perjantai 18. helmikuuta 2022

PUUTARHA JÄRVEN RANNALLAKatja blogista Päivänpesän elämää kysyi: kuinka paljon järven läheisyys vaikuttaa puutarhaasi? Pidentääkö kasvukautta tms? Samoin Between blogista Rikkaruohoelämää oli kiinnostunut järven ja rantatontilla asumisen merkityksestä ja vaikutuksesta puutarhaelämään. Kiitos molemmille näistä kysymyksistä 😊.

Olen koonnut tähän juttuun omasta rannastamme otettuja kuvia vuoden kierron eri vaiheissa. 

Talvella järven kansi on kiinni, mutta jään paksuus vaihtelee eri vuosina. Turvallisuus jäällä liikkumisessa tulee huomioida, mutta hyvän jään aikaan hankikannon salliessa ’puutarhuri’ ja puutarhakoira saavat kävelylenkeille rutkasti lisää vaihtoehtoisia reittejä. Kuvassa näkyvä pieni luoto lähellä rantaamme on hyvin viehättävä käppyräisine mäntyineen. 

Ihan huippua on päästä suksilla liikkumaan. Nautin valtavasti niistä vaiheista, kun voi hiihdellä luistellen kimaltavilla hangilla auringon paistaessa. 
Kevät on ihanaa aikaa. Ensin jää sulaa rantaviivasta ja alkaa veikkaus lopullisesta jäiden lähdöstä. Pitkällä aikavälillä jäiden lähtö on useimmin osunut Vapun seutuun, mutta parina viime vuotena on nähty huhtikuinen veden vapautuminen.
Kevät tuo oman joutsenpariskunnan paikalle. Nämä pesivät lähiluodolla ja kasvattavat joka vuosi poikueen ihailtavaksi. Nämä joutsenet tuntevat hyvin Ritan, eivätkä pelkää koiraa lainkaan. Usein joutsenet uivat rantaan melkein koiran kuonoa koskettamaan. Rauhallinen koira seuraa joutsenten uiskentelua ja yleensä asettuu makuulle katsomaan lintujen puuhia. Poikasten synnyttyä perhe tassuttelee rantanurmikolla, välillä ne kävelevät aivan keskelle nurmikkoa. 

Järvi on monen muunkin lintulajin elämässä merkityksellinen asia. Lintujen seuraaminen saa usein aikaan lepotauon rannassa työskentelyssä. Varsinkin poikueet emon perässä ovat hellyttävä näky.Järvi on kuin taulu. Näkymä vaihtelee eri vuodenaikojen lisäksi eri vuorokauden aikojen ja sään mukaan. En väsy katselemaan tätä tuttua maisemaa.
Rauha ja hiljaisuus, luonnon omat äänet seurana.Rannassa näkyy usein pieniä lintuja juomassa tai kylpemässä. Myös koiralle on mieleistä vilvoittautua oman toiveen mukaan lenkkien jälkeen tai helteellä. 

Koivujen hiirenkorvien aikaan toukokuussa huokailen monta kertaa päivässä kaiken kauneutta.
Koivujen lisäksi rannassa kasvaa tervaleppiä. Tämä kuva on puhelimen oma-aloitteinen ’taskukuva’. Kesken puutarhatöiden nousen usein oikaisemaan selkää ja katson järvelle. Lintujen konsertti on vertaansa vailla. Keskikesän perinteinen suomalainen maisema! Rantasauna on ’mökkimme’ ja mikä onkaan ihanampaa, kuin täyden puutarhapäivän jälkeen päästä rantasaunan löylyihin ja uimaan. Puukiukaan tuoma tuoksu ilmassa rantaan kävellessä on oma nautintonsa. Saunomme aina kun tuntuu siltä ja tämä tunne saattaa olla lähes päivittäin. Lempeät löylyt hoitavat puutarhurin lihaksia ja rentouttavat. Uinti virkistää. Edellä mainitut seikat ovat järven rannassa asumisen iloja. Katja varmaan tarkoitti kysymyksellä ihan muita seikkoja. Uskoisin, että meidän tapauksessa järvi ei vaikuta kasvukauden pidentymiseen. Ainakin meillä vierailee keväällä halla aina kun sellaista on vähänkään tarjolla. ”Alavilla mailla hallan vaara” pätee täällä. Tilanne saattaisi olla hallan suhteen edullisempi, jos järvi olisi puutarhan pohjoispuolella. Puutarhaan on helppo saada lämmintä kasveluvettä järvestä. Viime vuosina on ollut välttämätöntä kastella uusia taimia, joiden juuret eivät vielä ole kunnolla maaperässä. Suunnittelen kasvien istutuspaikat siten, että puut, pensaat ja perennat pärjäävät tulevaisuudessa ilman kastelua - mutta viime vuosien pitkät kuivat hellejaksot ovat pakottaneet kastelemaan näitä uusia kasveja. Keräämme myös sadeveden talteen kuution säiliöihin, mutta järvi on hyvä lisäapu kastelussa.Syyskuun usva järven pinnalla. Rannan puista tulee haravoitavia lehtiä aika tavalla ja kerään niitä talteen eri kohteisiin. Lehtikomposti on oiva apu maanparannuksessa. On ilo ja etuoikeus saada asua järven rannassa. Olemme itse vähän huonoja kalastajia, mutta kalaakin järvi tarjoaa.

Minulle sopii hyvin, että tarvitsee vain kävellä puutarhan poikki rantasaunalle ... ja onkin jo rennosti ”mökillä”, ei tarvitse puutarhan hoidon lomassa ajella mökkimatkoja. 

Kiitos, että sain näiden kysymyksen muodossa palata kesäisiin muistoihin ja kuviin. Hyvää viikonloppua teille kaikille!18 kommenttia:

 1. Järvinäkymissä on jotain omaa mieltä rauhoittavaa järviseudulla syntyneelle. Kiitos jakamisesta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos näistä järvikuvista. Ranta pilkahtaa usein puutarhakuvissasi, mutta nyt saimme keskittyä järveen oikein kunnolla. Minuakin viehättää ajatus "mökistä" kodin kanssa samalla tontilla. Muutama askel ja parhaimmillaan siirrytään lomalle. Kuivalla maalla asuessa vesilintuja täytyy lähteä erikseen jonnekin katsomaan. Joutsenet melkein pihapiirissä on suorastaan luksusta.
  Kerroit, että käytätte lämmintä järvivettä kasteluun. Onko teillä pumppu ja letkut ihan sitä varten? Mahdollisuus järviveden käyttöön on hieno bonus.
  Vesi on kiehtova elementti. Sitä voi katsella loputtomiin. Kuten sanoit, järvimaisema on kuin vaihtuva taulu. Kaikilla asioilla on hyvät ja huonot puolensa. Uskon, että järven rannalla asumisessa on ehkä kuitenkin enemmän niitä plussia.
  Valoisaa lauantaita ja mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti vaaka on vahvasti pohjassa järven rannalla asumisen puolella :).
   Meillä on kastelua varten pumppu ja letkuja (niitä saa liittää monta peräkkäin), joten sillä tavoin saa vettä lähelle kohteita, kun tarvitaan peruskastelu.
   Kiitos Between!

   Poista
 3. Järvi rannassa on suorastaan aarre puutarhaan, tai joki, puro tai lampi. Järvessä on jotain tyynnyttävää ja rauhoittavaa. Sitä katsellessa mieli lepää, kuten näissä kuvissasikin.
  Meillä pääsee "mökille" sillä, että kävelee ulkosaunalle, joka on 50-luvulta, kantaa vedet kaivosta ja sytyttää puukiukaaseen tulen. Jokin rannan kaiku siinäkin =).
  Keväistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, kaikki vesielementit ovat ilo silmälle ja samalla ne tuovat viehättäviä näkymiä. Uskon, että kuvaamasi ulkosauna on varmasti mukava rentoutumisen paikka :). Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 4. Kauniita kuvia järvestä ja rantamaisemista! Järviveden käyttö kastelemisessa on valtava etu intohimoiselle puutarhurille eikä haittaa ole siitäkään, että pääsee milloin vain uimaan. Hellepäivinä tai raskaiden puutarhatöiden jälkeen se on todella virkistävää. Oletko huomannut, pitääkö järvi syksyllä hallat ympäristöä pidempään loitolla vai onko silläkään mitään vaikutusta?
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelemiseen järvivesi on niin paljon parempaa kuin kylmä kaivovesi ja uiminen virkistää ihan ehdottomasti.
   Oikeastaan meillä ei ole ollut syksylläkään järvestä etua hallan torjunnassa. Halla taitaa tulla pohjoisen suunnasta - ainakin meillä. Kiitos ja samoin sinulle!

   Poista
 5. Onpa kyllä ihana tuo järvimaisema omassa pihassa.

  VastaaPoista
 6. Kaunis maisema ja on aika luksusta päästä saunomaan ja uimaan vaikka joka päivä omalta tontilta.

  VastaaPoista
 7. Voi miten ihana lukea tämä juttusi ja katsoa kauniit kuvat. Järvenne tosiaan ansaitsi ihan oman postauksensa.

  VastaaPoista
 8. Hieno maisema ja on vaihteluineen varmasti kuin taulu puutarhassa. Kiva, kun teit esitteln siitä.

  VastaaPoista
 9. Olin jo ihan unohtanut kommenttini! Järvi puutarhan kyljessä on luksusta, se tuo rauhoittavaa taustaa ja laajentaa maisemaa. Eikä huono sekään, että järvi antaa myös kasteluvettä. Hienoja kuvia teidän rantaparatiisista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kysymyksestä, tähän oli mukava vastata. Järvestä on iloa niin monella tavalla. Kiitos!

   Poista