torstai 2. maaliskuuta 2023

LISÄÄ TOMAATTEJA
Pensasmaisesti kasvavat ’Vilma’ kirsikkatomaatit ovat mukavasti kasvussa, mutta en enää malttanut odottaa, vaan laitoin multaan lisää tomaatin siemeniä. Kuvasta tuli ylivalottunut, koska auringon valo tulvii ikkunasta sisään keväisellä vimmalla.
'Vilma' kirsikkatomaatteja on kasvamassa 7 kpl. 

Edessä oikealla 2 paprikaa ja vasemmalla 'Vilma' pensastomaatteja
Tavoitteena on saada runkotomaaatit kasvihuoneeseen viimeistään toukokuun alussa, joten uskallan jo tehdä kylvöt. Yleinen ohjehan on, että kannattaa ennen kylvöä miettiä, pystyykö istuttamaan tomaatit ajateltuun kasvupaikkaan noin 8 viikkoa kylvöstä. 

Aiemmasta kokemuksesta voi sanoa, että korkeaksi kasvavat runkotomaatit vaativat suurempaan ruukkuun tai kasvualustaan istuttamisen viimeistään tuossa vaiheessa.

Päädyin kylvämään lisää tomaatteja 2.3.2023. Hauska numerosarja.

Tomaatit 2023

F1 'Sungold'
Näitä makeita herkkuja haluan aina kasvattaa. Enimmäkseen nämä tomaatit tulee syötyä suoraan kasvihuoneesta. Se onkin melkein paras tapa tälle lajille, sillä tomaatti halkeaa melko herkästi, jos sitä ei poimi oikea-aikaisesti sopivan kypsänä. Mutta Sungold tekee varhain satoa ja on aivan ihana makupala.

'Naranja'
Naranja on maultaan hyvin lähellä Sungoldia, mutta kirsikkatomaatin muoto on pitkulaisempi ja rakenne hieman kiinteämpi. Erittäin herkullinen tomaatti, joka kannattaa rauhassa kypsyttää kunnolla oranssiksi. Kiitos Hirnakan torpalle tästä ihanasta tomaatista.

'Artisan Golden Bumble Bee'
En ole aikaisemmin saanut tästä lajikkeesta kovin kummoista satoa, mutta laitoin siemet itämään, jos tämä vuosi olisi parempi. Tomaatista tulee todella kaunis kullankeltaisella värillään ja oranssinpunaisilla raidoilla höystettynä.

F1 'Honeycomb'
Nyt käytin viimeiset kaksi siementä tästä pussista. Tomaatti on kahtena edellisenä vuonna ollut oikein herkullinen maultaan. Oranssit kirsikkatomaatit ovat makeita ja herkullisia.

'Yellow Submarine'
Tämä on ollut mieleinen keltainen ja makea luumutomaatti edellisten vuosien kokemuksella. Käytin pussista viimeiset siemenet.

F1 'Goldwin'
Kokeilen tätä ensimmäistä kertaa. Tietojen mukaan luvataan, että tämä kirsikkatomaatti on erittäin satoisa ja tekee paljon auringonkeltaisia, pyöreitä, pieniä tomaatteja suurissa tertuissa. Mehukas, vaaleankeltainen hedelmäliha, joka maistuu makealta ja hunajaiselta. Hyvä kasvitautien vastustuskyky. Voidaan kasvattaa kasvihuoneessa tai lämpimässä paikassa ulkona. Korkeus 200 cm, tuettava.

'Goldkrone'
Tämäkin on uusi kokeiltava lajike. Tietojen mukaan keltainen kirsikkatomaatti on maukas, makea ja mehukas ja siinä on kevyt hunajainen sävy ja hyvä rakenne. Satoisuutta luvataan erinomaiseksi. Hedelmiä muodostuu paljon pitkiin terttuihin. Hieno salaattitomaatti. Voi kasvattaa kasvihuoneessa tai lämpimällä paikalla avomaalla. Korkeus 200 cm, tuettava.
F1 'Modus'
Tämä miniluumutomaatti on kokeiltavana ensimmäistä kertaa. Tietojen mukaan olisi luvassa kiiltävän punaisia luumutomaatteja, joissa on hieman kiinteämpi hedelmäliha, maku erittäin maukas, erinomaisen makea ja hapokas, herkullinen salaateissa ja grillissä. Varhainen ja erittäin tuottoisa. Voi kasvattaa kasvihuoneessa tai lämpimässä paikassa ulkona. 

'Gardener's Delight'
Tämä tuttu ja luotettava lajike on jälleen kasvatettavana. Kirsikkatomaateista tämän hedelmät ovat muita kookkaampia, mutta silti tomaatit ehtivät hyvin kypsyä.

F1 'Cherrola'
Pussissa oli vielä pari siementä ja laitoin ne itämään. 

F1 'Supersweet 100'
Usean vuoden kokemuksella näitä pieniä makeita suupaloja kannattaa kasvattaa.

'Rosella'
Tämä on ihana tumma kirsikkatomaatti, todella herkullinen. Tomaatti on saanut monelta kasvihuoneessa vierailleelta paljon kehuja. Myös isäntä on Rosellan perään.

'Blac Cherry'
Toinen tumma kirsikkatomaatti. Rosella veti pidemmän korren makunsa puolesta, muttei tämäkään ole hullumpi.
On kiva hoivailla taimivauvoja. Ulkona ei pääse hankien keskellä tekemään muuta kuin tarkistamaan verkkoja ja varmistamaan, että varjostuskankaat pysyvät arimpien havujen päällä.
Kuten ikkunasta näkyy, peittää lumi vielä maiseman ja järven jään. Maaliskuu on onneksi jo alkanut ja nyt mennään reippailla askelilla kohti puutarhan kevättä. Niin ihanaa!


24 kommenttia:

 1. Ens kesänä on varaa valita, mitä suuhunsa laittaa :D Mulle vaan muutama nimi on tuttu. Tairan kans eres muutaman pensastomaatin siämenen laittaa jo multihin. Niiren kans luulis pärijäävän, jos vaikka sattuusivat itämähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, osa näistä saattaa jäädä itämättä, koska käytin enimmäkseen vanhoja pussin pohjia pois. Uskon kuitenkin, että jää valinnanvaraa maisteluun. On kiva maistella lastenlasten kanssa kesällä eri makuja ja muutenkin kerätä kokemuksia itselle mieleisistä lajikkeista.
   Pensastomaatit (kuten muutkin tomaatit) ovat minusta tosi herkkiä itämään, joten onnistut ihan varmasti! Pensastomaattien kasvattaminen on helppoa, vaikka niidenkin oksia on hyvä tukea siinä vaiheessa, kun raakileet alkavat pullistua. Kaikki kasvattamani pensas- ja amppelitomaatit ovat olleet tosi satoisia.

   Poista
 2. Kerrassaan hieno valikoima erilaisia tomattilajikkeita. Sinulla on aina hyvin napakat ja suorastaan kadehdittavan upeat taimenalut. 👍👍😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aika hauska kokeilla erilaisia lajeja ja yrittää selvittää niiden hyviä / huonoja puolia. Etsin kaiken aikaa niitä ihanan täydellisiä tomaatteja kasvatettavaksi 😊. Sen vuoksi on kiinnostavaa lukea myös toisten kokemuksista ja laittaa itselle muistiin uusia nimiä.
   On suuri etu, että voin säädellä yläkerran huoneissa lämpöä sopivan viileäksi, valoahan siellä riittää ja kasvivalot lisänä. Täytyy olla myös tyytyväinen, että saan niin paljon tilaa taimille etelän ikkunoilla.

   Poista
 3. Siinäpä onkin tomaatti poikineen. Ihan vesi tulee kielelle jo lajikkeiden kuvauksia lukiessa. 'Rosella' ja 'Goldwin' täytyy ainakin merkitä muistiin tulevan varalle. Kiitos esittelyistä! Minulla on tomaatin kylvö edessä lähipäivinä. Sinun kylvöihisi verrattuna aikeeni on vaatimaton, kylvän vain paria kolmea lajiketta, ja jokaista riittänee kaksi tainta. Sinulla on ensimmäiset taimet jo komeasti kasvussa. Menestystä taimillesi ja ihanaa maaliskuuta sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin nyt itselleni tiukkana ja minäkin kylvin tässä vaiheessa vain kaksi siementä / laji. En laita tänä vuonna kasvihuonetta niin täyteen tomaatteja kuin aikaisemmin. ’Vilma’ pensastomaateista on lähdössä osa lapsille. Ehkä lapsista joku haluaa myös kokeilla runkotomaattia ulkona. Eiköhän näille paikat löydy ja vielä on hyvä mahdollisuus kylvää lisää siemeniä tämän maaliskuun aikana, jos siltä tuntuu.
   Kiva kuulla, jos esittelystä oli hyötyä. Nämä kirjaukset jäävät kätevästi itsellenikin muistin tueksi ja voi myöhemmin arvioida, pitivätkö lupaukset paikkansa.
   Kiitos Keijunkukkanen, onnea myös sinun kylvöillesi!

   Poista
 4. Herkullinen postaus, tomaatin tuoksut ja maut melkein tulvivat kuvaruudulta. Jo Betweenin postausta pari päivää sitten lukiessani aloin miettiä, pitäisikö ottaa vielä joku ihan uusi tomaattilajike kokeiluun vai menisikö kuitenkin vanhoilla ja hyväksi havaituilla lajikkeilla, ja nyt ajatukset alkoivat uudelleen pyöriä päässä. Olisi toisaalta kiva kokeilla jotain uuttakin, sillä sieltä saattaisi nousta uusi suosikki, jolla korvata vähän epävarmemmin avomaalla satoa tuottavia lajikkeita. Avomaakasvatus rajoittaa aika paljon valikoimaa, sillä moni lajike vain kituu avomaalla tai sitten kypsyttää satoa liian hitaasti tai myöhään, vaikka kasvihuoneessa olisi tomaattien kärkikastia. Ehkä pitää vielä tutkia kauppojen siemenhyllyjä uudelleen sillä silmällä.
  Sinulla on siellä taimikasvatukset jo hyvällä mallilla ja taimet topakan näköisiä. Noita kelpaa hoivailla ja samalla haaveilla kesän sadosta. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että avomaalla menestyviä lajikkeita pitää miettiä huolellisemmin. Myös kesät voivat olla niin erilaisia; välillä saa hyvän sadon avomaalta ja joskus taas ei. Minäkin yritin miettiä näitä uusia lajikkeita niin, että jos niistä vaikka saisi lapsille ulos sopivia vaihtoehtoja. Kokemuksen kautta löytää varmasti parhaiten oikeat lajikkeet, sillä pussissa olevat kuvaukset ovat aina niin ylistäviä, ettei niihin voi suoraan luottaa.
   Kiitos Minna, samoin sinulle!

   Poista
 5. Vesi tulee kielelle, kun ajattelee ensi kesän ihanaa satoasi!
  On mukavaa, että ollaan viimein maaliskuussa, aurinko on jo korkealla ja lämmittää oikein tosissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan olla jo aika luottavainen tomaatin kasvattaja, onhan kokemusta jo kertynyt jonkin verran.
   Tulin juuri pitkältä lenkiltä ja on kerrassaan ihanan aurinkoinen päivä; kyllä kevät porskuttaa nyt hyvää vauhtia - jee!

   Poista
 6. Goldkrone on minullakin ensi kertaa kokeilussa, ostin ihan tuon esittelytekstin perusteella. Tänään piti tehdä lisää kylvöjä töiden jälkeen, mutta olen ihan poikki työviikosta joten saattaa jäädä sunnuntaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdit varmasti ihan loistavasti sunnuntainakin. Esittelytekstit ovat aina niin myönteisiä, mutta vasta kokemus osoittaa lajikkeen tietojen paikkansa pitävyyden. Myös vuodet ja kasvuolosuhteet ovat erilaisia, joten liikkuvia tekijöitä on paljon.

   Poista
 7. Oi, miten herkullinen kattaus tomaattilajikkeita. Osa minullekin tuttuja niminä tai omina kasvatuksina. Tänä vuonna mietin, että pitäisi rohkaistua kokeilemaan uusia ja erilaisia lajikkeita. Jotenkin sitä lukitsee itsensä samoihin, varmoiksi totuttuihin. Toisaalta pieniessä kennokasvarissa tilaa on liian vähän haluihin ja toiveisiin nähden.
  Sinun taimikuviasi on aina ilo katsella. Niin tanakoita ja hyvin voivia. Noista tulee takuuvarmasti hienoja tomaatteja ja runsasta satoa.
  Talvi pitelee edelleen otteissaan, kuten ilmeisesti maaliskuussa aina. Kevät on jo mielessä, eikä sitä sieltä enää mihinkään pois saa.
  Aurinkoista ja rentouttavaa viikonloppua sinulle ja rapsutuksia Rillalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa tutuissa ja hyväksi todetuissa ei varmasti ole mitään huonoa, mutta itseäni kiinnostaa niiden lisäksi etsiä joukkoon uusia mahdollisia lempitomaatteja. Joskus onnistuu ja joskus ei.
   Olisin iloinen, jos taimet kasvavat hyvin ja saan niistä iloa itselle ja toisille.
   Maaliskuussa alkaa aina kevätmieli nousta ja hyvä niin!
   Lämmin kiitos ja Rilla ilahtuu aina rapsutuksista 😊.

   Poista
 8. Wau miten paljon eri lajikkeita! Moni niistä oli itsellekin tuttu. Ensi viikolla on täällä tomaatin kylvö edessä ja lajikkeita vielä vähän arvon, että mitä laitetaan.
  Mahtavan topakat taimet nuo Vilmat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, mitkä kaikki siemenet itävät. Oikein suotuisaa kasvatusta sinulle omiin kylvöihisi!
   Olen kyllä hyvin tyytyväinen Vilma tomaattiin, niitä on helppo kasvattaa. Suosittelen muillekin, jotka etsivät pensastomaatteja. Iloista kevään odotusta!

   Poista
 9. No siinä on kaikenlaista! Melkein kateellinen! Kumpa itsekin jaksais laittaa...

  Mukavaa päivää!!♥

  https://ajatuksiakalenterissa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimien ja mahdollisuuksien mukaan on mentävä, stressiä ei tällaisista esikasvatuksista kannata ottaa 😊. Kiitos sinulle ja oikein hyvää viikonloppua!

   Poista
 10. Ihanan paljon erilaisia tomaatteja tulossa! Minä tein tomaattien kylvöt perjantaina, perinteisesti iskän nimipäivänä:) Muutama tuttu nimi löytyy, Vilma ja Modus löytyy uutuutena tänä vuonna myös meiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voimme yhdessä arvioida, millainen luumutomaatti Modus on. Vilma on ainakin sellainen perusvarma ja satoisa. Onnea sinunkin kylvöillesi!

   Poista
 11. No on sinulla lajike poikineen .Kirjoitit että otit joistain viimeiset siemenet . Eikö näitä siemeniä voisi ottaa omista niin olisi taas ensivuodeksi .Siemenet kun on niin älyttömän kalliita tänä päivänä . Minä yritän kylvää huomenna basilikaa toivottavasti itää .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki kannattaa ottaa tänä kesänä siemeniä talteen, mutta F1 lajikkeista ei kannata ottaa, sillä siemenestä ei kasva ’emon’ kaltaista tomaattilajiketta. Siemenet ovat selvästi kalliimpia kuin ennen, mutta onneksi pussista ei tarvitse ottaa käyttöön kuin tarvittu määrä ja säästää loput siemenet tuleville vuosille. Jotain lajiketta riittää helposti 4-5 vuoden tarpeisiin, silloin hinta jakautuu pidemmälle ajalle. Tomaatin siemenet itävät oman kokemukseni mukaan niin hyvin, että ei kannata kylvää varmuudeksi liikaa.
   Uskon, että omista kasvattamistaan tomaateista voi ottaa siemeniä, mutta kaupan tomaateista sitä ei kasvitautien vuoksi enää suositella.
   Onnea basilikan kylvöillesi. Basilika on itänyt helposti, vaikka näidenkin pussien parasta ennen päiväys on mennyt ohi, mutta olen myös basilikan siemeniä ottanut pussista vain tarvitun määrän ja loput säästänyt. Aurinkoista viikkoa Nila!

   Poista
 12. Anonyymi3/09/2023

  Kiitos Sinulle tomaattikatsauksesta! Upeita taimia! Ovatko taimesi taimimullassa ja vermikuliittia vain mullan päällä? Entäs miten hoidat lannoitukseen? Valoa taimillesi näyttää riittävän! Omat siemeneni laitan itämään tänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Olen käyttänyt Biolanin kylvö- ja taimimultaa, jossa on seassa kasvusammalta, mykorritsaa ja hyötymikrobeja. Minulla on siitä hyviä kokemuksia, joten käytän edelleen. Vermikuliittia laitan mullan pintaan. Tuholaisista, joita välillä tulee taimimullan seassa, ei ole ollut haittaa. Aikaisemmin vuosia sitten käytin hyvin edullista kylvömultaa ja siinä tuli ihan hurja invaasio lentäviä tuholaisia, joten siirryin tähän nykyiseen taimimultaan. En tiedä, onko vain sattumaa, kun nyt on selvinnyt ilman hyönteisiä. Olen viime ja tänä vuonna käyttänyt alkulannoitukseen nestemäistä Neko kasviravinnetta, se on tosi riittoisaa ja ihan purkin ohjeen mukaan toimin. Suurempiin ruukkuihin siirryttäessä olen laittanut varastolannoitukseksi kanankakkaa johonkin reunaan lusikalla, mutta täytyy miettiä, voinko tänä vuonna toimia näin, ettei Rilla (nuori koira) innostu etsimään kanankakkaa purkeista 😅.
   Onnea sinun kylvöillesi ja kasvattamisen iloa!

   Poista