lauantai 11. helmikuuta 2023

PIENTÄ VIHERRYSTÄ TAIMIPÖYDÄLLÄTänä keväänä käynnistyin hieman hitaasti ja se näkyy esikasvatusten tilassa. Toisaalta yritän nyt olla maltillisempi kasvattamieni taimien määrässä, jotta pääsisin hieman helpommalla kuin kolmena edellisenä vuonna. Itse esikasvatusta ja taimien hoitoa en pidä työläänä. Sitä vastoin runsaan taimimäärän totuttaminen ulos on välillä aika vaivalloista. Tänä keväänä on vielä lisäksi ylimääräinen haaste uteliaassa ja osallistuvassa nuoressa koirassa, joka tunkee kuononsa joka asiaan.En yhtään tiedä, saavatko huhti-toukokuussa ulkoilmaan totuttautuvat taimet olla rauhassa kasviharrastusta opettelevalta koiralta? Rillan edeltäjä Rita antoi kaikkien taimipurkkien olla aivan rauhassa, korkeintaan vain nuuhkaisi niitä. Rilla saattaa hyvinkin kipata taimia täynnä olevan tarjottimen ympäri ja tutustua kasvien juuristoon tarkemmin. Tällainen tilanne voisi kiristää liikaa tunnelmia minun ja koiraystävän välillä. Parempi siis ennakoida ja jättää taimipurkkien määrä sellaiseksi, että ne mahtuvat keskelle verannan pöytää. 

Edellisinä vuosina tarjottimet täynnä taimia ovat tulleet pöytälevystä yli ja osa ulkoilevista taimista on karaistunut verannan penkeillä. Rilla voisi ihastuneena katsoa, miten pienellä kuonon tökkäisyllä saisi tarjottimen ympäri ja taimipurkkien mullan leviämään iloisessa kaaressa pitkin verantaa. Sitten tämä ’kasvitieteilijä’ pääsisi etsimään kasvualustan seassa lojuvia taimiparkoja. Ou nou, sitä tilannetta en haluaisi nähdä.

Mitä sitten on tässä vaiheessa helmikuuta kylvetty?

Vihannekset

10.2.2023Paprika ’Ollyt’ ovat ilokseni kasvamassa, kylvin siemenet 13.1. Mikäli muutaman edellisen vuoden tapaan näiden paprikoiden kasvatus onnistuu, saan kahdesta taimesta todella runsaan ja riittävän sadon. Metrin korkeuteen kasvava pensas on ollut aivan täynnä muhkeita ja maistuvan makeita paprikoita.

10.2.2022Pensastomaatti ’Vilman’ siemeniä oli vielä jäljellä usean vuoden vanhassa pussissa ja kylvin ne 3.2. Jännitti, onko siemenissä vielä kasvuvoimaa. Ihme kyllä, taimikoukkuja nousi kurkistamaan mullan pinnalle yhteensä 7 kpl. Tänä vuonna laitoin siemenet suoraan taimiruukkuihin, joissa ne mahtuvat kasvamaan usean viikon. Lisään multaa sirkkalehtiin saakka lähipäivinä, vermikuliitti puuttuu vielä mullan pinnalta.

Pieninä pensaina kasvavat ’Vilma’ kirsikkatomaatit voi kylvää jo hemikuussa, sillä haluan jälleen aikaista satoa. Rungollisten tomaattien siemenet kylvän vasta maaliskuussa.

Alla pari kuvaa viime vuonna kasvatetuista 'Vilma' kirsikkatomaateista. Kuten huomaatte, ovat Vilmat aika kompaktin kokoisia. Ne alkoivat tehdä raakileita jo sisällä salin ikkunalla kasvaessaan. Toki tämän kokoiset taimet vievät ikkunatilaa, mikäli sitä on rajallisesti käytettävissä, ei varmaan kannata aloittaa esikasvatusta vielä helmikuussa.

14.5.2022

26.5.2022Merkintöjen mukaan keräsin 24.5.2022 kypsiä tomaatteja 5 kpl. Ensimmäisten tomaattien kypsyttyä, alkaa saada maistiaisia tasaiseen tahtiin ja kesän edetessä voi todeta ’Vilman’ oikein satoisaksi tomaatiksi. 


Innostuin kokeilemaan itselleni aivan uutta kasvia nimittäin ’Pepino’ päärynämelonia. Laiton 3 siementä kasvamaan 4.2, jospa edes yksi itäisi. Pepinon tiedoissa sanotaan, että tällä on kauniit lila-valkoiset kukat ja 5-10 cm pituiset munanmuotoiset hedelmät ovat aluksi vaaleanvihreitä ja kypsyessä muuttuvat kermanvärisiksi violeteilla raidoilla. Hedelmän maku on päärynän ja melonin makea sekoitus. Pepinon voi talvettaa, jos se ylipäätään suostuu itämään ja osoittautuu tietoja vastaavaksi.

Taustalla näkyvä koira liittyy tähän juttuun. Kuten huomaatte kasvava koira saa jo pään ylettymään pöydän reunalle. Murkkuikäisen koiran kanssa opetellaan päivittäin, että pöydällä olevat asiat eivät ole koiralle kuuluvia. Yksi lasimaljakko koki kohtalonsa tältä nimenomaiselta pöydältä, kun Rilla tiputti sen lattialle. Onneksi ei tullut lasinsiruja tassuihin.

KöynnöksetKelloköynnöksen taimia on tässä vaiheessa noussut 5 (yksi taimi on vielä koulimatta). Myöhemmin voi toki joku vanhoista siemenistä itää, mutta kylvin 8.2. varmuudeksi vielä uudesta pussista lisää kelloköynnöksen siemeniä. Keijunmekot miettivät itämistään tänä vuonna pidempään kuin viime vuonna, mutta kasvuun lähti kuitenkin 6 taimea, määrä on ihan sopiva, joten olen tyytyväinen. Joka vuosi hämmästyttää keijunmekkojen hentoinen alku, mutta kyllä ne siitä reipastuvat.

Perennat

Laitoin uudelleen kasvamaan samoja sarviorvokkeja kuin viime vuonna. Sarviorvokkien talvenkestävyys ei ole mitenkään varmaa, joten varaudun uusilla taimilla. Paikkoja näille löytyy kyllä, jos maassa talvehtineet orvokit yllättäisivät iloisesti. Viikossa on noussut lupaava määrä ’Sorbet XP Pink Wing’ orvokin alkuja. Jos kaikki säilyvät hengissä, saan orvokkeja yhteensä 23.

Tässä 7.5.2022 kyseisiä 'Sorbet XP Pink Wing' orvokkeja verannan pöydällä ulkoilemassaJätän muut perennat vasta ulos kylvettäväksi, jos keksin sopivan paikan, joka estää uteliaan koiran tutkimukset. 

Muiden kasvihuoneessa kasvatettavien tomaattien sekä kurkkujen kasvatuksen aloitan vasta maalis- tai huhtikuussa. Basilikat olen yleensä kylvänyt esikasvatukseen maaliskuussa, vaikka myöhemminkin ehtii hyvin. 

Onko teillä jo monenlaista vihreää näkyvissä? 


22 kommenttia:

 1. Jestas noita sun tomaattikasvatuksia! Kyllä ovat upeita ja satoakin tullut jo varhain. Ihan järkevää toimintaa, helpottaa edes jossakin. Rillan kanssa menee vielä puutarhajuttuihin totuttelussa ja opettelussa. Kivat pienet taimet siellä, ne tuovat kevään tuntua. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 Aikaisin saatu sato on niin mukava juttu ja itsekasvatettuna maistuu tosi herkulliselta.
   Olen jo todennut, että Rillan kanssa joutuu kärsivällisesti harjoittelemaan monia asioita, on se niin touhukas tapaus. Täällä sisälläkin se hereillä ollessaan painelee ohi milloin mikäkin tavara suussa, eikä aina lainkaan luvalliset tavarat tai vaatteet. Minun tai isännän vaatteet ovat ihan huippuihania. Pitää olla nopea ja ampaista perään, onneksi ’jätä’ -käsky toimii edelleen, mutta valitettavasti minulla on tosi monessa paidassa palkeenkieli. Onneksi en käytä kotivaatteina mitään liian siistiä 😬.
   Kiitos, samoin sinulle! On ihana katsella vihreää kasvua.

   Poista
 2. Kelloköynnöksiä on 9 liilaa ja 4 valkoista, valkoisia voi itää vielä lisää, niiden siemeniä oli 7. Liiloista itivät kaikki. Vilma-tomaatteja kylvin viikko sitten sunnuntaina. Olen ollut hiukan ihmeissäni sillä vain 2 taimea on noussut. Kylvin samaan aikaan paprikat ja niissäkin näkyy vain kaksi ja niitä sentään kylvin parisenkymmentä, Vilmoja vain kuusi. Huomenna teen varuiksi uusintakylvöt. Mutta eipä ole ollut näin huonoa itävyyttä koskaan ennen. Taidan hakea uuden multasäkin josko edellinen oli ylivuotisen vanhaa. Missä vaiheessa alat lannoittaa kelloköynnöksiä ja millä lannoitteella.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut monista kelloköynnöksistäsi! Hienoa, että varmuudella saat jo noin monta taimea.
   Olen aika varma, että saat vielä lisää Vilma -tomaatteja, kunhan maltat odottaa. Omat Vilman taisivat itää 5-6 päivän välillä, viime vuonna ekat nousivat kolmessa päivässä. Tänä vuonna omien paprikoiden pinnalle nousu kesti 8 päivää. Jos kaikki paprikasi itävät, saat melkoisen paprikaviidakon 😊. Söimme paprikaa joka päivä ja jaoin niitä myös sukulaisille, silti oli työlästä saada kaikki sato syötyä kahdesta paprikasta. Voihan tietysti olla eroa eri lajikkeilla? Ollyt kasvattivat uusista kukista lisää raakileita ’pakkasiin’ saakka ja oksia piti tukea, että jaksoivat kannatella muhkean sadon 😅.
   Viime vuonna käytin taimille Neko kasviravinnetta purkin ohjeen mukaan. Kelloköynnöksille ekan annoksen taisin antaa jossain vaiheessa kun varsinaisia lehtipareja alkoi olla kasvussa. Lannoitusta lisäsin taimen kasvaessa hitaasti vaiheittain. Laitan nestemäisen lannoitteen aina purkin kulmaan, en tiedä onko sillä merkitystä, eli matkin vähän varastolannoittamista.

   Poista
  2. Kiitos, pitääkin käydä lannoiteostoksilla. Tänä vuonna itäminen on selkeästi hitaampaa kuin viime vuonna. Laitoin varmuudeksi paprikaa reilusti, viime vuonna kaikki itivät mutta satoa tuli silti kohtuullisen niukasti viidestä taimesta. Osan paprikoista pakastin suikaleina, ne on jo kaikki syöty. Tuota Ollya voisin kokeilla ensi vuonna, kuulostaa hyvältä.

   Poista
  3. Tuli vielä mieleen, että muistelen sinun pohtineen viime vuonna, millaiseen multatilaan istutat paprikat lopullisessa kasvupaikassa. Olen itse istuttanut paprikat isoon laatikkoon, jossa yhtä paprikaa kohden on kasvualustaa noin 30 litraa. Uskon tämän auttavan sadon määrässä ja paprikan hyvässä kasvussa.

   Poista
 3. Olen jarrutellut kylvöjen kanssa vielä, mutta tammikuussa laitoin eukalyptuksen siemenet itämään. Seuraavaksi ajattelin kokeilla talvikylvöjä muutamilla kesäkukilla. Sitten varmaan tomaatit kuunvaihteessa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, eukalyptuksia, toivottavasti saat niistä hienoja taimia! Onnea myös muille kasvatuksille.
   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 4. Oikein terhakan näköisiä taimenalkuja. Onnea kasvatukseen.

  VastaaPoista
 5. Sinun taimesi on aina heti alkuun niin elinvoimaisia ja tanakoita. Muistan viime vuodelta, kuinka sait ensimmäiset tomaattimaistiaiset tosi aikaisin. Vilma on aika mukava tuollaisena puskana. Pitääpä laittaa nimi "korvan taakse". Rilla aiheuttaa sinun taimikasvatukseesi paljon pähkäilemistä. Tuleva kesä on varmaan melkoista opettelua, mutta eiköhän tilanne siitä aikaa myöten rauhoitu ja sopivat menettelytavat löytyvät.
  Koulin tänään pari kelloköynnöstä lisää sekä paprikat, chilit ja keijunmekot. Loput kylvöt saavat odottaa ensi kuun puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta, vuodet voivat hyvin olla erilaisia, joten täytyy vain toivoa parasta näiden tämän vuoden esikasvatusten kanssa.
   Tuleva kesä on mitä ilmeisemmin haastavaa Rillan kanssa, toivottavasti Rilla oppii toimintatavat kanssamme ja siitä kasvaa aikanaan yhtä hieno puutarhakoira kuin Rita oli.
   Minunkin pitää koulia keijunmekot ja orvokit, kunhan saan ostettua lisää multaa.

   Poista
 6. Minä olen kylvänyt vasta muutaman eukalyptuksen, orvokit ja kelloköynnökset voisin kylvää vaikka tänään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo eukalyptus kuulostaa ihanalta, sitä en ole itse kokeillut, mutta leikkokimpuissa se on tosi kaunis. Onnea kylvöihisi!

   Poista
 7. Sain joululahjaksi pikkiriikkisen lasisen kasvihuoneen. Sitä voi kahvasta kantaa. Aion kokeilla sitä.
  Hyvin olen saanut jo alulle kasveja. Toivottavasti koiruli antaa niiden olla rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat uudessa pikkuisessa kasvihuoneessasi iloa omista kasvatuksista!
   Kiitos!

   Poista
 8. Ison koiran kanssa näyttääkin olevan monenlaisia haasteita verrattuna hädin tuskin polvenkorkuiseen pikkukoiraan. Toivottavasti Rillaa eivät taimipurkit kiinnosta. Ainakaan kanankakkaa sinun ei varmaan kannata niihin tänä keväänä upotella :D
  Suloisia nuo sirkkalehtitaimet. Vaikea uskoa, että vain muutaman kuukauden päästä niistä voi kerätä jo satoa. Tai paprikoista ehkä vähän myöhemmin, mutta ei mene enää puolta vuotta.
  Minulla on taimella vasta muutama chili. Kelloköynnöksen siemenet unohtuivat peräti kahdeksi vuorokaudeksi vesiastiaan, joten epäilen niiden menneen pilalle. Kylvin ne kuitenkin ja toivon, että niistä edes jokunen itäisi. Jos ei ala viikossa näkyä minkäänlaista koukkua, pitää kylvää loput. Onneksi en laittanut kuin viisi siementä likoamaan, niin ei tullut isoa menetystä. Basilikaa ajattelin kylvää pikkuisen jo ihan lähiaikoina, niin saisi tuoretta satoa aikaisemmin.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ison ja villin koiran kanssa on ajoittain melkoiset haasteet! Onneksi Rilla osoittaa myös ihan järkeviä käyttäytymistaitoja aina ajoittain eli todennäköisesti murkkuikä ja lapsellisuus haittaavat vielä jonkin aikaa. Hyvä, että mainitsit tuosta kanankakasta 😅 sitä ei todellakaan kannata laittaa varastolannoitteeksi. Syksyllä istutin pionin juurakoita ja laitoin luujauhoa mielestäni aika syvälle maahan, mutta niin vain koira sen haistoi, huh!
   On niin hauska katsoa joka aamu, onko uusia taimia noussut pintaan. Tomaatti on alkuun niin onnettoman pieni sirkkalehtitaimi, mutta se kasvaa kyllä aika kohisten.
   Minulla ei ole kokemusta noin pitkästä kelloköynnösten liotuksesta, joskus minulla taisi unohtua kuudeksi tunniksi. Enkä edes muista, lähtivätkö ne kasvuun tai millä prosentilla? Onneksi sinulla likosi vain 5 siementä ja saat nyt tehtyä yhden empiirisen tutkimuksen asiasta.
   Voisi tosiaan laittaa vaikka muutaman basilikan jo aikaisemmin, tuoreet yrtit ovat niin hyviä.

   Poista
 9. Heitin sinulle pohdittavaksi haasteen.

  VastaaPoista