torstai 1. syyskuuta 2022

KÄRHÖJEN LUMOISSA

Loistokärhö 'Hagley Hybrid'



Minna, blogista Hiidenkiven puutarhassa, pyysi minua tekemään kärhökoosteen. Kärhöistä olen maininnut useammassakin tämän vuoden jutussa, mutta teen tämän vuoden tilanteesta yhteenvedon itsellenikin talteen. On ehkä hauska katsoa muutaman vuoden päästä, onko valikoima lisääntynyt vai entiset hävinneet.

Minulla on tällä hetkellä 21 erilaista kärhöä, kärhöjen yhteismäärä on ainakin 30, sillä muutamia on useampi yksilö. Yritän ryhmitellä näitä eri kategorioihin, korjatkaa, jos näette virheen.

Alppikärhöt tai Tarha-alppikärhöt

Olen lähestynyt kärhöistä intoilua hieman väärästä päästä, sillä minulla ei ole tällä hetkellä kuin kaksi kärhöä tästä ns. helpommasta ryhmästä. Kaksi kertaa olen ostanut tarha-alppikärhö 'Albina Plenan', mutta ensimmäinen kuoli ja toinen osoittautui eri tyypiksi. Ensi vuonna aion hankkia jonkun kivan tarha-alppikärhön arboretumiini.



Tarha-alppikärhö 'Ballet Skirt' Clematis alpina kasvaa keittiöpuutarhan heinäseiväsaidassa. Se kukkii puolikerrotuin vaaleanpunaisin ja nuokkuvin kukin alkukesällä ja uusii välillä muutamilla kukilla loppukesällä, kuten tällä hetkellä on laita. 

Tarha-alppikärhö ’Willy’ on tämän vuoden uusi hankinta, istutin sen arboretumin köynnöstukeen. Siitä ei ole vielä kuvia.

Viini- ja tarhaviinikärhöt

Clematis viticella -ryhmän 'Kermesina'



Tarhaviinikärhö 'Kermesina' kasvaa myös keittiöpuutarhan heinäseiväsaitaa vasten. Tämä on kukkinut runsaasti ja pitkään.



Tarhaviinikärhö 'Madame Julia Correvon' 

Näitä minulla on kaksi ja toinen ottaa vastaan pihaan tulijat piharingissä. Kukinta on kestänyt runsaana ilahduttavan kauan. Yllä oleva kuva on otettu 22.7.2022.

Clematis viticella -ryhmän 'Mme Julia Correvon'






... ja tämä kuva elokuussa. Takana näkyy loistokärhö 'Rouge Cardinal'. 



Tämä 'Mm Julia Correvon' on huvimajaa ympäröivällä istutusalueella lähellä keittiöpuutarhaa. 




Tarhaviinikärhö 'Etoile Violettea' kuvataan runsaskukkaiseksi klassikoksi. Kukat ovat tumman violetit, heteet ovat keltaiset. Kukinta alkaa heinäkuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn.



Istutin omani elokuussa 2020 Ruusupuiston kaareen. Kuvassa 'Etoile Violette' kasvaa oikealla ja kurottautuu kaaressa jo alaspäin. Täysikokoisen kasvin koko on noin 3-4 metriä.

Clematis viticella -ryhmän 'Etoile Violette'



Ei suotta sanota, että 'Etoile Violette' sopii hyvin vaaleiden hempeiden sävyjen viereen. Tässä kaverina 'Sointu' -ruusu.

Clematis viticella -ryhmän 'Justa'



Tarhaviinikärhö 'Justa' on tämän kesän uusi hankinta. Istutin sen Ruusupuiston portin toiselle puolelle. Tietojen mukaan tämän pitäisi viihtyessään kasvaa noin 1-2 metrin mittaiseksi. Minun taimeni vasta keskittyi juurtumiseen. Toivottavasti ’Justa’ selviää hengissä, tästä paikasta kuoli yksi aikaisemmin istutettu 'Albina Plena'.


Clematis viticella 'Purpurea Plena Elegans'



Viinikärhö 'Purpurea Plena Elegans' on melko uusi tapaus, istutin sen elokuussa 2021. Tämä kasvaa lähellä huvimajaa ja tykkään tämän ruttuisista kukista tosi paljon. Korkeutta tälle pitäisi kertyä noin 2-4 metriä.

Tarhakellokärhöt 

Clematis 'Arabella' integrifolia -ryhmästä



Tarhakellokärhö 'Arabella' kasvaa huvimajan eteläpuolella. 

Arabellalla on monia hyviä puolia. Kukinta on runsas ja kaunis. Arabella on tavallisesti hyvässä vauhdissa ja kukkii aivan ensimmäisten joukossa, jos lasketaan alppikärhöt pois. Vielä nyt syyskuun alkaessa kukkia riittää. Arabella ei tartu oma-aloitteisesti kiinni tukiin, joten se tarvitsee jonkun tuen avuksi ellei halua antaa kärhön kasvaa maata pitkin.




Tämä kuva osoittaa, että Arabella aloittaa kukinnan aikaisin. Samaan aikaan kukkivat pionit, mirrinminttu ja enkeliperhoangervo. Hankin tänä vuonna toisen 'Arabellan' Arboretumiin.



Tarhakellokärhö 'Aljonushka' kasvaa kuvan köynnöstuessa yhdessä Miss Batemanin kanssa. Oikeastaan 'Aljonushka' kasvaa tuen ulkopuolella, mutta se on helppo sitoa raudoitusverkkoon, sillä tämäkään kärhö ei ota itse tuesta kiinni. Kukinta alkaa ennen valkoisena kukkivaa miss Batemania.


Seuraavat kärhöt ovat ryhmässä ’Muut kärhöt’

Clematis macropetala 'Propertius'



Kruunukärhö 'Propertius' kasvaa arboretumin köynnösportissa, istutin sen 2021 kesällä. Kruunukärhöt kasvavat noin 3-4 metriä korkeiksi käynnöksiksi, ne muistuttavat alppikärhöjä, mutta kukat ovat suuremmat ja avoimemmat. Kruunukärhöt kukkivat edellisvuoden versoilla, joten niitä ei leikata keväällä. 




Viime vuonna kasvu oli vielä aika vaatimatonta, mutta tänä kesänä se on kurottautunut kattoon asti. Wikipedian mukaan kruunukärhöt kukkivat alkukesästä, mutta tämä minun yksilö ei ole huomannut lukea tätä tietoa, sillä mielestäni kukkia on tullut aika lailla tasaisesti alkukesästä tähän päivään asti. Yllä oleva kuva on otettu tällä viikolla ja kuvassa on myös kelloköynnöksen kukkia.




Lumikärhö ’Paul Farges’ on tämän kesän uusi hankinta, istutin sen Arboretumin köynnösaitaan. Se on kukkinut kelloköynnöksen seassa. Toivottavasti se on ensi kesänä jo runsaampi sekä lehdistöltä että kukintaan. Lumikärhö on Vitalba -ryhmän kärhö.

Mantsuriankärhö eli clematis mandshurica Flammula -ryhmästä on niin ikään tänä vuonna hankittu ja istutettu Arboretumiin. Se ei ole vielä kukkinut. 


Loistokärhöt

Clematis 'Omoshiro'




Loistokärhö ''Omoshiro' kukkii Ruusupuistoon johtavan portin vasemmalla puolella. Tämä aloittaa loistokärhöistä ensimmäisenä kukinnan jo kesäkuussa. Hennon vaaleanpunaisten kukkien reunat ovat voimakkaan tummaroosat ja kukat muuttuvat vaaleammiksi kukinnan edistyessä. Tälle kärhölle luvataan kasvua 1,5-2,5 metriin, mutta minulla se on vielä pysytellyt aika matalana.


Clematis 'Hagley Hybrid'



Myös loistokärhö 'Hagley Hybrid' on oman kokemukseni mukaan ajoissa kukkiva. Sitä myös kiitetään kestäväksi ja runsaasti kukkivaksi ja näin on omanikin ollut. Tämän istutin aikoinaan liian pintaan, mutta lisäsin multaa päälle myöhemmin, kun minulle selvisi, että loistokärhöt ja viinikärhöt tulee istuttaa riittävän syvälle talvenkestävyyden parantamiseksi.


Clematis 'Jackmanii'




Loistokärhö 'Jackmanii' on aivan ensimmäinen kärhöni. Se kasvaa Sydänpenkissä samassa köynnöstuessa Hagley Hybridin kanssa. Kuten voitte todeta, on kukinta runsas. Nostamme tämän tuen ensi kesäksi hieman korkeammaksi, sillä kukkivat helmat osuvat maahan saakka. Tykkään kyllä siitä, että kukkivat latvat näkyvät hyvin.


Clematis 'Destiny'



Loistokärhö 'Destiny' on raikkaan valkoinen kaunotar.



Tässä ’Destiny’ toiseen suuntaan kuvattuna. Takana näkyy kaaressa kasvava ’Rouge Cardinal’.

Clematis 'Samaritan Jo'



Loistokärhö 'Samaritan Jo' kasvaa Ruusupuistossa. Istutin sen viime syksynä ja hyvin reippaasti se nousi keväällä kasvamaan ja kukki ajoissa. Tämän hopeansävy on kaunis, terälehdissä on kapeat violetit reunat. Violeteissa helteissä on keltaiset kärjet. 




'Samatitan jo' kiipeää samaan tukeen 'Etoile Violetten' kanssa. Samaritan Jo on matalakasvuinen ja sopii kivasti kavereiksi tumman violetille kärhölle.


Clematis 'Rouge Cardinal'




Loistokärhö 'Rouge Cardinalin' sävy näyttää kuvissa usein liian punaiselta, vaikka se taittuukin viininpunaiseen. Näitä minulle on kertynyt yhteensä 4 kpl. 




Tässä Rouge Cardinal kasvaa Ruusupuistossa. Samassa kuvassa näkyvät myös hieman 'Samaritan jo' ja Etoile Violette.




Tätä Kärhökaaren kolmiossa olevaa 'Rouge Cardinalia’ olen kuvannut ahkerasti, mutta tässä on yksi uusimmista kuvista.

Clematis 'Ville de Lyon'



Loistokärhö 'Ville de Lyon' oli pitkään piilossa tänä vuonna. Olin aivan varma, että se ei selvinnyt talvesta ja istutin toisen Villen merkkikepin viereen. Kaverista ilahtuneena vanhempi Ville ponnisti myös kasvuun heinäkuussa. Toivottavasti ensi vuonna kukinta on runsas.


Clematis 'Miss Bateman'



Loistokärhö Miss Batemanit' kasvavat kahdessa eri köynnöstuessa huvimajan lähellä. Tämäkin kärhö on hyvin kaunis. Jostain syystä kukinta alkoi tänä vuonna vasta elokuussa, viime vuonna se oli vähän aikaisempi. 







Tässä kuvassa näkyy kauempaa katsottuna aika monta kärhöä huvimajan ympäristössä ja takana vasemmalla myös Sydänpenkin kärhöt.

Tänä vuonna Kotkan reissulla löysin taimikaupasta valkoisena ja kerrottuna kukkivan ’First Love’ loistokärhön, sen istutan arboretumin köynnösseinään. Toivottavasti voin esitellä kuvia tästä kauniista kärhöistä myöhemmin.

Näin syyskuun ensimmäisenä päivänä suurin osa kärhöistä kukkii edelleen täyttä päätä, vaikka toki syksyn edetessä myös kärhöjen kukinta hiipuu hiljalleen. On otettava syksy vastaan ja toivotaan kauniita kuulaita syyssäitä. Öisin voisi sataa vettä hallan kartoittamiseksi ja uusien istutusten kastelemiseksi.

Nyt paistaa aurinko pilvien lomasta ja on taas lähdettävä kaivamaan puskia maahan.



16 kommenttia:

  1. Kärhöt ovat mahtava väripilkku puutarhassa, tai sinulla voi sanoa jo värijärviksi tai -meriksi. Viihtyessään kärhöt eivät juuri vaadi hoitoa, mukava kasvi senkin vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy sanoa, että innostus kärhöihin on paljon puutarhablogien ansiota, sillä ymmärrys näitä hienoja kasveja kohtaan on tullut lukemalla niistä ja katsomalla kuvia monista blogeista. Ja tietysti ihan livenä näkemällä. Nyt on hauska seurata omia kärhöjä ja yrittää oppia niistä.

      Poista
  2. Ihanaa kärhöjen kukintaa. Hienoa, että sinulla on niitä jo noin monipuolinen ja runsas valikoima. Minulla 'Jan Pawel II', 'Pink Fantasy' ja 'Dr. Ruppel' aloittivat kukintansa vasta pari viikkoa sitten. Sanoisinko, että hieman erikoinen kärhövuosi.
    Mukavaa alkanutta syyskuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin, että syntyi innostus kärhöihin 😊 ja kiitos hyvistä ohjeistasi kärhöjen istuttamisen suhteen. Vielä on monta kärhöä, joita olisi kiva hankkia. Meillä ei talvi vaikuttanut ihan niin paljon kuin etelämmässä tuntuu vaikuttaneen. Mutta toki kasvu lähti liikkeelle myöhemmin kuin tavallisesti, koska lumet olivat maassa niin pitkään.

      Poista
  3. Ihania kärhöjä ja runsas kukinta. Omoshiro, lumikärhö ja vasta istutettu Justa löytyvät myös omalta pihalta. Samaritan Jo näytti niin kauniilta että googletin heti sen menestymisvyöhykkeet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaritan Jo on kaunis. Vaikka väri on eri, on niissä jotain samaa Omoshiron kanssa.

      Poista
  4. Oi, miten upea kattaus ihanuuksia. Piti kelata kuvat useaan kertaan alusta loppuun ja lopusta alkuun. Ei yhtään haittaa, että samaa kärhöä on useampi kappale. Esimerkiksi Rouge Cardinal ja Ville de Lyon ovat kukkiessaan katseen vangitsevia nähtävyyksiä, joten useammalla samanlaisella saa jo maagisen näkymän. Saattaisit tykätä myös tarha-alppikärhö Purple Dreamista. Sen alkukesän kukinta täydentäisi valikoimaasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between Purple Dream on aiemmin jäänyt mieleen houkuttelevana kärhöjä. Olen monet kärhöni etsinyt sinun kärhöpostaustesi johdosta. Blogit auttavat kokemusten kautta inspiroitumaan ja minä ainakin mieluummin etsin lajeja ja lajikkeita, mistä saan hyviä kokemuksia toisilta puutarhaharrastajilta.

      Poista
  5. Ihania kärhöjä! Minulla kärhöt ovat olleet lyhytikäisiä, joten en ole kovin innokkaasti istuttanut niitä. Niiden loistavan värinen kukinta on kyllä niin kaunista, että täytyy vielä yrittää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti monen kärhön kohdalla on ratkaisevaa, että istutus on tehty riittävän syvään ja hyvään kasvualustaan. Olen noudattanut Kruunuvuokon blogista löytyviä istutusohjeita.
      Toivottavasti löydät itsellesi kestävän ja kauniin kärhön.

      Poista
  6. Melkoinen kärhökokoelma sinulla onkin. Muutamia noista löytyy täältäkin tai on löytynyt aiemmin. Suurin osa kuoli talvella-16 😟

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tappotalvet koettelevat niin monia kasveja ja tuo mainitsemasi talvi oli paha. Lisäksi siellä pohjoisen kasvuvyöhykkeellä on vielä omat haasteensa. Toivottavasti jäljelle jääneet kärhösi ilahduttavat pitkään!

      Poista
  7. Kiitos toiveeni toteuttamisesta! Sinullekin on jo kertynyt paljon toinen toistaan kauniimpia kärhöjä ja niille on teillä myös hyviä paikkoja kiipeillä. Aika monta näistä kasvaa meilläkin mutta tuon 'Kermesinan' taidan laittaa ostoslistan jatkoksi. Aloitimme kumpikin kärhöjen keräilyn sieltä väärästä päästä, sillä meillekin ensimmäiset alppikärhöt tulivat vasta pari vuotta sitten. Loistokärhöillä on hyvä aloittaa :D
    'Ville de Lyon' ei ole meillä saanut vieläkään nuppujaan aukaistua. Taisi säikähtää kylmää... Toivottavasti pakkaset pysyisivät mahdollisimman pitkään loitolla, että saisimme ihailla kärhöjen kukintaa talven tuloon saakka. Mukavaa syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kiva toive. Kermesina on kaunis, myös sen sävy on välillä kameralle vaikea eli luonnossa sävy taittuu selvästi sinipunaiseen. Muistelinkin, että sinulla taisi olla sama juttu kärhöjen hankintajärjestyksessä.
      Viime yönä meillä mentiin aivan nollan vaiheilla, paikotellen taisi olla jo miinuksella, mutta vielä ei ole haittavaikutuksia näkynyt.
      Kiitos, samoin sinulle!

      Poista
  8. Sinulla on paljon kärhöjä. Suureen puutarhaan saa vielä paljon näyttävyyttä kukkivilla kärhöillä. Sinulla on pari sellaista kärhöä, joiden hommaaminen on jo ollut mielessä. Mutta mihin ihmeeseen niitä taas sitten istuttaa, jos kaikki tuet ovat täynnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On totta, että sopivat tuet (tai lähinnä niiden puute) välillä jarruttavat uusien kärhöjen hankkimista. Ihan kovin montaa kärhöä ei mahdu yhteen tukeen. Kärhöt tuovat pitkäksi aikaa runsasta kukintaa keskikesästä eteenpäin - lajista riippuen - ja ovathan ne kauniita.

      Poista