maanantai 20. helmikuuta 2023

TAIMET TAITAVAT KASVAAOn niin lohdullista, että päivä pitenee ja valo lisääntyy. Käyn ilmeisesti aurinkoenergialla, koska sen vaikutus on niin suuri.

Aurinkoenergia tuntuu vaikuttavan myönteisesti myös taimiin. Kelloköynnöksiä on tässä vaiheessa kasvamassa 13 kpl ja määrä on ihan riittävä, vaikka en hämmästy, jos joku koukku vielä kurkistaa esiin. Taimet ovat hyvin eri kokoisia, sillä neljän ensimmäisen mullan pinnalle nousseen taimen jälkeen, on viimeinen ponnistanut mullasta reilu kaksi viikkoa myöhemmin.  Paprikat ovat kasvattaneet uusia lehtipareja. Niin sitä pitää. ’Vilma’ tomaatit tekevät vasta ensimmäisiä varsinaisia lehtiä - toki ne on kylvetty paprikaa myöhemmin.Eri kasveilla on oma persoonallinen kasvutapansa. Kuvasta näkee hyvin, kuinka suuri kokoero on samana päivänä kylvetyllä kelloköynnöksellä ja oikealla puolella hädin tuskin näkyvillä keijunmekoilla.Koulin jo orvokit omiin purkkeihinsa ja taimia on yhteensä 23. Olen todennut, että kouliminen on hyvä tehdä ajoissa, jotta taimen juuriston kehittyminen ei häiriinny.

'Pepino' päärynämelonin siemenistä on kaksi lähtenyt kasvuun, myöhemmin näkee, saako näistä kasvatettua satoa tuottavia pensaita.

Ikkunasta tulevan valon lisäksi taimilla on kolme kirkasta taimivaloa ja yksi punainen kasvivalo. Toinen punainen lamppu pitää vielä viritellä, koska sellainen on olemassa ja taimet levittäytyvät omiin purkkeihin koulimisen jälkeen laajemmalle alueelle. Kuvaa ottaessani laitoin kytkimestä valot pois. Kaikki valot sammuvat ja syttyvät ajastimeen kytkettynä, saattaisin muuten joskus unohtaa käydä yläkerrassa laittamassa valot yöksi pois. Kuten lämpömittari osoittaa, kasvavat taimet noin 18 asteen lämmössä, toki aurinkoisina päivinä on päivällä lämpötila korkeampi.

Ihan huippua, että ensi viikolla kalenteri kääntyy maaliskuun puolelle! Viikonlopun lumisade tuiskutti uutta lunta edellisen päälle niin, että monin paikoin joutuu kahlaamaan ihan tosissaan, kun ulkoilen Rillan kanssa. Toisaalta tänä aamuna mittari näytti -15 astetta pakkasta, joten suojatkoon lumi kasveja.

Valo tuo anyway keväiset ajatukset mieleen ja on laitettava teille näitä vihertäviä taimikuvia, koska ulkona ei piippoja vielä näy. Hyvää helmikuun viimeistä viikkoa!
26 kommenttia:

 1. Sinulla on selvästi kasveille otollinen paikka. Tanakoita ja hyvinvoivia taimia kaikki.
  Keijunmekko on aluksi uskomattoman hidas. Jossain vaiheessa se ottaa melkoisen kasvupyrähdyksen.
  Aurinkoenergiaa tässä kaivataan. Viikonloppuna satanut lumi onneksi suojaa kasveja tämän viikon pakkasilta, toivottavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yläkerta on harvinaisen hyvä alkukasvatuspaikka taimille, pitää olla oikein tyytyväinen.
   Keijunmekko todellakin vaikuttaa jurovan tosi pitkään, sitten yllättäen alkaa reipas kasvu ja kukinta myös jo toukokuussa (näin muistan viime vuodesta).
   Toivotaan taas lisää aurinkoisia päiviä!

   Poista
 2. Hyvinvoivat taimet. Minulla kelloköynnökset pääsivät vähän venähtämään kun en heti laittanut niitä valon alle mutta ilmeisesti sietävät varren upottamista multaan. Nuo suuret ikkunat ovat hyvä apu valonsaannissa kasvivalojen lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä istuttanut koulittavat taimet aina vähän syvempään ja olen myös lisännyt multaa juurelle myöhemmin jos purkissa on varaa. Tässä vaiheessa kasvussa olevat kelloköynnöksen taimet olen aina vaihtanut suurempaan ruukkuun viimeistään maaliskuussa eli silloinkin voi istuttaa paakun vähän syvempään.
   Suurista ikkunoista tulee yllättävän paljon valoa :).

   Poista
 3. Onpa hyvän näköisiä ja tanakoita taimia, jotka ovat selvästi saaneet riittävästi valoa kasvuunsa.

  VastaaPoista
 4. Hyvälle näyttää :) Noista saat upeita kasveja kesäksi ja tietysti myös syötävää koko perheelle:)

  VastaaPoista
 5. Todella ihanaa ihailtavaa sinulla jo paljon . Orvokeista minä pidän ja ostankin niitä aina ensimmäisenä pataan .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimia on kiva hoitaa ja seurata, koksa vielä ei pääse puutarhatöihin.

   Poista
 6. Kylläpä vihertää jo mukavasti! Minä olen hillinnyt vielä toistaiseksi itseni ja kylvettynä on vasta eukalyptus. Ehkäpä ensi viikolla kun alkaa maaliskuu niin laitetaan multaan jotain muutakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan järkevää miettiä kylvöt oman tilanteen ja kasvatusolosuhteiden mukaan. Onnea sinulle esikasvatuksiin 🙂.

   Poista
 7. Hyvässä kasvussa kaikki!
  Lukaisin myös Rillan kuulumiset tuolta vanhemmasta postauksesta. On ihana kuulla että, kaikki on hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Kyllä Rilla on oikein elinvoimainen ja täydessä toimintatarmossa ;).

   Poista
 8. Hianot taimet! Äsköön vasta heitin ensimmääset siämenet multihin. Meillä vintin lämpötila taitaa kiappua n. 13 -15 asteen tianoolla. Enoo siksi viälä kiirehtiny kylyvämisiä. Eihän siälä mikää kasvaasisi. Mutta ens viikolla kylyvän lisää. Tänään oli tääläki aurinkoonen, mutta kylymä päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä on aina vähän jännittävää, koska ei voi tietää saako itämisen ja kasvun onnistumaan. Sinä ehdit vielä ihan hyvin. Tänään on ollut tosi kylmä, aamulla -26,8 pakkasta, mutta niin kauniin aurinkoista.

   Poista
 9. Antaa tulla vaan taimikuvia! Puutarhassa kun ei näy pitkään aikaan vielä mitään vihreää ja oma taimimäärä on melkoisen vähäinen vielä toistaiseksi. Mukava katsella toisten taimikasvatuksia kevättä odotellessa. Sinulla on kyllä optimaaliset taimikasvatustilat. Ei ihme, että topakoita taimia tulee kuin liukuhihnalta konsanaan.
  Meillä oli tänä aamuna -25 astetta ja vaikka iltapäivällä vähän lämpenikin, on nyt taas kiristynyt -20 asteeseen. Hurjan kylmältä tuntui, kun on koko talven ajan ollut plussalla tai muutaman asteen pakkasella. Kivaa näissä pakkasissa on se, että aurinko paistaa ja on niin valoisaa. Minäkin käyn selvästi aurinkoenergialla.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että taimikuvat sopivat. Täytyy sanoa, että yläkerrasta on paljon hyötyä esikasvatusten kanssa. Meillä aamu valkeni -26,8 asteen pakkasessa, hurr - tuntui kylmältä. Ehkä tässä vietetään viimeistä näin kylmää jaksoa? Aika leuto talvi on ollut kokonaisuudessaan.
   Kiitos Minna!

   Poista
 10. Anonyymi2/27/2023

  Hei! Katsoin, että sulla on puistosyreeni Ainola. Onko jo kokemuksia tästä syreenista, mietin sitä suojapensaaksi peittämään autokatosta? Mahtaako olla kuinka vaikea siistinä pidettävä, meillä on aika keskeinen paikka tuossa. Isabellansyreenia on valkoisena mutta tuo Ainola toisi kivasti väriä.. jääkö Ainolassa ns. kalju alaosa vai onko rehevä kasvutapa kauttaaltaan? Kiitos jos ehdit auttaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan! Ostin ensimmäisen Ainola syreenin vasta 2021, joten vielä viime kesän pensas oli aika pieni ja kasvutavasta ei ole sen vuoksi niin paljon tietoa. Kukat näyttivät kauniilta. Kuvittelisin, että kasvutapa on puistosyyreneille tyypillinen. Itse en ole kokenut syreenejä vaikeiksi, juurivesoja voi poistaa tai jättää kasvamaan. Laitan kyllä kuvia taas tulevana kesänä. Nämä itsellekin uudet syreenit ovat mielenkiintoisia ja kerron kokemuksista, kun niitä saan.
   Hyvää kevään odotusta!

   Poista
  2. Anonyymi2/27/2023

   Kiitos paljon vastauksestasi! :)

   Joo, kuvat sekä postaukset syreeneistä (ja ruusuista!) ovat hyödyllistä tietoa kun oon tietämättömänä uutta tyhjää tonttia perustamassa puutarhaksi. Olenkin lukenut kaikki syreeni- ja ruusupostauksesi ja niistä on ollut paljon apua. Kuulostaa hyvältä, että vielä on tulossa lisää tietoa näistä ja jään seuraamaan blogiasi edelleen.

   Mulla on yksi vartettu jalosyreeni Moskovan kaunotar ja sitten on isabellansyreeni Holger ja molemmat vaikuttaa hyvältä.
   Jalosyreeni ei vielä ole kukkinut, isabellansyreeni sitäkin runsaammin. Jalosyreenissa on kauniit lehdet ja ne säilyvät aika pitkälle syksyyn pensaassa.

   Hyvää kevään odotusta sinnekin! :)

   Poista
  3. Olen tosi mielissäni, jos jutuistani ja kuvistasi on ollut sinulle hyötyä. Olen itsekin kovasti kiinnostunut toisten kokemuksista ja puutarhakuvista. Näin me kaikki voimme toisiamme ilahduttaa :). Olet myös hyvin tervetullut blogini seuraajaksi jatkossakin.

   Poista
 11. Taimikuvat ovat ihan parhaita just nyt <3 Kasvutarinoita parhaimmillaan!

  VastaaPoista
 12. Ohhoh, oletpa taas ollut ahkerana! Minä en ole suonut keväälle ainuttakaan ajatusta, niin paljon on muuta asiaa mielessä. Onnea taimillesi! Vahvoilta näyttävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta. Kiva kuulla, että sinulla on meneillään muuta mielenkiintoista.

   Poista