tiistai 21. maaliskuuta 2023

ESITTELYSSÄ GRANIITTIPENKKI




Huomasin, etten ole tehnyt Graniittipenkistä kasvilistaa, vaikka sen monia kasveja olen esitellyt eri vaiheissa kasvukautta. Nyt on koosteen aika keväästä syksyyn. Varaudu kuvamaratoniin ja jo aikaisemmin julkaistuihin kuviin.

Graniittipenkin tarina alkoi syksyllä 2019. Saimme hankittua toisille raakiksi jääneitä vanhoja graniittisia kivijalkakiviä yhteensä 24 000 kg (puutavarakuormain punnitsi auton vaakalla kivet). Suurimmat päätyivät tähän penkkiin.


Toukokuu



Ensimmäinen kuva on 14.5 ja samoin tämä järven suuntaan otettu. Perennat alkavat nousta maasta, tulppaanit samoin. Pitäisi muistaa laittaa tännekin pikkusipuleja, jotka kukkisivat jo ennen tulppaaneja.



Toukokuun loppupuolella avaa kukkansa rusotuomipihlaja, jonka yksi oksa näkyy kuvassa. Tulppaanit ovat auenneet, samoin sammalleimut ovat aloittamassa kukintaansa.


Kesäkuu



Tästä suunnasta katsottuna Graniittipenkki näkyy kuvan oikeassa reunassa. Näin kauempaa näkyy kukkiva rusotuomipihlaja kokonaan, puu on istutettu 2019 syksyllä. Kuvan näkymä on kesäkuun alusta.



Idästä länteen eli Ruusupuistosta Varjolehtoon päin otetussa kuvassa näkyy osa Graniittipenkistä. Tavoittelin toistoa valkoisena kukkivista pikkupuista ja tulppaaneista. Varjolehdon valkoiset tulppaanit näkyvät silmin katsottuna selvemmin kuin kuvassa.



10.6. tupastiarellat ovat avanneet pitsimyssynsä. Ostin alut ilman tarkempaa nimilappua Mustilan taimipäivillä 2019. Nämä ovat todella suloisia ja kukinta-aika on pitkä.



Tulppaanit ovat kukkineet jo toukokuun puolelta ja 10.6 osa alkaa hiljalleen hiipua pois. Tämän kuvan halusin laittaa keskellä nousevien 'Mystica' täpläpipojen vuoksi. Lehtiruusukkeet ovat alkuun pronssinvihreitä, niiden väri syvenee syksyä kohti mennessä viininpunaiseksi. 



10.6. sammalleimut ovat auenneet lähes kokonaan. Penkin etureunan matalat perennat muodostavat erisävyisiä mättäitä, vaikkeivat kaikki vielä kuki. Takana näkyy Ruusupuiston 'Aamurusko' purppuraomenapuu.



Tästä näkyy etualan Graniittipenkin takana jatkuva luumupenkki kivireunuksineen. Näiden kahden penkin väliin jää portti Ruusupuistoon.



20.6. lähikuva varjorikon hennoista kukista. Aivan ihana kasvi tämäkin.



22.6. Graniittipenkki hieman kauempaa. Edellisen kuvan varjorikot näkyvät vaaleapunaisena pilvenä vasemmalla.



Katse etelään eli järven suuntaan. Tässä näkyy mm. etualan sininen rönsyakankaali, matala 'Elke' verikurjenpolvi, hennon vaaleanpunainen neidonkurjenpolvi ja varjorikot. Varjorikkojen vasemmalla puolella on 'Twilight' haltiankukan tumma lehdistö.



Patjaharso on oikein suloinen maanpeittokasvi. Tämä on kukkinut kesäkuussa ja viihtyy hyvin kivikko- ja reunuskasvina läpäisevässä hiekkamultamaassa. 



Tästä kuvasta näkee, miten matala on varjorikon lehtiruusuke ja kuinka kukinnot nousevat pilveksi lehtiruusukkeiden yläpuolelle. Olen aina kukinnan jälkeen siirtänyt lehtiruusukkeita, jotta olen saanut varjorikkoa laajemmalle alueelle.


Heinäkuu



Ruusupuiston portissa kasvaa loistokärhö ’Omoshiro’, tämä aloittaa kukinnan heinäkuun alussa. Portin läpi voi nähdä tiarellojen lehdistön takana peittokurjenpolvi ’Biokovon’ vaaleanpunaiseen taittuvaa valkoista kukintaa. Keskellä valkoisena näkyy loistosalvia täydessä kukassa.



Tässä aikaisemmin mainittu Ruusupuiston portti. Graniittipenkin pääty näkyy edessä oikealla. Ruusupuistossa näkyy 7.7. täydessä kukassa ’Sävel’ tarhakurtturuusu.



Heinäkuussa kukkii pitkään täpläpipo ’Mystica’. Olen ylpeä, että sain nämä siemenestä kasvatettua. Alhaalla vasemmalla kukkii  peittokurjenpolvi ja takana valkoinen loistosalvia. Oikeassa reunassa näkyy punakärsämön pinkkiä kukintaa.



Tässä vähän eri kuvakulma. Neidonkurjenpolvet ja ’Elke’ verikurjenpolvet kukkivat pitkään. 



Vielä yleisnäkymää toisesta suunnasta heinäkuussa. Graniittipenkki on siis oikeassa reunassa.


Elokuu

Elokuussa eri kasvit ottavat kukintavuoron. Sydänpenkki näkyy muuten takana vasemmalla.



13.8. kukkii tarhapäivälilja ’Little Gipsy Ruby’. Itse asiassa tämä kukkii pitkään heinäkuusta lähes syksyyn saakka. Kukat ovat tummanroosanpunaiset ja keskustassa on keltaista. Kukkien sävy sopii todella hyvin mm. lähellä kasvaviin tummiin ’Twighlight’ haltiankukkiin. 



Valkoalpit illan hämyssä. Olen niin iloinen, että nämä ovat viihtyneet. Oikein suloinen perenna.



18.8. otetussa kuvassa näkyvät vaaleanpunaiset ’Magnus’ punahatut. Sain siirrettyä onnistuneesti muutaman siementaimen Sydänpenkistä.  Lisäksi kukassa siemenestä kasvattamani ’Green Twister’ punahatut.


Syyskuu



Kuva on otettu 1.9. Etualalla kukkivat matalat maksaruohot aloittivat kukinnan jo elokuussa. 



Tässä lähempää matalat maanpeitekasvit. Vasemmasta reunasta täytyy ensin mainita upea haltiankukka ’Twilight’ sen hennot vaaleat kukat ovat tässä jo kukkineet, mutta koristearvo on kauniissa lehdissä, jotka loistavat upeasti punaisina valon siivilöityessä niiden läpi. Seuraavana kukkii 'Lime Zinger' maksaruoho ja oikeassa reunassa 'Firecracker' maksaruoho. Maksaruohojen välissä on akankaalin kaunista lehdistöä osittain kivien päällä.



Graniittipenkin eteläpäädyssä on 'Herbstfreude' komeamaksaruohojen ryhmä ja reunuskasvina 'Lime Zinger' maksaruohoa. Näiden kanssa sopii kauniisti hopeinen ohotanmaruna ja aaprottimaruna. Kuva on otettu 16.9.2021.


Graniittipenkin kasviluettelo:

Puut

  • Kirsikaluumu Vetraz Prunus cerasifera
  • Kirsikkaluumu Podarok st. Petersburg
  • Kiinanluumun ja kirsikkaluumun risteytys Kubanskaja kometa
  • Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii

Köynnös

  • Loistosalvia ’Omoshiro’ clematis

Perennat

  • Aaprottimaruna Artemisia abotanum
  • Haltiankukka ’Twilight’ heucherella
  • Isorikko Saxifraga hostii
  • Kaunopunahattu ’Magnus’ Echinacea purpurea
  • Kaunopunahattu ’Green Twister’ Echinacea purpurea
  • Komeamaksaruoho 'Herbstfreude'
  • Loistosalvia 'Sensation Deep Rose' Salvia nemorosa
  • Loistosalvia Schneehugel Salvia x sylvestris
  • Maksaruoho 'Lime Zinger' 
  • Maksaruoho 'Firecracker'
  • Neidonkurjenpolvi Geranium sanguineum var Striatum
  • Ohotanmaruna Artemisia schmidtiana
  • Patjaharso Gypsophila cerastioides
  • Peittokurjenpolvi ’Biokovo’ Geranium x cantabrigiense
  • Punakärsämö
  • Rönsyakankaali Ajuga reptans
  • Sammalleimu 'Mai' phlox subulata (vaaleanpunainen)
  • Sammalleimuja ilman lajinimeä
  • Tarhapäivänlilja ’Little Gipsy Ruby’ Hemerocallis
  • Tupastiarella Tiarella wherryi
  • Tähkätädyke 'Christa' Veronica spicata
  • Täpläpipo ’Mystica’ Penstemon digitalis
  • Valkoalpi Lysimachia clethroides
  • Varjorikko Saxifraga umbrosa
  • Verikurjenpolvi ’Elke’ Geranium sanguineum

Sipulikukat

  • Tulppaani Holland Beauty
  • Tulppaanilajitelma erilaisia
  • Ukkolaukka 'Purple Sensation'


27 kommenttia:

  1. Todella kaunis penkki perennoineen keväästä syksyyn. ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään tästä itsekin, toki pitää seurata, miten kasvit kasvavat ja pitääkö jotain korjata.

      Poista
  2. Ihania värejä, ja paikassa on myös kauniisti siivilöityvä valo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoit hyvin valosta, valolla on todella suuri merkitys.

      Poista
  3. Aivan uskomattoman upeaa kaikki!

    VastaaPoista
  4. Tämäki taas niin pieteetillä suunniteltu ja tehty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä yrittänyt, mutta aina jää paljon monen muuttujan varaan. Sinulla on niin upeita istutuksia, joten kommenttisi tietysti ilahduttaa.

      Poista
  5. Oi, oi miten kaunista ja runsasta läpi kasvukauden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Between. Minäkin tykkään kovasti tästä alueesta.

      Poista
  6. Ai ettien että😍. Niin kaunista että voi tuoksunkin tuntea. Kyllä sulla on silmää. Kivoja kasveja ja tommonen suuri istutusalue on kyllä hyvän näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle :). Suuren istutusalueen etu on, että sinne mahtuu eri lajeja ja joka lajia sen verran, että alue on rauhallisen oloinen.

      Poista
  7. Kaunista on ja harmonista kuten muuallakin puutarhassasi. Kiva nähdä Little Gipsy Ruby kukassa. Ostin sitä viime vuonna mutta myyntiläpyskän kuvasta ei oikein saanut selvää minkävärinen kukka on. Netissäkin oli vähän eri sävyjä. Tuo sinulla oleva taitaa olla se oikea ja juuri se mitä halusin. Jääkö se muita päivänliljoja matalammaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin jännitin Little Gipsy Rubyn väriä ja se on ollut kivan tumma. Siinä sävyssä on eri valaistuksessa eri vivahteita, mutta minusta se ei kuitenkaan taitu oransinpunaiseen vaan enemmänkin tummanpurppuraan / tummanroosanpunainen sanotaan jossain esittelyssä. Korkeus on ainakin minulla ollut matalampi kuin jotkut muut päivänliljat eli ehkä 50 cm tai vähän yli.

      Poista
  8. Voin sanoa suoraan, että olen ihan vaan "vähän" kade noista upeista graniiteista. Sopivat kyllä tiedän pihapiiriin kuin nenä päähän. Kauniita, erikoisiakin kukkia, sinulla on hyvä värisilmä ja yhdistämisen taito. Ihania näkymiä kukista olet saanut vangittua kameraasi. Tämä(kin) penkki on pihasi ylpeyden aihe :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin tunnustaa, että minäkin olen aina aika lailla ’kade’ kun näen eri puutarhoissa suuria kivijalkakiviä. Ottaisin niitä vastaan ihan heti, jos jostain sopivasti löytyisi… entisten lisäksi. Niistä saa tehtyä kivoja rakenteita ja ne ovat myös mukavalla korkeudella istahtaa. Eikä nurmikko kiipeä perennojen sekaan :).
      Kiitos kauniista sanoistasi, mieli ilahtuu tällaista lukiessa. Uutta aluetta aloittaessa, on yleensä työtä ja hikeä, lisäksi saattaa olla vaikea nähdä eteenpäin, miltä kaikki näyttää. Nyt voi sanoa, että olen itsekin iloinen ja tuntuu, että onnistumisia on tullut (tasapainottaa niitä epäonnistumisia).

      Poista
  9. Graniittipenkin reunuskivet ovat kyllä upeita! Mahtavan kuorman niitä saitte hankittua!
    Ja kaikki nuo kasvit, ihanaa kerroksellisuutta ja koko kesän kestävää kukintaa!

    VastaaPoista
  10. Upeita penkkejä sinulla on ja nuo reunat on myös upeat ja kuten sanoit ei rikkaruohot pääse pomssahtamaan penkkiin . Mutta kiinnostaa miten muuten huollat näin suurta penkkiä? sinulla kun ei ole näissä käytäviä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kitkenyt satunnaiset rikkaruohot perennojen välissä kävelemällä tai sitten reunalla seisten haraamalla. Multa on juuririkkaruohoista vapaata istutusmultaa ja ilman mukana lentelevät siemenestä kasvavat rikat on paljon helpompi poistaa kuin ’valkojuuriset’ rikat. Varmaan jossain vaiheessa täytyy tehdä isompia hoitotöitä, mutta silloin on vain katsottava askeleet jollain tavalla sopivasti. Itseasiassa on aika mukava hoidella reunoilla kasvavia perennoja kun voi istua graniittikivellä työskennellessään :).

      Poista
  11. Ihania näkymiä ja hempeitä väriyhdistelmiä. Suuret kivipaasit ovat aina vain yhtä kauniita ja toimivat upeasti reunuksena. Kiitos taas tämänkin alueen esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja olen iloinen, jos koosteen silmäily kiinnosti muitakin ja samalla sain alueen kasvilistan tehtyä.

      Poista
  12. Ihana esittely. Graniittipenkkisi koko on aivan uskomaton ja aivan mahtava määrä ei kasveja mahtuu sinne.

    VastaaPoista
  13. Komeat on graniittireunukset ja itse kukkapenkki todella kaunis.

    VastaaPoista