perjantai 31. tammikuuta 2020

PUUTARHAN PENSAAT: HORTENSIAT
Syyshortensia "Grandiflora" oli ensimmäisten pensaiden joukossa, mitkä istutin yli 30 vuotta sitten. Yhä edelleen pensas kukkii luotettavasti joka vuosi. Kukinnasta ihastuneena ostin näitä myöhemmin myös lasten leikkimökin viereisen perennapenkin taustakasveiksi pari kappaletta. Nykyään leikkimökin tilalla on huvimaja. Pensaat ovat kasvaneet kokoa ja runko on viehättävästi paksuuntunut. Viime vuoden (2019) lumisena talvena vanhimmasta syyshortensiasta lohkesi tykkylumen painaessa iso oksanhaara pois, mutta pensas ei näyttänyt kärsivän tästä lainkaan,  jäljelle jäänyt pensas kukki entiseen tapaansa viime kesänä. 


Kukinta vasta alkamassa


Minä olen vuosittain tehnyt syyshortensioilleni keväisen hoitoleikkauksen eli leikkaan pois kaikki heikot versot ennen silmujen puhkeamista, samassa yhteydessä lyhennän jäljelle jäävät oksat siten, että pois lähtee noin 30 cm oksan päistä. Kompostia lukuunottamatta mitään muuta erityishoitoa pensaat eivät ole saaneet. Kukinta-aika on elo-syyskuu, välillä viileän kesän jälkeen kukinta on alkanut myöhässä ja tällöin saattaa ensimmäinen hallayö ruskistaa kukinnot niin, että kukinnasta nauttiminen jää lyhytaikaiseksi iloksi.

Syyshortensia "Limelight" (kuva puuttuu) - ensimmäisen taimen ostin tallipihalle hevosten ja
omistajien iloksi. Kasvihuoneen valmistuttua istutin kaksi "Limelightia" ryhmään purppuraheisiangervojen kanssa, näiden sävyt korostavat toisiansa kauniisti. Olisin ottanut kolmannenkin taimen tähän ryhmään, mutta tuona syksynä ostin myymälän viimeiset taimet. Jätin asian hautumaan, ehkä ryhmä täydentyy myöhemmin.Mustilanhortensia "Mustila" kasvaa minulla piharingissä lipputangon vieressä (istutettu syksyllä 2017) sekä Kirsikkakulmassa keittiöpuutarhan eteläreunalla (istutettu 2018). Mustilanhortensian kukinto on ihanan pitsimäinen ja se aloittaa kukinnan jo heinäkuussa eli on aikaisempi kuin syyshortensia. Säännöllisiä kevätleikkauksia ei tarvitse tehdä. Olen ollut kasvuun ja kukintaan oikein tyytyväinen.

Mustilanhortensia
Mustilanhortensia keittiöpuutarhan lähellä

Mustilanhortensian kukinta alkamassa

Syyshortensia "Bobo" päätyi kolmen taimen ryhmänä syksyllä 2019 uudelle alueelle Kärhökaaren 
kolmiopenkkiin kääpiövuorimäntyjen viereen. Bobo on matalakasvuinen ja runsaskukkainen syyshortensialajike. Valkoiset kukat muuttuvat myöhemmin vaaleanpunaisiksi.  Tiedoissa sanotaan, että tätä voidaan leikata voimakkaammin, mikäli halutaan, että  kukat ovat suuria ja määrä vähäisempi, varovaisella leikkauksella kukkia on enemmän ja ne ovat pienempiä. No, tästä ei ole vielä omakohtaista kokemusta Bobon kohdalta.

Jalohortensia Summer Love edessä vasemmalla, Bobo sen takana, kauempana vanha syyshortensiaTähän uuteen alueeseen intouduin syksyn 2019 taimimyymälän valikoimasta ostamaan yhden jalohortensia "Summer Loven", minkä kukinto on nuppuvaiheessa limenvihreä muuttuen vadelmanpunaiseksi tai utuisen tummanvioletiksi kasvualustan happamuudesta riippuen. Saattaa olla hyvinkin mahdollista, ettei se selviä talvesta II vyöhykkeellä.Pallohortensia "Pink Annabelle", istutin syksyllä 2018 kolmen kappaleen ryhmän kasvamaan uudelle alueelle "Varjolehdon" eteläosaan. Viime kesänä ne kukkivat hennoilla varsilla vielä melko vaatimattomasti, todennäköisesti aika tukevoittaa versoja ja kukinta lisääntyy.
Pallohortensia "Annabelle" kukkii valkoisin kukin kuuden pensaan ryhmänä tämän vaaleanpunaisen kaverinsa vieressä. Nämä Annabellet istutin 2019 kesällä.

Pallohortensia Annabellet etualalla ja Pink Annabellet keskellä takana, pensaat vielä pieniä
Täällä blogeissa olen nähnyt monia muitakin kauniita lajikkeita, joten hortensioiden määrä ehkä täydentyy myöhemmin. Ainakin Pallohortensioita tekisi mieleni lisätä vielä muutamaan paikkaan.Jalohortensia Hydrangea macrophylla "Bailmacfive" Summer Love
Mustilanhortensia Hydrangea paniculata Mustila"
Pallohortensia Hydrangea arborescens "Annabelle"
Pallohortensia Hydrangea arborescens "Pink Annabelle"
Syyshortensia Hydrangea paniculata "Bobo"
Syyshortensia Hydragea paniculata "Grandiflora"
Syyshortensia Hydrangea paniculata "Limelight"18 kommenttia:

 1. Syyshortensiat ovat kauniita ja helppohoitoisia pensaita. Sain aikanaan ohjeen leikata syyshortensioista vanhat kukinnot ja lyhentää versoja keväällä, kuten sinäkin teet. Se ei ole iso homma ja selvästi parantaa kukintaa. Grandiflora meilläkin on ollut jo kauan, mutta vasta muutama vuosi sitten älysin istuttaa muitakin syyshortensioita. Näitä kuvia katsellessa päässä alkoi jo pyöriä tarve kartoittaa tulevan kevään hankintalistaa. Josko taas jonkun uutuuden istuttaisi. Pallohortensioita esimerkiksi tai Limelight, joka sinullakin on.

  Sinulla on paljon tilaa, joten suosittelen Vanille Fraisea ja Vim's Rediä. Kumpikin aivan ihania syyspunastuksessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimesitkin nuo hortensiat eli Vanille Fraisea ja Vim’s Rediä olen katsellut sillä silmällä, saattavat päätyä johonkin kohtaan puutarhaa :). Hortensiat ovat tosiaan vähään tyytyväisiä, jos kasvupaikka on mieleinen.

   Poista
 2. Hortessat o näyttäviä syyskesän kukkijoota. Sullonki niitä monia. Mahtavan kokoosia nua Grandifloorat. Tuasta pallohortessaryhymästä tuloo komia. Yllätyksekseni mullaki menestyy pallohortessa täälä IV:lla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkin kiva, että nämä näyttävät kukkivat antavat loistoaan loppukesään ja alkusyksyyn - puutarhasta tulee taas erinäköinen näiden ja loppukesän perennoiden kanssa. Pallohortensiaan tutustuin vasta blogien välityksellä, kiva, että olet saanut ne menestymään!

   Poista
 3. Hontensiat ovat upeita, harmi ettei niitä mahdu omaan puutarhaan kovinkaan montaa (lisää).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa suureksi kasvavat hortensiat kyllä vaativat, joten pikkupuutarhassa määrä on rajallinen. Ainakin, kun sinulla on siellä valtavasti kaikkea ihanaa kasvamassa jo ennestään :).

   Poista
 4. Upeat hortensiat! Nuo vaaleanpunaiset syys- ja pallohortensiat ovat todella ihania, kun on tottunut siihen, että vielä 10-15 vuotta sitten varsinkin täällä oli ainoastaan tuo tavallinen 'Grandiflora' vaihtoehtona. Sittemmin talvenkestävien hortensioiden lajikevalikoima on laajentunut huomattavasti. Joku aikaisin kukkiva vaaleanpunainen olisi ihana saada vielä joskus omallekin pihalle. Hyvää helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulin pitkään, että Grandiflora on ainoa syyshortensia - niinhän se pitkään oli täällä meidän alueen myymälöissä, kuten sanoit. Ihana, että valikoima on laajentunut ja monet näistä aloittavat kukinnan aikaisemmin kun tuo Grandiflora. Kiitos, samoin sinulle hyvää helmikuuta!

   Poista
 5. Syyshortensiat ovat helppoja hoitaa ja muiden kukkivien syksyllä kuihtuessa ne loistavat rehevyydessään. Meillä on vain pari hortensiaa eli aion hankkia lisää. Mukavaa helmikuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat ovat syksyn kuningattaria ja täydentävät muita syyskukkijoita mukavasti! Oikein hyvää helmikuuta sinullekin!

   Poista
 6. Mukava kokoelma sinulla on jo näitä hortensioita. Minullakin on niitä toistakymmentä, viittä eri lajia. Helppoja ovat minusta. Minä leikkaan niitä jo syksyllä ja keväällä lisää miten on tarvetta. Mustialanhortensiaa en leikkaa muutakuin nyt leikkasin vähän reunoilta kapeammaksi. Nyt toistaiseksi en aio niitä lisätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin huikea määrä hortensioita jo istutettuna! Tulevana syksynä saat varmasti nauttia hienosta kukinnasta!

   Poista
 7. syyshortensiat ovat tosiaan vanhoja luottokukkijoita syksysyllä muiden jo lopetellessa, mukavaa kun on tullut viime vuosina myös enempi lajikkeita ja osa kukkii jo aiemmin kesällä. helppohoitoisuuskin on iso plussa. kesäkodin pihalla kaksi syyshortensiaa. joskus -70-luvulla istuytettuja. lisäksi pallohortensia, mikä kärsii joka kesä kirvojen invaasiosta ja siksi ei kovinkaan näyttävä. poiskaan en raaski leikata, on vanhempieni istuttama. minäkin hankin viime syksynä tuon Bobon, ihastuin sen pyöreään muotoon, toivottavasti se selviäisi nyt tästä ensimmäisestä hankalasta talvesta kunnialla!
  en lakkaa ihastelemasta kaunista pihapiiriänne, nautin kaikesta näkemästäni:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Ilona! Toivotaan meidän Boboille kaunista kasvua. Puutarha tarvitsee näitä luottokukkijoita :).

   Poista
 8. You have a wonderful blog! The topics you write about are very close to me. Thank you for sharing your thoughts!

  I follow you through GFC! If you want, go to my blog :)

  MY NEW POST: I AM GLAD TO BE WITH YOU ♥

  VastaaPoista
 9. Upeita hortensioita! Postauksesi sattui muuten sopivaan saumaan, sillä olen viime päivinä selaillut kasviluetteloita ja etsinyt sopivia hortensioita meidän pihaamme. Tästä sain paljon lisää vinkkejä, kiitos kovasti :)

  VastaaPoista