keskiviikko 12. huhtikuuta 2023

VARHAISPERUNOIDEN ESIKASVATUS




Kerron teille oman tapani kasvattaa kevään tai alkukesän ensimmäiset perunat. Ämpäriperunat on tuttu käsite, mutta olen jalostanut kasvatuksen hieman pidemmälle. Perunan ystävät tietävät, miten kerrassaan herkullisilta itsekasvatetut uudet perunat maistuvat, kun ne saa nostaa mullasta suoraan pestäväksi ja kattilaan. Nam, nam!

Olen kokemuksen kautta todennut, että saan näillä omilla konsteilla nauttia varhaisperunat vielä aikaisemmin kuin täällä II-vyöhykkeellä on tapana. Eli saamme syödä ensimmäiset omat perunat yleensä jo toukokuun puolella ja uusia perunoita riittää tasaisin väliajoin pöytään.

Ymmärrän hyvin, että rajalliset tilat ikkunoiden edessä estävät useimmilla perunoiden esikasvatuksen, mutta minä esikasvatan perunoita salissa :D. Näillä toimilla on isännän vahva tuki, hän on suuri perunan ystävä.



Laitoin ensimmäiset perunat kasvamaan 18.3. Lajikkeena on Annabelle. Nämä neljä perunaa ovat olleet kellarissa ja ne olivat viime kesän omassa perunamaassa kasvaneita. Laitoin iduttomat potut suoraan mullan alle ilman perinteistä itujen kasvattelua. Laitoin siis 10x10x10 cm:n perennaruukkuun pohjalle kylvö- ja taimimultaa, keskelle perunan ja peittelin perunan lopuksi mullalla. Normaaliin tapaan kylvö- ja taimimulta pitää tietysti kastella.

Ei tietenkään haittaa, jos perunoissa olisi jo ituja valmiina, mutta koen pääseväni helpommalla, kun ei tarvitse ensin kasvattaa ituja. 




Sen jälkeen ruukut olivat pöydällä. Ensimmäiset kasvun merkit mullan pinnalla näkyivät jo 10 vrk:den kuluttua. 




Kasvatan perunoita näissä taimiruukuissa ikkunalla vielä niin kauan, että juuristo kehittyy hyväksi ja vihreä kasvu on reipasta ennen kuin siirrän perunat lopulliseen kasvualustaan.



On koukuttavaa seurata, miten perunanvarret kasvavat joka päivä. Edellisen ja tämän kuvan välillä on yksi vrk.




Niin ikään tämän ja edellisen otoksen välillä on vuorokausia pari lisää ja varret multapinnasta ovat nyt 11-12 cm. 



Tänään noin 3,5 vk iduttoman potun laitosta mullan alle, perunan varret ovat kasvaneet 32 cm:n mittaisiksi ja on aika istuttaa perunat lopulliseen kasvualustaan.




Kuten huomaatte, peruna on kasvattanut hyvät juuret perennaruukussa, joten istutus suurempaan astiaan sujuu helposti. Laitoin varastolannoitukseksi astian toiseen reunaan ihan vähän kanankakkaa ja nyt laitoin kasvualustan Biolanin Puutarhan Musta multa -säkistä.

Olen usean vuoden ajan istuttanut nämä ihan varhaisimmat perunat 60 litran astiaan. Eli olen laittanut kolme perunaa tähän astiaan, nyt ajattelin laittaa nämä neljä pottua. Ämpäriperunoita kasvatettaessa suositellaan laitettavaksi 1 peruna/ 10 litran ämpäri. Sato on parempi, jos kasvualustassa ei pihistellä.


Vanha kuva vuodelta 2020



Viime vuosina olen siirtänyt perunat tässä paljussa kasvihuoneen ensimmäisiksi hyötykasveiksi säistä riippuen noin huhtikuun puolivälissä. Päivisin perunoilla on kasvihuoneessa hyvin valoisat olosuhteet ja öiksi perunat pitää luonnollisesti suojata tuplaharsoilla tai kolminkertaisilla, jos oikein kylmää olisi luvassa. Perunoilla en ole käyttänyt lämmitintä, mutta pakkasöinä olen laittanut tyhjän paljun  hupuksi perunoille siten, että pieni ilmarako jää esim. puutikkujen avulla. Ja sitten hallaharsot koko komeuden yli.

29.4.2020



Laitan uusia perunoita esikasvatukseen tasaisin välein niin, että näiden kasvihuoneessa kasvatettujen kahden paljun jälkeen seuraavat esikasvatetut potut voi istuttaa ulos hallaharsojen alle. Toki suurin osa perunoista laitetaan maahan ihan perinteisesti vakoihin niin, että minä vedän hevosena auraa ja isäntä ohjastaa…. ja sitten potut vakoon sopivin välein.

Yllä kuvassa voi nähdä, että edellisen kuvan 'perunalaatikon' perunanvarret ovat tuuheutuneet varsin mallikkaasti kahdessa viikossa ja uusi erä on  aloittelemassa. Lisään multaa laatikoihin, jotta perunat saavat multauksen.

21.5.2020



Isäntä hakee usein näitä ensimmäisiä perunoita 'varastamalla' eli ei nosta koko vartta kerralla.  Pienemmät perunat jatkavat näin kasvuaan ja sopivia ruoka-annoksia saadaan esikasvatetuista perunoista useammalle aterialle. 

Voi siis todeta, että huvinsa kullakin 😉. 

Annabelle ei lajikkeena ole tyypillinen varhaisperuna, vaan se luokitellaan kesäperunaksi. Se on kuitenkin toiminut esikasvatuksissa hyvin ja pidämme sen mausta tosi paljon. 

Annabelle on nopeakasvuinen ja satoisa lajike, ja se tuottaa kauniinmuotoiset sileäpintaiset herkkuperunat. Nyt on kellarista syöty koko viime vuoden perunasato loppuun ja ostin tarkistetut siemenperunat seuraaviin perunan kylvöihin. Toinen erä perunoita on laitettu 3.4. perennapurkkeihin mullan alle ja ensimmäiset versot näyttivät punnertavan pinnalle jo seitsemän päivän jälkeen perunan istutuksesta.

Perunankin kasvatus on tosi hauskaa!



10 kommenttia:

  1. Olet kyllä todella viitseliäs. Varmasti kuitenkin mukava, kun uutta perunaa pääsee maistelemaan jo hyvin varhain. Mieheni kanssa syömme perunaa aika vähän, mutta Annabella on tuttu lajike, jota olemme syöneet kesäisin mökillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäämme molemmat itsekasvatetuista perunoista ja varsinkin maukkaat uudet perunat ovat huippuhyviä. Annabelle toimii sekä keitettynä, muussissa että paistoksissa, joten yhdestä lajista saa monenlaista 😊.

      Poista
  2. Hauska idea, saa varmasti aikaista perunaa.

    VastaaPoista
  3. Annabelle on minustakin todella maukas ja hyvärakenteinen, mukava suutuntuma. Ihana tuo esikasvatus, niin söpöset lehdet. Minä istutin tänään idätetyt perunat suoraan laseilla katettuun kasvulavaan, kun kerta uutisissa kerrottiin, että Rymättylässä ja Kemiössäkin jo istutettiin perunat ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minäkin katsoin uutisia ja kannustin samalla omia pottujani. Perunan esikasvatus on hyvin palkitsevaa, onnistuminen on erittäin varmaa ja on ihan maagista seurata lehtien kasvuvoimaa.
      Lähetän täältä sinun perunoillesi iloiset kasvuterveiset, varmasti innostuvat kasvamaan lämmössä lasin takana - se on hyvä paikka!

      Poista
  4. No siinäpä on oiva keino saada aikaista perunaa 😊 Täytyypä laittaa itsekin perunat jo multaan 🤭 meilläkin tykätään itse kasvatetuista ja aikaisista peruista 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tapa on toiminut meillä neljän vuoden ajan ja tuloksena on ollut oikein maukkaat aikaiset perunat. Kaupan varhaisperunat ovat kalliita, eikä niiden maku pärjää näille millään muotoa. Kastelun suhteen kannattaa olla maltillinen eli ei liikaa eikä liian vähän :). Oikean tuntuman oppii kyllä. Suosittelen, jos on intoa 😊.

      Poista
  5. Jumankika minä sanon tämän postauksen pitää näyttää miehelle ehdottomasti . Kiitos sinulle tämä menee varmasti kokeiluun .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla :). Useamman vuoden kokeilun perusteella voin suositella, jos on mahdollisuus tilojen puolesta toimia näin.

      Poista