maanantai 5. lokakuuta 2020

SEITSEMÄN KAADETTUA KUUSTAJoskus puutkin tulevat tiensä päähän. Puhun nyt vanhasta kuusiaidasta talous- eli tallipihan puolella aitan takana. Vanhat korkealle kurottaneet kuuset olivat lähes kokonaan jo ruskeita ja vähintäänkin puolesta välistä lahoja. Yksi näistä kaatui vuonna  2017 myrskyssä ja kaatuessaan aitan päälle hajotti aitan kattoa ja toinen pudotti latvansa itsenäisesti tuulisella säällä, onneksi silloin ei jäänyt ketään tai mitään tärkeää alle. Sen verran on painoa näiden kuusten latvuksilla, että varmasti osumalla sattuu vahinkoja.

Etelän puolelta reunimmainen oli toiselta laidalta vihreä, mutta on liian suuri riski jättää yksinäistä kuusta tuulen armoille olosuhteiden muututtua.


Tänä vuonna kuusten tilanne huolestutti erityisesti tuulisella säällä, eikä niitä ainakaan maiseman kaunistajiksi voinut sanoa ruskeassa lookissaan.


Kun aikoinaan rakensimme hevosille tarhaan säänsuojaksi katoksen, olivat kuuset vielä vihreitä. Nyt osa kaatamista odottavista puista oli vähän hassusti aivan katoksen päädyssä. Maatilalla välttämättömät polttoainesäiliöt eivät ole todellakaan mitään pihapiirin kaunistuksia.Päätöksen pitkittäminen ei tuntunut enää turvalliselta, sillä omin ajoin kaatuvan kuusen alle olisi mahdollisesti jäämässä aitta, talli tai katos. Lisäksi sähkölinja kulkee aivan kuusten vierestä, joten suuren kuusen kaatuminen sähkölankojen päälle oli suuri todennäköisyys.Ei auttanut kuin ottaa härkää sarvista ja ryhtyä toimeen. Isäntä varasi paikalle moton, jotta kuusten kaato onnistuisi juuri siihen yhteen suuntaan, mihin ne tuli saada kaatumaan vahinkojen välttämiseksi. Oma kuormaajamme oli liian pieni ja kevyt näin järeille puille. Moton koura nappasi kiinni ylempää puun rungosta ja painoi kaatuvaa puuta oikeaan suuntaan, kun puu ensin oli sahattu moottorisahalla juuresta poikki.Puiden kaato sujui aivan suunnitellusti ja hyvin turvallisesti.

Katoksen ja polttoainesäiliöiden välissä kasvavat kuuset oli tarkoitus katkaista motolla ylempää, isäntä lupasi hoitaa puun jäljelle jäävän rungon itse.Tästä näkee selvästi, miten lähellä sähkölinja on kuusten latvoja, sai motokuskikin olla tarkkana.Tämä vanha syreeniaita rajaa pihapiiriä pohjoisen puolelta, kaunis pihlaja on kasvanut kookkaaksi.

Etupihalta katsottaessa. Nyt ei enää näy vasemmassa reunassa kuivia kuusen latvoja, mitkä ennen häiritsivät näköalaa.Koko talouspiha oli puiden kaaduttua kuin taistelutanner. Jälkien siistimisessä on mennyt muutama päivä, vaikka yhdessä teimme.

Nyt tuntui hyvältä tehdä muutos myös polttoainesäiliöiden suhteen.

Säiliöt nostettiin pois ja pohja kunnostettiin. Tyhjä säiliö päätettiin laittaa kierrätykseen ja toinen säiliö olkoon paikoillaan vielä niin kauan kuin siinä on polttoainetta, sen jälkeen on suunnitelmana sekä säiliön uudistaminen että parempi sijoittelu maisemaan.

Uuteen näkymään tottuminen vie vähän aikaa.

Heti raivaustöiden jälkeen istutin japaninpihlajan. Multaa on tuotu jo kevääksi valmiiksi, jotta pääsen istuttamaan kuusen kantojen lähelle tammia ja vaahteran.


Tänä vuonna olen istuttanut tämän vanhan laitumen alueelle 11 uutta puuta, monilajinen arboretum on hiljalleen kasvamassa kuolleiden tai vahingoittuneiden puiden tilalle. Tässä vaiheessa vanhalle laitumelle on istutettu yhteensä 53 uutta puuta ja muutama pensas, ensi vuodelle on jo paikkoja katsottuna seuraaville puille. Elämän kiertokulku jatkukoon.31 kommenttia:

 1. Oho, sehän meni näppärästi!
  Kivasti olet puita istuttanut ja hienosti näyttää etenevän tuo etupihan suuri istutusalue!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä suunnittelu auttoi, mutta olihan tuon sähkölinjan suhteen aika jännittävää. Isojen puiden kaataminen on aika haikeaa, mutta tätä asiaa ehdimme harkita huolella ja riskit olivat sen verran suuria, että lopputulos oli tämä. Toivon uusien puiden kasvavan ja tuottavan iloa tulevina vuosina.
   Piharingin istutusalue on onneksi jo aika hyvässä mallissa, viimeistään keväällä lisää istutuksia, ehkä jonkun perennan vielä yritän siirtää....


   Poista
 2. Oli tosiaan tiukka paikka. Nua motokuskit kyllä osaavat tyänsä. Varmasti uuret näkymät tuntuuvat ouroolta, mutta pian niihin silimä tottuu. Hops, mikä määrä uusia puita. Alueesta tuloo epäälemätä hiano.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava seurata ammattitaitoista toimintaa ja koneen voimasta oli myös apua. Totta on, että silmä tottuu ja jonkun loppu antaa myös tilaa ja mahdollisuuksia uudelle kasvulle. Odotan tuon monilajisen puuston kasvua innoissani :).

   Poista
 3. Isojen puiden kaato on jännää hommaa, ainakin jos itse yrittää. Motolla hommat onnistuu hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mieheni on itsekin hyvä tuossa hommassa, mutta nyt oli tarpeen saada apuvoimia, ettei vain kävisi huonosti, jos puu lähtisikin kaatumaan eri suuntaan kuin oli määrä. Ammattitaitoa oli ilo seurata!

   Poista
 4. Ammattilaisten työtä on, mukava katsella, ihailla vaikka minua aina jännittää tällainen homma ihan hirveästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnollinen suunnitelma ja ammattitaito ovat hyvä yhdistelmä. Tässä olisi voinut käydä huonostikin, jos olisi siihen suuntaan lähtenyt...

   Poista
 5. Ammattilainen osaa hommansa. Kuuset kaatuivat taitavasti ja turvallisesti. Aikamoisen määrän puita olet istuttanut. Pian ne ottavat oman paikkansa muuttuvassa maisemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, oli huojentavaa nähdä sujuva ja varma toiminta. Nämä istutetut puut ovat siis arboretumissa ja muualta puutarhasta löytyy lisää viimeisen kolmen vuoden aikana istutettuja :).

   Poista
 6. Maisema muuttuu kummasti, jos vaikka yksikin maisemaa hallinnut iso puu kaadetaan pois, saati sitten seitsemän. Turvallisuus on kyllä hyvä pitää mielessä, jos pihapiirissä on lahoja puuvanhuksia. Voin kuvitella, miten innolla odotat arboretumin kehittymistä ja kasvamista. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, puilla on iso merkitys maisemassa ja kaataminen pitää harkita tarkkaan. Tuulisella säällä noiden puiden vieressä kulkiessa tuli aina vilkuiltua latvoja, ettei vain mitään ole putoamassa niskaan.
   Tänä kesänä osa arboretumin puista on minusta kasvanut mukavasti (nyt ne jo erottaa puiksi ;) pilvikirsikat ainakin ovat nopeakasvuisia ja ne huomaa jo silmällä paremmin kuin kuvissa. Muutamia tämän vuoden puita ostimme isompina taimina, joten niistä saa varmaan iloa jo nopeammin. Kiitos samoin!

   Poista
 7. Puunkaadossakin pätee sanonta, että "turvallisuus ennen kaikkea" ja teillä se toteutettiin täysin sanan mukaisesti. Maisemallisesti iso muutos ja varmasti parempaan suuntaan. Lahot ja kasvunsa määränpäähän tulleet puut ovat eittämättä suuri riski, samoin kuin viime vuosina lisääntyneet voimakkaat tuuletkin.
  Kokemuksesta tiedän että, isojen puiden kaataminen tuo aina myös runsaasti työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihapiirissä lahot puut ovat kyllä turvallisuusriski, ainakin noin korkeaksi kasvaneet. Tuntuu tosiaan, että tuulisuus on lisääntynyt, ja sen vuoksi riski tuntui vielä suuremmalta. Onneksi alue saatiin siivottua yhdessä ahkeroiden.

   Poista
 8. Ammattilaisen apuun onkin järkevintä päätyä tuommoisissa operaatioissa.
  Maisema muuttui kuusien lähdön myötä mutta kaikkeen tottuu ajan kanssa. Tuskinpa risuisia kuusenkarahkoita kauaa kaipailetkaan?
  Mukavaa syksyn jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä nämä puut olivat aika rumia risuisessa asussaan.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 9. Maisema muuttuu melkoisesti noin suurten puiden kaadon jälkeen. Samoin valon määrä nousee toisille luvuille. Oletkin jo tehnyt jatkosuunnitelman ja mikä onkaan parempi idea, kuin arboretum ja uudet terveet puut. Teillä on tilaa puiden kasvaa kauniiksi. Viime keväänä meillä kaadettiin suuri kuusi aivan talon vierestä ja kyllä siihen mieluusti otimme ammattilaisen paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutoksessa pitää katsoa sen tuomat mahdollisuudet eli nyt alueelle voi istuttaa uusia puita, jotka eivät olisi pärjänneet kuusten varjossa :). Hyvää viikon jatkoa!

   Poista
 10. Oi miten paljon on jo laitumella uusia istutuksia! Olisipa itselläkin tilaa niin viivana perustaisin myös oman arboretumin Mustilan arboretumin "lapsosilla"😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoivailen näitä taimia (osa on pieniä ihan kustannussyistä) ja mielessäni näen ne jo puun näköisinä :). Aika kiinnostavaa puuhaa. Nyt pitää ottaa maaperä ja tuulet aika tarkasti huomioon, mutta myöhemmin voi lisätä myös arempia lajeja, kunhan pienilmasto paranee ja saan kompstoimalla parannettua jotain kohtia melko savisesta maaperästä.

   Poista
 11. Kannatti varmasti tehdä! Puut näyttivätkin jo aika huonoilta ja olivat vaarallisia. Onneksi on noita ammattitaitoisia puiden kaatajia! Mekin ollaan mökkipihassa heitä jo useasti käytetty. Itse hoidetaan helpot tapaukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ei ollut oikeastaan muuta järkevää vaihtoehtoa. Maassa matkaavista latvuksista näki selvästi, miten huonossa kunnossa ne olivat.
   Parempi käyttää apuvoimia tarvittaessa, sähkölinjakin oli huolestuttavan lähellä.

   Poista
 12. Ison homman olette tehneet, mutta kyllä ehdottomasti oikea ratkaisu. Nyt on tilaa uudelle kasvulle ja jopa vaarallisista lahoista kuusista pääsitte eroon. Mahtava määrä on jo uusia istutuksia tullut ja kaikki se muuttaa maisemaa. Oma kädenjälki palkitsee 🤍 Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puiden suhteen täytyy harkinta aina tehdä huolella, mutta olen itsekin vakuuttunut, että jo yksinomaa turvallisuuden vuoksi tämä ratkaisu oli oikea. Kuollut puurivi pihapiirissä ei ole hyvä, eikä kaunis ratkaisu. Nyt mielessä surraa arboretumin seuraavat puut sekä muu kasvillisuus. Tämä on pidempiaikainen projekti, mutta kiinnostava sellainen. Kiitos Satu, samoin sinulle!

   Poista
 13. Kova projekti noin isojen puiden kaataminen! Järeät välineet tarvitaan tuohon hommaan. Mekin hieman siistimme pihaa viime viikonloppuna naaurin Echo moottorisahalla, vielä jäi jonkin verran hommaa. Heti kyllä näyttää maisema siistimmältä ja isommalta vaikka meiltä lähtikin lähinnä vain pensaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kaikilla puutarha vaatii aika ajoin siistimistä ja jotain pitää poistaa, joko uuden kasvun parantamisen tai kasvien kuoleman vuoksi. Risusavotta on melkoista hyötyliikuntaa ja kiva, jos maisema siistiytyy. Hyvää syksyn jatkoa sinulle Tuula ja tervetuloa toistekin blogiini / kommentoimaan :).

   Poista
 14. Joskus puut tulevat kyllä tiensä päähän. Meillä Kokemäellä edellisen myrskyn takia yksi puu kaatui ja kaksi puuta jäi kallelleen. Ongelmapuita nuo kallellaan olevat puut on joten täytyy ne valitettavasti lähiviikkoina kaataa pois, että eivät kaatuisi talon päälle. Itseä harmittaa koska olen aikoinaan kuusipuut itse istuttanut ja ne olivat jo kasvaneet erittäin pitkiksi. Antoivat myös sopivasti suojaa meidän pihalle. Metsurin sivut jo löysin joten täytyy tilata ammattilainen puun kaatoon. Ehkä voisin istuttaa uudet taimet kaadettujen puiden viereen, että muutaman vuoden päästä olisi taas jotain näkösuojaa pihalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvussa olevien puiden kaatuminen harmittaa aina! Sinulla ne olivat vielä itse istuttamiasi, voi harmi. Ehkä voit istuttaa uudet puut, jos edellisten puiden juurakot eivät ole liian suuria. Meillä nämä kaadettujen puiden kannot juuristoineen olivat niin suuria, että istutus oli ratkaistava toisin. Onnea matkaan, toivottavasti saat uudet puut kasvamaan.

   Poista
 15. Hieno juttu, että kaato sujui turvallisesti. Meiltä löytyy muutama pihapuu, jotka tahtoisimme kaataa. Ne varjostavat pihaa melko paljon. Täytyykin etsiä siihen joku ammattilainen, joka voisi tehdä tämän turvallisesti myös meille. https://www.rakennusjkoivula.fi/puunkaadot

  VastaaPoista
 16. Mökkipihasta meiltä löytyy puita jotka myös huolestuttavat kovin tuulisella säällä. Olisi tarkoitus hoitaa puiden kaatotyöt, mutta meillä ei siihen välineitä ole. Ei toki myöskään kokemusta. Hyvä että teillä saatiin urakka tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ottaa puiden kaatoon ihminen, jolla on siihen tarvittava kokemus.

   Poista