lauantai 18. maaliskuuta 2023

ESIKASVATUSTEN RUUKKURULJANSSIA
Tänään on taas touhuttu multapussin ja taimien kanssa. Jatkan valitsemallani tiellä ja vaihdan tässä vaiheessa paprikan taimet suurempiin ruukkuihin. Paprikan juuret olivat hakeutuneet 10x10x10 cm perennaruukun pohjaan ja reunoille. Varmasti niitä olisi voinut kasvattaa vielä jonkun aikaa vanhoissa ruukuissaan, mutta olen huomannut, että kasvu piristyy lisääntyneestä kasvutilasta. 

Laitoin varastolannoitukseksi ruokalusikallisen kanankakkaa, vaikka muistan Minnan (blogista Hiidenkiven puutarhassa) hyvän ohjeen Rillan suhteen. Olin pitkään kahden vaiheilla, mutta päätin ottaa riskin. Nyt on oltava erityisen tarkka, ettei Rilla pääse taimikasvatushuoneisiin, sillä luultavasti koiraa kiinnostaa kovasti tuo piilossa oleva kanankakka. Kerron teille, miten tässä kokeilussa käy, toivottavasti en raportoi Rillan hajottamista taimipaakuista ja mullasta pitkin lattioita.Kävin penkomassa säästämiäni taimiruukkuja ja valitsin nyt pienten havujen mukana tulleita ruukkuja näille ensimmäisille taimille. Kuvasta näkyy, millainen on ruukkujen kokoero uuteen ruukkuun päässeellä paprikalla ja vielä siirtoa odottavalla paprikalla.

Samanlaisiin ruukkuihin pääsivät tänään myös kookkaimmat kelloköynnökset eli 6 tässä vaiheessa.Kelloköynnöksen tarttuvia kärkiä saa ohjailla ja irrotella naapureistaan. Päätin samoilla multasotkuilla vaihtaa myös ’Vilma’ pensastomaatit suurempiin ruukkuihin. Uskon näiden melko kookkaiden ruukkujen riittävän toukokuun loppupuolelle asti. Kasvihuoneessa joudun siirtelemään ’Vilmoja’ harsotelttaan yöksi ja toisaalta päivällä parempiin asemiin valohoitoon aina siihen asti, kun pakkasyöt ovat ohitse. Vasta tämän jälkeen istutan pensastomaatit lopullisiin astioihinsa.

Viimeiset basilikat sain myös tänään koulittua. Suunnitelmissa seuraavat kylvöt ovat huhtikuussa, yritän malttaa siihen asti. Tänään on ollut aika ikävä sää, tuuli vonkuu nurkissa ja luntakin satoi aamulla. Eilisen huikean auringonpaisteen jälkeen tänään oli kaikkea muuta kuin keväistä. Kasvihuoneelle johtaa lumeen tallattu polku, mutta vielä joutuu odottamaan yli kuukauden ennen kuin on toivoa saada kasveja kasvihuoneeseen.20 kommenttia:

 1. Hyvänen aika miten olet ahkeroinut, mutta ihanaa puuhaa! Pääsisinpä itsekin joskus noihin syventäviin opintoihin saakka taimikasvatusasioissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti mainitsit ’syventävistä opinnoista’ - otan tämän nöyrän kiitollisena vastaan, vaikka en ole ’puutarhurina’ ammattilainen. Kirjoitan tätä blogin puutarhapäiväkirjaa myös itselleni, jotta voin arvioida eri tapoja & menetelmiä ja niiden vaikutuksia vihannesten tai kukkien kasvuun ja satoon / kukintaan. Tavoittelen aikaista satoa, sen vuoksi toimin ehkä eri tavalla kuin yleinen toimintatapa on. Missään tapauksessa näistä minun jutuistani ei kannata ottaa itselle paineita. Toivottavasti jokainen löytää itselle oman tavan edes pikkuisen nauttia kasvun ihmeestä ja viherterapiasta 😊.

   Poista
 2. Sinulla on kyllä taimet jo melko hyvän kokoisia, minulla vasta muutaman sentin mittaisia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ajoissa kylvetyt taimet ovat kasvaneet hyvin, mutta runkotomaatit kylvin myöhemmin, joten ne ovat vasta kasvanneet ensimmäiset varsinaiset lehdet. Sinulla ei ole varmasti mitään kiirettä taimien kanssa, eihän niitä saa kasvihuoneeseen vielä aikoihin.

   Poista
 3. Todella upeat taimet. Toivotaan että saavat olla Rillalta rauhassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Rilla on sellainen nenän käyttäjä, että todellisen riski on olemassa. En ole päästänyt koiraa taimikasvatushuoneisiin, mutta nyt on oltava erityisen tarkka, että sulkee ovet jäljessään.

   Poista
 4. Jo pelkistä kuvista pystyisi arvaamaan, että kyseessä on sinun taimet. Harvalla on tähän aikaan vuodesta noin terhakasta kasvua tai ylipäätään noin hyvävointisia taimia. Minun paprikoista ja tomaateista näkyy vasta sirkkalehdet. :D Saanko udella, miten aikaisin kylvät tomaatit ja paprikat? Toivottavasti Rilla ei onnistu livahtamaan kanankakka-apajille. Ihanaa kevättalven jatkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinua, olet niin herttainen :). Paprikat kylvin 13.1. ja 'Vilma' pensastomaatit kylvin 3.2. Näin aikaisin ei kannata kylvää vihanneksia ilman kunnollisia kasvilamppuja ja sopivia paikkoja taimien kasvatukseen. Kertaan myös, että matalana kasvavat pensastomaatit laitan kasvamaan näin ajoissa, koska minulla on tilaa pitää näitä suuriin ruukkuihin muutettuja taimia ikkunoilla sopivan viileässä tilassa. Älä siis ole huolissasi omista taimistasi, toivotaan niille oikein hyvää kasvua ja satoa tietysti.
   Juu, Rillan on syytä pysyä ruukuista erossa - syksyllä Rilla haistoi luujauhon pionin vierestä, vaikka olin laittanut luujauhon ihan syvälle maahan. Hienoa, että nenä toimii, mutta meille tulee eturistiriita näissä puutarha-asioissa.

   Poista
 5. Hyvinvoivat taimet. Kyllä vaan meidänkin koiralle kanankakka maistuu jos sitä pihamaalle pintaan levittäisin. Onneksi on taimihuoneeseen ovi jonka sulkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina suosinut lannoitteena kanankakkaa tai muuta vastaavaa, mutta nyt voi olla suuren mietinnän paikka edessä. Meidän aikaisempi koiramme Rita söi kyllä maan pinnalle ripotettua kanankakkaa, tähän auttoi, että levitin rakeet ennen sadetta ja pidin silloin koiran poissa ko. alueilta. Maahan upotettua kanankakkaa tai luujauhoa Rita ei kaivanut esiin. Rilla on ihan toista maata tässä asiassa.

   Poista
 6. Aivan ensiluokkaisia taimia. Hienoa.

  VastaaPoista
 7. On nua sun taimet kyllä ihan eri planeetalta :)

  VastaaPoista
 8. Taimesi ovat parasta A-luokkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä en tiedä, mutta toistaiseksi kaikki näyttäisi olevan hyvin 😊.

   Poista
 9. Hyvännäköiset ja -kokoiset taimet. Minulla tuntuu olevan kasvu todella hidasta kun sisällä on viileää, lämmitämme salia enää pönttöuunilla ja huone on siksi viileä. Mutta mieluummin pienet ja tanakat taimet kuin venyneet hontelot. Olen jo kerran vaihtanut kelloköynnökset suurempiin ruukkuihin, kohta taitaa olla toinen kerta edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä siitä, että viileä on parempi kuin liika lämpö, jotta saa tanakat taimet. On järkevää seurata taimien kasvua ja reagoida sopivaan aikaan ruukun vaihtoon. Onnea taimillesi!

   Poista
 10. Komeita taimia mutta sehän oli jo tiedossa :) Sinulla on hyvät tilat niitä kasvatella ja kylvit siemenet niin ajoissa. Toivotaan, että Rilla pysyy poissa taimihuoneesta. Kanankakka kasvattaisi varmaan koiraakin, mutta parempaa se on kasveille :D
  Minä koulin tänään omat tomaattini. Nyt ovat niissä kauppojen pienimmissä kärhöruukuissa (n.5cm*10, 15cm syviä). Vaihdan ne vielä kertaalleen suurempiin ruukkuihin kunhan ovat noissa kasvaneet aikansa. Laitoin kanankakkaa pohjalle, niin saavat jonkun ajan päästä lisäboostia kasvuunsa. Basilikat ovat varmaan seuraavana vuorossa.
  Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pienet kärhöruukut ovatkin aika käteviä tomaatin taimille. Pöytätilaa kuluu vähän, mutta multatilaa syvyydeltä on hyvin. Hyvin keksitty! Tuntuu, että kaikki koirat tykkäävät kanankakasta (ja hevosenkakasta), mutta mielummin käyttäisin koiran ravinnoksi muuta ;). Paras siis yrittää olla tarkka ovien sulkemisessa, ettei Rilla kuvittele, että nyt sille on järjestetty oikein haasteellinen etsintätehtävä. Kiitos ja aurinkoa myös sinne!

   Poista