torstai 10. helmikuuta 2022

PENSASTOMAATTIEN ALKUSOITTO

Amppelitomaatti  'Red Profusion' 6.7.2021





Kylvin tämän vuoden ensimmäiset pensastomaatit 2.2.2022. Käytin vanhoja siemeniä, mutta ne itivät hyvin, itse asiassa aivan 100 % lähti kasvuun. Ensimmäiset koukut olivat näkyvissä jo kolmen vuorokauden päästä kylvöstä. 




Tässä tilanne neljä päivää kylvöstä. Pientä eriaikaisuutta on nähtävissä. Luumutomaatti 'Romello' näyttää ottaneen etumatkan 'Vilma' kirsikkatomaattiin. Käytin idättämiseen tänä vuonna kasvusammalta. 

Laitoin kasvusammalta pienoiskasvihuoneen pohjalle 2-3 cm, kastelin kasvualustan sopivasti ja painelin tomaatin siemenet noin puolen sentin syvyyteen. Sitten vielä sumutin suihkupullolla pinnan mukavan kosteaksi ja vein pienoiskasvihuoneen kannen kanssa patterin päälle. Minulla on parin patterin päälle rakennettu ritilä tätä tarkoitusta varten.




Koska 'Romello' luumutomaatit olivat jo pitkiä hujoppeja ja näyttivät kaipaavan enemmän valoa kuin patterin päällä on saatavissa, päätin koulia ne omiin purkkeihinsa kasvamaan. Olen ennenkin koulinut taimia jo sirkkalehtivaiheessa, eikä siitä ole näyttänyt olevan haittaa - ehkä jopa hyötyä. Koukkaan taimen reilun multapaakun kanssa uuteen purkkiin. Koulimista ennen kannattaa pikkutaimet kastella suihkupullolla 1-2 tuntia ennen toimenpidettä. Taimet voi hyvin laittaa aikaisempaa syvempään ja näin teinkin. Kun multa painuu, lisään usein uutta multaa aivan sirkkalehtiin saakka.




Seuraavaksi nämä vauvat pääsevät yläkertaan valohoitoon, tosin ihan ensimmäisen vuorokauden aikana en vielä laita niitä kasvilamppujen alle, jotta saavat toipua koulimisen rasituksista. Näitä pikkutaimia kastelen oikeastaan vain suihkuttamalla, mutta sitä saakin tehdä joka päivä. 

Luumutomaatti 'Romellon' taimia on kasvamassa 8 kpl. 




Yhteensä pensastomaatin taimia, 'Romello' & 'Vilma', on omissa purkeissaan 17 kpl. Oho, ei ollut tarkoitus kasvattaa näin montaa, mutta tomaatin siemenet ovat kerrassaan elinvoimaisia, niitä ei näytä lainkaan haittaavan ’parasta ennen’ -päiväykset. Kasvatan näitä ainakin niin kauan kuin tila riittää, eiköhän ylimääräiset taimet huolita uusiin koteihin. 




Yläkerran isot ikkunat etelän puolella tuovat luonnon valoa, lisäksi pöydän päällä on 5 kasvivaloa ajastimen kytkettynä. Valot syttyvät ja sammuvat ajastimen mukaan, sillä kasvit haluavat nukkua osan yön tunneista pimeässä. 


Edessä 'Olly' paprika

Lapset ovat lentäneet pesästä, joten yläkerrassa ei asuta vierailuja lukuunottamatta. Taimille on hyväksi, että lämpötila pysyy melko matalana, yöllä lämpötila putoaa noin 18 asteeseen ja päivällä auringon paisteesta riippuen nousee jonkun verran päälle 20 asteen.




Sopiva lämpötila ja valo auttaa taimia kasvamaan tanakoiksi ja reippaiksi. Nämä olosuhteet sallivat esikasvatuksen aloittamisen jo helmikuussa. 

Pensastomaattien tarina jatkuu, kunhan taimet kasvavat 😊.

Lunta on sellaiset kinokset, että on jälleen lähdettävä tarkastamaan verkkojen tilanne. Onneksi aurinko paistaa ja toivo keväästä yhä lähenee. Voikaa hyvin!



20 kommenttia:

  1. Siellä ollaan jo hurjassa vauhdissa koska ollaan jo koulinta vaiheessa. Hyvältä näyttää mukavaa kun on tilat ja ikkunoita ja valoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhan talon suuret tilat sopivat hyvin taimikasvatukseen - hyvä niin :).
      Hyvää viikkoa sinulle!

      Poista
  2. Tomaattien itämisprosentti onkin aina tosi hyvä. Sinulla onkin antaa kasveille hyvät kasvuolosuhteet. Minä en kylvä tomaatteja tänä vuonna lainkaan. Tarkoitus on näet viettää mökkilomaa huomattavasti pidempään kuin viime vuonna ja tosiasiahan on, että tomaatit auttamatta vaativat hoidon osalta lähes jatkuvaa paikallaoloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit ovat omaa luokkaansa hyvän itämisen suhteen. Kuten Nilalle totesin, tästä vanhasta suuresta talosta on hyötyä taimikasvatuksessa :).
      Kesäsuunnitelmasi kuulostavat mukavilta. En yhtään hämmästele, että mökkiloma vaikuttaa tomaattien kasvatukseen, tomaatit vaativat huolenpitoa.

      Poista
  3. Hyvä idea tuo kasvivalojen ajastus! Eipä ole tullut mieleen, itse käyn käsin laittamassa päälle ja pois. Ovatko nuo kelloköynnöksiä nuo isommat taimet? Olet jo tosi pitkällä taimikasvatuksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuun minäkin kävin itse sytyttämässä ja sammuttamassa valot, mutta ajastin on paljon kätevämpi tapa tähän - ei ainakaan tule unohduksia.
      Tunnistit kelloköynnöksen oikein, niillä ei olisi ollut vielä niin kiire, mutta en ollut varma siementen itävyydestä (olivat viime keväällä hankittuja). No, itivät lähes täydellisesti, joten nyt on reipas joukko jo kasvamassa.
      Hyvää onnea sinullekin taimikasvatukseen!

      Poista
  4. Sinulla on jo reilusti kasvihuoneen tunnelmaa yläkerrassa. Kuvia katsellessa tulee sellainen olo, että pitäisikö tässä kenties alkaa herätä. No, paprikat odottavat koulimista. Kelloköynnökset eivät ole vielä edes itäneet. Kohta kylvän uuden satsin. Ja sitten käy mahdollisesti samoin, kuin muina vuosina: kelloköynnöksiä on yli oman tarpeen. Mutta kuten sanoit, taimia voi aina lahjoittaa muille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan hyvässä vaiheessa, jos paprikat odottavat koulimista. Eihän muilla lajeilla vielä niin kiire ole. En vain itse malttanut odottaa. Kelloköynökset ovat välillä niin oikukkaita, viime vuonna eka satsini ei itänyt kuin yhden siemenen osalta, joten jouduin laittamaan uudet siemenet multaan. No, nyt sitte tämä varhainen kokeilu itikin tehokkaasti, joten ajoissa ollaan niiden suhteen :).
      Joo, tiedän ainakin pensastomatin taimien kelpaavan lasten parvekkeille ja terasseille .. ja varmaan anopillekin. Eiköhän ylimääräisistä eroon pääse.

      Poista
  5. Sinulla on kaikki jo hyvässä vauhdissa! Saat aikaista satoa tomaateista ja kelloköynnöksetkin ehtivät varmasti kukkia ennen syksyä.
    Ajastin onkin muuten näppärä kasvivalojen kanssa. Minulla on myös kasvivalolle ajastus, sillä en muuten muistaisi käydä sytyttämässä tai sammuttamassa valoa ajallaan. Ikkunakin kun on länteen päin, niin luonnonvalokaan ei korvaa unohdusta vielä tähän aikaan vuodesta.
    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajastin on tosi hyvä apuri, varmasti välillä iltaisin unohtaisin käydä laittamassa valot pois ilman sitä. Onneksi päivä pitenee kaiken aikaa, mutta kyllä helmikuu tarvitaan ehdottomasti kasvilamppuja päivää pidentämään ja pilvisinä päivinä myös keskellä päivää. Kiitos sinulle myös hyvää viikonloppua!

      Poista
  6. Voi miten hyvältä siellä jo kasvatukset näyttää! Itse olen vielä vähän jarrutellut kylvöjen kanssa, mutta ehkä sitä voisi jo pienesti aloitella. Tuo kasvivalojen ajastus on kerrassaan nerokasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jarruttelu on ihan viisasta, juuri mietin yläkerrassa käydessäni, että mihinköhän vielä joudun näiden kaiken aikaa lisääntyvien taimipurkkieni kanssa. Pitää vielä ottaa huomioon, että tähän aikaan kylvetyt taimet on vaihdettava suurempiin purkkeihin ennen kuin ne saa ulos ja kasvihuoneeseen. On vain niin kiva saada aikaista satoa, se ajaan eteenpäin. Ja kukkia...
      Kasvivalojen ajastus on iso helpotus, aina ei omaan muistiin kannata luottaa.

      Poista
  7. Mahtavia kuulumisia! Se on menoa nyt - nimittäin kohti kesää :) Täällä ollaan innolla odottamassa tomskujen ja paprikoiden kasvutarinoita <3

    VastaaPoista
  8. Taidan kylvää ensimmäiset pensastomaatit tänään tai huomenna, ikkunalla on paikka valmiina ja kasvilamput on kaivettu esiin. Ihanaa, tästä se lähtee.
    Kelloköynnöksesi kasvavat varsin mallikkaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvää onnea ja menestystä sinunkin tomaateille!

      Poista
  9. Olet päässyt jo hyvään vauhtiin! Keijunmekkokin jo kurottelee kärhiään. Meikä vasta heräilee puutarha-ajatuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heräile vaan ihan kaikessa rauhassa, vastahan olemme helmikuun alkupuoliskolla.

      Poista
  10. Kasvun kohinaa, ihanaa että on taas tämä aika vuodesta. Pätevät systeemit sinulla ja reilusti tilaa levittäytyä taimien kanssa, minäkin hyödynnän poismuuttaneiden naperoiden huoneita aivan surutta.
    Minun ensimmäiset tomaattikokeiluni ovat vielä sammalnapeissa (kokeilu sekin) mullan alla mutta eiköhän sieltä lähivuorokausina ala koukkuniskoja näkymään.
    On se kyllä kumma että kun yritän oikein tietoisesti rajoittaa esikasvatettavien määrää, voitan arvonnassa vaikka mitä ihanuuksia 🤭
    Oikein mukavaa viikonloppua ja hyvää kasvua taimillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullakin on hyvin kasvatustilaa noissa tyhjissä huoneissa, se on iso apu. varmasti saat tomaatin koukut kohta näkyviin :). Juu, ei auta ryhtyä laiskottelemaan, kun arvontavoittojakin sataa. Ehkä saat ne jossain välissä kasvatettua puutarhan iloksi.
      Kiitos sinulle!

      Poista