maanantai 6. helmikuuta 2023

RILLA 8 kkRillan olkapään osteokondroosin vuoksi tehdystä tähystysleikkauksesta on nyt 7 vk. Irtopalan poistaminen nivelestä oli Rillalle iso helpotus, ontuminen jäi leikkauspöydälle. Ortopedi totesi, että Rillalla on varsin hyvät mahdollisuudet toipua ihan reipasta käyttöä kestäväksi koiraksi.

Fysioterapeutti totesi viikko sitten, että olkapää näyttää parantuneen hyvin. Saimme luvan aloittaa asteittain lisäten koiran liikkumisen vapaana, siis vähän kerrassaan. Toki on seurattava, ettei olkapää kipeydy. Mikäli koira alkaa ontua tai liike on muuten epäpuhdas, pitää rauhoittaa tahtia muutamaksi päiväksi. Lisäksi saimme taas Rillalle uusia jumppaohjeita.Rilla on nauttinut ihan hurjasti vapaista hetkistä. Onhan tosi siistiä, että omistaja ei kaiken aikaa määrää vauhtia ja liikkeitä narussa 'roikkuen'. 8 kk:den ikäinen junnukoira keksii paljon hauskaa puuhaa ihan itse, ilman, että omistaja yrittää olla liian tiukkapipoinen, tuumii Rilla hyvin varmana mielipiteestään.Omassa rannassa on hurjan hauska tähystää. Näkee pitkälle ja voi välillä ottaa ilon irti. Onneksi vapaan liikunnan lisääntyminen ei ole aiheuttanut ontumista. Ilmeisesti Rilla ehti saikkuaikana treenata olkapäätä niin monipuolisilla liikkeillä omistajien kauhistuneista katseista piittaamatta, että olka on hyvin verrytelty näihin nykyisiin spurtteihin.Koiran kuvaaminen on hieman hankalaa, koska se on yleensä on siirtynyt uuteen paikkaa, ennen kuin saan kameran tähtäyksen valmiiksi. Nämä tervalepän pienet kävyt pysyvät huomattavasti paremmin aloillaan.Olin juuri ottamassa hyvin ryhdikkäästi seisovasta koirasta tyylikkään otoksen, kunnes Rilla päätti istahtaa. Tässä liike istumista kohden on alkanut, mutta huomaa Rillan ajatus pian saatavasta palkkionamista. Hieman keskustelimme siitä ja Rilla arveli, että sen saaminen on varmempaa, jos istuu. Välillä on ollut harmaita päiviä niin säätilassa kuin koiran toipumisen matkassa. Kun arvioin kulunutta leikkauksen jälkeistä aikaa, on todettava, että oli helpotus, että Rillan kohdalla oli kyse ocd tähystysleikkauksesta, eikä esim. toipuminen luun murtumasta. En jaksa uskoa, että luut olisivat saaneet luutua rauhassa, niin vilkas tämä potilas on ollut. Ihmeen nopeasti on aika kulunut, kun taaksepäin katsoo.Nyt kuitenkin paistaa aurinko ja ehkä voi jo huokaista hieman helpotuksesta. Rilla on joutunut sairausloman aikana opettelemaan rauhoittumista ja se on ollut vaikeaa. Rauhoittumisen taito on kuitenkin erittäin hyödyllinen nuorelle villille koiralle, joka välillä saa itsensä melkoisille kierroksille.

Osa koirakoulussa pentuna opituista taidoista on välillä kateissa, tähän varmasti vaikuttaa sekä Rillan turhautuminen sairausloman aikana olleisiin rajoituksiin että murrosikä. 

Kauniita helmikuun päiviä teille kaikille! Ihanaa, että kevät lähestyy.


16 kommenttia:

 1. Mukava kuulla Rillan kuulumisia. Ei ole ollut helppoa energiapakkauksella eikä omistajillakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tässä haasteita ollut, mutta onneksi ollaan nyt jo tässä vaiheessa. Kiitos.

   Poista
 2. Hienoa, että Rilla on kuntoutunut hienosti leikkauksesta. Onnittelut. Varmasti vaatinut teiltä, kuten Rillaltakin paljon kärsivällisyyttä toipilasajan aikana.
  Mukavia aurinkoisia helmikuun päiviä sinne teille. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näyttäisi Rillan tilanne hyvältä, toivotaan, että myös jatkuu näin.
   Kiitos ja samoin teille!

   Poista
 3. Kiva kuulla, että Rillan toipuminen on sujunut hyvin. Toivottavasti jatko sujuu samaan tahtiin. Varmasti on helpottavaa niin koiralle kuin omistajillekin, että liikkuminen vähitellen vapautuu.
  Onpa upeat talvimaisemat. Ihan toista kuin täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, tuntuu hurjan helpottavalta, että suuret rajoitteet ovat jo takana ja pelko olkanivelen suhteen alkaa hävitä. On sitä paitsi ihana tunne päästää koira omilla pienillä metsäteillä irti talutushihnasta ja katsoa, miten Rilla nauttii työntäessään päätä lumihankeen ja nuuskiessaan metsän eläinten jälkiä. Leikimme edelleen usein piiloa, joten Rilla on hyvin tarkkana, ettei kadota minua näkyvistään. Eli iloinen koira vierellä kauniissa metsässä on aika mahtava tunne. Täällä on tosiaan ollut viime päivinä tosi kaunista hankien hohtaessa auringon paisteessa.

   Poista
 4. Hyviä 8-kk-synttäreitä Rillalle! Mitähän mahtoi Rillan mielessä liikkua, kun pääsi pitkästä aikaa ensimmäistä kertaa irti hihnasta? Hölmistyikö kenties sitä, että nytkö tässä saa liikkua vapaasti vai päästikö saman tien monen viikon höyryt ulos :D Hienoa, että nyt on lupa jo irrotellakin. Voisi kuvitella, että enää ei ainakaan isompia takapakkeja tule. Eiköhän murkkuiässä ole nyt tarpeeksi päänvaivaa teille. Aurinkoisia helmikuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, tosin synttäreitä on jo vähän aikaa, mutta edelleen ollaan kahdeksan kk :).
   Kyllä ensimmäinen vapaaksi päästäminen aiheutti riemulaukat. Ja oikeastaan joka kerta vapaana ollessaan on Rillan mielestä pakko hieman ilakoida villillä juoksulla. Onneksi Rilla osaa kävelylenkeillä metsäteillä keskittyä ympäristön tutkimiseen, joten ihmeekseni on lenkeillä paljon maltillisempi ’hilluja’ kuin omassa pihassa. Koska juoksupyrähdykset eivät ole aiheuttaneet ontumista tai muuta haittaa, uskoisin olkapään jo kestävän yllättävän hyvin.
   Murkkuiässä on todellakin ihan riittävästi haastetta, huh huijaa!

   Poista
 5. Pahin taitaa olla takana eli nyt saa liikkua vapaammin? On siinä ollut teillä kova talvi takana, mutta mitä sitä ei tekisi oman rakkaan lemmikin takia. Nyt riemumielin murkun elkein kevättä kohti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt on selvästi helpompaa, sillä lenkeillä ei ole enää niin tiukkoja rajoitteita. On tosi kiva, että sopivissa paikoissa voi päästää koiran vapaaksi ja antaa sen touhuta ympärilläni leikkien ja jälkiä haistellen. Murkun kanssa on välillä riemumieli kaukana :D. Rilla jaksaa välillä koetella kärsivällisyyttä, mutta sitten hetken päästä se on niin hellyttävän suloinen, että saa taas paljon anteeksi.

   Poista
 6. Myöhästyneet 8 kk onnittelut! Ihanaa lukea Rillan kuulumisista ja hienoa, että toipuminen on sujunut noin hyvin!

  VastaaPoista
 7. Mukavia uutisia! Kiitos näistä, ja Rilla, eikun hanaa!

  VastaaPoista