torstai 16. syyskuuta 2021

SYKSYN TUNTUA

Tarhasyysvuokko 'Königin Charlotte'





Nämä 'Varjolehdossa' kasvavat syysvuokot ovat kerrassaan hurmaavia. Olen niin iloinen, että kaikki kuusi syysvuokkoa ovat tehneet pontevasti kukkia. Kolme taimea kuvan edessä edessä ovat puolikerrottuja Charlotteja ja kolme taitaa olla hopeasyysvuokkoja. Kartiovalkokuuset ovat hyvä tausta näille söpöläisille.

Ruusu 'Sea Foam'




Aika kiitää, miten ihmeessä olemme jo syyskuun puolivälissä? Ilma tuntuu kylmältä ja raskaana roikkuvat pilvet latistavat välillä intoa lähtöä ulos. Kaipaisin kovasti aurinkoisia syyspäiviä, jotta saisin puhtia tehdä vielä pakolliset odottavat työt.



Istutin kaksi alennuksella löytämääni 'Köningin Wilhelmiina' kiinanpionia tähän penkkiin, niissä on kaunis syysväri. Lisäksi sain jaettua keijunkukkia useaan kohtaan molemmin puolin tätä penkkiä. 

Ajattelin, että kaikki istutukset tälle syksylle olisi jo tehty, mutta vielä tänään muutama taimi tarttui puolivahingossa (oho) mukaan Hankkijalta, kun olin hakemassa lisää verkkoja. Multakasa on nimittäin käytetty jo niin loppuun, ettei kovin suuria istutuksia kannata suunnitella, mutta ehkä saan nämä alennustaimet vielä jollain tavalla onnistuneesti istutettua.




Onko teillä kokemusta 'Annikki' kiinanlaikkuköynnöksestä? Tämä on minulle uusi tuttavuus. 



Verkkojen laiton olen aloittanut, mutta kylmällä säällä sormet kohmeessa ei jaksa tehdä kovin kauan yhtä soittoa. Puiden suojaus on tehtävälistalla kärjessä heti kun saan tämän päivän taimet istutettua. 



Kelloköynnös on täyttänyt arboretumin ensimmäisen portin hauskasti. Saa vähän viidakkofiilistä, kun portista kulkee.




Sorruin pari viikkoa sitten ostamaan 'Blueberry Cheesecake' jalohortensian. Tälle luvataan talvenkestoa jopa -25 asteeseen, mutta aika näyttää asettuuko tämä pysyvästi kasvamaan piharinkiin.



Piharinki on tämän ensimmäisen vuoden aikana täyttänyt odotukseni kelpo lailla... 



.... mutta pientä säätöä vaatii yksi neljännes. Laitoin siihen keväällä ylimääräiset esikasvatetut koristeporkkana 'Daran' taimet ja jätin kohdan miettimisen myöhemmäksi. Näitä saa poimia maljakkoon ja ovathan ne kauniita katsella, mutta tähän kohtaan tulee kuitenkin todennäköisesti vielä kartiovalkokuusi, alue vaatii tasapainon vuoksi havua tällekin nurkalle.




Nämä kumppanit sointuvat minusta kivasti toisiinsa. 'Danica' pallotuijat tuovat ryhtiä ja 'Herbstfreude' komeamaksaruohot ovat kauniita. Purppurainen keijunkukka 'World Caffe Expresso' antaa pikantin lisänsä ja onhan siellä vähän näkyvissä kärhö 'Rouge Cardinalin' kukkaakin.



Käväistään vielä Arboretumissa kurkkaamassa katsuraa. Tämän lehdistö ja kasvutapa vetoavat minuun kovasti.



Kellokuusama 'Kellokas' on syysvärissään tosi kiva pari katsuran kanssa. Kuvaan en saa aivan talletettua niiden lehdistöjen sointuvuutta. Toisaalta kasvutavan erilaisuus tuo kiinnostavuutta.




Tämä kuva ei taida tuoda lisäarvoa, jotta ymmärtäisitte, mitä tarkoitan katsuran ja kellokuusaman yhteensopivuudella - teidän pitää tulla itse katsomaan. Takana muuten näkyy kelloköynnöksen peittämä portti täältä suunnasta katsottuna. 



Varmaankin jo kyllästytte katsomaan tätä Graniittipenkkiä, mutta laitan pari kuvaa kaikesta huolimatta. Olen yksinkertaisesti tähän niin tyytyväinen. Kivet laitettiin paikoilleen syksyllä 2019 eli ensimmäiset taimet on myös istutettu kaksi vuotta sitten. Nyt näyttää jo tosi kivalta. Valkoinen loistosalvia kukkii uudelleen, koska katkaisin kukinnot ensimmäisen kukinnan jälkeen.



Aivan edessä kukkii edelleen neidonkurjenpolvi. Etualan vaaleampi maksaruoho on 'Lime Zinger' ja takana tummempi on 'Firecracker'.  Välissä on akankaalia. Takana melkein vaaleanpunaisena on tiarelloja syysvärissään.





Toisessa päädyssä 'Herbstfreude' komeamaksaruoho ohotanmarunan ja aaprottimarunan kanssa. Niin pehmeä yhdistelmä. 



'Lime Zinger' sopii hyvin 'Herbstfreuden' reunakasviksi. 

Vielä ei ole halla vieraillut, mutta todennäköisesti näin käy ensi yönä. Nyt illalla mittari näyttää +5,7 astetta. En jaksa suojata enää mitään kasveja, joten otetaan vastaan mitä tulee.



 

20 kommenttia:

  1. Tuon Lime Zinger maksaruohon ostin tänä vuonna, onpa se kaunis, omat taimeni ovat niin pieniä ettei oikein osaa sanoa mitä ovat. Ei näitä sinun kuviasi väsy katselemaan, ihania näkymiä ja siistejä istutuksia. Montako kelloköynnöstä laitoit kasvamaan kaareen? On muuten melkoisen mahtava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lime Zinger on ehdottomasti kaunis, sen kasvutapa on myös kauniin ’pyöreä’ ja tuuhea. Kiitos Katja, sanasi lämmittävät.
      Köynnösportin toisella puolella on kaksi kelloköynnöksen taimea. Muistin alkuun, että molemmilla puolin on 2, mutta tarkistin ja totesin, että toiselle puolelle olin laittanut kolmannenkin taimen (pienimmän). Ilmeisesti kelloköynnös on nauttinut savimaan pidättämästä kosteudesta ja ravinteista. Vaikka kaivoimme tyttären kanssa istutusalueelle kunnon kuopan ja vaihdoimme siihen istutusmullan, niin ympäristössä on vielä savea aivan riittävästi. Kastelin kelloköynnöksiä lannoitevedellä heinäkuun puoleen väliin saakka (ehkä 1-2 x/vk), se näköjään riemastutti köynnöksen hyvään kasvuun. Toki taimet olivat myös topakoita pitkän esikasvatuksen ansiosta :). Ensi vuonna laitan luultavasti kaikki kelloköynnöksen taimet maahan kasvamaan tänne arboretumiin, ne tuovat kaunista runsautta ja kastelu helteillä ei ole niin välttämätöntä päivittäin - ruukkuja pitää kastella vähintään kerran päivässä.

      Poista
  2. Minulla on kellokuusama istutettuna liian varjoisalle paikalle. Nyt oli hyvä nähdä miten laajalle sen versot levittäytyvät, kauniisti tosin. Olisin siirtänyt sen vuorostaan aivan liian ahtaaseen väliin.
    Ei voi kuin huokailla istutustesi äärellä. Olet osannut valita niin toisiinsa sopivia kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellokuusamani on istutettu syksyllä 2019 eli takana on kaksi talvea ja kaksi kesää. Se täyttää nyt noin neliön alan ja versot kaareutuvat pehmeästi kuin helma. Kasvua on tapahtunut paljon viime kesästä. Uskon kelloköynnöksen tarvitsevan aurinkoisen ja riittävän tilan ympärilleen, jotta sen luontainen kasvutapa tulee oikeuksiinsa. Onneksi puolivahingossa laitoin sen tähän kohtaan kasvamaan.
      Lämmin kiitos Riitta, kommenttisi ilahdutti :).

      Poista
  3. Miten kauniilta puutarhasi näyttää näin syksylläkin. Minun komeamaksaruohoni on saanut jonkinlaista vikaa, sillä varmaan puolet kukkanupuista on tumman ruskeita enkä tiedä tuleekon niistä kunnon kukintoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän kumma on ruskistanut komeamaksaruohojen nuput? Voiko olla kesän kuivuus syynä - en osaa lainkaan sanoa. Surullista, sillä komeamaksaruohojen kukinta on niin kiva lisä pitkälle syksyä. Kiitos Kristiina :) ja hyvää viikonloppua!

      Poista
  4. Kauniita näkymiä puutarhastanne. Sinulla on taito sommitella väreiltään hyvin toisiinsa sopivia kasviyhdistelmiä.
    Kelloköynnökset ovat kyllä upeita ja ehdottomasti kasvattamisen arvoisia.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta Kruunuvuokko, aina ei mene kerralla oikein, mutta onneksi voi säätää, jos yhdistelmät eivät ole heti sopivat. Varsinkin itselle uusien kasvien kanssa tulee välillä yllätyksiä, kun eivät olekaan ihan kuvitellun kaltaisia.
      Kelloköynnös on kasvuvoimaltaan ja rehevyydeltään ihan vertaansa vailla, tykkään käyttää sitä tässä tarkoituksessa. Monivuotiset köynnökset eivät ensimmäisenä kesänään ehdi täyttää kovin suurta alaa. Kiitos samoin :).

      Poista
  5. Graniittipenkkisi on kaunis. Esittele sitä ihmeessä. Ja muutenkin ihania näkymiä. Kaikista kuvista ei millään uskoisi, että on ollut jo kylmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeesti Mme Julia Correvon kukkii edelleen täyttä päätä (katselen sitä juuri keittiön ikkunasta) ja muitakin kukkia löytyy yllättävän paljon. Meillä on mittari käynyt monta kertaa hyvin nollan vaiheilla, mutta vielä ei ole ollut yhtään hallayötä. Lämpötila on ollut tasaisesti kylmä yötä päivää, se ei sitten ole haitannut kukintaa.
      Kiitos ja hyvää viikonloppua!

      Poista
  6. Onpa kaunis aloituskuva! Syysvuokot ovat niin ihania ja tuossa kuvassa niiden herkkyys tulee lumoavasti esille.
    Minulla on vielä suojaverkot varaston hyllyllä. Pitää ensin kitkeä kaikkien verkotettavien ympäriltä rikkaruohot pois, sillä verkkojen laiton jälkeen niihin pääsisi käsiksi vasta ensi keväänä siinä vaiheessa kun nurmikko on jo vihreä. Luotan siihen, että puput pysyvät vielä hyvän aikaa nurmikkoa mutustamassa.
    Ei minuakaan haittaa graniittipenkin toistuvat esittelyt. Siellä on paljon mielenkiintoisia kasveja ja hienoja väriyhdistelmiä ja muuttuuhan penkin ulkonäkö pitkin kasvukautta. Maksaruoho 'Firecracker' pitää laittaa muistiin. Siinä on sähäkkä väri, joka sopii upeasti vaaleanharmaaseen kiveen.
    Toivottavasti hallat pysyvät vielä pitkään poissa teiltä. Ei niitä kyllä kaivattaisi tännekään yhtään enempää mitä on jo ollut.
    Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilahduin itsekin tuon syysvuokko -kuvan onnistumisesta, syysvuokot ovat hieno lisä syksyn kukkiin ja kukinta-aika on hämmästyttävän pitkä. Toivon saavani levitettyä näitä tälle alueelle oikein runsaaksi kasvustoksi.
      Firecracker on hyvä lisä, varsinkin kun alueella kasvaa samassa sävyssä haltiankukkia - tulee kiva toistuvuus.
      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  7. Ihana kuva syysvuokoista! <3 Myös minun pitää laittaa muistiin 'Firecrackesr', se voisi sopia mökkipolun reunuskasviksi keijunkkuien sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysvuokot <3 Kerrankin sain otettua tavoitteleman kuvan, kiitos kameran omatoimisuuden, näköni on niin huono manuaalisissa säädöissä.
      Kuten kirjoitin Minnalle, Firecracker sopii hyvin haltian- ja keijunkukkien tummiin sävyihin.

      Poista
  8. Huokailin kauan syysvuokkojen kuvan äärellä, aivan ihania.
    Sinä olet kyllä varsinainen taikanäppi mitä tulee kasvikokonaisuuksien luomiseen, hurmaavia yhdistelmiä. Ja niin näyttäviä runsaudessaan. Minulla on paha tapa tunkea alue liian täyteen istutusvaiheessa kun en muka siedä 'kasvunvaraa' enkä malta sitä jättää. Asia josta nuhtelen itseäni aivan liian usein, aivan aiheesta.
    Tuohan olikin hyvä vinkki tuleville kasvukausille, leikata loistosalvia kukinnan jälkeen alas. Niin monta viikkoa olen harmitellut omia loistosalvioitani tai lähinnä niiden lakastuneita kukintoja.
    Minulla kelloköynnös ei ehtinyt kukkimaan, varmaan ne olivat aivan liian pienissä ruukuissa ja aivan liian vähällä kastelulla. Kasvoivat kyllä rehevästi ja ovat edelleen kauniita kasvustoja.
    Kylmää yötä tännekin lupailee, saa nähdä miltä daaliat näyttävät aamulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysvuokkoihin tutustuin vasta kaksi vuotta sitten ja onneksi ne näyttävät viihtyvän tuolla Varjolehdon penkissä. Pihasuunnittelijana toimiva tuttuni maalaili eteeni näkyä syysvuokoista suurena alueena (hän oli Euroopassa nähnyt) ja ihastuin ajatukseen.
      Suosittelen loistosalvioiden leikkaamista kukinnan jälkeen, sillä ne kukkivat hyvin uudelleen. Minulla on uudet kukat kaikissa väreissä.
      Kun samaa lajia on penkeissä vähän suurempi alue, tulee kyseisen kasvin luonne ja kauneus paremmin esiin ja vaikutelma on rauhallisempi ja silti kiinnostava, jos alueella on useita eri lajeja samaan tapaan. Tämä on ollut minun mottoni, mutta ei se tietenkään ole ainoa oikea tapa. Puutarha-alan julkaisuissa minua on eniten puhutelleet kuvat, missä kasvit on sijoiteltu näin.
      Kelloköynnös toimii monessa tilanteessa hyvin ilman kukkiakin :).
      Toivottavasti saat vielä ihailla daalioitasi pitkään!

      Poista
  9. Sinun kaikki kuvasi on aivan hurmaavia mutta mitä muuta ne voisi olla kun on mitä kuvaa 🤗
    Sinulla on kyllä paljon verkotettavaa joten hyvä se on aloittaa ajoissa. Tuo graaniittipenkki on niin ihanaa katsella että älä huolestu kyllästymisestä. Upeaa vastakohtia monelle kahville tämä kivireunus. Minulla on myös hieman istutettavaa vielä ja sitten pitää keskittyä kunnostus puuhiin eli viimeisten rikkaruohojen kitkentään. Luvassa on kuulemma hieman lämpimämpää, hyvä näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Nila. Kivet ja kasvit sopivat hyvin yhteen. Rikkaruohot olisi hyvä kiertää poistamassa näin syksyllä, katsotaan, saanko sen vielä aikaiseksi. Onneksi sain eilen urakoitua suuren määrän verkkoja paikoilleen, helpotuksen huokaus. On paljon helpompi tehdä sitä työtä hyvällä säällä ja eilen paistoi aurinko, joten sormet eivät niin palelleet näpertäessä verkkojen kanssa. 10-20 verkkoa puuttuu vielä, samoin pensasmustikat on suojattava, mutta selkeästi loppusuora. Olisi kiva nauttia vielä kauniista syyspäivistä hieman lämpimämmässä säässä, joten pidetään peukkuja!

      Poista
  10. Oi, miten kauniita syysnäkymiä puutarhassasi!

    VastaaPoista