sunnuntai 30. lokakuuta 2022

KIEHTOVA EIJA'S GARDEN


Teimme tänä kesänä yhden ja ainoan kesäreissun yhden yön yöpymisen taktiikalla. Matka suuntautui kohti Loviisaa ja ensimmäinen (tärkein) kohde oli tutustua Eija’s Gardeniin Ahvenkoskella. Olen lukenut monta juttua Eijan elämyspuutarhasta ja mieleni on kovasti tehnyt päästä käymään siellä. 

Kuten yllä oleva kuva osoittaa, alueelta löytyy paljon kiviä ja oli kiva nähdä, miten hyvin kivet oli otettu osaksi puutarhaa. 

Mahtavia järkäleitä. Harmittaa, että en saanut kuvaa toisaalta pitkospuista kivien välissä, sillä kameran akku loppui kesken kaiken. Onnetonta tunarointia, mukaan lähti vanha ja huono akku ja parempi unohtui täytenä kotiin.Alueelta löytyy monenlaisia polkuja ja kaunista kasvien kerroksellisuutta.Isäntäkin pääsi kuvaan lammen rannalla. Olimme liikkeellä keskipäivällä ja sattui rauhallinen hetki, muita kulkijoita oli ihmeen vähän kierroksella. Pieniä yksityiskohtia ja erilaisia lehtimuotoja ja sävyjä.Lammen alueelta olisi voinut ottaa useammankin kuvan, välillä kaunis auringonpaiste haittasi kuvien ottoa eri suuntiin.Polkuja on kiva kulkea.Köynnökset toivat tunnelmaa ja jakoivat tiloja.Tämä näkymä on ollut monessa lehtijutussa, joita olen lukenut. Ilmeisemmin vuosien saatossa kaikki kasvillisuus on kasvanut ja rehevöitynyt, sillä muistikuviini oli jäänyt ajatus, että kyseinen pylväiden vieressä oleva hiekkatie oli leveä ja näkymä avoin pitkälle siten, että tien vierellä polveili erilaisia istutuksia.

Nyt heinäkuun puolivälissä tunnelma oli salaperäinen ja viidakkomainen ja pylväät olivat lähes piiloutuneet puiden oksien siimekseen.Tässä pylväät toiseen suuntaan. Täällä olisi voinut olla eväsretkellä, pöytiä oli varattu käytettäväksi.Pieniä huoneita rauhoittumiseen ja luonnon aistimiseen.


Pöydän takana kohoaa jo suureksi kasvanut saarnivaahtera. Se näytti kauniilta.Kuvan keskellä korkeuksiin kohoaa katsura. Innostuin heti toivomaan, että oma katsurani viihtyisi ja kasvaisi yhtä hyvin. Oli vaikuttavaa seistä katsuran vieressä ja katsoa auringon siivilöimää valoa puiden lehtien lomasta. Huomatkaa nuo jättimäiset kivet. Tämä puu oikealla oli muistaakseni rusokirsikka. Saa korjata, jos muistan väärin. Ihmeesti suurien kivien lomaan on voinut istuttaa puita ja muutakin kasvillisuutta.Muuripuutarhassa kasvoi kärhö… ja muutakin.Näkymä selkä kärhön suuntaan. Tämä kuva on torpan pihapiiristä. Valtava kivenjärkäle edessä olevine istutuksineen näytti kauniilta.Innostun aina kivimuureista. Muuri on kiva tausta edessä oleville istutuksille.

Eija’s Garden oli alueena pienempi kuin olin kuvitellut, mutta oli tosi ihana päästä katsomaan monia kauniita puita ja pensaita, jotka oli istutettu hyvällä maulla toistensa lomaan ja saivat aikaan salaperäisen tunnelman. Erilaisten istutettujen puiden ja pensaiden määrä on huikea.

Ajattelin heti, että täällä pitäisi käydä eri vaiheissa kasvukautta. Varmasti löydettävää olisi ollut paljon enemmän kuin tällä ensimmäisellä kerralla ehdin havainnoimaan… ja eri kasvit ovat esillä eri aikoina. Ehkä pitäisi myös päästä viettämään aikaa niin, ettei miesväki hoputa kiirehtimään, kun haluaisi tutkia erilaisia kiinnostavia yhdistelmiä.

Oli myös kiva jutella Eijan itsensä kanssa. Kiitos elämyksestä elämyspuutarhassa!26 kommenttia:

 1. Hieno kesämatkakohde. Tuonne on monta kertaa ollut aikomus mennä, vaan vielä on toteutumatta. Kiitos siis tästä hurmaavasta kierroksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa toteuttaa vierailu tuolla. Etäisyys Kotkaan ei ole pitkä, joten halutessaan voi yhdistää muitakin puutarhakohteita reissuun.

   Poista
 2. Mielettömän kaunis ja kekseliäs puutarha! Minä en ollut kuullutkaan Eija's Gardenista, joten kiitos kun jaoit kokemuksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tämä juttu ilahdutti ja ehkä joskus pääset itse kokemaan paikan erityisen tunnelman.

   Poista
 3. Ihanaa, että viimein pääsit käymään Eijan puutarhassa! Olen samaa mieltä siitä, että siellä kannattaa käydä eri aikoina, näkee eri asioita ja yksityiskohtia. Puutarha on niin moni-ilmeinen ja monipuolinen. Nuo siirtolohkareet ja niiden määrä on todella vaikuttava. Ja sitten monenlaiset puutarhatilat. Ihana paikka kerta kaikkiaan. Ilman muuta tuollaiseen kohteeseen pitäisi saada puutarhasta kiinnostunutta seuraa, niin saisi sekä kierrellä pitkään että fiilistelyseuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, todellakin moni-ilmeinen ja monipuolinen puutarha! Kotona jäin miettimään vielä monia kohtia ja harmitti, etten ottanut niistä inspiraatiokuvia myöhemmin katsottavaksi. Siirtolohkareet tekivät vaikutuksen upeina puutarhan elementteinä ja heti aloin myös miettiä haasteita, joita ne tuovat istuttamiseen ja kasvualustan muokkaamiseen. Lopputulos on kuitenkin vaikuttava.
   Olin päässyt kierroksessani vasta neljännekseen, kun isäntä ilmoitti kulkeneensa reitin jo kahteen kertaan - miehet - joten olisi ehdottomasti seuraavalla kerralla otettava sopiva fiilistelykaveri mukaan tai sitten sovittava, että isäntä käy ensin jossain omalla ajelulla ja antaa minun keskittyä rauhassa omaan tutkimusretkeeni. No, ei hukkaan mennyt isännänkään kierros, sillä hän kotona totesi, että voidaan kyllä hieman laajentaa omaa arboretumiamme, että saadaan joitain suuria puita lisää istutettua.

   Poista
  2. Joo, miehet, kyllä tuossa lausahduksessasi nauroin ääneen! Mutta hei, juuri luin uusimmasta jutustasi siitä arboretumin laajennusosasta ja että tuli nimenomaan mieheltä se idea - mahtavaa... kyllä kannatti käydä saamassa uusia ideoita!

   Poista
  3. 😀 juu, ei ole aina helppoa sovittaa kiinnostuksen kohteita. Mutta todennäköisesti isäntä kuitenkin aisti elämyksen kulkiessaan (reipasta tahtiaan), kun yllätti minut täysin ehdottaessaan arboretumin laajentamista.

   Poista
 4. Varmasti hieno paikka, minulla on vielä käymättä tuolla mutta suunnitelmissa on.

  VastaaPoista
 5. Hieno paikka ja mukava päästä näkemään, miltä siellä tänä kesänä näytti. Kävin Eija's gardenissa vuonna 2016, mutta alue on tainnut rehevöityä siitä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti puut ja pensaat ovat kasvaneet kuudessa vuodessa reilusti. Jäi kyllä polte mennä uudelleen ja ehkä alkukesällä seuraavan kerran.

   Poista
 6. Tuala olis kiva päästä käymähän. Muutaman kerran oon ollu tualapäi, muttaku isännän kans o matkas, käyntikohteet o kortilla. Muistan kohteen Eijan puutarhaohojelmista. Siitä aijsta on pitkä ja puutarha muuttunu jo totaalisesti. Ihanan monipualisesti käytetty kiviä ja kasvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi yrittää ratkoa sopivasti eri kohteet isännälle. Omani kyllä tulee kohtuullisen mielellään kierroksille, koska tykkää kävelemisestä, mutta katselun tahti on liian rivakka minulle. Valokuvauksen kanssa on myös vähän niin ja näin… ei juuri ehdi katsoa parasta kuvakulmaa.
   Hieno paikka ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

   Poista
 7. Anonyymi10/31/2022

  Kaunis ja rauhallinen puutarha.

  VastaaPoista
 8. Loviisan ” Wanhat Talot” tapahtumissa mieheni kanssa vieraillessa on usein ollut mielessä, että olisi kiva käydä myös tuolla Ahvenkoskella Eijan puutarhassa. Aina se on kuitenkin jäänyt. Kiitos sinulle kuvamatkasta hienoon puutarhaan. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti jää kiinnostavia kohteita käymättä. Ehkä seuraavalla reissullanne tämä on mukana ohjelmassa 😊.

   Poista
 9. Kiitos kierroksesta 🤍 Vaikuttaa aivan ihanalta paikalta 🤍 Ja hienosti on toteutettu kivien ympärille kasvillisuutta 🤍

  VastaaPoista
 10. Jäi tänäkin kesänä Eijan puutarha kokematta, joten kiva, kun järjestit kuvakierroksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ensi kesänä sitten.. minäkin taidan haluta sinne pian uudelleen.

   Poista
 11. Kiitos virtuaalikierroksesta! Ihanalta näyttää paikka ja jos joskus matka lähistölle suuntautuu, tuo on ehdottomasti vierailukohteissa mukana. Pitää palata vielä paremmalla ajalla tutkimaan tarkemmin näitä kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. Alkukesällä tuolla olisi varmasti näyttänyt hyvin toisenlaiselta ja haluaisin kovasti nähdä myös sen vaiheen. Kaikkia kivoja kohtia en saanut kuvattua, kun se mokoma akku unohtui keittiön sivupöydälle.

   Poista
 12. Onpa hieno kivimuuri viimeisessä kuvassa. Kiitos esittelystä. Tämä kohde on jäänyt vielä käymättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivimuurit ovat niin kauniita. Suosittelen tutustumaan Eija’s Gardeniin ihan omin silmin ja aistimaan elämyspuutarhan tunnelman.

   Poista