keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

ESIKASVATUKSET TÄLLÄ HETKELLÄ
Sunnuntaina satoi uutta lunta ihan reippaasti ja pakkastakin on ollut jopa -22 astetta tiistain vastaisena yönä. Tällä viikolla on saanut nauttia aurinkoisista kävelylenkeistä noin -10 asteen pakkasessa. Edelliset taimikuvat laitoin viikko sitten ja kasvua on selvästi nähtävissä. Ainakin itse olen asiasta hyvin vakuuttunut.'Vilmat' ovat niin söpöisiä ja 'pörröisiä'. Tässä vaiheessa kasvu alkaa nopeutua, ainakin aikaisempien vuosien perusteella voi niin toivoa.
Kuvassa kolmen Vilman takana häämöttää 'Olly' paprika ja kokoeron voi huomata sekä tästä että aivan ensimmäisestä kuvasta. Paprikat kylvin 13.1. ja 'Vilmat' 3.2. Paprikan kasvu alkaa tästä eteenpäin kiihtyä. 

Kaikki taimet kasvavat 10x10x10cm kokoisissa perennaruukuissa. Säästän aina ostamieni perennojen hyvät vahvat muoviruukut ja käytän niitä vuosi toisensa perään. Näissä on se hyvä puoli, että pohjassa on sopivat reiät ja muoto sallii tiiviin asettelun taimipöydälle.Nyt on seitsemän Vilman lisäksi koulittu 19 tomaatin taimea 2.3. tehdystä kylvöstä. Näitä tomaattipurkkeja on mm. kuvan vasemmassa reunassa keskellä. Sirkkalehdet ovat vielä aika huomaamattomat vermikuliitin keskellä.

Tämä määrä tomaatteja on varsin riittävä itselleni. Päätin viime vuonna, etten tänä vuonna ahda tomaatteja niin tiiviisti kasvihuoneeseen, sillä loppukaudesta hoitotyöt ja kypsien tomaattien poiminta onnistuu paremmin kun tomaatit ovat väljemmin.

Pitää vielä kuulostella, haluavatko lapset kokeilla kasvattaa ulkona seinustalla jotain runkotomaattia, voin 'tilausten' mukaan kylvää heille taimia kasvamaan vielä maaliskuussa.
Yläkerran taimipöytä ikkunan edessä alkaa olla sen verran täynnä, että kohta on siirrettävä orvokit naapurihuoneen ikkunan eteen. 23 orvokkiruukkua vie jonkun verran pöytätilaa. Nuo valkoiset kasvivalot ovat vähän vinksallaan, mutta toimivat hyvin. Katossa on ruuvatut koukut ja ripustan valot sähköjohdosta kattoon roikkumaan (näissä valoissa on pitkät johdot). Valoja voi nostaa ja laskea tarpeen mukaan johdosta vetämällä.

Ensimmäinen erä basilikaa on pöydällä pienoiskasvihuoneessa ja sieltä alkaa työntyä vihreää kasvualustan pinnalle.

Ehkä muistatte, että kelloköynnökseni itivät kahden viikon haitarilla. Niinpä 13 kelloköynnöstä on hieman eri vaiheissa kasvua.Jälkijoukko on tässä tilanteessa. Mutta hyvin pontevasti ovat kasvamassa.


Neljä ensimmäistä kasvoi 50 cm tukikepistä yli ja 70 cm tukikeppi on myös saavutettu, joten olen alkanut varovasti taivutella kärkeä alaspäin.Taivuttaminen kannattaa tehdä varoen, jottei napsaise versoa poikki, vaikka ei siinäkään pahasti käy. Tämän jälkeen kelloköynnöstä voi kiepulella väljästi tuen ympäri - kunhan pituutta tulee lisää, ja sitähän tulee melkoisella vauhdilla. Itse en latvo kelloköynnöksiä, sillä jokaisesta lehtihangasta pursuaa uutta kasvua ihan latvomattakin.

Taidan vaihtaa nämä neljä kelloköynnöstä suurempiin ruukkuihin lähiaikoina.Viherterapiaa tarvitaan. Tänään on ollut oikea viima lähes vaakatasossa - siis ulkona.18 kommenttia:

 1. Hienosti kasvavat kaikki. Viherterapia onkin tarpeen, sillä täällä meillä päivä on ollut hyvin pilvinen ja harmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään ei tehnyt mieli pitkille lenkeille, tuntui, että tuuli meni läpi kaikista vaatteista. Onneksi viherterapiasta saa hyvää mieltä.

   Poista
 2. Oi, mitä kelloköynnöksiä ja muutenki vihertää lupaavasti. Mulla vasta pari kelloköynnöstä näyttää eres jonkullaasta elonmerkkiä. Neki mulle piisaas, jos ei muuta tuu....pakkohan son.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat varmasti pian iloa omista kelloköynnöksistäsi, kasvu on niin nopeaa ja vahvaa, kun alkuun pääsevät. Kelloköynnösten kuvaaminen on aika hauskaa 😊.

   Poista
 3. Kyllä sinulla on valtavat määrät näitä purkkeja ja hyvältä näyttää. Onneksi on sinulla tilaa missä näitä pitää .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taimet ovat vielä tällä yhdellä pöydällä yhdessä huoneessa, mutta hetken päästä taimia on yläkerran kahdessa huoneessa ja salin molempien ikkunoiden edessä :). Täytyy sanoa, etten moiti näitä kasvatusolosuhteita.

   Poista
 4. Johan on terhakkaat ja hyvänvoivan näköiset taimet! Mikä kukkaloisto luvassa kelloköynnösten kanssa :)

  VastaaPoista
 5. Hyvältä näyttää taimipöydillä. Karvaiset 'Vilmat' ovat oikein söpöjä. Minulla on myös kaikki perennojen mukana tulleet taimipurkit säästetty. Suotta napakoita ja hyvän kokoisia purkkeja roskiin viskaa. Niille on joka vuosi paljon käyttöä, vaikka omat taimikasvatukseni eivät noin valtavia olekaan kuin sinulla. Joudun myös jakamaan ruukkuja kahteen osaan, jotta mahdollisimman moni taimi pääsisi vähille valoisille paikoille :D
  Viikolla olikin pari oikein napakkaa pakkaspäivää. Meillä taisi alimmillaan käydä -25 asteessa. Mutta onpa ollut myös ihanan aurinkoisia päiviäkin. Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatin taimet ovat niin kivoja seurattavia, kuten tietysti muutkin. Tuo ’karvaisuus’ on hauska ominaisuus. Laadukkaat muoviset perennapurkit kestävät vuodesta toiseen, joten ne kannattaa säästää käyttöä varten. Uskon, että ikkunatila on varsin rajallinen, kun huoneissa asutaan kaiken aikaa.
   Onneksi lumisuoja on ollut kasvien apuna näillä kylmillä tuulisella säillä. Aurinko ilahduttaa aina! Kiitos ja samoin sinulle!

   Poista
 6. Terhakoita taimia 😊 vitsi miten hyvin ovat kasvaneet! Tässä on juurikin sitä viherterapiaa hankien keskelle 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherterapia on oikein paikallaan jo tässä vaiheessa vuotta 😊🌱🌱🌱

   Poista
 7. On ollut järkyttävän kylmiä öitä. Meillä kasvu on ollut hidasta, sisätilojen viileys tekee sen. Nyt on vielä viileämpää kun loppui edullisen sähkön sopimus ja sähköpattereita on käännetty entisestään pienemmälle. Minulla jostain syystä näivettynyt kaksi kelloköynnöksen taimea. Liekö juuristo vaurioitunut kun siirsin suurempaan astiaan.
  Nuo ovat hienot taimet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileässä kasvu on hitaampaa, mutta varmaan saat myös napakoita taimia. Yöllä yläkerrassamme lämpö laskee 17 asteeseen ja päivällä aurinko nostaa taimipöydällä lämpöä. Isäntä seuraa tiiviisti sähkönkulutusta, mutta ihmeen paljon maalämpö auttaa ja tietysti myös uunit, kun niitä lämmittää pakkaspäivinä.
   Mikähän kelloköynnöksillesi tuli? Ihan heti ei uskoisi, että ruukun vaihto haittasi, yleensähän ne siitä vain innostuvat parempaan kasvuun.
   Kiitos!

   Poista
 8. Vahvan näköiset taimet jo kasvamassa. Kätevät nuo kasvivalot joiden korkeutta saat säädettyä. Olen muutamaa esikkokasvatustani tyytynyt tänä vuonna kasvattamaan ilman lisävaloa, testailen samalla mihin luonnonvalo riittää uudessa kasvatuspaikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kuvien valkoiset kasvivalot myytiin kappalehintaan, eivätkä olleet muutama vuosi sitten mitenkään kalliita. Minustakin on ollut hyvä ominaisuus, että valoa pystyy nostamaan ja laskemaan, vaikka tietysti johdot eivät ole niin esteettisiä, mutta yläkerrassa siitäkään ei ole haittaa. Nyt valoa tulvii ikkunoista jo aika pitkään (ainakin aurinkoisella säällä), mutta olen vielä hyödyntänyt valoja illalla.

   Poista