lauantai 11. heinäkuuta 2020

KELLOKÖYNNÖKSISTÄ KUUMEISIIN

Takana on viime sunnuntain retki ’Avointen puutarhojen’ merkeissä,  lisäksi pääsin tällä viikolla vierailemaan kauniissa puutarhassa paikallisen puutarhayhdistyksen järjestämällä pihakävelyllä. Täytyy todeta, että puutarhavierailut ovat niin innostavia ja on hienoa, että ihmiset päästävät vierailemaan omiin puutarhoihinsa. 

Rinneangervo kasvihuoneen vieressä


Teen ehkä myöhemmin postauksen vierailuista, mutta tässä vaiheessa hieman päässä pörrääviä mietteitä. Yksi johtoajatus oman puutarhani ”rakentamisessa” ovat näkymät ja tietty toistuvuus sävyissä. Haluan omassa puutarhassa harmoniaa ja rauhaa, sopivalla ripauksella romanttista herkkyyttä. Toisaalta huomaan, että järjestykseen pyrkivä mieleni vaatii kukkien runsaudessa tiettyä järjestystä. No jaa, toteutus on sitten oma lukunsa.

Tänä keväänä aloitettu 'Ruusupuiston' alue on vasta raakikeYksi sunnuntain ”jysähdys” oli nähdä kärhöjä ja ruusuja käytettävän niin rönsyävän viidakkomaisesti ja kuitenkin taidolla. Vierailu Lahdessa 'Vaarin vallattomassa' puutarhassa oli kannattava, vaikutuksen teki puutarhan omistajan rakkaus kasveihin ja puutarhaansa sekä taito hoitaa kasveja niin, että ne viihtyivät valtavan hyvin joka puolella. Kyseisessä omakotitalon puutarhassa kuljettiin pieniä käytäviä ja kasvit täyttivät maan. Samassa tuessa kiipeili ruusuja ja kärhöjä, näkymä oli oikein viehättävä ja lajimäärä huikea. Iski oivallus, että jollain tavalla haluaisin siirtää kokemastani jotain omaankin puutarhaan. Lisää kaivamista on siis tiedossa.

Kärhökaaren kolmiopenkki on viime syksyn tuotos, joten kasvit ovat vasta kasvamassa.Kärhöt ja kärhöjen käyttö istutusalueilla on yksi asia, mitä yritän vielä harjoitella. Katsotaan, mitä tästä seuraa ja löydänkö yhteisen sävelen kärhöjen kanssa niin, että ne viihtyisivät ja lähtisivät kasvuun. Poden tällä hetkellä aika vakavaa kärhö- ja pensasruusukuumetta.

8.7.2020 otettu kuva, nyt kelloköynnös peittää kokonaan kaaren yläosan.Siemenestä kasvattamani kelloköynnökset voivat hyvin ja ovat täynnä isompia ja pienempiä nupun alkuja. Kaksi kelloköynnösobeliskia on viime vuoden tapaan kasvihuoneen vieressä. Yksi kelloköynnösobeliski on osana länsiseinustan kesäkukkaryhmää ja kaksi köynnöstä kiipeää maahan istutettuna köynnöskaaressa, ne antavat suojaa syksyllä istutetuille loistokärhö 'Rouge Cardinaleille', jotka onneksi heräsivät talvilevoilta ja ovat kovasti kasvaneet kelloköynnösten kavereina. Ehkä ensi vuonna loistokärhöt olisivat tarpeeksi vahvistuneita kukkimaan?

Purppurakeijunkukka 'Palace Purple'


Olen iloinen, että keväällä huonolta näyttäneet purppurakeijunkukat lähtivät kuitenkin kasvuun. Sitä vastoin hopeasyysvuokot on varmasti hyvästeltävä, viime talvi tappoi ne. Tälle alueelle istutetut Bobo syyshortensiat jäivät myös elottomiksi talven jäljiltä.

Aurinko saa purppurakeijunkukan hohtamaan


Kelloköynnöksen nuppujen kasvua täytyy seurata tarkasti.

Löydätkö nupun?


Osa on vielä hyvin pikkuruisia....

Tässä on jo useampi nuppu


.... ja osa jo lupaavan kokoisia.
Kasvihuoneen vieressä kelloköynnösten helmat ovat kaartuneet maahan saakka. Tänä vuonna istutin köynnökset betoniruukkuihin ja ne ovat pystyneet hyvin pystyssä kovista tuulista huolimatta.
Eilen ostin 'Ruusupuiston' alueelle kanadalaisen köynnösruusu (pilariruusu) 'Henry Kelseyn' ja tähän kuvan kolmiopenkkiin tarhakurtturuusu 'Blanc Double de Coubertin'. Kolme edullista 'Aljonushka' tarhakellokärhöä muutti myös meille, muut ostoslistani kärhöt jäivät odottamaan, sillä hyllyt olivat tyhjiä. Olin ostamassa vain yhden 'Aljonushkan', mutta myyjä vähensi ystävällisesti alennushintaa vielä lisää, jos pelastaisin kaikki kolme - eihän tuosta voi kieltäytyä 😊.
Vähän sain siis kuumeisiin lohdutusta, mutta toivon löytäväni muutkin suunnitelmissa olevat kärhöt... ja lisää ruusuja.  Kaivaminen ei siis tule ihan heti loppumaan.

TilliNyt vietetään sadepäivää. Hyvää viikonvaihdetta teille kaikille!


23 kommenttia:

 1. Onneksi sinulla on iso puutarha, jonne mahtuu erilaisten kuumeiden tuotokset. Kaikki näyttää jo nyt kauniilta. Voin kuvitella, että lähivuosina puutarha olisi valmis vastaanottamaan Avoimien vieraita. Kyllä kelpaa esitellä.
  Pakkohan sitä on ottaa kolme Aljonushkaa, jos edullisesti saa. Niiden katseleminen tulee olemaan huikea elämys, kun kaikki levähtävät kukkimaan. Esimakua saat jo ensi kesänä. Kävin tänään hakemassa Rustasta koristekatetta ja syyslannoitetta. Samalla katselin kärhöjä ja hetken jo pidin käsissäni Arabellaa. Taimi oli kuitenkin vähän onnettoman näköinen, eikä mikään alennustaimi edes. Sinne jäi. Kaatosateella oli toki oma latistava vaikutuksensa. Toivotaan, että huomenna on poutaa.
  Otitko kuvia puutarhavierailuiltasi? Olisi kiva katsella, millaisia ideoita sinulle retkellä tarjottiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa täällä on, joten kolme saman lajin kärhöjä saa helposti sijoiteltua eri paikkoihin :). Ja muutenkin riittää mahdollisuuksia erilaisille alueille. Järvinäkymän aion kyllä säästää. Arabella on listalla, mutta katsotaan löydänkö jostain kunnollista taimea. Nyt iski sadepäivän laiskotus, ei viitsi tehdä mitään erityistä.
   Kauniista Arvilasta otin jotain kuvia, mutta niitä on täällä blogeissa ollutkin jo muiden esittäminä. Kolmesta muusta avoimien kohteesta en muistanut ottaa kuin lopussa muutaman, kuvaaminen oli vaikeaa kapeiden käytävien ja ihmisten vuoksi. Jonkun ruusunkuvan otin, että voisin etsiä nimeä hänelle.
   Kuvaamiseen pitäisi paneutua tällaisilla retkillä paremmin sen jälkeen, kun on ensin kiertänyt ja ihastellut aikansa ja aistinut tunnelmaa. Mutta siinä vaiheessa viereltä tuli kysymys ”eikö tämä ole jo nähty” - ihmeen kiltisti mieskin jaksoi katsella sen ensimmäisen kierroksen ;).

   Poista
 2. Sitten kun itse osallistut Avoimiin, lähden täältä siihen suuntaan vilistämään. Onhan tuo sinun kottikärrysi kääntöpiiri nähtävä livenä. Näyttää nyt niin huikealta ja kasvun myötä vain paranee.
  Varmasti saat kärhötkin viihtymään.
  Omat kärhökokeiluni ovat toistaiseksi päätyneet kompostikäynteihin, eivät ole kärhöt hoivissani viihtyneet. Nyt on kuitenkin useampikin kärhö jemmattu multiin ja toivon iloista jällennäkemistä ensi keväänä. Oli aika hurja tunne leikata hyvässä kasvussa ollut kärhö lyhyeksi. Ehkä se kasvattaa juurensa ja jatkaa pituuskasvua ensi kesänä?

  Kivaa viikonloppua sinulle, täällä sataa tasaisesti kohisemalla ja tuuli näyttää yltyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Hirnakka, kommenttisi virkisti - olisi hauskaa, jos vilistäisit tänne :). Itse näkee toimenpiteitä odottavat kohdat ja keskeneräisyyttä, toki myös nautin siitä, minkä huomaan kauniiksi.
   Toivotaan hartaasti iloista jälleennäkemistä sekä siellä että täällä uusille kärhöille. Tuo versojen lyhentäminen on varmaan ihan hyvä juttu, minä tein niin syksyllä istuttamilleni Cardinaaleille, ja ihmeesti ne ponnistivat pintaan, vaikka olivat syksyllä aika heikossa hapessa.
   Sama säätyyppi täällä, ehkä huomenna olisi parempi puutarhasää.

   Poista
 3. Puutarhavieraiut ovat aina tosi kivoja ja tuovat monesti inspiraation lähteitä myös omaan puutarhaan.
  Kiva kuulla, että sinäkin olet ihastunut kärhöihin ja uskon, että kuumeesi niiden suhteen tulee tulevaisuudessa vain lisääntymään sillä niille pikkusormen antaminen vie lopulta koko käden.
  Kelloköynnöksesi ovat kasvaneet komeisiin mittoihin ja kiva, että kukintaakin on jo luvassa. Omat kelloköynnökseni istutin kaikki samaan ruukkuun ja taimiajan jälkeen vein ne kasvihuoneeseen, jossa ne ovat olleet siitä saakka. Kasvu on ollut voimallista ja kelloköynnökset rönsyilevät vallattomasti pitkin ikkunanpieltä.
  Täällä meillä on satanut koko päivän. Nyt taivas näyttäisi hieman repeilevän.
  Mukavaa viikonloppun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhavierailuiden myötä löytää aina innostavia ideoita. On hienoa, että kaikki puutarhat ovat erilaisia ja omistajiensa oloisia. Juu, ihastunut olen ja aika vakavasti. Toivoisin saavani kärhöt viihtymään yhtä hyvin kuin sinä saat omasi huikean kauniiksi. Olen iloinen laittamistasi kasvatusohjeista, yritän niitä noudattaa parhaani mukaan.
   Kelloköynnöksen kasvuvoima ja -nopeus on kyllä hämmästyttävää. Nyt vain kukinnan alkua odotellaan siellä ja täällä :).
   Tasaista sadetta on saatu tänään, hyvää sunnuntaita ja alkavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Keittiöpuutarhakin on niin kaunis - kruunutillit huippuna! Kelloköynnökset toimivat todella komeasti kaaren yli kasvajina ja kohta aukeavat nuput. Mukavaa sadepäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Pirkko! Kruunutilli on niin koristeellinen, että pakko niitä on jättää ilahduttamaan.
   Oli iloinen yllätys, että kelloköynnökset toimivat hyvin myös maahan istutettuna ja kaunistavat näin köynnöskaaren.
   Kiitos, samoin sinulle hyvää viikonloppua!

   Poista
 5. Kelloköynnöksesi ovat komeita! Itse luovuin niden kasvatuksesta, kun juuri ehtivät kukinnan aloittaa, niin halla aina korjasi kesken kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, että moinen hyydyttää intoa kasvatukseen. Viime kesänä kelloköynnökseni ehtivät kukkia pitkään, joten toivon samaa tällekin vuodelle. Alotin esikasvatuksen ajoissa eli kylvö tammikuun lopulla, kasvupaikka on aurinkoinen.

   Poista
 6. Kiitos vielä kerran vierailusta, oli niin mukava tavata. Minulla tilli kasvoi monta vuotta vapaasti mutta viime kesän jälkeen sitä ei ole näkynyt, pitääkin laittaa uudestaan siemeniä ensi vuodeksi. Taimitarhoille hyvä että taimet ovat tehneet kauppansa mutta jos hakee jotain tiettyä niin selkeästi nyt on saatavuusongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Katja, oli tosi kiva tavata ja samalla omin silmin nähdä teidän hieno miljöö ja puutarha. Tänä vuonna on selvästi ollut saatavuusongelma. Monet taimistot ovat kärsineet ulkomaisen työvoiman puutteesta ja myymälöihin tilatuista tuotteissa on ollut puutteita. Lisäksi kasvatusinnostus ja omien pihojen laitto korona-aikaan on ilmeinen fakta. Onneksi tein suuren taimimäärän kanssa varhain keväällä ennakkotilauksen ja nämä taimet tulivat kokonaisuudessaan huhtikuun alkupuoliskolla.

   Poista
 7. Hyvää yötä, miten voit? Olen brasilialainen kotoisin Rio de Janeirosta ja etsin uusia seuraajia blogiini. Ja seuraan sinun tyytyväisyyttäsi. Uudet ystävät ovat myös tervetulleita etäisyydestä riippumatta.

  https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

  VastaaPoista
 8. Oletpas onnistunut saamaan aurinkoisia kuvia kauniista puutarhastasi! Meillä ollut monta päivää sateista. Alkaisi jo riittää! Minulla keijunkukka oli keväällä huonossa hapessa ja ajattelin sen jo kuolleen, mutta sehän virkosi! Haluaisinkin noita purppuraisia keijunkukkia lisääkin tämän koekappaleen lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ollut epävakaista, mutta aurinko on paistanut lauantaita lukuunottamatta melkein joka päivä.
   Minulla on keijunkukka useammassa paikassa ja kaikissa oli keväällä sama tilanne, eli näyttivät huonoilta. Lisäisin ympärille multaa ja kaikki lähtivät hyvin kasvuun. Onneksi! Keijunkukat ovat tosi kivoja ja lehdistö pysyy hyvänä koko kasvukauden.

   Poista
 9. Minäkik kävin vaatin vallattomassa, siellä oli aika suuri määrä kasveja niin pieneen puutarhaan. Ja sen viereisessä pihassa kävimme myös. Ihania paikkoja.
  Sinun puutarhasi on todella kaunis ja sinulle mahtuukin samaa kasvia useaan paikkaan tuomaan rytmiä ja toistoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Mekin kävimme näissä molemmissa. Kasveja oli todella hurjasti ja kuvaaminen oli aika vaikeaa, koska ihmiset kulkivat polkuja peräkkäin. Ei viitsinyt tukkia tietä ja turvavälejäkin piti ajatella. Vaarin vallattomassa olisi pitänyt tutkia pidempään kasviyhdistelmiä, ruusut ja kärhöt olivat tosi tiiviisti, mutta kyllähän siellä oli kukkia.
   Kiitos, tämä alue on niin laaja, että pakko on suunnitella istutukset aivan eri tapaan kuin esim Vaarin vallattomassa, toisto tuo rytmiä ja samaa lajia on oltava enemmän tai ainakin vaikutelman on oltava senkaltainen, jotta ei tunnu sekavalta. Näin luulen.

   Poista
 10. Kärhökuume ei ole yhtään hullumpi tauti potea :) Mahtuvat pieneenkin pihaan saati sitten sinun valtavaan puutarhaasi. Voi kun itsekin osuisin sellaiseen myymälään, missä saisi vielä lisäalennustakin kärhöistä. Puutarhassasi näyttää taas oikein kauniilta ja vehreältä. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kuumeet ovat onneksi lähinnä innostavia, eivätkä terveydelle vaaraksi. Tilaa on kyllä, mutta hieman vaatii pohdiskelua, että saisi näitä kaunottaria sopivasti aseteltua oikeiden kumppaneiden kanssa - ja ne tuet mietityttävät, täytyy lähteä rautakauppaan katselemaan raudoitusverkkoja. Satun olemaan kyseisen myymälän kanta-asiakas, ehkä sekin vaikutti näiden viimeisten kärhöjen alennukseen. On tullut sen verran ostettua heiltä :).
   Kiitos ja samoin sinne!

   Poista
 11. Hienot kelloköynnökset sinulla minä en tänä vuonna kasvattanut ollenkaan. Minulla on myös tummaa keijunkukkaa kotipihalla nimeä en tiedä mutta kauniita on kuten sinunkin. Kärhöt puuttuu meidän mökiltä kokonaan vielä, tai on minulla yksi toisessa pionipenkissä en tiedä mistä on tullut ja mikä on lajiaan kun ei ole kukkinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnöksen kukinnan odottaminen on jännittävää, vaikka onhan lehdistö itsessäänkin näyttävä. Eri vuosina tulee kasvatettua eri lajeja :). Keijunkukka on paljon hyviä puolia ja pidän niistä aina vaan enemmän.
   Olisikin hauskaa, jos olet saanut yllätyskärhön jostain! Hyvää viikkoa!

   Poista
 12. Puutarhavierailut ovat niin "vaarallisen" ihania. Ne tietävät aina kaivuuhommia.
  Täytyykin pistää muistiin tuo Vaarin vallaton puutarha, jos se olisi auki ensi vuoden avoimissakin. Tänä vuonna nautiskelin vain kahdesta puutarhasta.
  Ja nuo kuumeet ovat tuttuja. Minullakin taitaa olla kärhökuume nousemaan päin tänä kesänä. Köynnökset ovat siitä hyviä, että taivasta kohden on yleensä vielä tilaa, jos muuten alkaa olla jo täyttä.
  Aurinkoista uutta viikkoa ja noihin sun kuumeisiin en edes toivota paranemista! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut; vierailukohteissa näkee usein kaikkea kivaa ja kaunista, mikä inspiroi. Köynnökset ovat monella tapaa kivoja ja niillä voi myös tehdä mielenkiintoisia siirtymiä uusiin tiloihin. Ylöspäin on myös yleensä aina tilaa :).
   Kiitos Riina, samoin sinulle!

   Poista