maanantai 15. helmikuuta 2021

KASVATETTAVAT KASVIHUONEKURKUT 2021



Tallennan vielä puutarhapäiväkirjaani tälle vuodelle suunnitellut kurkkulajikkeet ja hieman kokemuksia viime vuodesta. Kylvän vain partenokarppisia eli itsepölytteisiä lajikkeita, ne toimivat myös keskenään. 

Kurkkujen suhteen ei ole vielä mitään kiirettä, sillä yleensä kurkut kylvetään 4-6 vk ennen kuin ne aiotaan istuttaa lopulliseen kasvualustaansa. Kurkku on arka kylmälle, joten lämpö ei saisi juurikaan laskea alle 10 asteeseen.






'Passandra’ F1 on partenokarppinen kasvihuonekurkku. Olen kasvattanut tätä kahtena viime vuotena hyvillä kokemuksilla ja tälle vuodelle on jäljellä 1 siemen. Passandra tuottaa runsaasti noin 20 cm pitkiä maukkaita hedelmiä. Tämä on oman kokemukseni mukaan sekä aikainen että satoisa.  (Yllä kuvassa päällimmäinen kurkku on Passandra).

'Louisa’ F1 on myös partenokarppinen ja sillä on hyvä härmänkestävyys.  Tämä kasvattaa noin 35 cm pitkiä kurkkuja. Viime vuodelta jäi jäljelle 2 siementä, aion kokeilla niiden itävyyttä, vaikka parasta ennen päiväys onkin jo ohitettu. 

'Deltastar’ F1 on partenokarppinen ja tuottaa pienikokoisia noin 16-18 cm pitkiä hedelmiä, joiden luvataan olevan hyvänmakuisia ja rapeita. Erittäin satoisa lajike. Tätä en ole kokeillut aikaisemmin.

'Max’ F1 partenokarppinen kurkku kasvihuoneeseen. Tekee noin 30 cm pitkiä kurkkuja, joiden luvataan olevan raikkaita ja hyvänmakuisia. Aikainen ja satoisa lajike, pitkä satoaika. Hyvin terve ja voimakaskasvuinen. Tätä en ole kokeillut aikaisemmin.




Vuonna 2020 harrastin omia sooloilujani kurkun kasvatuksessa, sillä minua kiinnosti kokeilla, saisiko varhaista satoa, jos aloittaisin kasvatuksen ohjeita uhmaten jo helmikuussa. Yllä kuvassa taimet 15.3.2020.

Tänä vuonna kylvin yhden 'Passandran' ja yhden 'Maxin' siemenen 12.2.2020. Maaliskuussa kylvän vielä pari siementä ja loput ns. kurkkujen tavanomaiseen kylvöaikaan. Viime vuonna sain hyviä kokemuksia kylvöjen porrastamisesta, nyt kokeilen, oliko onnistuminen vain moukan tuuria vai voisiko vetää muitakin johtopäätöksiä.







ARVIOINTIA JA HUOMIOITA VUODEN 2020 OSALTA

Ensimmäiset kylvöt tein vastoin kaikkia ohjeita jo 28.1.2020 ja ne tuottivat kolme taimea. Näin aikaisin kylvetyt kurkut kasvavat kohisten ja vaativat siirron suurempiin purkkeihin jo maaliskuussa eli vaihdoin isot ruukut 15.3.2020. Suurempiin ruukkuihin oli helpompi viritellä riittävän pitkät tukikepit kurkkujen tarpeisiin.

Huomioon on otettava, että isot ruukut vievät huomattavan reilusti tilaa ikkunoiden edessä. Minulla on täällä vanhassa talossa paljon viileää tilaa isoilla ikkunoilla etelään päin, joten pystyn järjestämään hieman kasvihuoneen kaltaisen tilan esikasvatettaville kasveille. 




Kurkut ehtivät saavuttaa miehen mitan ennen kuin me isännän kanssa varoen kannoimme ne kasvihuoneeseen. Jouduin tekemään siirron jo 28.4.2020, sillä kurkut kasvoivat yli kaikista pisimmistäkin tukikepeistä ja olivat jo ottamassa otetta verhotangosta 😊. Varoituksena voin myös kertoa, että oli melkoisen haastavaa istuttaa näin pitkät kurkut lopulliseen kasvualustaansa. Miehen apu oli latvuksen kannattelijana välttämätön, melkein olisin kaivannut vielä yhtä käsiparia vetämään suojaruukkua pois, sillä yritin suojella juuripaakkua rikkoutumiselta.

Päädyimme viemään myös toisen kylvöksen taimet (nämä kurkut oli kylvetty 6.3.2020) kasvihuoneeseen, ennen kuin ne kasvaisivat liian isoiksi.


Yllä olevasta kuvasta näkee hyvin, että sisällä esikasvatetut taimet olivat alkuvaiheessa paljon hontelompia rimpuloita kuin sellainen pieni taimi, joka tavanomaiseen tyyliin istutetaan suoraan kasvihuoneeseen ja aloittaa kasvunsa siellä. Kuvasta näkee myös kahden 'sarjan' kasvun eron eli vasemmalla kolme 28.1.2020 kylvettyjä ja oikealla kolme 6.3.2020 kylvettyjä.

Kasvihuoneesseen siirron jälkeen oli pitkä kylmä jakso ja monta pakkasyötä peräkkäin, mittasimme jopa -7,4 asteen pakkasyön. Mittareiden mukaan tuona kovana pakkasyönä kasvihuoneessa sisällä oli ollut alimmillaan -1,3 asetta pakkasta, mutta kurkut säästyivät omassa harsoteltassaan termostaatilla ohjatun lämpöpuhaltimen avustuksella. Laitoimme harson kaksinkertaisena, teltan katossa taisi olla kolminkertainen harso. Isäntä seuraa hyvin tarkasti sähkön kulutusta, mutta se pystyi maltillisena, sillä lämmitettävä ala oli pieni (tässä vaiheessa kasvihuoneessa asuivat vain kurkut).



Hämmästyksekseni kurkut alkoivat melkein saman tien keskittyä sadon tuotantoon, vaikka  juuripaakkuihin olikin tullut jonkun verran vaurioita siirron yhteydessä. Pidin tarkasti varjostuksesta huolta aurinkoisina päivinä, jotta juuristo elpyi huolehtimaan näin suuresta lehtimassasta. Ensimmäinen 'Passandra' kurkku kypsyi syötäväksi 17.5.2020 ja sen jälkeen kurkkuja tuli tasaisena virtana.






Kuvista yllä ja alla näkee, miten kurkkujen lehdistö alkaa muuttua kasvihuoneessa. Kiinnostava huomio oli, että ilmeisemmin juuristo oli kaikesta huolimatta kehittynyt niin hyvin, että sillä oli voimaa ruveta puskemaan vahvaa kasvua ja satoa myös.

7.6.2020







Kolmannen sarjan kurkkuja kylvin 30.4.2020. Nämä olivat 'Louisaa' ja säästin itselleni yhden taimen ja lapsille annoin muut.


Yllä oleva kuva on otettu 15.6.2020. Tästä näkee hyvin kokoeron viimeisenä kylvettyyn taimeen. 'Louisa' on aivan oikeassa reunassa alakulmassa. En muistanut kirjata, milloin söimme ensimmäisen 'Louisan'. Louisa oli tosiaan voimakaskasvuinen ja tuotti hyvän sadon, kun ensin pääsi satoatuottavaan kokoonsa.




Tämän kokeilun johdosta meillä oli 2020 kurkkujen omavaraisuus noin 5 kk. Syömme paljon kurkkuja, eikä syömistä tarvinnut säännöstellä. Eri aikoina kylvetyillä kurkuilla satohuiput tulivat eri aikoina, mikä oli hyvä asia. 

Jossain vaiheessa heinäkuussa huomasin kurkkujen lehdissä merkkejä, jotka sopivat vihannespunkin aiheuttamiksi (mahtoivatko vihannespunkit saapua yhden ainoan ostotaimen eli suippopaprikan mukana?). Koska olin nähnyt kurkkujen kanssa näinkin paljon vaivaa, ajattelin samaan kokeiluun testata biologista torjuntaa ja tilasin Biotukselta petopunkkeja. Petopunkit ovat luonnonmukainen tapa hoitaa tuholaiset. Petopunkki kuolee pois siinä vaiheessa, kun se ei enää löydä syötäviä vihulaisia, eikä petopunkeista ole mitään haittaa viljelmille. Biotuksen ohjeissa sanotaan, että on hyvä reagoida vihannespunkkien torjuntaan ajoissa, jotta petopunkit pääsevät 'niskan päälle'.

Minulle jäi tästä luonnonmukaisesta torjunnasta sellainen vaikutelma, että petopunkit auttoivat vihannespunkkien nujertamisessa, sillä lehdet alkoivat kasvaa taas vihreämpinä, eikä kasvuston tilanne huonontunut. Autoin toki petopunkkeja taistelussa siten, että ennen  petojen laittoa keräsin huonon näköisiä lehtiä pois hävitettäväksi ja huolehdin päivittäin lehtien alapintojen suihkuttelusta, mikä paransi taisteluasetelmia toivomaani suuntaan. Vihannespunkit eivät pidä suihkuttelusta, mutta petopunkit taas pitävät.




Eihän tällaisessa kurkun kasvatuksessa mitään varsinaista järkeä ole - ainakaan taloudellisesti ajateltuna, mutta voisi ihminen huonompaankin rahansa ja aikansa laittaa. Koko kurkun elinkaaren seuranta esikasvatuksesta alkaen oli minusta kiinnostavaa, enkä kokenut sitä  vaivaksi.

Omat tuoreet kurkut suoraan kasvihuoneesta poimittuna ovat niin rapsakoita ja herkullisia, että se on minulle hieno vaivan palkka.


22 kommenttia:

  1. Voi jee, miten hienoja! Sinulta nuo kasvatushommat kyllä onnistuu!
    Minä haaveilen kasvihuoneesta. Pitkään haaveiltu ja hyvin suunniteltu, niin eiköhän sellainen meillä vielä joku kevät puutarhassa ole :D Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta Tarja! En ole vielä kovin kokenut vihannesten viljelijä, mutta ehkä yritteliäisyys korvaa puutteet.
      Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty :) - toivottavasti haaveesi toteutuu pian! Hyvää viikkoa sinullekin!

      Poista
  2. Muistan hyvin kurkkujesi aikaisen taipaleen. Minusta aina kannattaa kokeilla uusia asioita, vaikka ne aluksi tuntuisivatkin hulluilta. Miten sitä muuten tietää, mikä itselle sopii.
    Tomaattien ja kurkkujen istuttaminen kasvihuoneessa vaatii huolellisuutta, jotta isoksi kasvaneet taimet eivät katkeaisi ja vaurioituisi. Niinpä viime keväänä siirsin kurkut ja tomaatit ennen kasvariin muuttoa jo kellarissa kasvatusastioihinsa, joiden siirtäminen oli helpompaa kuin taimien istutus kasvarissa. Käytän nykyisin kasvihuoneessa kasvatusastioina Ikean mustia Trofast (42x30x23) muovilaatikoita aiempien isojen laastipaljujen sijaan. Yhteen astiaan mahtuu vähemmän kasveja, mutta toisaalta atioita mahtuu taas useampi kasvariin. Onpa sitten syksyllä helpompi tyhjentää astiat mullasta, kun niitä jaksaa yksinkin nostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuoden kurkkujen tarina on varmaan monen uskollisen lukijan muistissa, mutta tallensinpa sen vielä koosteeksi ja toisaalta olen iloinen monesta uudesta lukijasta :). Aivan totta, välillä hullut kokeilut voivat tuottaa jopa runsaasti kurkkuja.

      Sinun toimintatapasi oli viisas ja nuo purkit kuulostavat fiksuilta hankinnoilta! Täytyy pitää mielessä asia siinä vaiheessa, kun täytyy itselle hankkia uusia astioita. Nuo käyttämäni paljut olivat tyhjennysvaiheessa niin painavia, etten olisi ilman nokkakärryjä selvinnyt puutarhan toiselle laidalle, mihin kippasin hyötykäyttöön käytetyt kasvualustat (jatkavat elämäänsä keväällä istutettavan aidanteen kasvualustana, sekaan keräsin lehtiä ja muuta kompostoituvaa materiaalia).
      Innostuin vielä äsken tekemään yhden siementilauksen - mihinhän sitä vielä tämän kevään kasvatuksissa joutuukaan?

      Poista
    2. Minäkin laitan kasvihuoneessa käytetyn mullan syksyllä muille kasveille. Meidän kennokasvarin oviaukko on aika kapea ja isojen paljujen saaminen ulos oli työläs homma painon lisäksi myös koon vuoksi. Pienemmät istutusastiat poistivat sen ongelman.
      Sinulla on suuri puutarha, jonne mahtuu paljon kasvatettavaa. Kunhan et näänny työn alle.

      Poista
    3. Ihan varmasti on ollut tuskallista siirtää paljuja kapeasta oviaukosta! Nuo Juliana Premiumin tuplaovet ovat todella kätevät, sillä sisään mahtuu niin kottikärryillä kuin leveillä kantamuksillakin. Suurimmatkin paljut mahtuivat leveyssuuntaan nokkakärryissä työntämään ulos (muuten olisin kyllä ollut pulassa).
      Juu, tilaa on kasveille ja vielä toistaiseksi myös voimia ja intoa. Teen niin kauan kuin jaksan :) - kiitos Between!

      Poista
  3. Sulloli mahtavat kasvarikasvatukset! Ja ohan 5kk oma sato meirän oloos jo aikamoonen saavutus. Jos sais itte ny kasvatettua eres pari omaa tainta, taivasalla kasvatuksehen sopivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, monenlaista yritystä. Olin itsekin ylpeä tästä pitkään jatkuneesta kurkkujen omavaraisuudesta - vielä korona-aikaan tuntui juhlalliselta.
      Minulla oli muuten myös ulkona lavassa kasvamassa yksi patiokurkku - ihan kokeilun vuoksi sekin. Sellaista voi ainakin kokeilla ihan ulko-olosuhteissa.

      Poista
  4. Tuo kurkkusaalis on ollut mahtava ja 5kk on pitkä aika saada satoa. Sanoisin, että kasvatus on ollut ehdottomasti plussan puolella. Lajikkeissa on eroa, viime vuonna hyväksi havaitsin 'Bella F1' lajikkeen, nyt ostin kokeeksi myös lajiketta 'Sonja'. 'Louisa' pitää laittaa korvan taksi, kyllä kasvariin mahtuu kolmaskin kurkkuneito :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin kasvatus oli plussan puolella :). Minulle ei ole vielä sattunut huonoja kurkkulajikkeita, olen tähän mennessä kasvattanut Passandraa, Cordobaa ja Louisaa. Nämä ovat kaikki olleet maukkaita. Onnea matkaan sinun kurkkuneidoillesi!

      Poista
  5. Muistan hyvin aikaiset kurkkukylvösi ja seurasin mielenkiinnolla, sinulla on kyllä sekä taitoa että osaamista taimikasvatuksessa. Kesällä olin kurkunvihreän kateellinen sadostasi, itsellä sano jäi kahdesta ostotaimesta muutamaan kurkkuun. Ei paljon tzazikilla herkuteltu. Nyt taisin ehkä vähän taas innostua ja jos joku partenokarppinen lajike osuu eteen, kokeilen uudelleen. Miten sinulla oli kurkut asemoitu kasvihuoneessa, mihin ilmansuuntaan laitoit taimet? Itse epäilen nihkeän sadon syyksi omieni sijoittamista kasvihuoneen lämpimimmälle nurkalle, etelä-länsinurkkaan pytyt laitoin. Chilit viihtyivät, kurkut eivät niinkään. Ehkäpä ensi keväänä suunnittelen huolellisemmin mihin kohtaan mitäkin laitan.
    Ai että, nämä blogit ovat kyllä mainioita innostuksen lähteitä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkunvihreä ;). Olen laittanut kurkut ns. viileimpään kohtaan eli pohjoissivulle. Eteläsivu on varattu tomaateille ja länsipääty tomaateille ja paprikoille. Olen ymmärtänyt (en muista mistä tämä "tieto" on peräisin, että vaikka kurkku on kylmänarka niin se on myös kuumalle arka. Eli sellainen melko tasainen lämpötila olisi hyväksi. Pidän myös melkein aina kasvihuoneen tuplaovet auki kesällä, jos ei ole ihan myrskyä tai erityisen kylmää. Automaattiset kattokuukut ovat yleensä aina auki eli ilma kiertää mukavasti. Suihkuttelen myös kurkkuja kasvarissa silloin kun muistan, tuntuvat pitävän siitäkin.
      Tämä korkea kasvihuone tuntuu olevan ilma-alaltaan hyvä monelle lajille.
      Puutarhablogit ovat itsellenikin niin suuri innostuksen lähde, miten paljon olenkaan täältä oppia saanut teiltä toisilta. En olisi ehkä edes ryhtynyt kokeilemaan vihannesten kasvattamista, jos en olisi seurannut toisten esikasvatusta ja innostunut siitä.

      Poista
    2. Pikkuisen ounastelinkin, että turhan lämpimässä paikassa kurkkuni olivat kun sato oli mitä oli. Taidanpa kääntää kasvarin sisutuksen pikkuisen eri kantille ja kurkut peränurkkaan. Kaikkea sitä oppii kun tarpeeksi hakkaa päätään seinään :D

      Poista
  6. Komeita kurkkuja ja lehdetkin aivan mahtavan kokoisia! Keväthallat ovat uhka herkille kasveille, mutta te selvisitte lämmittimien avulla hyvin. Oma kurkkukokeiluni on vain yhdeltä kesältä, kokonaista kaksi kurkkua saatiin ja sitten kasvi kellastui. Mutta mieli tekisi kokeilla kurkun kasvatusta uudelleen - ehkäpä taas tänä kesänä, sinun onnistumisista innostuneena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä keväthallat ovat niin tavallisia, täällä on yleensä halla vieraillut vaikkei isän mökillä kilometrin päässä olisikaan. Olen siis oppinut varautumaan hallan varalle. Kasvihuoneesta on iso apu, sinne sentään pystyy luomaan lämpöä pikkutaimille. Mieheni kehitteli näppärän telttaratkaisun ja sen uskollisesti kasasin taimien päälle joka yöksi, niin kauan kun kylmää kevättä kesti - ja termostaatilla ohjattu lämmitin piti lämmöt kohdillaan teltan sisällä.
      Kokeile ihmeessä kurkun kasvatusta uudelleen, jos siltä tuntuu :).

      Poista
  7. Todella upea kurkkusato ja pitkän satoajan ansiosta saitte myös nauttia terveellisestä herkusta pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosiaan ilo :). Saa nähdä, onnistunko tänä vuonna samalla tavalla.

      Poista
  8. Upeat kurkkuviljelmät🥒 Ja jännä kokeilu myös nuo petopunkit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minustakin oli kiinnostavaa testata petopunkkeja ja tarpeen mukaan aion testata uudelleenkin. Ostin yhden "purkillisen" punkkeja, niitä ei siis paljaalla silmällä oikeastaan nähnytkään, tulivat purun seassa. Tätä purua ripoteltiin kasvustoon lehdille. Biotukselta tuli hyvät ohjeet mukana. Olen ymmärtänyt, että monilla ammattiviljelmillä käytetään ihan yleisesti petopunkkeja. Kun taimet myydään yksityisille hankkijoille, mahdolliset vihannespunkit pääsevät kasvamaan ja lisääntymään, kun luonnollista torjuntaa ei olekaan paikalla.

      Poista
  9. Ihan mielettömät kurkkukasvatukset! Ja satoa niin aikaisin.

    VastaaPoista
  10. Minä kylvän kurkut yleensä vasta toukokuussa, voisin siis tänä vuonna porrastaa kylvöjäni vähän, aloittaa siis hieman aiemmin:)

    VastaaPoista