sunnuntai 21. helmikuuta 2021

VARJOLEHDON KASVILISTA JA JATKOSUUNNITELMIA





Onneksi sain viime kesän aikana laajennettua Varjolehdon istutusaluetta ja lisättyä kasveja mukavasti, toki tehtävää vielä riittää tulevillekin vuosille. Nyt on kuitenkin monin verroin helpompi edetä. 

Yllä oleva kuva on otettu 17.5.2020. Tässä vaiheessa olin saanut istutettua kolme kartiovalkokuusta ja ryhdyin kanttaamaan nurmikkoa pois, jotta etualan kivi tuli mulloksen keskelle. Laakeaa kiveä voi tulevaisuudessa hyödyntää hoitotoimia tehdessään.


Tämän kiven ympäristöön istutin siis kesällä 2020 tarhavarjohiippoja, punakolmilehden, kolme valkoisena kukkivaa sinikämmenen taimea, ja kahta eri lajia rotkolemmikkiä. 

Kiven takana olevat sinikämmenet ovat niin pieniä, etteivät ne vielä näy, mutta tulevaisuudessa niiden pitäisi kasvaa ja peittää pehmeästi osa kiven takareunasta. Katsotaan ovatko kaikki taimet selvinneet talvesta ja miltä alue keväällä näyttää. Luullakseni tarvitaan vielä lisää taimia, jotta kasvit löytävät luontevasti paikkansa.


Syksyllä 2019 istutetut narsissin sipulit ilahduttivat kukkimalla ennen kuin kuunliljat nousivat. Voi olla, että kuunliljat kasvaessaan vievät tilaa siinä määrin, että narsissit eivät montaa vuotta mahdu samalle alueelle. Siinä tapauksessa siirrän narsissit toisaalle ja vaihdan jotain pikkusipuleja kuunliljojen kavereiksi.


Tämä musta mullos sai kesän aikana uusia täydennyksiä. Tarhavarjohiippojen edessä on nyt nyppykurjenpolvia, posliinirikkoja, helmiäishalikka, etelänkevätesikko ja kesäesikko. Esikoita täytyy lisätä, mutta katson ensin, miltä nämä tässä näyttävät. 

Helmiäishalikka oli minulle aivan tuntematon, mutta piti ostaa kokeiltavaksi, kun siihen törmäsin. Tästä sanotaan, että se sopii puolivarjon alueelle. Kukat ovat ensin vaaleanpunaisia ja myöhemmin muuttuvat sinertäviksi, lehdistö on sinivihreä. Kukkii kesäkuussa. Onko teillä kokemusta helmiäishalikasta?


Kiven takana vasemmalla näkyy yksi pieni tarhakalliokielon alku, toivoakseni se alkaisi viihtyä. Tarkoituksenani on poistaa lisää nurmikkoa, kunhan kasvit tuuheutuvat. Etualalla näkyy pesäkuusia, niitä on yhteensä kolme. Kiven vieressä oleva pieni havu on kääpiöserbiankuusi ’Karel’, niitä on alueen takareunalla kaksi.

Kevätkaihonkukkia istutin pari alkua, katson miltä ne näyttäisivät maanpeitekasvina havujen välissä, ehkä laitan vielä tiarellojakin vaihtoehdoksi.


Olen suunnitellut, että kaivaisin voikukkanurmikon salavan juurelta pois. Terijoensalavalle tyypilliseen tapaan sen juuret nousevat pintaan ja pinnalla olevien juurten rajaamiin ”lohkoihin” voisi istuttaa ainakin matalia varjon perennoja sipulikukkien lisäksi. 

Scillojen siemeniä olen tuonut tänne monena vuonna ja ne ainakin ovat levinneet mukavasti.


Tuoksumataraa en voi kylliksi kiittää. Se on täyttänyt kaikki odotukset monin verroin. Pidän kauniista lehdistöstä myös kukinnan jälkeen. Puhtaaseen multaan istutettu tuoksumatara on pärjännyt rikkoja vastaan niin hyvin, ettei minun ei ole tarvinnut edes kitkeä kasvualustaa.


Tässä etualalla näkyy kaksi erilaista rotkolemmikkiä. Ne tuntuivat viihtyvän, toivottavasti selviävät myös ensimmäisestä talvestaan. En ole koskaan nähnyt rotkolemmikin kukkivan (vain kuvia) ja odotan jännittyneenä tulevaa kasvukautta. Näiden aluetta voisi kasvattaakin.

Lisäsin pitkin kesää leikattua nurmea katteeksi näille varjon perennoille, jotta humus lisääntyisi. Syksyllä keräsin puiden lehtiä mullokselle perennojen ympärille samasta syystä.


Rumien tukikeppien tukemana kasvaa viime keväänä istutettu sirotuomipihlaja, joka saa täydentää kauniina ja ilmavana puuna metsäpuutarhan kasvillisuutta. 

Metsäkurjenpolvien on kasvettava omana ryhmänään, sillä niiden kasvualustassa on paljon vuohenkellon maavarsia. Vuohenkelloa en todellakaan aio päästää leviämään. Pidän vuohenkellon ”kurissa” leikkaamalla sen kasvuston aina varmuuden vuoksi matalaksi, jos se vaikka näivettyisi pois.


Kuunliljat nousevat tuoksumataran viereen. Tässä kasvaa nyt kolmea eri kuunliljaa, ehkä ne ensi kesänä ovat jo päässeet paremmin kasvun vauhtiin ja ovat tuuheammat näköiset.


Istutin pumppuhuoneen pienen ”mökin” taakse syksyllä 2019 kolme kilpiangervon aletaimea. Luulin, että kilpiangervot kuolivat talven aikana, sillä mitään ei tuntunut nousevan maasta alkukesän aikana. Hämmästyin kovasti, kun pallohortensioiden kukinnan aikaan löysin nämä kolme pientä alkua. Olisi hauskaa, jos ne kasvaisivat oikeaan kokoonsa, tällä niille olisi sopiva paikka kasvaa tuuheiksi.


Vielä Varjolehto on alkuvaiheessaan. Minun täytyy nähdä, miten eri lajit asettuvat kasvamaan ja kuinka erilaiset lehtimuodot sopivat toistensa kanssa. Sommittelua täytyy muuttaa, jos joku kohta ei näytä kivalta. Usein sopivat parit löytyvät, kunhan on tutustunut kasvutapaan ja kasvin olemukseen paremmin.


Istutin loppukesällä hopeasyysvuokkoja siitäkin huolimatta, että edellinen talvi tappoi aikaisemmat hopeasyysvuokot. Toivoisin niin saavani nämä viihtymään. Tässä ne ovat kohopenkissä, sen pitäisi auttaa talvenkestävyyteen. Muistan lukeneeni puutarhablogeista, että nämä pitäisi istuttaa keväällä? Harmi vaan, että paikalliset liikkeet myyvät näitä vasta loppukesällä. Ehkä on tilattava netin kautta, jos nämäkin menehtyvät.  

Riittää ainakin jännitystä keväälle, kun kiertää etsimässä, mitä mullasta mahdollisesti nousee.


HAVUT JA PENSAAT

  • Rohtokataja
  • Tuivio
  • Japaninmarjakuusi
  • Kartiomarjakuusi 
  • Pesäkuusi Nidiformis
  • Kääpiöserbiankuuri ’Karel’
  • Kartiovalkokuusi Conica
  • Pallohortensia "Annabelle"  - Hyrangea arborescens
  • Pallohortensia "Pink Annabelle" 

PERENNAT

  • Etelän kevätesikko Primula elatior
  • Kesäesikko Primula florindae
  • Helmiäishalikka
  • Hopeasyysvuokko 'Robustissima' Anemone tomentosa
  • Jaloangervo valkoinen ja pinkki (vanhoja kantoja)
  • Jalokuunlilja "Sum and Substance - Hosta
  • Jalokuunlilja "Fragrent Blue" 
  • Kevätkaihonkukka Omphalodes verna
  • Komeakuunlilja "Francee" Hosta fortunei
  • Kilpiangervo - Astilboides tabularis
  • Kyläkurjenpolvi "Laura"
  • Nyppykurjenpolvi Geranium renardii
  • Peittokurjenpolvi "Biokovo"
  • Posliinirikko
  • Punakolmilehti Trillium erecta
  • Rotkolemmikki Brunnera macrophylla
  • Rohtovirmajuuri - Valeriaana officinalis
  • Särkynytsydän Alba - Lamprocapnos spectabilis
  • Sinikämmen Glaucidium palmatum alba
  • Syyspäivänlilja "Citrina"
  • Sieriankurjenmiekka, sininen
  • Siperiankurjenmiekka 'Snow Queen' Iris sibirica
  • Siperiankurjenmiekka Iris sibirica Alba Maatiainen "korkea"
  • Sormivaleangervo Rodgersia aesculifolia
  • Tarhakalliokielo Polyconatum x hybrium
  • Tarhavarjohiippa Epimedium x rubrum
  • Tuoksumatara - Galium odoratum
  • Valkotäpläimikkä
  • Vuorenkilpi

30 kommenttia:

  1. Huikean monipuolinen kasvilista ja minulle helmiäishalikka on googlen kuvahaun paikka, en tunne ennestään edes nimenä. Valtavan kaunis alue jo noin alkuvaiheissaan enkä koskaan väsy ihastelemaan kauniisti polveilevia kantattuja reunoja. On todella upea tilanne kun on tilaa mihin istutuksia laittaa ja antaa kasvien levittäytyä luontevasti.
    Meillä on lähdetty hyödyntämään terijoen salavien alle istutusalueita. Vaatii valtavasti työtä, multaa ja ravinteita mutta ennen kaikkea oikeanlaiset kasvit, sitten tulee hieno ja hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin helmiäishalikan Hirvensalmen taimistolta, olisikohan Teppo hakenut sen Tommolan tilalta. Hauska seurata, millainen kasvi se on, jos nousee talven jälkeen. Kanttaaminen tekee kyllä terää ja penkin muotoa on kätevä muuttaa, jos kasvit antavat siihen aihetta.

      Todella kiva kuulla, että teille on tehty istutuksia terijoensalavien alle! Sittenhän tällä suunnitelmalla olisi mahdollisuus toteutua. Eniten joudun ehkä tekemään töitä, että saan kitkettyä juuririkat pois, sillä en kuitenkaan halua vahingoittaa puun juuria. Täytyy aloittaa heti keväällä työ ja poistaa varovasti väärät kasvit sitä mukaa kuin niitä ilmaantuu, hankalinta on varmaan saada vuohenputken juuret pois maasta.

      Poista
  2. Kaunis ja tasapainoinen alue. Helmiäishalikka on ihan uusi tuttavuus minulle, toivottavasti se viihtyy. Syysvuokot osaavat olla kranttuja, pitäisi olla kosteaa mutta ei talviaikaan. Yhdessä paikassa olen saanut viihtymään, muualta tuntuvat kuolevan aina pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetään peukkuja kaikille uusille kasveille ja niiden talvenkestävyydelle.
      Yritin perehtyä syysvuokkojen tarpeisiin ja tehdä kasvualustan niille sopivaksi, mutta suuri on riski kohopenkissäkin. Pitäisi saada ne ensin kunnolla hakemaan juurensa syvälle, sillä maaperä on tuoretta ja runsasmultaista tällä lehtomaisella alueella kesällä. Olen ihaillut kuvia, missä laajempi alue syysvuokkoja kukkii ja kuvat näyttävät ihanilta.

      Poista
  3. Meillä on aika paljon samoja kasveja, pihamme kun on varjoinen. Kilpiangerv8 on hidas kasvsja, mutta siitä saa upean lehtikasvin. Helmiäishalikkaa en myöskään tunne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla HennaMar, tervetuloa seuraamaan puutarhablogiani jatkossakin!
      Toivon kilpiangervojen asettuvan ja tavoitteena on nähdä tämä kaunis lehtikasvi tuolla kohtaa vihreänä kasvustona.
      Otan varmasti kuvia ja kerron kokemuksia, jos helmiäishalikka nousee talven jälkeen.

      Poista
  4. Ihanan näköistä! Niin kaunis alue ja kauniita kasveja siinä.
    Kilpiangervoa en ole saanut vihtymään muutamasta yrityksestä huolimatta, se on aina ollut kitulias ja lopulta jättänyt kokonaan nousematta, niin kävi taas viime vuonna. Pitää hankkia taas uusi ja miettiä joku eri paikka. Se olisi niin ihana jättilehtineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Kilpiangervo olisi kuvien mukaan juuri sopiva lehtijättiläinen tuohon kohtaan. Tarkoitus on kaivaa nurmikkoa enemmän pois sekä tuoda kompostia ja multaa lisää poiskaivetun nurmikon tilalle. Maaperä on itsessään runsasmultaista ja tuoretta, kunhan juuristo kasvaisi riittävästi. Toivotaan parasta.

      Poista
  5. Kiva, että sinunkin puutarhastasi löytyy paljon erilaisia havukasveja. Tuo helmiäishalikka on minullekin ihan tuntematon, mutta näytti oikein kivalta, kun kävin googlaamassa.
    Varjolehtosi näyttää jo nyt kauniilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havut ovat kauniita ja ne ovat niin ryhdikkäitä koko vuoden ... ja tuovat kivaa rytmiä tällaiselle laajalle istutusalueelle.
      Kiitos Kruunuvuokko!

      Poista
  6. Ihanan näköistä jo nyt!
    Minullekin helmiäishalikka oli ihan tuntematon tapaus, piti käydä googlesta katsomassa minkälaisesta kasvista on kyse:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni, tällaisen alueen rakentaminen on hauskaa ja mielenkiintoista. Varsinkin kun pääsin kokeilemaan hyvin monia itselleni uusia puolivarjon ja varjon perennoja. On jännittävää seurata niiden kasvua ja tutustua tarkemmin.
      Kerron kuvien kanssa kokemuksia helmiäishalikasta, jos se viihtyy täällä.

      Poista
  7. Aivan mahtava postaus! Tästä sain potkua ja inspiksiä suunnitelmiini. Meidän puutarhan nurkka on varjoisa ja muutamien pensaiden ja kukkaistutusten takia nurmikonleikkuu on tympeää koukkimista. Olen miettinyt, että poistan nurmikon kokonaan ja teen tuosta nurkasta kukkamaan. Palaan postauksesi ääreen siis useaan kertaan tutkailemaan 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosi iloinen kommentistasi Tarja! Kiva, jos sait tästä inspiraatiota, minäkin olen kokenut saman niin montaa puutarhablogia lukiessani. Tämä on kiva maailma ja on ihana saada vertaisuutta samanhenkisiltä.
      Kuulostaa siltä, että sinun suunnitelmasi on oikein kannatettava. Pienet polut tai kiviaskelmat siellä täällä saattavat olla tarpeen (riippuu alueen koosta), mutta muuten puutarhan vehreä nurkkaus voi muuttua oikein katseenvangitsijaksi. Varjon ja puolivarjon perennoista löytyy ihania lehtimuotoja ja myös kaunista kukintaa.

      Poista
  8. Hyvältä näyttää ja kasvivalikoimasi on mahtava. Meille mökille ei voi olla varjon aluetta kun sitä ei ole, mutta olen saanut monia kasveja silti viihtymään. Helmiäishalikka on minulle myös ihan outo tuttavuus, pitää googlettaa. Rotkolemmikin minä siirsin toiseen paikkaan kun siellä taisi olla vieläkin kuivempaa ja aurinkoista. Saa nähdä miten tässä kasvaa. Kanttauksia taas ihailen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjon kasvit vaativat tosiaan sitä varjoa edes osittain, vaikka jokunen laji saattaa pärjätä, jos kasvualusta on erittäin multaisa ja riittävän kostea.
      Toivottavasti löysit omalle rotkolemmikillesi sopivan paikan. Sillä on niin kaunis lehdistö, että mielellään sen näkisi viihtyvän.
      Kiitos Nila!

      Poista
  9. Tuastaki alueesta tuloo runsas ja näyttävä. Kasvien yhyristely on miälenkiintoosta puuhaa ja vaikka olis omasta miälestä teheny huippu suunnitellun, nii kumma kyllä niitä siirtojuaksutuksia pakkaa tulla. Kaikki ei kasva kuitenkaa toivotusti ja omaki miäli muuttuu monta kertaa. Mulla helmiäishalikka tais olla yhyren kesän juttu. Oli kyllä kuivas ja kuumas navetannurkkapenkis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osuit kyllä naulan kantaan. Kasvien yhdistely on kiinnostavaa, mutta usein täytyy sommittelua korjata, jotta lopputulos olisi toiveiden mukainen. Onneksi siirtojuoksutukset ovat mahdollisia, pitää vain vaikeammin siirrettävät yrittää saada kerralla paikoilleen :). Helmiäishalikka taitaa toivoa mieluummin varjoisampaa kasvupaikkaa ja multavaa maata, mutta katsotaan mitä kevät tuo tullessaan.

      Poista
  10. Alue näyttää hienolta jo nyt ja kauniita kasveja siellä. Helmiäishalikka kuulostaa hauskalta kasvilta, kuvahaun perusteella myös varsin sievä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta Kati, minäkin googlailin myyntipöydän ääressä, kun näin taimipotin nimilappuineen. Ihan umpiouto kasvi, vaikka tietojen mukaan on varsin vanhat taustat tälläkin. Ehkä Briteissä yleisempi?

      Poista
  11. Hyviä valintoja!
    Tuo tuoksumatara on ihan mahtava kasvi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksumatara on niin mahtava! Kuviin on vaikea saada ikuistettua sitä fiilistä, minkä kokee kun näkee laajemman alueen tuoksumataraa. Kukkiessaan se hohtaa pitkälle valoisin kukin ja kukinnan jälkeenkin lehdistö on jotenkin hieman hohtava. Olen niin kiitollinen, että tulin ostaneeksi ensimmäiset taimet pihasuunnittelijana toimivan puutarhamyyjän kehoituksesta. En todellakaan ole katunut. Tuoksumatara toimii minusta vielä paremmin, kun sen antaa levitä laajaksi kasvustoksi.

      Poista
  12. Tuostakin alueesta tulee todella kaunis. Metsäpuutarhoissa on minusta jotain hyvin viehättävää. Piti minunkin googlettaa tuo helmiäishalikka, kun ei nimi sanonut mitään. Kivan näköinen kasvi. Toivottavasti selviää talvesta ja pääset kesällä esittelemään kuvia siitä. Pidetään peukkuja myös syysvuokoillesi. Tänä vuonna ei ainakaan lumisuojasta ole puutetta! Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin metsäpuutarhat ovat kiinnostavia. On hauska, että tontilta löytyy monenlaisia alueita, joihin voi tehdä vähän eri tunnelman ja istuttaa erilaisissa valo-olosuhteissa viihtyviä kasveja. Kuvaan varmasti helmiäishalikkaa, jos se täällä viihtyy.
      Nyt ei toden totta lumisuojaa puutu, ihan puuskututtaa, kun kahlaa puutarhassa kolaamassa verkkojen ympäristöjä. Tänään piti kiipeillä katoillakin, ettei lumikuorma mene liialliseksi kun mennään suojalle.

      Poista
  13. Tosi kaunis tuo alue jo nyt! Kiva nähdä, miltä se näyttää muokkauksen jälkeen. Toivottavasti helmiäishalikka ja syysvuokot talvehtivat hyvin! Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin lumisuoja on nyt riittävä, jos kasvit sitä tarvitsevat talvesta selviytyäkseen. Tosin muitakin epävarmuustekijöitä voi olla. Kiitos kommentistasi, toki raportoin alueen kasvusta ja muutoksista. Hyvää viikkoa sinullekin.

      Poista
  14. Vau kuinka upealta siellä näyttää! Niin ihania alueita ja kasvivalintoja. Ja APUA kuinka valtavasti tuoksumataraa, ihan mahtavaa! Se on niin ihana kasvi. Tästä inspiroiduin siirtämään oman taimeni johonkin parempaan paikkaan kun on niin vaivaisesti männyn juurella kasvanut kaikki vuodet. :) Ihanaa kevään odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Linda! Pitää ostaa sinun uusi kirjasi itselleni, jos ei arpaonni suosi. Tällä Varjolehdon alueella ovat kaikki "Viherpuutarhan" ideat innostavia, toisaalta niitä voisi käyttää myös kun rakentelen hiljalleen omaa arboretumiani.

      Tuoksumataran arvo tulee kunnolla esiin, kun sitä on paljon samalla alueella. Pitää opetella valokuvausta, jotta saisi kuvien kautta välitettyä sen tunnelman ja kauneuden, minkä itse kokee livenä. Onneksi ensimmäiset taimet minulle myynyt pihasuunnitelun ammattilainen osasi maalata mieleeni kuvan tuoksumataran laajasta kukkivasta alueesta. Olisin muuten varmuudella ohittanut pienen taimipurkissa olevan melko mitättömän näköisen kasvin.
      Kokeile ihmeessä paikan vaihtoa omalle tuoksumataran kasvustolle, minulla alue on tosiaan lehtomainen ja se näyttää sopivan mainiosti.

      Poista
  15. Upea piha! Toivottavasti kevät tulee pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Anne, tervetuloa jatkossakin blogini pariin! Kevään tuloa täälläkin odotellaan hartaasti :).

      Poista