutti totesi tämän tänään, hänen mielestä jalan liike on oikein hyvä, kun ajatellaan, että leikkauksesta on huomenna 2 viikkoa. Tosin hänkin suositteli kovasti Rillalle malttia ja rauhallisuutta, mutta en usko, että Rilla kuunteli kovin tarkasti. Kiitos Kati!

   Poista
 14. Ihana kuva rentoutuvasta potilaasta ❤️ paranemista!

  VastaaPoista
 15. Toivottavasti koira on toipunut hyvin. Meille on tulossa ensimmäinen koira. Olen jo etukäteen katsonut, minkälaisia koiran kuljetushäkkejä ja muita on tarjolla. Täytyy alkaa varautumaan pennun tuloon. Vielä on tosin kaksi kuukautta siihen aikaa. https://www.jvartiainen.fi/tuoteryhma/1010439

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rilla näyttäisi toipuneen oikein hyvin, ainakin vauhtia riittää vaikka muille jakaa. Toki täytyy ottaa myöhemmin vielä kaikki luustokuvat, niistä näkee sitten tarkemmin.
   Lämpimästi onnea teille oman koiran hankintaan. On oikein järkevää valmistautua sekä tietoja etsimällä että tarpeellisilla varusteilla. Kaikkea hyvää teille uuden perheenjäsenen kanssa :).

   Poista