keskiviikko 16. syyskuuta 2020

VIELÄ YKSI ALOITETTU PROJEKTI


Syksy etenee harppauksin, mutta aloitin vielä yhden työmaan. Minua on pitkään vaivannut etupihan puolella piharingin tilanne. Tämä vanhaan maisemaan tyypillinen nurmialue ajoväylän keskellä on kokenut pari muutosta minunkin aikanani. Tänne muuttaessani 34 vuotta sitten nurmialueella oli lipputangon lisäksi pieni kapea kukkapenkki kesäkukille.

Ryhdyin jossain vaiheessa laajentamaan kukkapenkkiä niin, että yli 20 vuotta alueella oli lipputangon ympärillä laaja perennapenkki. Viimeisinä vuosinaan tuo perenna-alue jäi aikapulan vuoksi melkoisen huonolle hoidolle, enkä pärjännyt juurten kautta leviäville rikoille enää lainkaan.


Kyllästyin hoitamattomaan ilmeeseen perusteellisesti ja vuonna 2015 purin perennapenkin pois ja alueelle tehtiin kaksi pientä kohopenkkiä puhtaalla mullalla kesäkukille. Rikkaruohot jäivät nurmikon alle toivottavasti näivettymään. 

Pienet kukkapenkit eivät koko aikana ole visuaalisesti miellyttäneet minua, vaikka helppohoitoisia ovatkin olleet. Jotain kaunista saisi olla pihaan tultaessa ja mielellään ympäri vuoden. Olen ainakin vuoden verran pyöritellyt mielessäni alueen istutuksia ja nyt päätin tehdä kerralla isomman muutoksen Tähän muutokseen vauhditti robottileikkuri 'Tarmon' hankinta, sillä piirsin robottileikkurin asentajalle ympyrän, minkä sisäpuoli tulee uusille istutuksille ja Tarmo hoitaa ulkopuolen. Kun päätös on tehty, niin eipähän tarvitse enää jahkailla. Yllä kuvassa näkyy kaivettuna ympyrän raja.


Tästä taas lähti nurmikon kuorinta siivu kerrallaan. Istutusaleen sisälle jäävät molemmat pienet kukkapenkit ja pari vuotta sitten istutettu mustilanhortensia lipputangon vieressä sekä 2019 istutettu rusokirsikka. Graniittikivet pienten penkkien ympäriltä puran tässä vaiheessa pois, niille löytyy kyllä uutta käyttöä. 


Suunnitelma vielä tarkentuu, mutta ajattelin istuttaa lipputangon lähelle havuja tuomaan ympärivuotista iloa, lisäksi mustilanhortensia saa seurakseen pallohortensioita. Kiitos Riina, blogista Versoja Vaahteramäeltä, vahvistit vastauksellasi omaa ajatustani, kun kysyin mustilanhortensialle sopivaa hortensiakaveria :). Todennäköisesti hortensioita täydentää jokunen muukin pensas. 


Rusokirsikka kasvaa kottikärryn vieressä. Perennat ja sipulikukat täydentävät jatkossakin istutuksia. 


Aion käyttää alueella edelleen näitä ’Palace Purple’ purppurakeijunkukkia, samoin hopeahärkki  jatkaa, se on viihtynyt hyvin ja kukkii keskikesällä valkoisenaan. Keskellä olevan kepin kohdalla on istutettuna loistokärhö 'Rouge Cardinal'. Todennäköisesti tämä ei jää alueen ainoaksi kärhöksi. Kolme 'Danica' pallotuijaa ovat jo valmiiksi kasvamassa. Kuunliljoja siirsin jo eilen illalla kaivetulle alueelle, toivottavasti sade auttaa juurtumisessa.


Olen ihaillut jo pitkään graniittipenkissä kasvavia 'Herbstfreude' komeamaksaruohoja ohotanmarunan kaverina ja tätä yhdistelmää saattaa tulla piharinkiin myös.

Luuletteko, että kartiovalkokuset ehtivät vielä juurtua ennen talvea, mikäli löydän niitä täältä? 

Voitte arvata, että päässä alkoi taas höyrytä, kun mietin sopivia kasviyhdistelmiä ja alueen kokonaisilmettä. 


Kolmen aurinkoisen päivän jälkeen on taivas nyt pilvessä ja vettä tihuuttaa ajoittain. Toivottavasti ennustettu myrsky ei tulisi kovin voimakkaana. 

Turvallista viikkoa teille kaikille!

24 kommenttia:

 1. Laaja perennapenkki tulee näyttämään valmistuttuaan tosi kivalta. Vanhoissa kartanoissakin näkee muuten usein pihatieringin keskelle perustettuja pyöreämuotoisia perennapenkkejä kauniine istutuksineen.
  Mielestäni uskallat ihan hyvin istuttaa vielä kartiovalkokuusia, sillä syksyhän on hyvää istutusaikaa lähes kaikille kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kommentoit Kruunuvuokko, toivoinkin sinun mielipidettäsi havujen tuntijana ja kasvattajana :). Aikaisemman perenna-alueen jälkeen nuo pienemmät penkit eivät tuntuneet oikeilta. Tästä nykyisestä suunnitelmasta tulee vielä tuota aikaisempaa isompi. Toivottavasti saan tämän onnistumaan.

   Poista
 2. Taas tuloo hianua! Sullonki mualla nii isoja istutusalueeta, että eherottomasti tuahonki sellaane. Sitonki talaven aikana hyvä hauruttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän saada nurmikon pois ja kasvualustan parannettua syksyn aikana, jotta keväällä on helppo ruveta istuttamaan. Jotain saan ehkä maahan jo syksylläkin. Varmaan jotain säätöä joutuu tekemään myöhemminkin, tuskin kaikki tulee oikeille paikoilleen heti kerrasta.
   Olen katsellut paljon kuvia kuvahausta ja mm. sinun kaaripenkistäsi. Sinulla on niin minua miellyttävä tyyli asetella kasveja keskenään.

   Poista
 3. Puutarhaharrastuksen parhaita puolia on se, että aina löytyy uusia projekteja. Sisääntulonne tulee muuttumaan pajon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin - jotenkin projektit myös piristävät ja innostavat, vaikka niissä työtä onkin.

   Poista
 4. Tuohon sopiikin hyvin isompi ja näyttävämpi istutusalue. Uskon, että sinun taidoillasi saat kauniin kokonaisuuden. Havuja minäkin laittaisin muiden ohella. Syksyhän on erinomaista havujen istutusaikaa, joten niillä voisi jo aloittaa paikan rakentamisen. Miten ihmeessä maltat odottaa kevääseen? Johan tässä lukijankin näpit kutiavat innostuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen löysin ostettavaksi kolme pesäkuusta, kartiovalkokuuset toivoisin myös löytäväni nyt syksyllä ja ehkä jonkun muun pikkuhavun :). Varmaan istutan jotain muutakin syksyllä, jos vain ehdin saada ajoissa kasvualustan valmistettua. Tänään en ole viitsinyt hääriä ulkona, tuulee niin puuskaisesti sateen kanssa, ettei kaivaminen huvita. Huomenna on luvattu parempaa.
   Jännittää itseäkin, että mitä tästä syntyy ;).

   Poista
 5. Laaja yhtenäinen kukkapenkki on minustakin hyvä suunnitelma ja varsinkin, kun teillä on todella tilaa ja väljyyttä. Kokonaisuudesta tulee varmasti hyvä!

  VastaaPoista
 6. Olen samaa mieltä, että reilun kokoinen istutusalue sopii tuohon. On ihanaa, kun on tilaa tehdä vaikka mitä! Mutta ihailla täytyy, kuinka olet ottanut vielä syksyksi noin ison homman. Toisaalta ymmärrän hyvin, että kun idea on kypsä, sitä mielellään rupeaa tekemään heti, jotta pääsee nauttimaan lopputuloksesta mahdollisimman pian.
  Havut juurtuvat kyllä nyt ennen talvea varmasti oikein hyvin ja niillä saat näyttävää nopeasti.
  Toivottavasti vältytte myrskytuhoilta. Aika kovasti tuuli tuolla paraikaa puita puistelee... Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jahkaillut tuon kohdan kanssa niin pitkään, että nyt kun sai päätöksen tehtyä, on paras heti aloittaa. Kasvualustan valmistamisessa menee aikaa, eli toivottavasti saisi ainakin havuja istutettua jo talven ja kevään iloksi. Havuilla saa ilmettä nopeasti niinkuin sanoit, vaikka meneehän niiden kasvamiseen aikaa.
   Puut heiluvat aika lailla, toivottavasti pysyvät pystyssä. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 7. Hyvä projekti! Alue on niin iso että mielestäni siihen sopisi myös purppuraheisiangervo 'Diapolo'. Se on kookas, joten pitää huomioida etäisyydet. Minusta tosi komea hortensioiden ja suunnittelemisiesi havujen kanssa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purppuraheisiangervoa olen pyöritellyt mielessä isompana tai pienempänä, kiva, että laitoit ehdotuksen!!
   Kyllä on mahdoton kuhina päässä, kun miettii kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja ;).

   Poista
 8. Ympyrän mallinen penkki on loistava vanhaan suureen pihapiiriin, lipputankoa kiertämään! Havut ja hortensiat sopivat minustakin hyvin, ei ehkä ihan pieniä kasveja kannatakaan istuttaa. Toki maksaruohot ovat helppoja ja näyttäviä. Mutta jotakin keväällä/kesällä kukkivaakin siihen soisi. Purppuraheisiangervo kuullostaa myös hyvältä, omalla pihallani kasvaa kookas tummalehtinen Diabolo, jonka kukinta juhannuksen aikoihin on hätkähdyttävän upea! Kestää hyvin leikkaamista, jos meinaa liian suureksi kasvaa. Ja tumma lehdistö sopisi hienosti valkokukkaisten hortensioiden seuraan. Kiva projekti, vaikka oletkin jo toista kertaa samoilla kulmilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva, että laitat ehdotuksia ja ajatuksia alueen kasveista, kiitos! Oli hienoa kuulla omasta Diabolostasi, minä olen nähnyt niitä vain taimikokoisina ja kuvissa. Kuulostaa hyvältä. Minäkin olen yrittänyt miettiä noita kevään ja kesän kukkivia vaihtoehtoja. On tämä kiva, mutta iso projekti :).

   Poista
 9. Onkin tärkeää miettiä yleisilmettä noin keskeisellä paikalla! Havut ovat suosikkejani juuri siksi, että ovat talvellakin koristeena. Tokikaan eivät yksin sisääntuloaluetta kaunista. Myrsky tuli ja meni. Meillä ei niin voimakkaana kuin ennustettin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on!
   Myrsky olisi voinut olla pahempikin, mutta onneksi on nyt takana päin. Meillä oli sähköt poissa sekä iltapäivällä vähän aikaa että illalla 2,5 h.

   Poista
 10. Nyt tuleekin ihan kunnon katseenvangitsija heti etupihalle :) Oikein! Tuossa on hyvin tilaa kunnon istutusalueelle eikä lipputankokaan näytä silloin ihan niin yksinäiseltä keskellä pihamaata. Ohotanmaruna ja komeamaksaruoho ovat todella kaunis pari, josta tuli mieleen, että pitää itsekin muistaa hopea/valkokirjavat kasvit takapihan uudella istutusalueella. Kolme 'Herbstfreudea' jo siirsin sinne, mutta paljon on vielä tyhjää aluetta.
  Pari ääntä olikin tullut jo purppuraheisiangervolle, se oli minullakin mielessä hortensioiden ja havujen kaveriksi. Minä sijoittelisin sen vielä niin, että se osuisi kauniisti vaaleaa taloa vasten, vaikka tuota aluetta tarkastellaan varmasti joka puolelta, kun tie kulkee ympäri. Sinulla onkin kivaa pohtimista tuossa talven ajaksi. Toivottavasti löydät vielä paljon kasveja syysalelaareista. Minä istutin muutama vuosi sitten tuijan lokakuun loppupuolella räntäsateessa ja hyvin lähti keväällä kasvuun. Eli ihan varmasti vielä ehtii istuttaa havuja siellä etelämpänä :) Voihan maanpinnan kattaa vaikka puunlehdillä, jos näyttää tulevan liian pian pakkasta. Saavat kasvit vähän lisää aikaa juurtumiseen. Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tästä projektista oikein innostunut, sillä aivan helpotti, että saan nyt korjattua pitkään mieltä häirinneen alueen. Aikoinaan tekemäni pyöreä penkki näytti paremmalta kuin nuo kaksi pientä erillistä - tästä tulee tuplasti isompi kuin vanha pyöreä.
   Toivottavasti löydän täältä kartiovalkokuusia, sillä niitä haluaisin ainakin. Kolme pesäkuusta on jo istutettu. Purppuraheisiangervo tuonne tulee, mutta aprikoin Diabolon ja Lady in Red välillä. Jälkimmäinen olisi aavistuksen pienempi, toki sekin luultavasti meillä kasvaa yli kahteen metriin. Nyt tarvitaan vielä paljon kasveja. Ostin muuten jo Mme Julia Correvonin toiseksi kärhöksi, sain senkin suuressa ruukussa.

   Poista
 11. Hieno alue syntymässä. Minä olen istuttanut suuriakin havuja vielä puolen kuun jälkeenkin ja hyvin ovat juurtuneet. Komeamaksaruohot on minunkin suosikkeja ja ovat koko kasvukauden hienoja. Sinä olet niin hyvä itsekin valitsemaan perennat ja havut joten en nyt kommenttia siihen anna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Nila, mistähän sain päähäni, että havuja ei voisi istuttaa loppusuksyllä? Kiitos kaikille kommenteista, jotta uskallan edetä istutuspuuhissa. Hauska, että uskot oikeiden kasvien löytävän paikkansa. Perennojen siirtely on helppoa, mutta suuremmat kasvit olisi kiva saada suurinpiirteiden oikeille paikoille.

   Poista
 12. Piti palata vielä tänne taaksepäin etsimään projektisi aloitusta ja mikä siihen innoitti. Tuosta tulee upea kokonaisuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Maatuska, toivon sitä itsekin, mutta vielä on kasvivalikoimassa suunnittelu kesken. Onneksi on talvi aikaa etsiä kasvitietoja ja tutkia kuvahakua.

   Poista