perjantai 17. heinäkuuta 2020

KÄRHÖJEN AIKAA
Onneksi kaikki kärhöni ovat kuitenkin lähteneet kasvuun ja kukkiakin voi jo ihailla. Vanhimmat kärhöni kasvavat keskipenkissä, näistä ’Hagley Hybrid’ näyttää joka päivä enemmän kukkia. 'Jackmanii’ aloittaa aina vähän myöhemmin.

Loistokärhö 'Hagley Hybrid'

Loistokärhö 'Destiny'
Huvimajan viereisellä alueella 2018 istutettu 'Destiny’ on toistaiseksi reipas ja avasi ensimmäisen kukkansa. Tämän suhteen olen pelännyt lakastumistautia, mutta tämän vuoden versot ovat vehreitä - ainakin vielä. 

Loistokärhö 'Miss Bateman'

2018 istutin myös kolme 'Miss Batemania”  huvimajan toiselle sivulle. Nämä olivat ”osta kolme, maksa kaksi” -taimia syysalesta, taimet olivat aika rimpuloita ja kaksi pienintä päätyi vierekkäin melkein samaan kuoppaan. Mutta nämähän ovat osoittaneet elinvoimansa ja kaikki ovat kasvaneet hyvin. Ensi vuodelle pitää tehdä kaikille paremmat tuet.
Yksi tarhakellokärhö 'Aljonushka” pääsi kasvamaan lähelle ”Miss Batemania’, väri sattui niin kivasti alueen perennojen kanssa. Kaksi muuta 'Aljonushkaa’ odottaa vielä istutusta.

Ja tiedättekö mitä, minua kohtasi melkoinen onni, sillä muistin nähneeni mainoksen myytävistä kärhöistä ”Hirvensalmen taimistolla” ja sieltä löysin upeassa kunnossa olevia kärhöjä pitkän rivin. Nämä kärhöt olivat suurissa ruukuissa ja ovat olleet myynnissä jo kolmatta vuotta. Yrittäjä oli hankkinut kärhöjä reilusti, mutta kauppa ei käynytkään odotetusti. Joten hän oli säilyttänyt kärhöt talven yli ja istuttanut keväällä aina isompaan ruukkuun. Minua odotti siis pitkä rivi hyväkuntoisia kukkivia kaunottaria. Varsinainen karkkikauppa!

Autoon aseteltiin hellävaraisesti pötkölleen viinikärhö ’Mme Julia Correvon’, viinikärhö ’Etoile Violette’, tiukukärhö ’Arabella” , kaksi loistokärhö ’Rouge Cardinalia’, loistokärhö 'Ville de Lyon', sekä viinikärhö 'Kermesiana'.
Tiukukärhö ’Arabellan’ istutan huvimajan lähelle, se sointuu kauniisti mirrinmintun ja purppuraisten isotähtiputkien kanssa. Myös takana kukkivat ’Ritausmat' ovat aika hemaiseva näky yhdessä 'Arabellan' ja mirrinmintun kanssa.
Katsokaa nyt tuoretta kuvaa 'Ritausmasta', voiko kukkia olla enää enemmän?

Silmällä näiden sopusointuisat sävyt saa paremmin esiin kuin kuvissaEn millään raaskinut vielä pätkästä kärhöjen kukkia poikki, joten ne saavat hetken kukkia ruukuissaan. Upotin ruukut multaan, kiinnitin versot tukeen ja käyn kastelemassa lannoitevedellä ruukkuja. Eiköhän istutus elokuussa riitä juurtumiseen? Viinikärhö 'Mme Julia Correvon'Viinikärhö ’Mme Julia Correvon” asettuu huvimajan toiselle puolelle. Katselin värisävyjen sopivuutta ja näyttää oikein mukavalle.
Viinikärhö ’Etoile Violette’ pääsee uuden ruusupenkin taakse ’Ruusupuistoon’. Sekin on vielä valeistutettuna ruukussa. Kärhö muuttaa kuvassa näkyvältä paikalta noin metri sivulle ja taakse, kunhan saan poistettua muutaman neliön nurmikkoa ja kunnostettua istutusalueen. Tämän viereen laitan jotain hempeän vaaleanpunaista ruusua.

Viinikärhö 'Etoile Violette'

Tänne "Ruusupuiston alueelle asettuvat myös kärhöt 'Ville de Lyon' ja toinen uusista 'Rouge Cardinaleista'.
Toisen uusista ’Rouge Cardinaleista’ halusin etupihan puolelle sisääntuloa kaunistamaan. Täytyy ensi kevääksi miettiä tälle ja kaikille muillekin sopivat tuet. Toivon hartaasti, että näillä isoissa ruukuissa jo pidempään kasvaneilla kärhöillä olisi hyvä juuristo, ja näin ensi vuoden kasvutahti olisi parempi kuin pikkutaimilla.
Oli ehdottomasti hyödyllistä, että sain isännän mukaani Avoimet puutarhat -reissulle. Hänkin taisi vähän innostua kärhöistä (ilmaisu voi naurattaa henkilön tuntevia ... no ainakin muuttui suopeaksi). 

Kun katselimme hyvässä kasvussa olevia kärhöjä taimistolla, mies tuumasi: ”nythän noita on otettava enemmän. Ollaan jo sen verran vanhoja, että kasvit on istutettava nyt, että ehditään niitä vielä vähän aikaa itsekin katsella”. Ah, niin herttaista ja myönteistä! Ehkä vasta vietetty 34-vuotishääpäivä sai miehenkin herkistymään vanhan vaimon mieliksi 😜Lämpöä virtaa taas ihan kunnolla, tämä tuntuu mukavalta epävakaisen jakson jälkeen. Eilen sain mukavia puutarhavieraita. Kotikutoisesti ”Avoimet puutarhat” meininkiä pienessä mittakaavassa. Oli mukava jakaa yhteistä puutarhailoa.

26 kommenttia:

 1. Lämpö on erittäin tervetullutta. Hyvät löydät teit kärhöissä, harvoin saa noin pitkään kasvatettuja, jos koskaan. Ja miten hyvä kun kukkivat niin voi miettiä värejä suhteessa muuhun puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värien pohtiminen oli todellakin paljon helpompaa, kun kärhöissä oli kukkia - ei jää kaikki mielikuvituksen varaan. Osalla oli omenapuun ruukku, joten kärhöjä oli selvästi hoidettu.
   Minäkin nautin lämmöstä :).

   Poista
 2. Oi, miten ihania kuvia kauniista puutarhastasi. Kyllä kannatti ostaa noin upean kattauksen kärhöjä. Eikä todellakaan mitään vaivaisia rimpuloita. "Kuumeesi" on saanut hyvin lääkitystä ja alkaa ehkä vähän helpottaa - kunnes uusi lajikuume sinut tavoittaa.
  Lämpö tuntuu ihanalta sadekauden jälkeen. Oikein mukavaa viikonvaihdetta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between, sain kyllä lääkettä kärhökuumeeseen aimo annoksen, joten eiköhän nyt pärjätä aika pitkään.
   Ihanaa viikonloppua lämpimässä heinäkuun säässä!

   Poista
 3. Valtavan kauniita kärhöjä ja todellakin olet karkkikauppaan osunut. Toivotaan oikein hyvää kasvua ja iloa tuleviksi vuosiksi. Minä vähän arkailen kärhöjen kanssa kun en ole tähänkään asti onnistunut valtavasta innostuksesta ja yrityksestä huolimatta. Näyttävät ainakin toistaiseksi olevan hengissä, muutama alppikärhö siis.

  Oikein kivaa viikonloppua sinne puutarhasi vehreyteen, hienolta näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi olla varma, että nämä onnistuvat, mutta aikaisempien kärhöjen virkoaminen antaa vähän toivoa. Yritän myös toteuttaa istutuksen Kruunuvuokon ohjeiden mukaan, vanhat kärhöni iskin vain tavallisesti monttuun ja nekin ihmeen kaupalla ovat selvinneet. Tosin kohopenkissä kasvavat ja maata olen lisännyt päälle myöhemmin.
   Kiitos, samoin sinulle sopivan lämmintä viikonvaihdetta :).

   Poista
 4. Upeita kärhöjä! Minulla oli yksi kärhö vuosia sitten ja parina ensimmäisenä vuonna se kukki valtavan suurilla kukilla tosi kauniisti, mutta sitten vuosi vuoden jälkeen toistui se ilmiö, että keväällä se ensin kasvoi hyvin, mutta sitten rupesi ruskistumaan lehdistään ja lopulta kuoli. En tiedä mikä oli vikana, ainakaan en mitään ötököitä en siinä nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siltä, että sinun kärhön kohtaloksi saattoi tulla lakastumistauti, mutta minä en ole asiantuntija siinä asiassa. Ymmärtääkseni auttaa, jos kärhön istutusvaiheessa laittaa versojen ympärille esim. Lecasoraa tai muuta soraa. Kruunuvuokon blogissa Puutarhan lumo, on hyvät ja seikkaperäiset ohjeet kärhöjen istutuksesta. Aion istuttaa omani niiden ohjeiden mukaan .. ja toivon parasta.
   Olet jatkossakin lämpimästi tervetullut seuraamaan blogiani ja puutarhapuuhiani!

   Poista
  2. Kruunuvuokon blogia seuraan myös, joten pitääpä sieltä katsoa ohjeita kun seuraavaa kärhöä istuttelen. Minun blogissani näytän kuvia Ahvenanmaalta, jaan vinkkejä sinne matkustaville. Mökkipostauksia on paljon sekä erilaisia rakenteluhommia. Mainostan näin kun välttämättä muuten blogia ei löydy ihan helpolla :)
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
  3. Kiitos näistä tiedoista, yritinkin jo etsiä sinun blogiasi ja pitää yrittää uudelleen!

   Poista
 5. Kerrassaan upeita kärhöjä Hirvensalmelta. Mikä parasta, ne omaavat jo hyvän ja vahvan juuriston,joten pääset istuttamaan ne heti tänä kesänä tuleville kasvupaikoilleen.
  Ristauma kukkii tosi kauniisti.
  Mukavaa lauantaita sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, ilahduin kovasti, kun huomasin kärhöt suurissa ruukuissa ja tuuheat hyvinvoivat kasvustot. Yleensä puutarhamyymälät taitavat myydä kaiken varaston pois alennuksella. Tässä pienemmässä yrityksessä oli nähty vaiva talvisäilytyksissä ja ruukutuksissa. Rouva sanoikin hoitaneensa kärhöjä huolella. Jokainen kärhö oli langalla kiinnitettynä katoksen kattorakenteisiin.

   Kiitos, samoin teille hyvää viikonloppua!!

   Poista
 6. No olipas hienot löydöt😍 Ei noin suuria ja hienoja taimia saa varmaan mistään muualta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään ennen nähnyt, pienyrittäjän ahkeruus näkyi! Eikä hinta ollut paha.

   Poista
 7. Jestas mikä kärhölöytö! Eihän noita kukintoja mitenkään voisi pätkäistä, kyllä ne varmasti ehtivät keskittyä juurtumiseen myöhemmin. Tosi kiva että miehesikin oli noin kannustava. Ja hienoa että löytyi myös Julia Correvon, omani kukkii jälleen ihan hillittömänä kukkapilvenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluan nauttia kukista vielä ainakin 2-3 viikkoa, ne näkyvät selvästi tällä laajallakin alueella ja on helpompi suunnitella ympäröivät istutukset :). Julia Correvon näyttää oikein kauniilta ja olen monen blogeista lukenut hyvää sen kukkimisinnosta.

   Poista
 8. Sattui sinulle sopivasti nuo kärhöt kohdalle. Ihana saada myös erilaisia kärhöjä puutarhaan. Niissäkin on niin paljon vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Vaikka valikoima oli monipuolinen, niin vielä jäi vaihtoehtoja odottamaan, mikäli uusia haluaa jossain vaiheessa hankkia :).

   Poista
 9. Voi ihanuus <3 Teitpä ihan mahtavan kärhölöydön! Kyllä isoissa ruukuissa kasvaneita kärhöjä on ihan toisenlaista istutella maahan kuin niitä neljän euron pikkurimpuloita. Voi olla varma, että ensi keväänä maasta puskee mukava kimppu topakoita versoja ja loppukesällä kukkii loistokkaasti. Minä yritin metsästää tuota 'Etoile Violettea' edellisellä taimistoreissulla, mutta jouduin tyytymään 'Polish Spiritiin'. No, aika samannäköisiä ovat kuitenkin. 'Mme Julia Correvon' lähti samalla reissulla mukaan. 'Hagley Hybrid' on meilläkin kukassa nyt. Upea kukkarunsaus 'Ritausmassa' ja väri käy todella hyvin yhteen mirrinminttujen kanssa. Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin ajattelen! Joskus onni potkaisee :). Toivotaan näille hyvää kasvua ensi keväänä. Aina ei löydä hankintalistalla olevia kasveja, mutta ehkä sitten joku toinen kerta. Kärhöissä on paljon lähellä toisiaan olevia kukkijoita.
   Näiden hyvien yhteen käyvien kukkijoiden eteen moni puutarhaharrastaja tekee töitä, mutta ei ole aina yksiselitteistä löytää sopivia. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 10. Upeita kärhöjä, mahtavan hyvä kukinta! Ritausma on hankintalistalla, varsinkin nyt kun katselen sinun ruusupensastasi ja sen kaunista kukintaa. Kiva, kun sait miehen mukaan avoimiin, innostus puutarhahommiin on yllättävän tarttuvaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritausmani ovat 2 vuotta vanhoja ja takana kaksi talvea, tähän mennessä on vain kehuja kerrottavana. Olen ollut tosi ihastunut tähän ruusuun. Viihtyy tässä kivien reunustamassa kohopenkissä ilmeisen hyvin.
   Vaikka hoitotyöt puutarhassa teen yksin, niin on paljon asioita, missä miehestä on valtavan iso apu esim. suuret kivet siirtyvät vain koneilla, myös monissa rakenteissa saan paljon apua mieheltäni.

   Poista
 11. Härre gud, mitä kärhöjä löyrit! Kuulispa joskus meiränki isännän suusta vastaavat sanat. Joukkohon avoomiihin, tuskin näen sitä päivää, mutta se vois olla ens, omis avoomis jopa kotona. Viimme kerralla reppana pelekäs, ettei ketää tuu ja jourun kököttämähän puutarhas yksin ja lähti evakkohon. Ajoo sitte johonakivaihees ohitte ja oli iha äimänkäkenä ku joka paikka oli täynnä autoja. Uskaltautuu sitte ittekki rantautumahan kotia. Hankin muuten viälä jokupäivä Ritausman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin hienoja kärhöjä! Isäntä täällä on kyllä yllättänyt positiivisesti monessa asiassa, vaikka ei hänestä ihan taida puutarhahöperöä kehittyä. Kysyy kaikista kasveista, että voiko tätä syödä. Ritausmasta ei ole vielä kuin hyviä kokemuksia :).

   Poista
 12. Voi miten paljon sinulla on kauniita kärhöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna tuli selvä harppaus ylöspäin kärhöjen määrässä!

   Poista