lauantai 22. lokakuuta 2022

PIHARINGIN ISTUTUSALUE, KAUSI 2022


Piharinki koki muodonmuutoksen syksyllä 2020. Kaksi pientä kohopenkkiä muuttuivat yhdeksi suureksi soikeanmalliseksi ympyräksi, keskellä on lipputangon paikka. Alueella kasvoi valmiiksi puuvartisina rusokirsikka, jonka istutin 2019 ja mustilanhortensia 2018 istutettuna. 


Uudistuneen piharingin ensimmäinen kevät 2021 oli vielä kasvien puolesta vaatimaton, onneksi syksyllä laitetut sipulikukat toivat vähän väriä.

20.5.2022
Kevään pieniä sipulikukkia täytyy vielä lisätä. Helmihyasinttien kuihtuminen jää sopivasti kuunliljojen kasvaessa piiloon. Balkaninvuokot näyttivät viihtyvän tässä, samoin palloesikot. Laitoin tänne siemenestä kasvattamiani palloesikkoja aikaisempia palloesikkoja täydentämään.

Kääpiömanteli lipputangon eteläpuolella kukkii, ostin syksyn 2020 alelöytöinä kaksi pensasta toinen menehtyi talven 2022 aikana, mutta toinen kasvaa hyvin.

Istutin riippaomenapuu 'Royal Beautyn' 2021 kesällä. Tässä kukkivat oksat ovat vielä melko alhaalla, sillä latvuksen muotoilu on vielä kesken. Oikeassa etunurkassa näkyy narsisseja.

Tässä hieman kauempaa eli riippakoristeomenapuun latvus on vielä aika vaatimaton. 
Kesäkuussa piharingin ympärillä kukkivat aitan reunustalla idänvirpiangervo, sinisenä vanhat pihasyreenit ja väentuvan kulmalla valkoinen pihasyreeni (ei näy kuvassa).
 'Purple Sensation' ukkolaukat sointuvat pihasyreenien kanssa ja niiden kukinta kestää pitkään.
Täältäpäin katsottuna etualalla hopeahärkki on aloittamassa valkoista kukintaa. 

Istutin tänä kesänä talon pohjoisseinustalle koko matkalle marjakuusiaidan. Tarkoitus on kasvattaa marjakuusista matala muotoonleikattu aita. Suunnitelmanani on, että siitä tulisi vihreä rauhoittava tausta tälle piharingin kasvillisuudelle. Jätin reilun tilan talon seinän ja marjakuusien väliin, jotta talon ulkovuoren korjaustyö onnistuu. 

Keittiöön menevän oven oikealla puolella on vielä töyhtöangervo, joka on tarkoitus poistaa ensi keväänä, jos en syksyllä saa tehtävää tehtyä. Töyhtöangervo on kasvanut valtavan suureksi ja osuu kiinni talon seinään. Sen paikalle laitan todennäköisesti kartiovalkokuusen, jotta havuteema jatkuu. 

2.7.2022Osa varmaan muistaakin, että olen istuttanut piharinkiin itoh-hybridi pioneja. Itohit jaksavat kannatella kukkansa omin voimin pystyssä. Itohien lisäksi tässä kasvaa myös kiinanpioneja, joista valikoin yksinkertaisia tai puolikerottuja.
Tässä edessä keskellä on todennäköisesti 'Julia Rose', sen väri vaihtuu kukinnan edetessä aprikoosin sävyyn. Vasemmassa reunassa kukkii 'Cora Louise'.Tässä mitä ilmeisemmin on sävyä vaihtanut 'Julia Rose'. Olisi pitänyt merkitä juurakot, sillä 'Ballarena de Saval' on vaaleanlaventelin värisine kukkineen melko lähellä Julia Rosea. 

11.7.2022Tässä kuvassa näkyy oikeassa etureunassa tyhjä alue. Sinne istutin tänä syksynä 3 juurakkoa 'Sea Shell' pioneja, 3 'Bowl of Beauty' pionia ja 3 'Jan van Leeuwen' pionia. Ennestään siellä oli jo 3 'Do Tell' pionia.


Tähtiputket ovat hauskoja perennoja. Ne kukkivat tosi pitkään ja sopivat alueen sävymaailmaan hyvin. Purppurakeijunkukkien lehdistö tuo myös yhtenäistä väriä eri puolille istutusaluetta.

Lipputangon pohjoispuolella ovat havut eli tässä kolme pesäkuusta. Havut näyttävät kivoilta keväällä sipulikukkien kanssa sekä syksyllä ja talvella. Eikä niissä mitään vikaa ole kesälläkään, päin vastoin. Matalat havut erottelevat lehtikasveja toisistaan, ei tule omaan makuuni liian rönsyilevää.

Heinäkuun loppupuolelta eteenpäin näkymä on tämänkaltainen pihaan saavuttaessa. 
Rilla piilossa. Kuunliljojen kukinnot katkaisen pois, jos ne alkavat häiritä.Tykkään purppurakeijunkukka 'Palace Purplesta' reunuskasvina, varsinkin kun se vuorottelee vihreän sävyjen kanssa. Vasemmassa reunassa näkyvä komeamaksaruoho 'Herbstfreude' on pitkään kesällä hauskasti heleänvihreä. 

Kartiovalkokuuset tuovat ryhtiä ja vihreyttä ympäri vuoden.

Täältä katsottuna etureunaan tuli lisää pioneja.Loistokärhö 'Rouge Cardinal' kuvan oikeassa reunassa on vielä aika pieni omassa tuessaan, mutta eiköhän sekin kasva muhkeammaksi. Olen tosi tyytyväinen, että ryhdyin piharingin muutostyöhön. Kahden kesäkauden jälkeen alue on jo mukavasti rehevöitynyt. Ensi keväänä teen vielä jotain pieniä korjauksia ja syksyllä voi aina lisätä ainakin kevään pieniä sipulikukkia. Sitten taas katsellaan ja arvioidaan.

Tämä pinta-alaltaan melkoisen kookas istutusalue on ollut ihmeen helppohoitoinen. Toki kitkemistä on tehtävä, sehän kuuluu puutarhanhoitoon, mutta lähinnä on kyse ollut aika nopeasti tehtävästä puuhasta. Laitoin kevyesti katetta mullan pintaan, jotta siemenrikat eivät niin helposti pääsisi juurtumaan. Pionien kohdalla ei ole murskattua kuorikatetta, sen sijaan laitoin pionien ympärille kivimurskaa.


Puuvartiset:
Rusokirsikka
Purppuraomenapuun riippamuoto  'Royal Beauty'
Kääpiömanteli 'Fire Hill' Prunus tenella
Mustilanhortensia
Pallohortensia 'Strong Annabelle'
Tummakeijuangervo 'Manon' 
Syyshortensia 'Magical Fire' 
Jalohortensia ’Blueberry Cheesecace’, istutettu 2021

Havut:
Kartiovalkokuusi 'Conica' (2)
Kääpiövalkokuusi 'Alberta Globen' (3)
Pesäkuusi 'Nidiformis' Picea albies (3)
Pallotuija 'Danica' (3)

Köynnökset ja perennat:
Loistokärhö 'Rouge Cardinal'
Viinikärhö 'Mme Julia Correvon'
Pioni Itoh-Hybridi 'Julia Rose' (1)
Pioni Itoh-hybridi 'Ballarena de Saval (2)
Pioni Itoh-hybridi 'Cora Louise' (3)
Kiinanpioni 'Do Tell' (3)
Kiinanpioni ’Sea Shell’ (3)
Kiinanpioni ’Bowl of Beauty’ (3)
Kiinanpioni ’Jan van Leeuwen’ (3)
Idänkurjenpolvi 'Birch Double'
Palloesikko Primula denticulata' 2021 ja siemenestä itsekasvatettuja 2022
Isotähtiputki, purppura sävy lajinimi hukassa
Komeakuunlilja 'Elegans'  Hosta siebolidiana
Purppurakeijunkukka 'Palace Purple'
Heuchera 'Silver Gumdrop'
Keijunkukka ’Word Caffe Expresso’ (Rouge Cardinalin lähellä)
Keijunkukka ’World Caffe Corretto’ (2) 
Purppurahaltiankukka rusokirsikan vieressä, lajinimi hukassa
Hopeahärkki
Komeamaksaruoho 'Herbstfreude' Sedum

Sipulikukat, vuokot:
Tähtisahrami 'Ruby Giant' Crocus tommasinianus
Kevätsahrami 'Flower Record' Crocus vernus
Laukka 'Eros' Allium
Balkaninvuokko, sininen 'Blue Shades' Anemone blanda
Posliinihyasintti Puschkinia scilloides var. libanotica
Tummahelmililja Muscari armeniacum
Valkonarsissi 'Recurvus' Narrcissus poeticus
Valkonarsissi 'Sinopel' Narcissus poeticus
Ukkolaukka 'Purple Sensation' Allium hollandicum
Puulilja 'Purple Prince'
Puulilja 'Purple Lady'23 kommenttia:

 1. Aivan ihana! Olen istuttanut tänä syksynä yhden pioni Sea Shellin, kun se vain oli niin viehättävä kuvassa. Sinulla tuo yksi piharingin istutusalue on itsessään niin mahtavan kokoinen, että en edes ymmärrä sen kokoa kunnolla. Kun sinne mahtuu niin paljon perennoja ja sipulikukkia ja vielä puuvartisiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotan innoissani, millainen Sea Shell on livenä. Nyt voimme yhdessä jännätä. Kyllähän laajat alueet nielevät kasveja, mutta tykkään piharingistä nyt enemmän kuin sen aikaisemmissa vaiheissa. Yhden perennaympyrän tein lipputangon ympärille vajaa 30 vuotta sitten, mutta se oli liian huonolla hoidolla ja rikkaruohottui. Tuolloin ’ympyrä’ oli myös liian pieni. Olen nyt oppinut (tai oppimassa) tekemään istutuksista oikean kokoisia suhteessa pihapiirin pinta-alaan ja rakennusten kokoon.

   Poista
 2. Ihana piharinki ja ihana paraatisaapuminen tuollaiselle etupihalle! Todella kaunista, harmonista ja juhlavaa, etenkin lipun liehuessa varmasti.
  Mittava ja monipuolinen kasvivalikoima, siinä on joka vuodenajalle jotain - ja ihanat värit! Kate varmaan auttoi helppohoitoisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi rohkaisee Saila, kiitos. Pyrkimyksenä oli saada kukkia koko kasvukauden ajalle ja se on onnistunut aika hyvin. Tätä täytyy vielä seurata ensi vuodenkin aikana.
   Uskon, että katteesta oli apua. Pensaiden juurelle laitoin katetta vähän enemmän ja perennojen väleihin puolestaan niukasti. Tämä murskattu kuorikate maatuu varmasti nopeammin kuin kaupan pussitavara, mutta tykkään tämän katteen luonnollisemmalta näyttävästä lookista. Ainakin kate hidasti haihtumista kuivan kesän aikana.

   Poista
 3. Kiva nähdä piharinkipenkin muodonmuutos. Kuvien avulla saakin erittäin hyvin kuvan siitä, miten penkki on kehittynyt viime vuosien aikana. Kaunista.

  VastaaPoista
 4. Uusittu piharinkisi on hieno katseenvangitsija ja oikea puutarhurin taidonnäyte! Ihmettelen samaa kuin vaalean vihreää, että miten ihmeessä piharinkiin mahtuu noin paljon erilaisia kasveja ja silti se näyttää harmoniselta ja väljältäkin, kaikkien kasvien päästessä upeasti esille! Ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku, kommenttisi lämmittää mieltä ja kiva kuulla, että ajattelet piharingin olevan harmoninen. Se oli tavoitteena, vaikka tietysti hain myös lopputulosta, joka ilahduttaisi pihaan saavuttaessa.

   Poista
 5. Kaunis! Istutukset sopivat upeasti piharakennusten henkeen. Miltä näyttääkään kolmentena tai viidentenä kesänä istutuksesta? Silloin kasvit ovat ehtineet todella hyvin asettua aloilleen ja mittoihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Riitta! Kasvit ovat tosiaan vasta nuoria ja on kiva seurata, miten ne asettuvat olemaan, kunhan aikaa kuluu.

   Poista
 6. Hyvän näköinen alue ja tarpeeksi näyttävä puutarhan paraatipaikalle. Piharinki onkin oikea pionirinki, niin monta pionia siellä kasvaa. Ihania lajikkeita ja oli varmasti hyvä ratkaisu valita yksinkertaiskukkaisia lajikkeita tuohon, niin pysyvät Suomen ailahtelevaisissa kesäsäissä paremmin pystyssä kuin oikein kerrannaiset hörselöt.
  Kasvillisuus on rehevöitynyt kummasti sitten alkukesän vierailumme. Ihanasti kärhötkin siellä kukkivat runsaina. Tummakukkaiset kärhöt ja samansävyiset liljat toistavat hienosti tummalehtisten keijunkukkien väriä ylempänä. Ensi vuonna näkymä on varmasti vielä hienompi, kun kaikki kasvit ovat kasvaneet kokoa ja maanpintaa näkyy vähemmän.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tosiaan mukavaa, että suuri osa pioneista pystyy kannattelemaan kukkansa, toisaalla puutarhassa on myös vanhoja pioneja, jotka vaativat tuet. Mme Julia Correvon kukki tänä kesänä tosi runsaasti ja pitkään, eiköhän Rouge Cardinal myös tulevaisuudessa pääse parempaan kasvun vauhtiin. Luulisi piharingin seuraavien kesien olevan jo runsaampi 🙂.

   Poista
 7. Tykkään tuon ympyrän yleisilmeestä todella paljon. Siinä on paljon erilaisia kasveja mutta tunnelma on silti harmoninen ja levollinen. Mahtava tervetulotoivotus!

  VastaaPoista
 8. Ihanan paljon kaikkia herkkuja, ja havut tosiaan erottavat lehtikasvit kivasti toisistaan!
  Tähtiputki on kaunis, mutta meillä se riehaantui täysin ja uhkasi peittää kaiken alleensa. Aika kovalla kädellä kaivoin pois. Ehkä olisi auttanut asiaa, jos olisin ajoissa alkanut poistaa kukkia, etteivät olisi päässeet siementämään niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havuilla on oma tärkeä tehtävä tällaisella alueella, joka palvelee ns. sisääntuloa ympäri vuoden. Pimeään aikaan laitan valoja kartiovalkokuusiin ja ne ovat kiva piristys.
   Minulla on tapana leikata tähtiputken kukinnot kukinnan jälkeen pois, se helpottaa hoitotoimia. Tosin tänä vuonna annoin sen vähän siementääkin, koska tarvitsen taimia toisaalle.
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 9. Hieno alue toivottamassa tervetulleeksi! Se taitaa olla myös aikamoisen ison, kun mahtuu noin paljon erilaisia kasveja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllähän tuo on pinta-alaltaan suuri alue, mutta suurten rakennusten keskellä koko ei tule niin selvästi esiin.

   Poista
 10. Torella onnistunu muutos. Alue on riittävän suuri ja kasvusto jo ny rehevää. Mäki kiinnitin huamiota nuahin punaasiihin tehosteisiin. Violetit laukat sopiivat hyvin tuvan färihin.

  VastaaPoista
 11. Onpas kaunis ja rehevä ympyrä talon eteen. Paljon tuohon on mahtunut kasveja, joten ei taida olla ihan pieni penkki. Oikea katseenvangitsija.

  VastaaPoista