torstai 18. helmikuuta 2021

VIHREÄÄ NÄKYVISSÄ

 
Helmikuun aurinkoiset pakkaspäivät ilahduttavat. Tänään aamu valkeni hurrr -30,1 asteen pakkasessa ja se on jo liiallista. 
Myös viherpeukaloa koetellaan taas; tuleeko onnistumisia vai ei. Yritin vielä alkuvuoden suunnitelmissa pitäytyä enimmäkseen vihannesten esikasvatuksissa, mutta ei voi mitään, taas alkaa touhu rönsyillä. 

Ensimmäisenä kylvin vanhentuneita kelloköynnöksen siemeniä, näistä kolmestatoista siemenestä vain yksi ponnisti pintaan, mutta se on reipas ja hyvävoimainen.

Paprikan siemenet sain hankittua vähän myöhässä, joten ne kylvin 22.1. En ole malttanut noudattaa ohjeita, vaan koulin taimet yleensä jo sirkkalehtien noustua. En ole huomannut tästä hätäilystä olevan haittaa, kunhan taimi siirtyy uuteen astiaan riittävän suuren multapaakun tai sammanapin kanssa.


Vihannesten siemenet ja monet muutkin lämpimässä itävät lajit olen alkuun pitänyt patterin päälle tehdyllä telineellä. Koska itäminen on monesti vähän epätasaista, nappaan vihreät taimet eroon sitä mukaa kuin niitä ilmaantuu ja siirrän ne omaan purkkinsa kasvamaan.


Vien koulitut taimet yläkertaan 17-19 asteen lämpötilaan. Ikkunoista tulevan valon lisäksi taimet saavat apua kasvilampuista. Minulla on tällä hetkellä käytössä kaksi katosta roikkuvaa kasvivaloa ja kaksi punaista kasvivaloa vanhoihin lamppuihin kiinnitettynä, näitä siirtelen tarpeen mukaan. Ensimmäisen vuorokauden pidän koulittuja taimia muovin alla, että varmemmin toipuvat siirrosta. 

6.2.2021 laitoin sammalnappeihin kelloköynnöksen siemeniä uuden pussillisen ja tästä sarjasta nousi 12 terhakkaa koukkua, suurimmassa osassa on jo sirkkalehdet.

Keijunmekoista näyttää nousseen kaksi hennon heiveröistä alkua, näiden suhteen ei ole vielä mitään varmuutta siitä, jaksavatko jatkaa kasvua vai kuihtuvatko kasaan. 


Punahattu ’Green Twister’ näyttää itäneen hyvin ja 10 taimea olen jo koulinut purkkeihin yläkertaan. 
Paprikat ovat lähteneet mukavasti kasvuun. Myös viimeisenä kylvetty paprika ’Olly’ on koulittuna kasvamassa ja samoin muutama amppelitomaatti ’Red Profusion' ja muutama 'Vilma' pensastomaatti. Näistä voi joku vielä matkan varrella kuukahtaa, joten parempi olla varataimia.  

Kasvihuonekurkut ’Passandra’ ja ’Max’ (yksi molempia) ponkaisivat pintaan ja nekin siirtyivät jo yläkertaan, nämä aikaiset kurkut ovat viime vuoden tapaan kokeiluna.

Nyt odottelen, milloin posti tuo viimeisen siementilauksen pussukat. 


Piristykseksi viime kesän basilikan taimia, basilikan kylvöllä ei ole vielä kiire.

Tuli rätisee leivinuunissa ja pitää kylmää loitolla. Hyvää helmikuuta edelleen teille kaikille!


24 kommenttia:

 1. Siellä on kaikenlaista! Kaunis blogi sulla!❣️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Ihanaa vihreää näkyvissä ja aivan mahtava meininki 👍 Kun talvi väistyy ja kevät koittaa, niin olet niin valmis totisiin kevättöihin 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä jo kaipaisi fyysistä puurtamista puutarhatöissä, niitäkin on ikävä. Kiitos Tarja!

   Poista
 3. Hienosti vihertää! Tänään täältä lähti sinulle tulemaan Naranja -tomaatin siemeniä, niillä ei ole mikään kiire. Minäkin sain viime kesänä satoa vaikka palellutin ensimmäiset taimet ja vielä toukokuussa kylvin uudet Naranjat.
  Aamulla oli pakkasta -29° mutta päivän aikana lauhtui tuntuvasti. Sehän tietää sitten lisää lunta, puuh. Mieli olisi ihan valmis kevääseen jo nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ja kiitos vielä kerran! On todella hauska kokeilla Naranjaa. Kylvän tomaatit vasta maaliskuussa (poislukien muutaman pensastomaatin, joista yritän saada varhaisen sadon). Mieli alkaa odottaa vahvasti kevättä, eiköhän se sieltä saavu. Lunta on luvattu tännekin, joten näillä mennään vielä toistaiseksi.

   Poista
 4. Täällä meilläkin pakkasta oli aamulla herätessä -28 astetta. Päivällä sitten lauhtui jo -13 asteeseen.
  Hyvässä vauhdissa olet jo kylvöjen suhteen ja taimet näyttävät terhakoilta.
  Mukavaa loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitan esikasvatukset varmaan turhankin aikaisin, mutta kaipaan mullan ja taimien kanssa puuhailua .. ja kasvun seurantaa. Kiitos ja hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. On sullaki jo monta tainta tules. On jo hyvä vauhti päällä. Meillähän oli suarastansa lämmintä, vaan -21.8 astetta. Ny on -3 ja sataa uutta lunta taivahan täyreltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tässä jotain vihertävää puuhaa oltava :). Täälläkin lauhtui tänään, nyt on -7,3 ja lunta on satanut melkein koko päivä. Lisää lunta on ennusteen mukaan vielä tulossa monena päivänä. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 6. Vau, miten sinulla on jo noin paljon hienossa kasvussa olevia taimia!

  VastaaPoista
 7. Todella vihertää ja hienosti vihertääkin. Kumma juttu, miten sitä kylväessä miettii, tuleeko näistä yhtään mitään. Sitten yhtäkkiä saakin sovitella yhä lisääntyviä taimipotteja, jotta kaikille riittäisi tilaa.
  Torstain tiukat pakkaset ovat onneksi lauhtuneet inhimmillisiin lukemiin. Lumitöitä taitaa olla tiedossa, kun taivaalta tulee uutta reippaassa tahdissa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen monesti miettinyt. Ja aina yhtä ilahtunut hämmästys, kun mullasta nouseekin verson alku.Nyt on taimipurkkeja yläkerrassa 43 kpl ja vasta ollaan ihan alussa - mitähän tästä taas seuraa :D.
   Täällä on pakkanen nyt -7,2 ja lunta sataa. Kävin juuri pudottamassa lumet kasvihuoneen katolta, sillä lähipäivinä on luvattu paljon lumisadetta.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 8. Voi miten hienot taimet ja alut. Mikä merkitys on tuolla punaisella valolla? mietin pitäisikö minun hankkia yksi sellainen tavallisten kasvivalojen lisäksi? Sinulla se näyttää olevan ihan tavallisessa pöytälampussa joten olisi hyvä ratkaisu myös meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo punaiset Airam LED Kasvilamput vaikuttavat fotosynteesiin. Tämä kasvivalo ei tuota UV-säteilyä vaan paljon kasvin tarvitsemaa sinistä ja punaista valoa. Näin siis lukee pakkauksessa ja muistakin lähteistä olen lukennut vastaavaa - sitä en sitten tiedä miten merkityksellinen asia tämä on, mutta ymmärtäisin sen edesauttavan tanakampiin taimiin? Korjatkaa, jos tulee väärää tietoa. Ostin nämä Hankkijalta, varmaan monet muutkin puutarhamyymälät myyvät. Käytän tosiaan vanhoja luku- ja pöytävalaisimia, missä on sopiva kierrettävä kanta ja toimii hyvin.
   Välillä naurattaa, kun maantielle näkyy yläkerran ikkunasta punainen kajo, että virkavalta tulee tarkastuskäynnille katsomaan, mitä täällä kasvatellaan... no, sitten olisi ilo esitellä komeat paprikan, kelloköynnösten yms. taimet :D.

   Poista
 9. Hyvän näköiset taimet, ihanaa vihreyttä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreys lämmittää mieltä tähän aikaan vuodesta :).

   Poista
 10. Kevättä odotellessa. Taimissasi on jo vahvaa elinvoimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan elinvoiman riittävän. Hyvää kevään odotusta sinullekin!

   Poista
 11. Kyllä siellä on jo vaikka mitä taimella, minulla on vaan ne muutamat shilin taimet jurottamassa. Olisi nyt kuun lopussa tarkoitus kylvää jotain perennojen siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun on päästy, yleensä tulee varmuudeksi kylvettyä varasiemeniä ja sitten saattaa tullakin taimia vähän liikaakin - eiköhän nuo paikkansa löydä.
   Toivottavasti chilisi lopettavat jurotuksen ja ponkaisevat hyvään kasvuun! Minäkin kylvän vielä jotain perennoja.

   Poista
 12. Ihania pikku taimia! Minä en ole vielä laittanut mitään kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän esikasvatuksilla ole vielä mikään kiire, minä vain hätäilen, koska on sopivat paikat kasvattamiseen ja vihreän kasvun seuraaminen on niin hauskaa :).

   Poista