sunnuntai 19. marraskuuta 2023

VALOA PIMEÄÄN
Pihassa kasvavat kartiovalkokuuset ovat oivalliset kantamaan valosarjoja tyylikkäästi.

Marraskuun ensimmäiset viikot olivat niin pilvisiä ja sateisia. Ensilumi satoi tiistaina 31.10 ja säilyi maassa viikon verran, tämäkin ajanjakso oli pilvistä ja sumuista.Anoppini kuoli aivan yllättäen 8.11. Hän täytti kesällä 95 vuotta ja oli edelleen henkisesti virkeä ja asui omassa kodissaan itsenäisesti. Ambulanssin kyytiin hän lähti kotoaan äkillisten oireinen johdosta ja menehtyi pian sairaalaan saapumisen jälkeen. Ajoimme isännän kanssa vähän ambulanssin jäljessä, mutta on vaikea tietää, tavoittiko hyvästimme vielä hänet. Saimme olla rauhallisessa huoneessa mieheni sisaren kanssa saattamassa äitiä ja mummoa viimeiselle matkalle, sydämen syke hiipui hiljalleen ja pitkä hyvä elämä oli päättynyt.

Lastemme mummo oli lämminsydäminen ja aina lastemme asioista erittäin kiinnostunut. Lapsillemme jää mummosta hyvä ja rakas muisto. Mummo ehti nähdä neljä lapsenlapsenlasta ja nämä pikkuiset olivat hänelle elämän viimeisten vuosien todellinen ilo.

Isännän äiti tuli tämän tilan nuoreksi emännäksi 1952. Hän on kertonut paljon vanhoista asioista, muisti oli hyvä aivan loppuun asti. Mummon kuoleman myötä on suvun vanhimman elämä päättynyt. Hautajaiset ovat 1.12. Olen ollut tosi kurjassa kunnossa viikon verran. Jostain saimme mieheni kanssa koronatartunnan ensimmäistä kertaa ja vointi on ollut varsin ankea. Tämän viikon olen lähinnä maannut peiton alla, yskinyt pään kipeäksi ja niistänyt litrakaupalla limaa. En ole herkkä sairastumaan, joten nyt sitten on sairastettu ihan perusteellisesti. Monta yötä on mennyt nukkumatta ja myös kuume verotti voimia. Ruokahalu hävisi kokonaan. Tänään tuntuu jo siltä. että ehkä voi toivoa taudin hieman hellittävän otettaan.

Hento valkoinen lumihuntu on nyt maassa ja pikkupakkasta näyttää mittari. Aurinko on ihan lähellä kevyen pilviharson takana. 

 

14 kommenttia:

 1. Lämmin osanotto suruunne. Toivottavasti ehdit toipua ennen hautajaisia. Se on raskas tilaisuus ilman fyysistä rasitustakin.
  Saimme lumipeitteen yön aikana. Lunta on sen verran runsaasti, että taitaa ensilumen määritys ylittyä kunnolla.
  Hyvää sunnuntaita ja pikaista toipumista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Uskon ja toivon, että taudin selkä on jo taittunut ja alkavalla viikolla voisi pienin askelin saada aikaan jotain tehtäviä, jotka ovat odottaneet koko viikon.
   Etelään taisi tulla lunta enemmän kuin tänne meille tässä vaiheessa.

   Poista
  2. Saimme lunta sen verran, että ensilumen kriteerit täyttyivät. Tänään oli päivällä plussaa, joka sulatti osan lumesta. Vielä sitä riittää ja pienet lumityötkin jo päästiin (jouduttiin) tekemään.

   Poista
  3. Meillekin satoi valkoinen kuorrute maahan, nyt olisi oikeastaan aika kauniin näköistä, eikä lumi kuitenkaan haittaa vielä kulkemista. Tämä tilanne kelpaisi oikein hyvin.

   Poista
 2. Osanottoni. Läheisen kuolema on aina menetys vaikka kyse olisi iäkkäämmästä ihmisestä. Voimia paranemiseen, kannattaa aloittaa toipuminen rauhallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olet oikeassa.
   Pakko onkin ottaa rauhallisesti, sillä yleisvointi ei nyt salli ”riehumista”.

   Poista
 3. Voimia Sinulle! Meilläkin on samanoloiset kartiovalkokuuset, joissa on valot. Niihin saa todellakin helposti kauniit koristeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Olenkin ihaillut sinun upeita kartiovalkokuusia, ne ovat kauniita sekä vihreinä että penin valoin koristettuna.

   Poista
 4. Lämmin osanotto.
  Tällä meilläkin podetaan nyt ensimmäisen kerran koronaa. Sairastuimme mieheni kanssa ihan päivälleen samaan aikaan. Onneksi ei ole ollut paha, mutta yskänpuuskat ovat tehneet öistä tosi hankalia ja unet jääneet hyvin rikkonaisiksi.
  Pikaista paranemista sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Tuntuu, että nyt on todella paljon liikkeellä kaikenlaisia viruksia korona mukaanlukien. Mekin saimme mieheni kanssa tartunnan hyvin samaan aikaan, mutta ei ole mitään tietoa, mistä tartunta olisi voinut tulla. Emme ole olleet missään väentungoksissa tai vastaavissa, mutta eihän siihen tietysti tarvitse kuin ruokaostokset oireettoman tartuttajan vieressä.
   Isäntä pääsi vähemmillä oireilla kuin minä. Tsemppiä teillekin toipumiseen!

   Poista
 5. Lämmin osanotto suruunne. Läheisen yllättävä poismeno on omaisille raskas mutta niin sitä on myös pitkäaikainen sairastelu ja sen seurauksena hiipuminen. Anoppisi sai elää hyvän ja pitkän elämän ja hienoa, että muisti säilyi hyvänä loppuun saakka.
  Tauteja on nyt paljon liikkeellä. Meillä lapset vasta paranivat edellisestä (ehkä jopa korona, ei testattu) ja nyt on uusi flunssa päällä. Itse olen toistaiseksi säilynyt terveenä eikä isäntäänkään ole tämä toinen tauti vielä tarttunut. Toivottavasti teillä menisi korona nopeasti ohi.
  Täällä on enemmänkin kuin vain hento valkoinen kuorrutus ja tänään siihen päälle satoi vielä kevyttä pakkaslunta muutama sentti. Näyttää jo mukavan talviselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Kaikki me läheiset olimme todella kiitollisia, että mummolle ei tullut pitkää kuluttavaa sairastamisvaihetta hoitolaitoksessa, vaan hän sai lähteä ns. ”saappaat jalassa”. Vasta kolme päivää aikaisemmin puhuimme pitkän puhelun ja mummo suunnitteli kovasti reissua nuorinta lapsenlapsenlasta katsomaan ja samoin kohta 3- vuotiaan lapsenlapsenlapsen synttäreille osallistumista. Silloin ei vielä tiennyt, että aika on vähissä, mutta oli ilo kuulla, miten onnellisena mummo haaveili pikkuisten tapaamisesta.
   Isäntä selvisi omasta taudistaan nopeammin kuin minä, mutta nyt tuntuu siltä, että omakin tilanne alkaa jo helpottaa. Olisi jo aikakin!
   Toivottavasti teilläkin lapset paranevat nopeasti.
   Nyt meilläkin on maa valkoisena ja on oikein kauniin näköistä.

   Poista
 6. Osanottoni koko perheelle, toivottavasti tulet kuntoon hautajaisiin . Yskiminen yöllä on kyllä ikävää ja siinä on ihminen kovalla koetuksella kun unta ei saa .
  Me olemme vielä välttyneet koronalta ja toivottavasti jatkossakin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! hautajaiset ovat huomenna ja yhä ajoittain haittaa yskänärsytys, vaikka taudin pitäisi olla jo poissa. Ääni on myös hieman käheä. Onneksi yskä ei enää haittaa yöunta, enemmän puhumista päivällä.
   Toivottavasti säästytte koronalta, en kyllä yhtään tiedä, mistä me sen saimme.

   Poista